Az extrém áradások Európában kilencszer valószínűbbek a klímaváltozás miatt

áradás
Egy elárasztott utca a nyugat-németországi Bad Muenstereifel településen július 16-án.
Vágólapra másolva!
Az extrém esőzés, ami Európa részeit pusztította múlt hónapban valószínűbbek és súlyosabbak voltak a klímaváltozás miatt, egy új jelentés szerint. A felhőszakadások, melyek végigsöpörtek Németországon és Belgiumon júliusban, 3-19 %-kal intenzívebbek és 1.2-9-szer valószínűbbek voltak az ember okozta felmelegedés miatt.
Vágólapra másolva!

„ Nehéz analizálni a klímaváltozás hatását nagy esőzésekre nagyon helyi szinteken, de képesek vagyunk megmutatni, hogy Nyugat-Európában az üvegházgáz emissziók az ilyen eseményeket valószínűbbé teszik."- mondja a tanulmány társszerzője, Sjoukje Philip.

Az esőzés, ami végigsöpört a területen július 12-július 15-ig több mint 200 embert pusztított el és több ezret késztetett arra, hogy elmeneküljön otthonából. Az Ahr és Erft folyók körüli közösségek Németországban és Belgium Meuse régiójában 15.24-17.78 centiméter esőt kapotak naponta, a Jason Samenow meteorológus , a Washinton Post időjárás szerkesztője szerint. Néhány terület a régióban annyi esőt kapott néhány nap alatt, mint amennyit egy teljes éve lett volna várható.

„Az extrém időjárás halálos." – mondja a tanulmány társszerzője Friederike Otto az Oxford Egyetem klimatológusa. Családja az extrém időjárás sújtotta területeken él.

Egy Ahr folyó menti város károsodott az intenzív áradást követően. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/europes-extreme-floods-nine-times-more-likely-because-climate-change-180978519/

Otto és más klíma tudós a Világ Időjárás Hivatal (World Weather Attribution (WWA)) projektnél kíváncsi volt, hogy az ember indukálta klímaváltozás mennyire változtatta meg a valószínűségét és intenzitását a júliusi nagy esőzéseknek. A helyi időjárási feljegyzéseket és klíma modelleket használva a csapat analizálta a nem régi áradások által legkeményebben sújtott területeket: Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Svájc. Aztán összehasonlították az időjárási feljegyzéseket egy ember okozta felmelegedés nélküli világ modelljével, ami 1.2 Celsius-fokkal hűvösebb, mint a miénk.

A kutatók azt találták, hogy a klímaváltozás a súlyos áradásokat 1.2-9-szer valószínűbbé tette, és 3-19 %-kal súlyosabbá. A csapat azt mondja, a széles tartomány a limitált történelmi feljegyzéseknek és az áradás alatt megrongálódott monitor rendszernek köszönhető.

„Ez az esemény demonstrálja újra 2021-ben, hogy a klímaváltozás okozta szélsőségek bárhol lecsaphatnak, nagy károkat és haláleseteket okozva."- mondja a tanulmány társszerzője Frank Kreienkamp a Német Meteorológiai Szolgálat klíma tudósa.

Hogy a klímaváltozás több esőzést eredményez részben az az oka, hogy a melegebb atmoszféra több nedvességet tart meg. Az emelkedő hőmérséklet képes lelassítani is az időjárási rendszereket, előidézve, hogy hosszabban időzzenek. Egy úk keletű Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) ) jelentés több súlyos esőzést és áradást jelez előre világszerte.

A klímaváltozás várhatóan csökkenti az irányító áramlatokat, mivel a magas földrajzi szélesség (sarki övezet) gyorsabban melegszik, mint a közepes szélességen ( a trópusok és sarkkörök közti terület, a szuptrópusi és mérsékelt öv) csökkentvén az észak és dél hőmérséklet különbségeket, ami hajtja a szelet. Ez fokozhatja a blokkoló mintázatot, amelyben a viharok elakadnak.

Egy elárasztott utca a nyugat-németországi Bad Muenstereifel településen július 16-án. Forrás:https://www.washingtonpost.com/weather/2021/07/16/weather-pattern-climate-germany-flooding/

„Gyakoribb villámáradásokra kell készülnünk, olyanokra, mint ami júliusban volt, amelyeknek 400 évente egyszer kellene megtörténniük. Határozottan több ilyen lesz egy melegedő klímában.

Ezek az áradások megmutatták, hogy még a fejlett országok sincsenek biztonságban az extrém időjárás súlyos hatásaitól, amit láttunk és tudjtuk, hogy a klímaváltozással egyre rosszabb lesz. Ez egy sürgős globális kihívás és fel kell lépnünk hozzá. A tudomány világos és évek óta meg van."- mondja Otto.

(Forrás: Smithonian Magazine, Washington Post: ason Samenow)