Csak megérkezik Androidra is a műholdas kommunikáció

apple emergency sos műholdas segélykérés
Hetekkel az iPhone 14 piacra kerülése után máris életeket mentett a műholdas Emergency SOS funkció
Fotó: Apple
Vágólapra másolva!
A Google következő mobiljai hozhatják el a széles közönség számára.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetést okozott az iPhone 14 mobilszéria műholdas kommunikációs funkciója a fogyasztók számára, bár jelen pillanatban csak segélykérésre használható a mobilhálózati lefedettség nélküli helyeken, a másokkal való általános kapcsolatfelvételi lehetőség egyelőre várat magára.

Az androidos mobilokba chipeket tervező cégek rögtön neki is láttak a funkció lemásolásának, de nagyon nehéznek bizonyult tető alá hozni a projektet, hiszen a műholdas kommunikációhoz nem csak megfelelő hardveres technológiát kell beépíteni a telefonokba, de a szolgáltatáshoz való hozzáférést is meg kell oldani, méghozzá a fogyasztók számára egyszerűen kezelhető módon és elérhető áron. Az Apple-nek sokkal könnyebb dolga volt, hiszen az iPhone hardvere, szoftvere, és a hozzá kínált alapszolgáltatások mind házon belül készülnek, ezzel szemben az androidos világban nagy a beszállítóknak való kitettség, különböző felek érdekellentétei nehezíthetik a megvalósítást.

Emiatt a hétköznapi fogyasztók továbbra is csak bajosan tudnak maguknak műholdas kommunikációt támogató androidos telefont vásárolni, alig néhány modell érhető el a piacon.

Szerencsére lassan megváltozhat a helyzet, a hírek szerint a nyár végén vagy az ősszel bemutatkozó Google Pixel 9 széria lehet az első olyan széles közönségnek szánt mobilcsalád az androidos világban, amely műholdas kommunikációt is kínálhat. A termékekben Google Tensor 4 rendszerlapka dolgozhat, de többek közt a műholdas kommunikációt a hozzáadott Samsung Exynos 5400 modem teheti lehetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!