Folytatódnak a kíméletlen csapások Gázára, kiderült, miért nincs újra tűzszünet

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.08.
An Israeli army self-propelled artillery howitzer fires rounds from a position near the border with the Gaza Strip in southern Israel on December 7, 2023 amid battles between Israel and the Palestinian group Hamas in the Gaza Strip. (Photo by Menahem Kahana / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 64. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
07:16
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:21
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megvétózta a tűzszünetet az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok vétót emelt és ezzel megbukott az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti háborújában humanitárius tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki ülésén.

A világszervezet vezető testületének 13 tagja támogatta az Egyesült Arab Emírségek által beterjesztett kezdeményezést. Az állandó tag Nagy-Britannia tartózkodott a szavazáson.

Az ENSZ BT ülését António Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a világszervezet főtitkára azt kérte a testülettől, hogy segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát. A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja "minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot". Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

"Ez nem az elszigeteltség kérdése. A kérdés arról szól, hogy mit tartunk a legmegfelelőbbnek, hogy a lehető leghamarabb véget lehessen vetni a konfliktusnak és elősegíteni több humanitárius segítség áramlását a Gázai övezetbe" - jelentette ki Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a voksolás előtt újságíróknak nyilatkozva.

"Nem csettinthetünk egyszerűen az ujjainkkal és a konfliktus véget ér. Ez egy nagyon-nagyon bonyolult helyzet" - tette hozzá, s úgy fogalmazott, hogy egy tűzszünet a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét.

07:26
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

USA-vétó - így reagált a többi tag az ENSZ BT ülésén

Az USA "kiegyensúlyozatlannak" és "a valóságtól elrugaszkodottnak" nevezte az állásfoglalást; hozzátéve, hogy az nem tartalmazta az általuk kért megfogalmazást, beleértve a Hamász izraeli civilek elleni október 7-i támadásainak egyértelmű elítélését. Megismételték továbbá a kétállami megoldás iránti felhívást, mint a tartós béke elérésének egyetlen módját a térségben.

Az Egyesült Királyság is csatlakozott az Egyesült Államokhoz, mondván, hogy nem tud megszavazni egy olyan határozatot, amely nem ítéli el "a Hamász által elkövetett atrocitásokat".Az amerikai vétót Kína és Oroszország is bírálta.
Peking azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "önellentmondásos", amikor nem támogatta a tűzszüneti tervezetet, miközben aggodalmát fejezte ki a civil életekért, míg Oroszország "szívtelennek" nevezte az Egyesült Államokat.
Brazília, amely támogatta az állásfoglalás-tervezetet, azt mondta, attól tart, hogy a kétállami megoldás "helyrehozhatatlanul" sérül, ha nem történik sürgős intézkedés Gázában.Az ENSZ-ben állandó megfigyelői státusszal rendelkező Palesztin Állam "történelmi fordulópontnak" nevezte a határozat elfogadásának elmaradását, és azzal vádolta a Biztonsági Tanácsot, hogy a növekvő számú palesztin civil halálesetekkel szemben nem tesz eleget felelősségének.

08:51
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megsebesült két izraeli katona túszmentés közben

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg fő szóvivője az éjszaka megerősítette, hogy két izraeli katona súlyosan megsebesült a túszok kiszabadítására irányuló gázai hadműveletekben. Mint mondta, a túszokat fogva tartó terroristákat megölték, de a túszmentés sikertelen volt. (BBC)

09:56
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-reakció az amerikai tűzszünetvétóhoz

A Hamász határozottan elítélte az Egyesült Államok vétóját, amely megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó követelését – írta a Sky News.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a csoport "etikátlannak és embertelennek" tartja Washington lépését. Mint arról korábban írtuk, az ENSZ BT tűzszüneti szavazása elbukott.

10:29
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért nincs tűzszünet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken az Egyesült Államok vétója miatt nem fogadta el a gázai tűzszünetre felszólító határozatot – írja az Al Jazeera.

A háború kezdete óta ez volt a hatodik alkalom, hogy az ENSZ BT összeült, hogy megállapodásra jusson az ostromlott övezetben folyó ellenségeskedések leállításáról.

Forrás: AlJazeera
10:58
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin elnök: az USA-t terheli a felelősség mindazért, ami jelenleg Gázában történik

A gázai övezeti fegyveres konfliktus leállítása érdekében mielőbb nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni, ahol tartós politikai megoldást lehetne kidolgozni – jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a Reuters hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjújában. A Rámalláhban folytatott beszélgetésben Abbász úgy fogalmazott: az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus olyan aggasztó szintet ért el, amely már megköveteli azt, hogy nemzetközi konferenciát rendezzenek az ügyben; és a világhatalmak garanciákat adjanak egy olyan megoldás érdekében, amely

elvezetne egy független palesztin állam megalapításáig a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén.

