Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

Vágólapra másolva!
Károly király a rák diagnosztizálása óta először lépett a nyilvánosság elé. A király és Kamilla királyné egy kórházba és egy rákos betegek számára fenntartott központba látogattak el, hogy nyilvánosan is kifejezzék tiszteletüket a személyzet, a betegek és az ott folyó kutatási munka iránt.
Vágólapra másolva!

A húsvétvasárnapi istentiszteleten való részvételtől eltekintve a király eddig távol tartotta magát a nyilvános eseményektől. A múlt héten azonban a Buckingham-palota közleményt adott ki, amelyben pozitívabb üzenetet fogalmazott meg az uralkodó egészségi állapotáról.

A király orvosai nagyon biztatónak tartják az eddig elért haladást. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan visszatérhet a nyilvános szereplésekhez, kezdve a keddi szimbolikus látogatással egy rákközpontba.

Károly király jobban van, visszatér feladataihoz. Fotó: MailOnline / X

Károly első nyilvános programjaként kedden a University College London egyetem kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla társaságában. A februárban diagnosztizált rákos megbetegedés tapasztalatai további jelentőséget adnak a kórházban tett látogatásának, ahol elismeréssel adózik majd a személyzetnek és a betegeknek.

A látogatás célja, hogy folytassa a király azon törekvését, hogy felhívja a figyelmet a korai rákdiagnózis fontosságára. Az uralkodó az év elején nyilvánosságra hozta saját egészségügyi problémáit, abban a reményben, hogy ez másokat is arra ösztönöz, hogy egészségügyi szűrővizsgálatokra járjanak.

Jó lehetőség lesz arra is, hogy megismerkedjenek a kórházban folyó rákkutatással és az innovatív technológiákkal.

Bár a király egészségi állapotával kapcsolatos hangulatkeltés pozitívabb, ez továbbra is óvatos optimizmus, mivel a király kezelése még mindig tart, és egyelőre nem jelentették be, hogy mikor fejeződik be. A rák fajtáját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az udvar tájékoztatása szerint az uralkodó a következő hetekben számos további hivatalos eseményen is részt vesz. Ezek közül is kiemelkedik Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné júniusi londoni állami látogatása. A császári pár hivatalosan a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

Károly - jóllehet húsvét vasárnap megjelent a windsori Szent György kápolnában tartott szertartáson - a diagnózis óta a londoni klinikán tett keddi látogatásáig hivatalos közéleti programokon nem vett részt. Államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit mindazonáltal ellátja, a napi kormányzati dokumentumokat megkapja, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt.

Mindazonáltal továbbra is bizonytalan, hogy a király részt tud-e venni az elkövetkező hetekben megrendezésre kerülő néhány kulcsfontosságú királyi eseményen, köztük a színpompás szertartáson, a kerti partikon és a D-napi megemlékezéseken. Arról, hogy részt tud-e venni az összes eseményen, a közeljövőben születik döntés, de a király nyári programját valószínűleg csökkenteni fogják, vagy átalakítják, amíg folytatódik a kezelés - írta a BBC.

Az is kiderült, hogy nem csak ő, de menye, Katalin hercegné is rákos megbetegedéssel küzd, ami nagyon megviselte őt. A 42 esztendős Katalin karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. Az ő betegségének pontos mibenlétéről sem hangzott el részletesebb hivatalos beszámoló, és az udvar egyelőre arról sem ad tájékoztatást, hogy a hercegnő mikor térhet vissza közéleti tevékenységéhez.

Károly királynak az elmúlt években számtalan nehézséggel kellett szembenéznie, ugyanis meghalt egykori felesége, Diana hercegné, 2022 szeptemberében elvesztette édesanyját, II. Erzsébet királynőt, nemrég pedig kiderült, hogy Katalin hercegnénél szintén daganatot diagnosztizáltak.