Szentkirályi Alexandra: A mostani városvezetéssel az a baj, hogy a szív és a meló is hiányzik belőle

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra
Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
„Ha Karácsony Gergelynek le kellene érettségiznie városvezetésből, akkor elégtelen bizonyítványt kapna. Csakis dumából és mellébeszélésből kapna jeles osztályzatot” – mondta el az Origónak adott interjúban a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra többre tartja a cselekvést, mint az üres ígéreteket, és úgy gondolja, hogy veszekedésből még soha nem épült semmi. Nagytakarítással kezdene a Városházán, és kirakná Gyurcsány embereit, és arról is beszélt, miért jár Karácsonynak életműdíj. Leszögezte: célja az, hogy rendet tegyen, felszámolja a hatalmas dugókat és koszt, és megoldja a hajléktalankérdést – ehhez kéri a budapestiek támogatását.
Vágólapra másolva!

Ön tapasztalt politikus, nemcsak főpolgármester-helyettesként dolgozott Tarlós István mellett, de kormányszóvivőként is sok tapasztalatot szerzett. Hogyan érzi magát most a kampányban a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjeként, eddig mik a tapasztalatai?

Bármerre járok, az emberek elmondják, hogy zavarja őket az a nemtörődömség, hanyagság, amit a városban tapasztalnak. Elégedetlenek a hatalmas dugók, a szemét, a kosz és a hajléktalanság miatt. 

A budapestiek nagyon szeretik a városukat, szeretnék, hogy jól és rendben működjenek a dolgok, de úgy érzik, hogy Budapest nem a budapestiekről szól. Én is azt látom, hogy a bajok gyökere, hogy Karácsony inkább Gyurcsánynak akar megfelelni, nem a budapestieknek.

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra szerint dolgozni kell, nem nyafogni
Fotó: Csudai Sándor

Mik a legfontosabb értékek, amelyek mentén vezetni szeretné Budapestet?

Budapest a nemzet fővárosa, és közel 1,7 millió embernek az otthona, nekem ráadásul a szülővárosom is. Nekem Budapest érzelmi kérdés: én itt élek, itt nevelem a lányomat, itt dolgozom, ezért nem tudom tehetetlenül nézni azt, ami a városban történik. 

Otthonról és a politikai közösségemből is azt a hozzáállást hozom, hogy munka nélkül nincs eredmény. A mostani vezetéssel az a baj, hogy a szív és a meló is hiányzik belőle.

Ha Karácsony Gergelynek le kellene érettségiznie városvezetésből, akkor elégtelen bizonyítványt kapna. Csakis dumából és mellébeszélésből kapna jeles osztályzatot.

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra 
Fotó: Origo / Csudai Sándor

Elindította a kamumétert, amelyben sorra veszi Karácsony Gergely teljesületlen ígéreteit. Hány kamut számolt össze? 

Nincs már annyi nap a kampányban, hogy mindet végigvegyem. Abban hiszek, hogy az embereket a cselekedeteik alapján kell megítélni. 

Mindenkinek jár a bizalom, és Karácsony Gergely kapott is öt évet, hogy bizonyítson. Ő ezzel visszaélt, becsapta és átverte a budapestieket. Látszik, hogy a kampányban mindent meg is tesz, hogy a választás ne az ő teljesítményéről szóljon, hiszen az siralmas.

Ön fűkaszát ragadott D. Kovács Róbert Antal polgármesterrel Kőbányán, és megmutatták mi lenne a főváros dolga: lekaszáltak egy gazos területet. Mi a legégetőbb probléma Budapesten, amit meg kellene oldani?

Azért ragadtunk fűkaszát, hogy megmutassuk a főpolgármesternek, hogy mi lenne a dolga. Budapesten azért van ennyi szemét, azért van káosz a közlekedésben, és azért áll csőd szélén a város, mert Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, és nem a budapestieknek. Csak meg kell nézni, milyen emberek ülnek most a Városházán. 

