Ilyen egyszerű otthon vajat készíteni

házi vaj
Vágólapra másolva!
Tévhit, hogy vajat készíteni bonyolult. Csupán néhány eszköz és alapanyag kell hozzá, és a köpülő nincs rajta a listán. Próbáljuk ki! Készítsünk otthon vajat ennek az egyszerű receptnek a segítségével, és kenjük házi kenyérre.
Vágólapra másolva!

Az otthon készített vaj valami isteni! Használhatjuk ugyanúgy, mint a boltit – kenyérre kenve, szószokhoz, süteményekhez.

A vajunk csak annyira lehet egészséges, mint amennyire a tejszín az, amiből készíteni fogjuk.

A legjobb természetesen ebben az esetben is az, ha tudunk venni házi tejszínt. Ha mégsem, akkor megteszi a bolti. Legalább még így is tudjuk, hogy nincs benne semmi más, csak, amit mi beleteszünk.

Házi vaj. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Házi vaj

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín, legalább 35% zsírtartalmú

Elkészítés:

Öntsük egy tálba a tejszínt, és kezdjük el felverni egy konyhai robotgéppel.
Először lassú fokozatos, aztán ahogy sűrűsödik, úgy állítsuk magasabb fokozatra.
Egy idő után az író elkezd megjelenni az edényben. Keverjük tovább, míg az író teljesen elválik a vajtól.
Öntsük az egész keveréket egy szűrőbe és hagyjuk lecsepegni. Átöblíthetjük egy kis vízzel is a vajat.
A masszát, amit kaptunk, bármivel ízesíthetjük – sóval, fokhagymával, fűszernövényekkel, olívaolajjal, csilivel.
Készítsünk belőle téglalapokat és tartsuk a hűtőben.
Érdemes 4 napon belül elfogyasztani.