Ettől félt mindenki: itt van Lengyelország háborús bejelentése

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 25. A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij
Vágólapra másolva!
Lengyelország megerősíti az ellenőrzést a keleti határain, mert a Wagner-csoport több harcosa is Fehéroroszországba költözött.
Vágólapra másolva!

A Wagner orosz fegyveres csoport fehéroroszországi jelenléte miatt megerősítik Lengyelország keleti határainak védelmét, részben átmeneti, részben állandó jellegű intézkedésekkel - jelentette be szerdán Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormánypárt elnöke.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint arra lehet következtetni, hogy a Wagner-csoport mintegy nyolcezer katonáját helyezték át Oroszországból Fehéroroszországba.

Ez fenyegetést jelent Ukrajnára és Litvániára nézve, de akár Lengyelországra nézve is - figyelmeztetett Kaczynski.

- mondta.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én Forrás: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

A mostani döntések szerint egyrészt növelik a Lengyelország keleti határát védő határőrség létszámát, másrészt a határvédelmi fizikai akadályok számát - fejtette ki Kaczynski.

Mint ismert, június 23-24-én Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szoros szövetségese lázadást indított, és Moszkva felé indult seregével. Ez összesen egy napig tartott, miután a fehérorosz elnök megállapodott a Wagner-zsoldosok vezetőjével. Ezt követően Prigozsin és serege egy része Fehéroroszországba utazott.

Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy

2021-2022-ben, a migrációs válság közepette Lengyelország falat épített a fehérorosz határon. Ukrajna orosz inváziója után a lengyel hatóságok megerősítették az orosz határt is - írja a Meduza.