Összeállt a harmadik Gyurcsány-kormány. Draskovics Tibor, gyurcsányista exminiszter, aki már egyszer csődbe vitte az országot, most a BKK igazgatósági elnöke. Mártha Imre, Gyurcsány kedvence, ha épp nem egy jachton home office-ozik zsíros prémiumokért, akkor a fővárosi közműholdingot irányítja. De ott van egy másik volt balos miniszter is, Kolber István; vagy Tordai Csaba és Gál J. Zoltán. 

szentkiralyialexandra
Fotó: Csudai Sándor/Origo

Még a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) vezetője is Gyurcsány volt testőre. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy Gyurcsány takarítónője és fodrásza is kapott egy-egy sportállást a Városházán. Azt gondolnánk, hogy a főpolgármester legalább a kampányban úgy csinál, mintha a budapestiekért dolgozna. Ehelyett kirándul és kampányol Gyurcsányékkal, a napokban épp Salgótarjánban és Tatabányán. Kezdem azt hinni, hogy a beígért pesti fonódó helyett fonódtak így össze.

Az üres kassza mellett mutyigyanús ügy is van bőven? Hogyan értékeli a Lánchíd-botrányt?

Közel másfél milliárd forint közpénzből lett készpénzzel nem tudnak elszámolni. Ideje lenne, hogy Karácsony Gergely vállalja a felelősséget, és megszólaljon az ügyben. A Lánchíd Budapest egyik szimbóluma. Ez a beruházás már Tarlós István főpolgármestersége alatt elő volt készítve, készen voltak a tervek, és csak be kellett volna fejezni a munkát. Ehhez képest lesöpörték a terveket, és a korrekt megvalósítás sem ment nekik. Helyette most nyakig ülnek a mutyiban, a baloldal legnagyobb korrupciós botrányában, ugyanis már hatósági nyomozás is folyik az ügyben. Karácsony Gergely pedig hallgat.

Mit javasolna azoknak a választóknak, akik nem elégedettek Karácsony Gergely teljesítményével, mégis csupán azért, hogy dacoljanak a kormánnyal, ismét rá akarnak szavazni?

Egy város vezetése nem csak ideológiai kérdés. Attól, hogy Karácsony Gergely, mint egy kisgyerek dacolva toporzékol, és állandóan a kormányt szidja, nem fognak felépülni P+R parkolók; nem lesznek tisztábbak sem a tömegközlekedési eszközök, sem az utcák; nem fog magától újra visszakerülni a helyére az a több mint 3000 kuka, amit leszereltek, és még sorolhatnám. 

A fővárosiaknak azt érdemes számításba venni, hogy ki az, aki képes elvégezni a munkát, aki dolgozni akar. Karácsony Gergely nem ilyen ember. Szerintem, ha le kell csavarni egy befőttesüveg tetejét, akkor is inkább szól a feleségének.

A kormányban pedig nem érdemes mumust látni. A Városliget, ahol most is vagyunk, jó példa arra, hogy partnert kell látni a kormányban. Ha azzal megy el újabb öt év, hogy Karácsony Gyurcsány utasítására harcol a kormánnyal, és közben nem történik semmi, akkor annak Budapest issza meg a levét, és még nagyobb lesz a hátrány, amelyet majd be kell hozni. Veszekedésből még soha semmi nem épült. A főpolgármester is ránézhetne a pártja logójára, ez talán emlékeztetné, hogy párbeszéddel többet lehet elérni, mint az állandó másra mutogatással.

szentkiralyialexandra
Fotó: Csudai Sándor/Origo

Ön lenne az első női főpolgármester megválasztása esetén. Látja ennek előnyeit? Hogyan tekint az ön előtt álló lehetőségre?

Ez nem férfi-női kérdés, az számít ki, milyen hozzáállással fog neki dolgoknak, és akar-e dolgozni. 

Látjuk, hogy a főpolgármester férfi létére kislányokat megszégyenítő módon tud nyafogni. Ha siránkozásért járna az elismerés, ő már életműdíjas lenne.

szentkiralyialexandra
Fotó: Csudai Sándor/Origo

A tapasztalataim adta lehetőséggel viszont élni szeretnék. Közel egy évtizedet eltöltöttem a fővárosban Tarlós István mellett, majd több mint 4 évet kormányszóvivőként dolgoztam. Értem mindkét oldalt, és látom mire van szükség ahhoz, hogy egy város működjön. Szerintem ez egy jó kombináció, és ennek a budapestiek lesznek a nyertesei.

