Ezek lesznek a legkeresettebb fémek a következő évtizedekben

Szélenergia, szélturbina
(181022) -- URUMQI, Oct. 22, 2018 (Xinhua) -- A vehicle runs across a wind power plant in Urumqi, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, Sept. 18, 2018. Xinjiang has seen a surge in the electricity generation from clean energy. According to State Grid Xinjiang Electric Power Co., Ltd., wind and solar power generated 27.81 billion and 9.07 billion kilowatt hours (kwh) of electricity, respectively, in the first nine months of 2018 in the region. With abundant wind and solar resources, Xinjiang is a pioneer in using new energy in China, with installed new-energy capacity having exceeded 27 million kilowatts so far. (Xinhua/Zhao Ge)(mcg)
Vágólapra másolva!
Ahogy a következő évtizedekben a tiszta energia egyre nagyobb szerepet kap majd a világban, az energiatárolókhoz használt fémek iránt jelentősen megnőhet a kereslet. A Világbank friss jelentése szerint egyes kritikusan fontos nyersanyagok esetében közel 500 százalékos lehet a növekedés.
Vágólapra másolva!

A tiszta energiák esetében az egyik legfontosabb tényező a tárolás. Az elektromos autók elterjedése például hatalmas lendületet ad az akkumulátor-gyártásnak, ami viszont a termeléshez szükséges, kritikusan fontos fémek iránti keresletet is megnöveli.

A Világbank friss jelentése szerint az olyan nyersanyagok, mint a grafit, a lítium vagy a kobalt iránt közel 500 százalékkal ugorhat meg a kereslet 2050-ig

– írja a Mining.com. A jelentés szerint több mint 3 milliárd tonna nyersanyagra lesz szükség ahhoz, hogy a tiszta energiák térnyerésével ki lehessen elégíteni a termeléshez és tároláshoz szükséges alapvető igényeket.

A keresletnövekedés jelentős részét egyébként az adhatja, hogy a fejlődő gazdaságokban is egyre nagyobb számban lesznek jelen elektromos járművek. A Világbank hozzátette, a cél az volna, hogy ezeknek a fémeknek a bányászata fenntartható és (a lehetőségekhez mérten) környezetkímélő módon történjen.

Az elektromos autók elterjedése jelentős hatással van a nyersanyagpiacokra is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Noha a megújuló energiák tárolásához szükséges fémek kitermelésének is van karbon lábnyoma, ez mindössze 6 százaléka lesz annak a környezeti terhelésnek, melyet a fosszilis energiahordozók jelentenek – derül ki a jelentésből.

Ezzel együtt a Világbank az egyes nyersanyagok újrahasznosítását javasolja.

Hangsúlyozzák viszont, hogy ha az olyan fémek esetében, mint a réz vagy az alumínium, akár 100 százalékkal nőne az újrahasznosítás, még ez sem lenne elég ahhoz, hogy teljesen kielégítse a megnövekedett igényeket.

Fontos látni, hogy bizonyos nyersanyagokat (mint a réz vagy a molibdén) számos különböző technológiánál használnak a szektorban, míg például a grafitot vagy a lítiumot kizárólag az energiatárolásnál használják.

Ez azt jelenti, hogy a keresletnövekedés nagyon egyenetlen lehet az egyes nyersanyagok esetében.

A Világbank előrejelzését egyébként a Moody's februári jelentése is alátámasztja. A hitelminősítő akkor közölte, arra számít, hogy a kötvénypiacon a tiszta energiával és a fenntarthatósággal összefüggő kibocsátások összesített mértéke idén 400 milliárd dollárral új rekordot dönthet. Ez ugyanis 24 százalékkal haladná meg a tavaly beállított 323 milliárdos csúcsot.