A palesztin elnök kifejtette: „az Egyesült Államok biztosít minket afelől, hogy támogatja a kétállami megoldást, és arról is, hogy Izraelnek nem szabad megszállnia a Gázai övezetet, ott biztonsági ellenőrzést fenntartani, vagy területet sajátítani ki belőle. Viszont Amerika nem kényszeríti ki Izraeltől mindazt, amiről beszél. Az Izrael mellett teljes mellszélességgel kiálló Egyesült Államokat terheli a felelősség mindazért, ami jelenleg a Gázai övezetben történik. Ez az egyetlen olyan hatalom, amely el tudná érni Izraelnél, hogy hagyjon fel a háborúval, de sajnos, ezt nem teszi meg. Amerika Izrael cinkosa" – fogalmazott Mahmúd Abbász.

11:21
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet sürgetnek a kínaiak

Ez rendkívül kiábrándító és sajnálatos... Bár a határozatot megvétózták, a nemzetközi közösség túlnyomó része egyetért: az azonnali humanitárius tűzszünet a legfontosabb prioritás

- írta Kína ENSZ-megbízottja, Csang Csun (Zhang Jun) az X-en közzétett bejegyzésében.

Az USA volt az egyetlen ország, amely megvétózta a határozatot, ami széles körű kritikát váltott ki a jogvédő csoportok és a segélyszervezetek részéről.

A szavazásra azt követően került sor, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán ritka módon hivatalosan is figyelmeztette a 15 tagú tanácsot a két hónapja tartó háború globális fenyegetésére.

11:52
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Számos áldozatról számoltak be a Gáza elleni hajnali bombatámadások után

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint az izraeli erők kora reggeli bombázásai "tucatnyi" áldozatot követeltek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban és az északi Gáza városában.

Helyi, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Wafa arról számolt be, hogy öt ember meghalt, amikor egy lakóházat támadtak meg Rafahtól nyugatra, délen.

Forrás: AFP/Menahem Kahana

A mentőakciókat és a romok alól a holttestek kiemelését lehetetlenné tette az izraeli tankok jelenléte a támadás által érintett területeken - jelentette a hírügynökség.

12:52
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

A New York-i zsinagóga előtt lövöldözött egy férfi

Egy New York állambeli zsinagóga előtt a levegőbe lőtt sörétes puskájával egy férfi, aki a rendőrség szerint a palesztin ügy mellett foglalt állást.

"A rendőrök azt mondták nekünk, hogy a férfi azt mondta, hogy 'Szabadítsátok fel Palesztinát'" - mondta Eric Hawkins, Albany rendőrfőnöke pénteken a sajtótájékoztatón.

Hawkins elmondta, hogy a gyanúsított egy másik személynek is azt mondta egy parkolóban, hogy úgy érzi, "áldozattá vált". A bíróságon benyújtott rendőrségi nyilatkozat szerint a gyanúsított kifejtette, hogy "a közel-keleti események hatással voltak rá". A 28 éves Mufid Fawaz Alkhader ellen a New York állambeli Albanyban található Izrael Templom előtt történt állítólagos incidenssel kapcsolatban tiltott személy általi lőfegyver birtoklásával emeltek vádat.

13:35
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztinbarát tüntetés Picasso Guernicáját köti össze Gázával

Több száz palesztinbarát tüntető a spanyolországi Baszkföldön a palesztin zászlót ábrázoló emberi mozaikot alkotott Pablo Picasso ikonikus háborúellenes festményének, a Guernicának a reprodukciója mellett egy óriási transzparensen - jelentette a Reuters hírügynökség.

A pénteki tüntetésre Guernica egykori piacterén került sor, amelyet 1937-ben, a spanyol polgárháború idején a náci Németország Luftwaffe légibombázott.

Fatima Elhousari a tömeghez szólva azt mondta, hogy a világ nem fogadhat el egy "új Guernicát" Gázában.

Egy légi felvételen a palesztin zászló mellett egy transzparens látható, amelyen Picasso ikonikus Guernica festményének egy eleme látható 2023. december 8-án. Forrás: Gernika-Palestina Deialdi Herritarra/handout via Reuters
14:11
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli külügyminiszter elfogultsággal vádolja az ENSZ-főtitkárt

Eli Cohen, Izrael vezető diplomatája elfogultsággal vádolja az ENSZ vezetőjét, miután az a 99. cikkelyre hivatkozott a humanitárius tűzszünet érdekében.

"Guterres felhívása, hogy a Hamász oldalára álljon és tűzszünetet kérjen, megszégyeníti a pozícióját, és Káin jelét jelenti az ENSZ-ben" - mondta Cohen, utalva a Biblia egy szakaszára, amelyet egyesek a szégyen jeleként értelmeznek.

