Négy új polipfajt fedeztek fel Costa Rica partjainál

Vitreledonella richardi, polip
A különösen ritka, átlátszó Vitreledonella richardi is itt él
Vágólapra másolva!
A csodák titkos helye várja azokat, akik Costa Rica partjainál mélyen az óceán alá merülnek. Mintegy 2800 méterrel a felszín alatt, a tengerfenékről szivárgó hőtől csillogó zugokban és résekben hatalmas számú polip rejtőzik és ad életet értékes utódoknak. A látvány lenyűgöző.
Vágólapra másolva!

Számos polipfaj szereti

Csak tavaly fedezték fel ezt a ritka polip-nevelőhelyet Tengosed Seamountnál, amely a sötét mélységben rejtőzködik: egy olyan helyen, amelyet általában túl hidegnek tartanak a kényes lábasfejűek számára.

A vulkanikus eredetű tengerfenék által biztosított meleg azonban tökéletes hőmérsékletet teremt a szaporodáshoz számos különböző polipfaj számára.

Mindez olyannyira változatos, hogy a tudósok mostanra négy, korábban ismeretlen polipfajt azonosítottak, amelyek itt szaporodnak.

A különösen ritka, átlátszó Vitreledonella richardi is itt él Forrás: Twitter/Cephalopods Daily

– mondta Beth Orcutt oceanográfus, a Bigelow Ocean Sciences Laboratory for Ocean Sciences munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Kevesebb mint egy évtizeddel ezelőtt igazolták az alacsony hőmérsékletű hidrotermikus ventillációt, bár ezeket a helyeket nehéz megtalálni, mivel a vízoszlopban nem lehet kimutatni a jeleiket.
A felfedezést, és az azt követő megfigyelő expedíciókat egy távirányítású víz alatti jármű, az R/V Falkor végezte többszöri merüléssel az úgynevezett Polipkertben, amely

képeket gyűjtött és tavaly decemberben több mint százhatvan mélytengeri példányt rögzített, hogy segítsen azonosítani és katalogizálni a hely hihetetlen biológiai sokféleségét.

A négy új polipfajt is itt azonosították és a kutatók jelenleg a leírásukkal foglalkoznak, eredményeiket pedig a közeljövőben publikálják.

A meleg felgyorsítja a szaporodást

A négy polip közül csak egyet fedeztek fel egy hidrotermális szellőzőnyílásnál, amely egy Muusoctopus faj és rokonságban áll más, a területen található fajtársaival.

A tudósok Dorado polipnak nevezték el, mivel az El Dorado Hill nevű kiemelkedésen találták.

A közelben több helyen találtak lábasfejűeket és a közösség sűrűsége – amely szokatlan az egyébként nem a társas életmódjáról ismert állatok esetében – arra utalhat, hogy a Muusoctopus-fajok úgy fejlődtek ki, hogy szaporodásukhoz hidrotermális nyílásokra van szükségük.

Egy tavaly közzétett kutatás megállapította, hogy a források által biztosított meleg csökkenti a peték keltetési idejét, valamint fokozza az embriók növekedését és a nőstények anyagcseréjét.

Négy új polipfajt fedeztek fel Costa Rica partjainál a vulkanikus eredetű tengerfenék által biztosított melegben Forrás: Schmidt Ocean Institute

De sok mindent még mindig nem tudunk erről a rejtélyes folyamatról vagy az óceán mélyéről. Más felfedezések között szerepelnek olyan hidrotermális régiók, amelyeket viszonylag rövid távolságok választanak el egymástól, ám különböző hőmérsékletűek és kémiai összetételűek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy minden esetben más és más mozgatja őket.

A kutatók azt is megállapították, hogy a polipok nem az egyetlen élőlények, amelyek a tengerfeneket szaporodásra használják.

A kutatócsoport egy mélytengeri „rája-óvodát" is talált, amelyet Skate Parknak neveztek el. A tudósok most abban reménykednek, hogy további kutatások és megfigyelések segítségével többet tudhatnak meg erről a lenyűgöző helyről.