Titokzatos hajók bukkantak fel az édeni Galápagos-szigeteknél

Galapagos szigetek
Vágólapra másolva!
Halászhajókból álló "nagy flottát" észleltek az illetékes ecuadori hatóságok a Galápagos-szigetek térségében - írja a Reuters helyi jelentések alapján. A halászhajók minden évben egyre közelebb merészkednek a szigetcsoporthoz, az ott folytatott halászat pedig komoly fenyegetést jelent a világhírű szigetcsoport törékeny ökoszisztémájára.
Vágólapra másolva!

Nagy számú, többségében kínai halászhajót észleltek az Ecuador partjaitól nagyjából 1000 kilométerre, az Egyenlítő térségében található Galápagos-szigeteknél. A kínai halászhajók évről évre közelebb merészkednek a szigetcsoporthoz, a lehalászás pedig számos tengeri fajra, többek között a pörölyfejű cápára jelent komoly fenyegetést.

Idén már több gyanús halászati tevékenységről érkezett jelentés a világ vizeiről, ezekről az Origo is beszámolt. A legutóbb nyilvánosságra került információk szerint kínai hajók nagy számban halásztak át észak-koreai vizekre is az elmúlt években.

A valaha volt egyik legnagyobb, illegális ipari halászatot leplezték le

Meghökkentő beszámolót tett közzé a Bloomberg arról, hogy egy nonprofit szervezet állítása szerint, Kína éveken át halászott Észak-Korea vizein, értékes tengeri zsákmánytól fosztva meg a latorállamot. Azaz nem egészen, mert ha igazolni minden kétséget kizáróan nem is lehet, de igen valószínű, hogy a szemethunyásért - vagy az alkuért - cserébe Észak-Korea keményvalutához jutott.

Az ecuadori védelmi miniszter közlése szerint - a szigetcsoport közigazgatásilag Ecuadorhoz tartozik -, megnövelték a térségben a különféle járőrtevékenységek intenzitását, hogy a hajókat távol tartsák a galápagosi vizektől.

A Galápagos-szigetekhez tartozó egyik védett vízi rezervátumban 2017-ben már elfogtak a hatóságok egy kínai hajót, 300 tonna tengeri zsákmánnyal.

A védelmi miniszter most azt mondta, készültségben vannak, és azon dolgoznak, hogy ahhoz hasonló incidens ne történhessen meg.

Az ecuadori haditengerészet mintegy 260 tengeri járművet azonosított a Galápagos-szigetekhez tartozó kizárólagos gazdasági zóna határán - áll a beszámolóban. Azt ugyanakkor a védelmi minisztérium is elismerte, hogy - egyelőre legalábbis - egyetlen hajó sem lépett be a kizárólagos vizekre. A halászhajóflotta egy olyan tengeri zónában található, amely átjárót jelent a nemzetközi vizekre.

Óriásteknős a szigeteken Forrás: FOTOGRIN/Shutterstock

A Galápagos-szigetek élővilága egyedülálló, számos endemikus faj otthona. Ebbe a csoportba olyan élőlények tartoznak, melyek fajként, természetes állapotukban, csak egy adott területen találhatók meg. Endemikus terület ezért akár egy kontinens is lehet, de a Galápagos-szigetek - ennél jóval kisebb területen - számos egyedi fajnak otthona. A közkeletű, bár valószínűleg alaptalan vélekedés szerint a szigeteken tett látogatás jelentette a közvetlen inspirációt Charles Darwin számára evolúciós elmélete megalkotásához.

A szigetekkel kapcsolatos ecuadori aggodalom érthető, hiszen az illegális, illetve a szabályozatlan túlhalászat évente nagyjából 23 milliárd dolláros gazdasági kárt okoz a világ vizeiben, és maga után vonja a törékeny vízi ökoszisztémák felborulását.

A Galápagos-szigetek pedig turisztikailag is rendkívül felkapott célpontnak számít a tehetősebb utazók körében. Július közepén, a szigeteket újra megnyitották a turisták előtt. Az idegenforgalmi látványosságok március óta zárva tartottak a koronavírus-járvány miatt.

A turistáknak kötelező a maszk viselése, és az alkoholos oldattal vagy géllel való fertőtlenítés. A természetvédelmi park nyitva tartását napi három órára korlátozták.

A galápagosi tengerpartok május óta napi három órán át a helyiek számára már megnyíltak, ahogy Ecuadorban lazítani kezdték a pandémia miatt hozott karanténszabályokat.

A szigetcsoportnak mintegy 30 ezer lakosa van, a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma mindössze száz volt.

A szigetek gazdasági élete 85 százalékban az idegenforgalomtól függ. Március és május között mintegy 200 millió dolláros (62 milliárd forintos) veszteséget könyvelhettek el a galápagosi idegenforgalmi kamara adatai szerint.

A szigetcsoportnak tavaly több mint 271 ezer látogatója volt.