Rendszeres probléma a parkolóhelyek hiánya, a dugók a belvárosban és már a külsőbb kerületekben is. Rengetegen járnak az agglomerációs településekről Budapestre dolgozni, és viszont. Mit javasolna ezek feloldása érdekében? Ön szerint lehet megoldást találni a forgalom csökkentésére, és arra, hogy élhetőbb legyen a főváros?

A fővárosban ma nem csak autóval, hanem mindenhogy nehéz közlekedni. Az agglomerációs településekről naponta több százezer ember ingázik Budapestre, és ha azt akarjuk, hogy a közösségi közlekedés valós alternatíva legyen, akkor ehhez több dologra van szükség. 

A P+R parkolók segíthetnének a dugókon, és ezt Karácsony Gergely meg is ígérte, de öt év alatt egyet sem tudott átadni, sőt, bele sem kezdtek ezek megépítésébe. A másik, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésével értelmes alternatívát kell kínálni, nem pedig sunyi módon járatritkításokkal kell trükközni, ahogyan ezt megtette a budapestiekkel Karácsony Gergely.

szentkiralyialexandra
Fotó: Csudai Sándor/Origo

És a kerékpárosokkal mi lesz?

Ma Budapesten nem lehet biztonságosan kerékpározni sem. Értem én, hogy Karácsony Gergely egy elméleti pasas, de egy város működtetése gyakorlati kérdés. Amit a biciklisávokkal műveltek, az mindenkinek rossz, mert összeugrasztották a bicikliseket és az autósokat, elég csak a minap történt kalapáccsal végződő összetűzésre gondolni. 

A kaotikus közlekedés jelenleg veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot, hiszen például a Karácsony-karóktól a mentők és a tűzoltók sem tudnak megfelelően közlekedni.

Lehet és kell is biciklis infrastruktúrát fejleszteni egy nagyvárosban, fontos, hogy minél többen tudjanak biciklizni, ha szeretnének, de nem így. Átgondoltan kell ezt a kérdést is kezelni, nem ilyen Hűbele Gergely módjára. A mostani helyzettel senki sem elégedett, mert a gyalogosok folyamatosan beszívják az autók kipufogó füstjét, aki autóba ül, az dugóban vesztegel. A biciklisávok pedig nem biztonságosak.

szentkiralyialexandra
Fotó: Csudai Sándor/Origo

Lázár János és Nagy Márton miniszterek után Pintér Sándor belügyminiszterrel is tárgyalt. Mi lett ennek az egyeztetésnek az eredménye?

Egyetértettünk a belügyminiszterrel abban, hogy kívánatos lenne szorosabbra fűzni a minisztérium és a főváros együttműködését. Drasztikusan csökkent a BRFK és a korábban említett FÖRI közös járőrözéseinek óraszáma. 2019-ben ez a szám még több mint 37 ezer volt, ám 2023-ra mindössze 2 ezerre csökkent. Érintettük a hajléktalanság kérdését is. Jól látszik, hogy Karácsonyék nem foglalkoznak a problémával. Egy városban az együttélésnek megvannak a szabályai, amit a többség be is tart. 

Az nincs rendben, hogy manapság sokszor nem lehet nyugodtan leülni egy padra a parkokban, utazni a villamoson, vagy átmenni egy aluljáróban. Erre is megoldást kell találnunk.

Ha ön kapna bizalmat a választásokon, hogy nézne ki Budapest 5 év múlva?

5 év múlva egy rendezett városban fogunk élni, ahol tiszták az utcák, kevesebb a dugó, és nem túlélni kell, hanem élni lehet. Ez nem egy álom, erre minden esélyünk megvan, csak dolgozunk kell érte. 

Én munkára jelentkezem, ha a budapestiek erre bizalmat szavaznak nekem.

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra szerint változásra van szükség Budapesten!
Fotó: Csudai Sándor

Szentkirályi Alexandra jogász, 2014 és 2019 között Budapest főpolgármester-helyettese, 2020-tól 2024-ig kormányszóvivő. Férjezett, egy lánygyermek édesanyja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK