Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.19., UkránOroszháború,
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 788. napjáról.

 

06:16
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:29
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Egy tüzér szerint megsemmisült az ukránok tarackja, ami Belgorodot lőtte

Az orosz tüzéreknek sikerült megsemmisíteniük egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, amely Belgorodban polgári lakosságot lőtte az északkeleti hadművelet során – mondta a RIA Novosztyinak az orosz csapat egyik tüzére.

06:37
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

A republikánusok többsége nem támogatta az ukrajnai segélycsomagot

A Republikánus Párt képviselőinek többsége az Egyesült Államok Képviselőházában ellenezte az Ukrajnának szánt új segélycsomag jóváhagyását – derül ki a szavazás eredményeiből.

A segélycsomagot 311-112 ellenszavazattal fogadta el a képviselőház; mindössze 101 republikánus szavazott a törvényjavaslat mellett, míg 112-en szavaztak ellene. A csomagot emellett a Demokrata Párt 210 képviselője támogatta.

Szombaton a képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely közel 61 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának. A képviselőház jóváhagyását követően a dokumentumot megfontolásra elküldik az Egyesült Államok Szenátusának. 

07:20
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA még több katonai tanácsadót akar küldeni Kijevbe

Az Egyesült Államok további katonai tanácsadók küldését fontolgatja a kijevi amerikai nagykövetségre – mondta Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője a Politicónak adott interjújában.

"A védelmi minisztérium a konfliktus során mindvégig felülvizsgálta és a biztonsági feltételekhez igazította jelenlétünket az országban. Jelenleg több további tanácsadó küldését fontolgatjuk a nagykövetség katonai együttműködési részlegének bővítésére" - mondta.

07:56
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Két ukrán léggömb semmisült meg Tula és Moszkva térségében

A légvédelmi erők két ukrán kis léggömböt semmisítettek meg Tula és Moszkva térsége felett – jelentette a Honvédelmi Minisztérium.

08:46
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

A Breakwater rendszer megmentett egy terepjárót katonákkal az ukrán drónok rajtaütésétől

Az elektronikus hadviselési rendszerrel felszerelt terepjáró orosz katonai személyzettel menekült meg az ukrán kamikaze drónok elől, amelyek egymás után repültek rá, de úgy zuhantak le, hogy nem érték el a célt – írta a RIA Novosztyi.

09:35
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Így néz ki a lebombázott Kelet-Ukrajna - videó

Ez nem egy poszt-apokaliptikus film, most így néz ki a Szerebrjanszki-erdő Kelet-Ukrajnában. 

 

10:03
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna bizakodik, júniusra áttörést remél

Ukrajna arra számít, hogy 2024 júniusára jelentősen javul majd a hadseregük pozíciója, ezt arra alapozzák, hogy Amerika hatalmas segélyt helyezett kilátásba.

Kyrylo Budanov altábornagy szerint az oroszok abban a hónapban kezdik majd meg nagyszabású nyári offenzívájukat - és a vezetőség abban bízik, hogy a támogatás elrettenti az orosz felet az offenzíva megindításától.

10:34
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Politico: Az USA katonai tanácsadók küldését fontolgatja

A kiadvány idézte a Pentagon szóvivőjét, aki szerint a katonai tanácsadók segítenének Ukrajnának a logisztikában és a szállított fegyverek karbantartásában, valamint tanácsot adnának és támogatnák az ukrán kormányt és fegyveres erőket, de közvetlenül nem vennének részt a katonai műveletekben.

11:03
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

AFP News: Amerika nyomást gyakorol Kínára

Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Kínába látogat, hogy nyomást gyakoroljon Pekingre annak érdekében, hogy Kína ne támogassa tovább Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

11:32
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít - ennyien érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 5528-an léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5290-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. 

12:25
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok még több légvédelmi rendszert kérnek

Zelenszkij ukrán elnök 25 Patriot-rendszert kér a NATO-tól az ország védelmére. A NATO-szövetségesek vállalták, hogy további légvédelmi rendszerekkel és pénzügyi támogatással látják el Ukrajnát. Németország már átadott egy Patriot-rendszert, de Ukrajna még legalább hét Patriot légvédelmi rendszert kér tőlük.