"A 99. cikkelyre való hivatkozás, miután azt sem az ukrajnai háború, sem a szíriai polgárháború esetében nem használták, újabb példája Guterres elfogult és egyoldalú álláspontjának" - mondta Cohen, hozzátéve, hogy a tűzszünet most "megakadályozná" a Hamász összeomlását.

https://twitter.com/elicoh1/status/1733250961076830383?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1733250961076830383%7Ctwgr%5E9e97667010eb0574c1f4b6890b68a3675c8c53ae%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2Fliveblog%2F2023%2F12%2F9%2Fisrael-hamas-war-live-us-veto-of-un-ceasefire-effort-draws-condemnation

A 99. cikkelyre való csütörtöki hivatkozással Guterres célja az volt, hogy hivatalosan is figyelmeztesse az ENSZ Biztonsági Tanácsát az Izrael által a Gázai övezet ellen vívott háború globális fenyegetésére, amelynek következtében több mint 17 400 palesztin halt meg Gázában.

14:37
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

A segélyszervezetek elítélik, hogy az ENSZ BT nem szólított fel tűzszünetre

A brit székhelyű Save the Children és hét másik segélyszervezet "megdöbbenéssel" fogadta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken nem fogadott el egy határozatot, amelyben humanitárius tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

"Ha ez megvalósult volna, akkor ez nagyon is szükséges enyhülést jelentett volna a folyamatos bombázásoknak kitett gázai civilek számára. Ez egy elszalasztott lehetőség volt az erőszak megállítására" - fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

Emberek telefonjaik lámpáival kutatnak áldozatok után egy még lángoló épület romjai között, miután izraeli csapást mértek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra. Forrás: AFP/Mahmud Hams
15:07
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő a Hezbollah szervezethez tartozó célpontokat támadott Libanonban

Az izraeli területet ért, Libanonból érkező rakétatámadásokat követően az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán légitámadásokat indított a Hezbollah síita milíciához tartozó libanoni "terrorista célpontok" ellen - közölte szombaton az izraeli hadsereg.

Áldozatokról egyelőre sem libanoni, sem izraeli oldalról nem érkezett jelentés.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, izraeli területen végrehajtott terrorista támadása miatt a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus kezdete óta az izraeli hadsereg és a vele szemben álló fegyveres csoportok, köztük a Hezbollah között többször is összecsapások voltak az izraeli-libanoni határvidéken is.

15:49
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az arab-iszlám bizottság felszólítja az USA-t, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszünet érdekében

Az arab-iszlám csúcstalálkozó miniszteri bizottsága és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozójára került sor Washingtonban - közölte a katari külügyminisztérium.

A találkozón részt vett Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, Katar miniszterelnöke és külügyminisztere is.

"Az ülés során a miniszteri bizottság tagjai hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államoknak szélesebb körű szerepet kell vállalnia az izraeli megszállás azonnali tűzszünetre való nyomásgyakorlásában" - áll a minisztérium X-en közzétett közleményében.

16:03
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia is sürgeti a békét

Szaúd-Arábia külügyminisztere, Faisal bin Farhan Al Saud herceg azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy

"sürgős lépéseket" kell tenni a gázai tűzszünet és az élelmiszer- és orvosi szállítmányok eljuttatása érdekében.

A washingtoni találkozójukat követően a közösségi médiában megosztott nyilatkozatában a külügyminiszter elmondta, hogy Blinkennek azt mondta, hogy "minden lehetséges erőfeszítést" meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a gázai háború terjedésének és eszkalálódásának lehetőségét, amely "veszélyes következményekkel járna a nemzetközi békére és biztonságra nézve".

16:23
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Rajtaütöttek egy falun - videó

Palesztinok által a közösségi médiában megosztott videón látható, amint az izraeli erők megrohamozzák Marah Rabah falut Betlehemben, a megszállt Ciszjordániában.

16:46
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsebesülhettek a Gázai övezet központjában

Az Al Jazeera értesülései szerint több ember megsérült egy bombatámadásban, amelynek célpontja egy ház volt Deir el-Balah városában.

17:19
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nem értik az Egyesült Királyság távolmaradását az ENSZ BT ülésétől

Humza Yousaf, Skócia első minisztere "érthetetlennek" nevezte az Egyesült Királyság távolmaradását az ENSZ BT pénteki, kulcsfontosságú szavazásán.

"Érthetetlennek tartom, hogy az Egyesült Királyság nem szavazott a tűzszünet mellett. Hogyan dönthet úgy, hogy cinkosai gyermekek ezreinek megölésében? Szégyellje magát az Egyesült Királyság kormánya és Keir Starmer Munkáspártja, akik nem hajlandók támogatni a tűzszünetet most" - írta az X-en közzétett bejegyzésében.

