Mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel hazánkban

Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium
A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését
Vágólapra másolva!
Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem. Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot, mellyel párhuzamosan megtörtént a PTE Klinikai Központ (KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika korszerűsítése is.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról a PTE tájékoztatott, a sikeres meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás javításához egyaránt elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések. E cél megvalósításához kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő tudományos munka, amely kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására egyaránt.

Ennek a tudományos múltnak köszönhetően Pécsett valósulhatott meg a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont.

A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik. A korábbi évek kutatás-fejlesztési eredményeit felhasználva a laboratóriumokat egyedi, iparjogvédelmileg védett építészeti módszerrel, az úgynevezett Light Protection Architecture alkalmazásával alakították ki, amely tovább növelheti a mesterséges megtermékenyítés eredményességi rátáját.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését Forrás: PTE

A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy a kutatások is minél magasabb színvonalon, korszerű körülmények között folytatódhassanak.

Mint ismert, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott ki az intézmény a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat egyaránt.

Ahogy azt az egyetem összefoglalta, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumban (HRNL) zajló magas szintű kutatások a közeljövőben segíthetnek abban, hogy a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontban (NRMK) még magasabb arányban valósulhassanak meg sikeres meddőségi kezelések.