12:45
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A NATO-nak el kell döntenie, hogy "valóban szövetségesek vagyunk-e"

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-hoz fordult a fegyverszállítások felgyorsítása érdekében, hangsúlyozva, hogy légvédelmi rendszerekre van szükség az orosz támadások elhárításához. Zelenszkij kifejezte, hogy Ukrajna a nyugati támogatásra támaszkodik, és kijelentette, hogy korlátozottak a szárazföldi képességei Oroszország légi fölényével szemben. Zelenszkij felszólította az amerikai képviselőházat, hogy szavazzon a késleltetett katonai segélycsomagról. 60,84 milliárd dollár (22 506 milliárd forint) a tét. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, kiderült Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak.

13:23
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország a herszoni területen támad

Több mint 20 települést bombáztak Herszonban az oroszok. A herszoni területi katonai közigazgatás vezetője, Oleksandr Prokudin a Telegramon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy egy ember, 12 magánház, egy iskola, egy étterem és egy gázvezeték is megsérült a támadásokban.

14:17
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada és Lengyelország vezetői Ukrajna ügyéről tárgyaltak

Kanada miniszterelnöke és Lengyelország elnöke a kanadai fegyveres erők eszquimalt-i bázisán találkozott. A találkozó során a felek megerősítették "Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásukat", és megvitatták az országnak nyújtandó segítség lehetőségeit.

 

14:40
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Nyilatkozott az amerikai erők volt parancsnoka

Ben Hodges, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott parancsnoka az Ukrajnának nyújtott segélytörvény jóváhagyásáról nyilatkozott.

Lehet, hogy hetekbe telik, amíg ennek a döntésnek jelentős harctéri hatásait látjuk, de a stratégiai hatás azonnal érezhető lesz a Kremlben. Most jöttek rá arra, hogy az a tervük, hogy megvárják, amíg az USA kilép a háborúból, kudarcot vallott.

 

15:04
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas tétje van a keddi szavazásnak

Kedden szavaz az amerikai szenátus az Ukrajna megsegítését célzó segélytörvényről, a kongresszus döntése nyomán - közölte Chuck Schumer szenátusi demokrata frakcióvezető. Ha a kongresszus után a szenátus is jóváhagyja a törvénycsomagot, akkor Biden elnök elé kerül aláírásra.

15:32
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán szóvivő: Oroszország mindent bevet a harctéren

Oroszország az F-16-osok megérkezéséig maximalizálja az Ukrajnára mért csapások intenzitását - mondta Jevlash Jevlash, az AFU szóvivője

Megjegyezte, hogy a megszállók megpróbálják majd a kritikus infrastruktúrát és az energiahálózatot minél nagyobb mértékben tönkretenni, és az ellenségnek még mindig van jó néhány rakétája, amelyeket Ukrajna ellen használnak majd, rögtön azután, hogy lejöttek a futószalagról.

16:14
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás Szevasztopolban, egy orosz hajó kigyulladt

Rakétát lőttek ki a megszállt Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flottára április 21-én - közölte a város Oroszország által beiktatott kormányzója. Az ukrán katonai hírszerzés egyik forrása azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy a csapásról szóló információkat még tisztázzák.

16:32
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlatot kezdtek a NATO tagországok

Lengyelország, Litvánia és más NATO-tagállamok, köztük az Egyesült Államok április 21-én hadgyakorlatot kezdtek a litvániai Suwalki-szakadék környékén.

16:50
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Németország és Litvánia segíteni akar Ukrajnán

Németországban és Litvániában a szakemberek leállított erőműveket vizsgálnak át, hogy kiderítsék, vannak-e olyan alkatrészek, amelyeket az ukrán energetikai infrastruktúra helyreállítása érdekében fel lehetne használni.

18:08
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta a donyecki régióban lévő, Csasziv Jar város melletti Bohdanivka települést az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előretörnie - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán tíz ukrán ellenroham hiúsult meg, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén mintegy ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 440-en az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a héten megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy vezetésipontot, egy drónösszeszerelő műhelyt, egy lőszerraktárt, egy MiG-29-es vadászrepülőt - a gép a dnyiprói repülőtéren vált üzemképtelenné -, egy Sz-300PSZ légvédelmi rendszerhez tartozó radart, egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők nyolc rakétáját, valamint 194 drónt.
    

Az orosz statisztika szerint meghaladta a kilencezret az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elveszített tábori lövegek és aknavetők száma.

18:47
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Szevasztopolra mértek csapást az ukránok

Dmytro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője április 21-én közölte, hogy az ukrán hadsereg csapást mért az orosz ellenőrzés alatt álló Szevasztopolban egy orosz hajóra. Pletencsuk később megerősítette, hogy a célpont a Kommuna, egy mentőhajó volt - írja a Kyiv Independent.

19:24
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét támadás érte az ukrajnai Harkov megyét

Az utóbbi 24 óra alatt összesen 15 települést ért orosz ágyútámadás a kelet-ukrajnai Harkov megyében, két civil meghalt, hárman megsebesültek - közölte a megye kormányzója, Oleh Szinyehubov vasárnap.

A tájékoztatás szerint több épület megsemmisült vagy megrongálódott.

Mindeközben ismét orosz légitámadás érte a Donyeck megyei Csasziv Jar térségét. A megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, Kramatorszktól nem egészen 30 kilométerre fekvő Csasziv Jar az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont, Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka pedig a múlt héten azt mondta, az orosz erők a szimbolikus jelentőségű dátumig, május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jart.

20:01
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

A tengeri mentésben való együttműködésben állapodott meg az orosz és a kínai hadiflotta parancsnoka

Egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a tengeri felkutatásról és mentésről Alekszandr Moiszejev és Hu Csung-ming tengernagy, az orosz illetve a kínai haditengerészet parancsnoka - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.  

A tárgyalás során a felek rámutattak a két ország flottái közötti együttműködés szükségességére "a világ óceánjainak biztonsága és stabilitása érdekében". A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a két parancsnok az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés kérdéseinek széles körét vitatta meg.

Moiszejev az orosz védelmi tárca szerint azért utazott Kínába , hogy részt vegyen az április 22-23-án Csingtaóban megtartandó 19. Nyugat-csendes-óceáni Haditengerészeti Szimpóziumon. Az orosz flottafőparancsnok a tervek szerint előadást tart a fórumon, és kétoldalú megbeszéléseket is folytat Kína és más országok haditengerészeti parancsnokaival.

20:34
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Akár egy héten belül nagy hatótávolságú rakétákat kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok akár egy héten belül megkezdheti a hadsereg nagy hatótávolságú taktikai rakétáinak (ATACMS) Ukrajnának történő átadását - mondta Mark Warner amerikai szenátor a CBS Newsnak adott interjújában április 21-én.

20:52
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az amerikai katonai segélyek küldése eszkalálja a globális válságokat

"Az amerikai katonai segélyek küldése Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak súlyosbítja a jelenlegi globális válságokat" - közölte Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon.

Zakharova a Kijevnek nyújtott támogatást "a terrorista tevékenységek közvetlen támogatásának" nevezte, a Tajvannak nyújtott támogatás pedig "beavatkozást jelent Kína belügyeibe" - írja a Nexta.

21:55
április 21, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb robbanás történt Harkovban

A Zerkalo Nedeli című kiadvány Telegram csatornája szerint robbanás történt Harkovban. Helyi idő szerint 20:15-től légiriadó szólal meg a térségben.

Vitalij Gancsev, a harkovi régió katonai-polgári közigazgatásának (MCA) vezetője nemrég elmondta, már több mint 30 település van orosz ellenőrzés alatt - a helyi lakosok ugyanakkor az egész térség felszabadítását várják, hogy hazatérhessenek.

Az utóbbi időben egyre több rakéta támadás éri az ukrán csapatokat és azok bázisait, bár az orosz elnöki sajtótitkárja, Dimitrij Peszkov minden esetben kiemeli, hogy nem támadnak civilekre és lakóépületekre.

04:42
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.