17:42
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan: Az ENSZ Biztonsági Tanácsát meg kell reformálni

Erdogan török elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának megreformálására szólított fel, és elítélte, hogy az Egyesült Államok megvétózhatta a gázai tűzszüneti javaslatot, annak ellenére, hogy más országok nagymértékben támogatták azt.

Forrás: AFP/Adem Altan

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti követelését csak az USA vétója utasítja el. Ez az igazságosság?"- mondta Erdogan egy isztambuli emberi jogi konferencián. "Az ENSZ Biztonsági Tanácsát meg kell reformálni". Hozzátette, hogy "elvesztettük az ENSZ Biztonsági Tanácsától való reményünket és elvárásainkat".

18:20
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák sebesültek meg a Hezbollah támadásaiban

Három izraeli katona sebesült meg tegnap a Hezbollah támadásaiban.

A haifai Rambam kórház szerint az egyik katonát péntek reggel könnyű sérülésekkel szállították az egészségügyi központba, miután repeszektől megsebesült.

Később a nap folyamán még két sebesült katona érkezett a kórházba, miután megsebesültek egy másik támadásban. Egyikük állapota kezdetben súlyos volt, később javult. A második katona könnyebben sérült meg - írja a The Times of Izrael.

18:57
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a Hezbollah és Izrael közötti harcok

Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapást mért a Hezbollah egyik dél-libanoni főhadiszállására, és viszonozta a tüzet több, libanoni területről indított támadást követően is.

A Hezbollah eközben közölte, hogy ma több észak-izraeli célpontot támadott, köztük a Ras al-Naqoura izraeli haditengerészeti támaszpontot. A Hezbollah azt állította, hogy közvetlen találatot mértek a létesítményre - írja az Aljazeera.

19:25
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megfenyegették a jemeni húszi lázadók az izraeli kikötők felé tartó hajókat a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

"Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik" - közölte Jahja Szarí szóvivő.

Az Irán támogatását élvező húszik már több alkalommal vették célba drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy - saját megfogalmazásuk szerint - ezzel támogassák a palesztinok ügyét.

Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

19:54
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a háborúban meghalt izraeli katonák száma

Az izraeli hadsereg (IDF) öt katona halálát jelentette be, akik közül egy az október 7-én szerzett sebesüléseibe halt bele, négyen pedig a hétvégén a Gázai övezet déli részén zajló harcok során haltak meg.

A Hamász elleni szárazföldi offenzíva során megölt izraeli katonák száma 97-re emelkedett.

Az IDF szerint további 12 katona súlyosan megsebesült a pénteki és szombati gázai harcok során - írja a The Times of Izrael.

20:29
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet sürget az orosz és az egyiptomi elnök

Tűzszünetért szállt síkra a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatalaik közlése szerint.

A kairói elnöki hivatal szóvivője hozzátette, hogy a két államfő megítélése szerint a fegyvernyugvás eléréséért a teljes nemzetközi közösség felelősséget visel.

A két elnök utalt arra a határozattervezetre, amely humanitárius tűszünetet szorgalmazott volna az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet közti konfliktusban, de az Egyesült Államok vétója miatt nem sikerült elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén.

21:02
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász terroristákra csapott le Izrael - videó

Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé arról, hogy a hadsereg egy elit egységének katonái a Hamász fegyvereseivel harcolnak egy háznál a Gáza északi részén fekvő Dzsabalijában.

Az IDF szerint hírszerzési információkat kaptak a Hamász terroristákról a környéken, akik támadást terveztek az izraeli csapatok ellen.

A videón látható, ahogy az izraeli csapatok tüzet nyitnak és gránátokat dobnak az épületbe, ezután behatoltak az otthonba, és megölték a Hamász két fegyveresét - írja a The Times of Izrael.

21:27
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője szerint a háború hónapokig fog tartani

Tzachi Hanegbi az N12 híradónak adott interjújában elmondta, hogy a háború hónapokig, de lehet, hogy tovább is fog tartani.

Hozzátette, hogy eddig a Hamász és más vele szövetséges terrorcsoportok 7000 harcosa halt meg a háború kezdete óta. A palesztin hatóságok szerint 17 700 palesztin halt meg a harcok során.

Hanegbi azt is mondta, hogy ha a Hezbollah nem vonja vissza erőit az Izraellel közös dél-libanoni határról, akkor az Izraelnek "katonailag kell lépnie" a rend helyreállítása érdekében - írja az Aljazeera.

21:45
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint a Hamász meggyilkolta az egyik túszt

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint a 25 éves Sahar Baruch-ot - akinek a hétvégén megerősítették a halálát - a Hamász gyilkolta meg fogságban a Gázai övezetben - írja a The Times of Izrael.

"Az izraeli hadsereg képviselői tájékoztatták a meggyilkolt civil, az október 7-én elrabolt Sahar Baruch családját. Sahart a Hamász terrorcsoport gyilkolta meg." - mondta Hagari.