Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 521. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
08:30
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:34
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc sérült a Dnyipro elleni orosz támadásban - fotó

Legalább kilenc ember, köztük két gyermek megsérült a Dnyipro elleni július 28-i orosz rakétacsapásban - jelentette Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

08:37
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 17 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7256 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9748 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitáyság. (MTI)

10:14
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutnál nyomulnak az ukránok

Az ukrán hadsereg folytatja az ellentámadást Bahmut északi és déli szárnyán – írta legfrissebb értékelésében az amerikai Institute for Study of War elemzőcég.

11:25
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb településeket lőttek az éjjel az oroszok

Az oroszok július 29-én éjjel Nikopol városát és Marhanetsz községet lőtték - jelentette Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk terület kormányzója a Telegramon. A kormányzó szerint nem voltak áldozatok. Közben helyi idő szerint hajnali 3 óra után befejeződött a mentési művelet Dnyipróban a várost ért orosz rakétacsapást követően.

12:17
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Ukrajnában zajlanak a leghevesebb harcok

Az ukránok egy orosz légideszantos ezred egységeit legyőzve elfoglalták Sztaromajorszke falut Ukrajna délkeleti részén – írta legfrissebb hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A harcok Robotyne falu közelében is összpontosulnak, a Zaporizzsjai régióban - közölte a minisztérium. Az amerikai The Institute for the Study of War kutatóintézet szerint Ukrajna a jelek szerint friss erőket vezényelt a térségbe a hadművelethez.

Eközben a védelmi minisztérium szerint az ukrán csapatok folytatják a támadó műveleteket a Kreminnától nyugatra, a keleti Luhanszki területen található Szerebrianszki erdőben is. (The Guardian)

13:21
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Koreai rakétákat használtak az ukránok

Az észak-koreai rakéták eredete ellentmondásos, az ukránok szerint az oroszoktól zsákmányolták őket, míg más források szerint egy baráti országtól kapták azokat – írta a Sky News. A rakétákat Bahmut közelében vetették be az ukránok. (The Guardian)

14:35
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Krím elfoglalására készülnek az ukránok

Ukrajna a jelek szerint megkezdi katonai hadműveletét a Krím megszállására, legalábbis erre utalnak Kyrylo Budanov az ukrán hírszerzés vezetőjének szavai, aki újságíró kérdésre válaszolta azt, hogy erre "hamarosan" sor kerül.

A Krím 2014 óta orosz megszállás alatt áll, és Ukrajna ellentámadásának egyik fő célpontja.

Az elmúlt hetekben ismétlődő támadásokról számoltak be a félszigeten, köztük egy robbanásról, amely megrongálta a Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi hidat. Ukrajna ellentámadása június elején indult, eddig viszonylag lassan halad, ez az utóbbi napokban úgy tűnik felgyorsult.

15:24
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt kérték afrikai vezetők Putyintól

Négy afrikai államfő vesz részt holnap Szentpéterváron az orosz haditengerészet napi parádéján – közölte a Kreml. További öt afrikai ország küld további képviseletet.

Tegnap afrikai vezetők sürgették Vlagyimir Putyint, hogy folytassa az ukrajnai háború befejezését célzó béketervüket. Arra is felszólítottak Oroszországot, hogy újítson meg egy megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona biztonságos exportját az afrikai országokba.

Moszkva a múlt héten felbontotta a megállapodást, mondván, hogy nem teljesítették az általa kért kötelezettségeket.

16:14
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétát lőttek le egy orosz város fölött

Minden tömegrendezvényt lemondtak a dél-oroszországi Rosztovi területen, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrogban, miután pénteken egy lelőtt ukrán rakéta lehulló darabjai több embert megsebesítettek, és károkat okoztak - közölte a helyi közigazgatás Telegram-csatornáján.

Az incidensnek nincs halálos áldozata. Amint Vaszilij Golubjev, a Rosztovi terület kormányzója elmondta, a rakéta darabjai a város központjában, a helyi szépművészeti múzeum területén értek földet. Károsodott az épület fala és teteje, valamint a szomszédos többlakásos társasház, továbbá garázsok és gazdasági épületek.

Hatósági közlés szerint 16 ember kért orvosi segítséget, közülük tízet kórházba szállítottak. Utóbbiak közül kilencen közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, egy sérült súlyos állapotban van. Gyerekek nincsenek a sérültek között.

A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem által lelőtt ukrán eszköz egy szovjet gyártmányú SZ-200-as légvédelmi rakétából átalakított támadó rakéta volt. (MTI)

18:03
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krímben

Tegnap késő este két robbanás is történt egy krími lőszerraktárban.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a robbanások szabotázs következményei voltak - de azt nem közölték, hogy Kijev állt-e a támadás mögött.

Az incidens alig több mint egy héttel a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat megrongáló robbanások után történt - írja a Sky News.

18:53
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia és Lengyelország a fehérorosz határ lezárását fontolgatja

Litvánia belügyminiszter-helyettese szerint országa és Lengyelország jelenleg mérlegeli, hogy lezárják a Fehéroroszországgal közös határaikat.

Arnoldas Abramavicius újságíróknak nyilatkozva közölte: "A megbeszélések valósak. A határ lezárásának lehetősége fennáll".

Mindkét ország szerint fokozott fenyegetettséggel kell szembenézniük a Wagner zsoldoscsapatok jelenléte miatt Fehéroroszországban - írja a Sky News.

19:52
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

"Heil Zelenszkij!"

„Heil Zelenszkij!" – az orosz kisfilm szerint Zelenszkij az új Hitler.

A videóban arra figyelmeztetik a németeket, hogy az ország vezetése és a NATO őket is belesodorhatja a háborúba.

Napok óta terjed a közösségi médiában egy orosz rövidfilm, amely egy német család otthonában játszódik, és Zelenszkijt Hitlerrel azonosítják benne - írja a Mandiner.

20:54
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva nyitott a tárgyalásokra

Oroszország mintegy 30 békejavaslatot kapott eddig az ukrajnai háborúval kapcsolatban hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül - közölte az ország külügyminisztériumi szóvivője.

Marija Zaharova ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva soha nem utasította el a háborúval kapcsolatos tárgyalásokat - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

"Hálásak vagyunk mindenkinek. Sok békekezdeményezés volt. Nekem úgy tűnik, hogy egy hónappal ezelőtt már összesen mintegy harminc, amelyeket közszereplők tettek állami csatornákon keresztül vagy akár magánúton" - mondta a diplomata.

21:48
július 29, 2023
Vágólapra másolva!

Aggódnak a lengyelek a Wagner-zsoldosok miatt

Az orosz Wagner magánhadsereg több mint száz zsoldosa hírek szerint a (Lengyelország és Litvánia határát képező) Suwalki-folyosó felé tart, ami aggodalommal tölti el a két uniós országot - figyelmeztetett a lengyel miniszterelnök szombaton.

Mateusz Morawiecki a dél-lengyelországi Gliwice hadiüzemében tett látogatása során tartott sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy Lengyelország két év óta folyamatos "hibrid támadásnak" van kitéve Fehéroroszországgal közös határán.

A stratégiai fontosságú, 104 kilométer hosszú Suwalki-folyosó a litván-lengyel-orosz (kalinyingrádi exklávé) és a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár között húzódik.

Morawiecki szerint a Wagner-zsoldosok mozgása "bizonyosan a lengyel terület elleni újabb hibrid támadás felé vezető lépés".