Új fejezet kezdődik az orosz-ukrán háborúban

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozás jóváhagyta a legújabb ukrajnai segélycsomagot, melynek részeként nagy hatótávolságú rakétákat biztosítanak Kijevnek. Az első szállítmányok már megérkeztek Ukrajnába, így új fejezet kezdődik a több mint két éve tartó háborúban.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak. Új fejezet kezdődött az orosz-ukrán háborúban azzal, hogy az amerikai törvényhozók egy 22 ezer milliárd forint értékű segélycsomagot szavaztak meg Ukrajnának.

Washington sokáig vonakodott attól, hogy Ukrajnának nagyobb hatótávolságú fegyvereket adjon, mivel aggályosnak tartotta, hogy azokat mélyen orosz területen lévő célpontok ellen is bevethetik, és ez kiélezheti a konfliktust. 

A nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerek (ATACMS) akár 300 km-es távolságra lévő célpontokat is képesek eltalálni

- írja az AlJazeera.

Csütörtökön Oroszország szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ATACMS-szállítások nem változtatják meg a háború kimenetelét és Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak. Az Egyesült Államok felhatalmazta az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU), hogy a nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal csapást mérjenek a Krímben lévő létesítményekre - közölte a Pentagon magas rangú tisztviselője. Az ATACMS rakétákkal az ukrán hadsereg már mélyen a frontvonal mögötti megszállt régiókat is képes megtámadni.

Az Egyesült Államok célja, hogy az új nagy hatótávolságú rakétákkal "nagyobb nyomást gyakoroljon Oroszországra". 

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.