Az otthon készített vaj valami isteni! Használhatjuk ugyanúgy, mint a boltit – kenyérre kenve, szószokhoz, süteményekhez.
A vajunk csak annyira lehet egészséges, mint amennyire a tejszín az, amiből készíteni fogjuk.
A legjobb természetesen ebben az esetben is az, ha tudunk venni házi tejszínt. Ha mégsem, akkor megteszi a bolti. Legalább még így is tudjuk, hogy nincs benne semmi más, csak, amit mi beleteszünk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsük egy tálba a tejszínt, és kezdjük el felverni egy konyhai robotgéppel.
Először lassú fokozatos, aztán ahogy sűrűsödik, úgy állítsuk magasabb fokozatra.
Egy idő után az író elkezd megjelenni az edényben. Keverjük tovább, míg az író teljesen elválik a vajtól.
Öntsük az egész keveréket egy szűrőbe és hagyjuk lecsepegni. Átöblíthetjük egy kis vízzel is a vajat.
A masszát, amit kaptunk, bármivel ízesíthetjük – sóval, fokhagymával, fűszernövényekkel, olívaolajjal, csilivel.
Készítsünk belőle téglalapokat és tartsuk a hűtőben.
Érdemes 4 napon belül elfogyasztani.