Mallorcán szórakozónegyedeket zárnak be botrányosan viselkedő turisták miatt

Mallorca Magaluf buli
Bulizó brit fiatalok Magaluf Punta Ballena utcáján.
Vágólapra másolva!
Mallorca szigetének két városában, Palmában és Magalufban is szórakozónegyedeket zárnak be rendbontó turisták miatt - közölte a Baleár-szigetek kormányának turisztikai tárcavezetője szerdán.
Vágólapra másolva!

A részegen randalírozó, jellemzően német és brit fiatalok évek óta problémát jelentenek a helyi vezetésnek,

azonban most egészségügyi kockázatot látnak abban, hogy a bulizó turisták nem tartják be a kötelező biztonsági előírásokat.

Iago Negueruela kormányzó elmondta, hogy a szigetek biztonságos úti célt jelentenek, és azért, hogy ez így is maradjon, a két legnépszerűbb bulizónában nem nyithatnak ki a bárok és szórakozóhelyek.

Ezen kívül mindenhol betiltják a vendéglátóhelyeken a hat deciliternél nagyobb poharakat és az extrahosszú szívószálakat, mert ezeket általában többen közösen használják.

A Baleár-szigeteken hétfő óta kötelező minden nyilvános, akár zárt, akár nyitott helyen szájmaszkot viselni függetlenül attól, hogy lehet-e tartani az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Spanyolország 17 tartományából 12-ben érvényes már ez a szabály, legutóbb Baszkföld jelentette be az intézkedés bevezetését.


A spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint az elmúlt egy napban 390 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak,

ez a legnagyobb mértékű napi növekedés, amióta június 21-én véget ért a járvány miatt bevezetett szükségállapot.

A tárca több mint 120 aktív járványgócot tart nyilván az országban. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik.

Bulizó brit fiatalok Magaluf Punta Ballena utcáján. Forrás: AFP/Jaime Reina

Továbbra is növekszik az esetszám a Katalónia nyugati részén fekvő Segriá járásban,

amelynek több városában és településén hétfőtől kijárási korlátozásokat rendelt el a katalán kormány.

Jogi értelemben a karantén csak szerda délután lépett életbe, mivel az arról szóló kormányhatározatot nem hagyta jóvá a bíróság, viszont a kedden elfogadott törvényerejű rendeletet már igen.

Az érintett területeken bezártak a sport- és kulturális központok, az éttermek csak házhoz szállításra készíthetnek ételt, az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet csak előzetes bejelentkezés alapján fogadhat vásárlót.

Az egészségügyi séta és a szabadtéri sportolás engedélyezett. A döntés mintegy 160 ezer embert érint.

A járás teljes területe, összesen 38 település július 4-e óta vesztegzár alatt van.

Azóta több mint ezer fertőzöttet azonosítottak a térségben.

Arcvédő sisakját felhajtva fogyaszt italt egy barcelonai bár teraszán reggeliző férfi 2020. május 25-én, a koronavírus-járvány idején. Forrás: MTI/EPA/EFE/Quique García

A spanyol társadalomkutató központ (CIS) szerdán közölt felmérése szerint a megkérdezettek 62 százaléka véli úgy, hogy a jelenleginél szigorúbb intézkedéseket kellene meghozni a koronavírus terjedésének megfékezésére. 32 százalékuk viszont elegendőnek tartja a jelenleg érvényes szabályokat.
A válaszadók 44,7 százaléka jobban aggódik a járvány egészségügyi hatásai, mint a gazdasági következményei miatt, 26,5 százalék pont fordítva gondolja, 28,4 százalékuk egyformán aggasztónak tartja mindkettőt.

A mintegy 47 millió lakosú Spanyolországban eddig több mint 257 ezer embernél igazolták a koronavírus-fertőzést a legelső, január végén azonosított eset óta.

A halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

A spanyol kormány a járvány hatásaként a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén, valamint 19 százalékos munkanélküliségi rátával számol a tavalyi 13,8 százalék után.