Megemeli Németország az elektromos autókra adott támogatást

ECONOMY CAR Electric Automobile industry Car industry Electromobility 04 November 2019, Saxony, Zwickau: Electric cars of the type VW ID3. are at a ceremony. There the official production start of the vehicle was celebrated. The vehicle is part of the new
ID.3 néven új elektromos típust kezdett gyártani a Volkswagen
Vágólapra másolva!
Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg hétfőn este a német kormány a német autóipar szereplőivel. A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét újabb öt évre, 2025 végéig kiterjesztik. A több mint három éve bevezetett autóvásárlási prémiumok 2020 végéig vannak érvényben.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autók tömeges piaci bevezetését célzó, úgynevezett "autó-csúcson" Angela Merkel kancellár, valamint a szövetségi kormány néhány minisztere és tartományi miniszterelnökök mellett a VDA autóipari szövetség és az autógyártó cégek vezetői, beszállítók és a szakszervezetek vettek részt.
Megállapodásuk értelmében a 40 ezer euró (mintegy 13 millió forint) vételár alatti autók fogyasztói támogatását

4 ezerről 6 ezer euróra fogják emelni.

Az ugyanilyen árkategóriába tartozó plug-in hybrid járművek vásárlási támogatását pedig

3 ezerről 4,5 ezer euróra.

A terv szerint a német szövetségi kormány és az iparági szereplők a jövőben is egyenlő részt vállalnak az elektromos autózás bevezetésének szubvencionálásából.

A jelenleg érvényben lévő szubvenciós kerethez a német kormány és az autógyártók egyaránt 600 millió euróval (több mint 197 milliárd forint) járultak hozzá.

ID.3 néven új elektromos típust kezdett gyártani a Volkswagen Forrás: AFP/DPA/Sebastian Willnow

A csúcstalálkozó napirendjén szerepelt emellett annak a megvitatása, hogyan gyorsítsák fel a töltőállomások országos hálózatának kiépítését - ami kulcsfontosságú az elektromos autózás leendő sikerének szempontjából.

Németországban jelenleg 21 ezer töltőállomás működik, ami messze elmarad Angela Merkel hétfőn este említett elképzelésétől, miszerint

a következő évtizedben egymillió töltőállomást kellene telepíteni.

A kancellár hozzátette, hogy a kormány ehhez 3,5 milliárd euró (mintegy 1150 milliárd forint) támogatást biztosít.

Az "autó-csúcs" előtt Angela Merkel részt vett a Volkswagen elektromos személyautója, az ID.3 sorozatgyártásának elindításán, Zwickauban.