Történelmi megállapodás Magyarország és Kína között

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping délután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, amely után sajtónyilatkozatot tettek. A kormányfő kiemelte: Kína a világ gazdasági és politikai folyamatainak egyik alakítója és tartópillére. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország és Kína a befektetési együttműködésen túl megállapodott abban, hogy hazánk újabb mezőgazdasági termékeket exportálhat Kínába, és a két ország együttműködését a nukleáris ipar teljes spektrumára is kiterjesztik. A kormányfő leszögezte: Magyarország a béke előmozdítása terén is partnerként tekint Kínára. Korábban Sulyok Tamás államfővel is tárgyalt a kínai elnök.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányfő elmondta, 20 év telt el azóta, hogy kínai elnök Magyarországon járt. Mint mondta, azóta túl vagyunk egy embermilliók életét követelő világjárványon. A kormányfő megköszönte a járvány alatt nyújtott segítséget. Ezzel a Kínában gyártott vakcinára utalt. Szó esett a háborúról is, amelyről Orbán Viktor elmondta, a 20 évvel ezelőtti világ nem hasonlított ahhoz, amiben ma élünk. Aláhúzta: a mai világ egyik tartóoszlopa Kína. A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarország mindig szilárd kapcsolatokat ápolt Kínával, és mindig az egy Kína elvet vallotta. A kínai-magyar együttműködés hosszú évtizedes megszakítatlan barátság története – hangsúlyozta. A világ azon vitatkozik, hogy folytatni kell-e ezt a háborút. Orbán Viktor elmondta, nekünk magyaroknak meggyőződésünk, hogy nincs megoldása ennek a háborúnak a csatatéren, meggyőződésünk, hogy a megoldás a tárgyalóasztalnál van. A kormányfő elmondta, rengeteg minden változott az utolsó alkalom óta, hogy kínai elnök járt Magyarországon, akkor a költségvetésünk 3 milliárd dollár volt, ez 12 milliárd lett azóta. Hangsúlyozta,

akkor baráti együttműködésről beszélt a két ország, ma stratégiai partnerségről beszél az újonnan aláírt nyilatkozat szerint.

A kínai elnök meghívott minket, vegyünk részt a kínai gazdaságban – mondta. Húsz évvel ezelőtt nem lehetett találni, maximum nagyítóval, kínai beruházást – fogalmazott a miniszterelnök. Azt is elárulta Orbán Viktor, hogy tavaly az összes beruházás háromnegyede érkezett Kínából. Mint mondta: ezek a befektetések tízezreknek adnak munkát. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezekért persze versenyzünk, és mi magyarok büszkék vagyunk, hogy helytállunk.

Meg akarjuk nyerni a 21. századot, és ehhez nekünk partnerekre és a világ legmodernebb technológiáira van szükségünk – mondta a kormányfő. Kína támogatja, hogy a világ legmodernebb technológiái érkezzenek Magyarországra – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, a magyaroknak komoly ambíciói vannak, egy szégyenteljes évszázadot elvesztettünk, de a 21. századot megnyerni akarjuk, ehhez a győzelemhez partnerekre, befektetőkre és a világ legmodernebb technológiájára van szükség, ezért köszönöm a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely a legjobb technológiákat hozza Magyarországra elektromobilitásban, vasútiparban és IT-szektorban.

Emellett újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába, valamint kiterjesztik az együttműködést a nukleáris iparra. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kína és Magyarország mindig is barátok voltak

Hszi Csin-ping kínai elnök köszönetet mondott a meghívásért, és kifejezte a kínai nép üdvözletét. Kijelentette: a két fél a tárgyalások során a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján ért el konszenzust. A kínai államfő elmondta: fontos kétoldalú dokumentumokat írtak alá. Hszi Csin-ping kifejtette: Kína és Magyarország mindig is barátok voltak, bíznak egymásban. Egyetértettünk abban, hogy a kétoldalú kapcsolatainkat tovább kell fejleszteni. Úgy döntöttünk, közös nyilatkozatot adunk ki, az átfogó stratégiai partnerséget megújítjuk Kína és Magyarország között az új korszakra vonatkozóan. Mindent megteszünk, hogy a két oldalú kapcsolatot, együttműködést egy „arany útra” vezessük.

Megerősítjük a párbeszédet a kormányaink között, a törvényalkotásaink között kormányzati tapasztalatokat osztunk meg egymással és szilárdan támogatjuk egymást. Kína nagyra értékeli Magyarország elkötelezettségét az egy Kína irányában. Mélyítjük a gazdasági együttműködést – hangsúlyozta a kínai elnök. Megerősítjük a sport, a média és a kulturális együttműködést. Előmozdítjuk a közvetlen járatok fejlődését. Megerősítjük a kölcsönös tanulást is. Kína Európára fontos pólusként tekint a modernizáció terén is. Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet játsszon az Európai Unióban – mondta Hszi Csin-ping. Így előmozdítva a Kína és az EU közötti kölcsönös együttműködést. A kínai elnök hangsúlyozta: Kína modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára. Mint mondta, Kína közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal. Hozzátette:

Meggyőződésem, hogy ezzel mindkét ország fényesebb jövő elé tekint.

Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök plenáris tárgyalása a Karmelita-kolostorban 2024. május 9-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher


18 fontos megállapodást írt alá Magyarország és Kína

Hszi Csin-ping és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozata után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy a történelmi látogatáshoz méltó eredményeket hozott a magyar-kínai csúcstalálkozó, a felek tizennyolc fontos megegyezést írtak alá.

Rendkívül sikeres tárgyalásokat folytatott az elnök úr és a miniszterelnök úr a mai napon, amelyeknek az eredményeként tizennyolc megállapodás aláírására került sor

 - mondta.
    Először arról számolt be, hogy a kelet-nyugati összeköttetések fejlesztését célzó, kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország olyan projektlistát állított össze, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek.
    Kiemelte, hogy ezen projektlistát ma bővítették, aminek alapján 

megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében.


    "Ezt régen V0 névvel említettük. Ennek a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű megépítésének előkészítése most megindul, egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében."
    Szavai szerint erre azért van óriási szükség, mert Magyarországon jelentős kínai beruházások zajlanak, alapvetően az ország keleti felében, de az itt előállítandó termékeket döntő részben Európa nyugati felében fogják piacra bocsátani, ezért hatékonyabbá és fenntarthatóbbá kell tenni a szállítást.
    "Ugyanígy, megkezdjük az előkészítését egy olyan gyorsvasúti összeköttetésnek is, amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni" - közölte.
    Ennek kapcsán pedig emlékeztetett rá, hogy Magyarországról már hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül, hetente tizenkilenc légi járattal.
    Szijjártó Péter ezután arra is kitért, hogy megkezdik az előkészítését az elektromos autók töltőhálózat-fejlesztésének, ugyanis "a jövő az elektromos autózásé, így lehet megóvni a környezetünket".
    "Megállapodtunk, hogy Magyarországon az elektromos autók töltőhálózatát fejlesszük, annak érdekében, hogy az ország minél több pontján, minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat."
    Tájékoztatása szerint emellett 

megkezdik Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között.


    "A röszkei autópálya-határátkelő rendkívüli mértékben leterhelt. Sajnos mindannyiunk számára ismerősek a képek a hosszú kamion- vagy autósorokról. Szeretnénk, ha ez már nem így lenne a jövőben, nem kellene hosszú órákon, napokon keresztül várakozniuk sem a személy-, sem a teherforgalomban részt vevőknek" - mutatott rá.
    Valamint arra is kitért, hogy közösen megvizsgálják annak a lehetőségét a szerb és a kínai partnerekkel, hogy 

milyen módon lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között,

 hozzájárulva ezzel mindkét ország, és ezáltal az egész térség energiaellátásának biztonságához.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági export fontos szerepet játszik a kétoldalú kereskedelemben, különös tekintettel arra, hogy Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb kínai exportengedéllyel, az érintett termékek köre pedig a mai megállapodás nyomán tovább fog bővülni, például a cseresznyét is felveszik a listára.
    Végezetül pedig tudatta, hogy olyan új területre is kiterjesztik az együttműködést, amely új dimenziót hozhat a kétoldalú kapcsolatokba, ez pedig a nukleáris energia.
   

Most abban állapodtunk meg a kínaiakkal, a kínai kormánnyal, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készítünk együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképp tudja alkalmazni

 - emelte ki.
    Ezzel összefüggésben pedig megjegyezte, hogy a következő években az áramigény meredeken tovább fog nőni az egész világon, és ezt a keresletet leginkább nukleáris energiával lehet kiszolgálni. "Azok az országok lesznek jó helyzetben, biztonságban, amelyek komoly nukleáris kapacitásokkal rendelkeznek" - szögezte le.
    "Történelmi tehát ez a látogatás, és a történelmi látogatáshoz méltó eredmény is született a mai napon" - összegzett.
 

Államfői csúcstalálkozó
Korábban a Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.  A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: "Bajban ismerszik meg az igaz barát." Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: "Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével". Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között - tette hozzá a magyar államfő.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadása, HsziCsinping, Budai Vár, Sándor-palota, Dr. Sulyok Tamás, köztársasági elnök, DrSulyokTamás, 2024.05.09.
Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalos látogatásán fogadja Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a Sándor-palotában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légi járat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának. A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik. Az öt legnagyobb magyar városban - Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen - működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása. Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt. A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Szijjártó Péter: Jövőre már legurulhatnak az első BYD modellek

Magyarország európai gazdasági súlyát nagy mértékben növeli, hogy a BYD az autóbuszgyára után az első európai elektromosautó-gyárát is Magyarországra hozza - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön. Szijjártó Péter hozzátette, a szükséges engedélyek birtokában az építési munkálatok Szegeden megindultak, és zajlik az infrastruktúra kiépítése is, így jövőre már legurulhatnak az első BYD modellek a szegedi gyár gyártószalagjairól. "Nem állunk meg itt, hiszen számunkra fontos, hogy az autóipar minden egyes szegmense a gyártástól a kutatáson át, a szolgáltatásokig jelen legyen Magyarországon, így most már a BYD és Magyarország közötti együttműködés további kiterjesztéséről egyeztettünk" - fogalmazott közösségi oldalán a miniszter. Kiemelte, a jövő az elektromos autózásé. Azon országok gazdaságai lesznek a legerősebbek, ahol a jövő iparágának legnagyobb autógyárai épülnek.