A szociális környezet is kihat az agy fejlődésére

iskola, diák
A little girl at school
Vágólapra másolva!
A tehetős és iskolázott szülők gyermekeinek nagyobb az agya, mint hátrányosabb társadalmi rétegekből származó hasonló korú társaiknak, és az intelligenciateszteken is jobban szerepelnek - állapította meg a Dél-Kaliforniai Egyetem.
Vágólapra másolva!

Több fiatal fejlődését nyomon követték

A Nature Neuroscience című tudományos folyóirat aktuális számában ismertetett kutatás szerzői 1099 három és húsz év közötti, különböző társadalmi osztályokból származó fiatal agyi és szellemi fejlődését mérték fel a maga nemében az eddigi legnagyobb vizsgálatban.

A kutatók a szülők jövedelmi és iskolázottsági szintjét hasonlították össze gyermekeik agyfelszínének kiterjedtségével, amelyet szkennerekkel mértek. E kutatások eredményét összevetették az intelligenciatesztek eredményeivel, miközben figyelembe vettek olyan egyéb tényezőket is, amelyek kihatással lehetnek az agyi fejlődésre, mint például az örökítőanyag. A kutatók szerint a vizsgálat kimutatta, hogy a szociális környezet nagy mértékben befolyásolja az agy fejlődésének korai szakaszát, és különösen nagy eltéréseket tapasztaltak az agy beszédért és olvasásért, az emlékezetért, a döntésképességért és a térbeli képzelőerőért felelős területein. Az eltérések különösen nagynak mutatkoztak a skála alsó szintjén, vagyis a 20 és 30 ezer dollár közötti éves jövedelmi sávban.

A kutatók szerint a szociális környezet okozta intelligencia különbségek korrigálhatóak Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Elizabeth Sowell, a tanulmány társszerzője szerint a különbségek korrigálhatók, már olyan apró változások is számítanak, mint például a rendszeres iskolai étkezés. "A szociális környezet változásai - mint a családok jövedelme, a táplálkozáshoz vagy tanuláshoz kapott segítség - képesek befolyásolni az agy fejlődését, és nemcsak a gyerekek és a kamaszok, hanem a fiatal felnőttek esetében is" - mondta a kutató.