Balogh Mátyás az első fordulóban kiesett íjászatban

Balogh Mátyás, íjászat
Balogh Mátyás, íjászat
Vágólapra másolva!
Az íjász Balogh Mátyás az első fordulóban kikapott az olimpiai és világbajnok Kim Vu Dzsintől, így búcsúzott a tokiói olimpián.
Vágólapra másolva!

A pénteki rangsorolót 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen zárta a 64 fős mezőnyben a 21 éves magyar bajnok. A tokiói olimpia egyetlen magyar íjásza előzetesen a 32 közé kerülést jelölte meg célként, de - korábbi nyilatkozata szerint - ahhoz a rangsorolóban kellett volna jobban szerepelnie, hogy verhető ellenfelet kapjon.

Balogh Mátyás a legjobb 32 között esett ki íjászatban Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság

Így viszont az első fordulóban a negyedik helyen kvalifikáló Kim ellen lépett lőállásba, aki a japán fővárosban csapatban aratott győzelmével immár kétszeres olimpiai bajnok. Emellett négyszeres világbajnok - ebből 2011-ben és 2015-ben egyéniben -, ráadásul Rio óta ő tartja az olimpiai rekordot 700 körrel.

Így a mérkőzés esélyese egyértelműen a dél-koreai íjász volt, aki a nyitó szettben három kilencessel kezdett, míg Balogh egy tízes mellett kétszer is nyolcast lőtt, így Kim került előnybe.

A folytatásban egy kilences mellett két újabb nyolcast lőtt a Malév SC versenyzője, a dél-koreai riválisnak így az is belefért, hogy az első nyíllal elért tízes után előbb kilencest, majd nyolcast lőtt.

A harmadik szettben volt a legnagyobb különbség: Kim Vu Dzsin tízessel kezdett, míg Balogh csak nyolcast lőtt, ráadásul a következő vesszőnél három FITA kör volt a különbség az esélyesebb távol-keleti íjász javára (9, illetve 6). Zárásként mindketten tízest lőttek, így Kim magabiztos előnnyel ezt a szettet is megnyerte, és lezárta a mérkőzést.

- értékelt az MTI-nek Balogh, aki a sportszázad tagjaként képviselte a honvédséget és Magyarországot.

Balogh Mátyás értékes tapasztalatokkal gazdagodott a tokiói olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint mondta, a verseny előtti technikai beállítások elvégzésére és a bemelegítő lövések leadására szolgáló pályán más volt a szélmozgás, mint ahol végül a mérkőzésen lőállásba lépett, ez okozott kisebb problémákat. Összességében azonban elégedett és büszke, hogy 25 év után éppen ő képviselhette Magyarországot íjászként olimpián.

Azokat a tapasztalatokat, amelyeket Tokióban gyűjtött, már a következő nagy versenyen, a szeptember végi yanktoni világbajnokságon kamatoztatni tudja majd. Megemlítette többek között a nagy médiafigyelem kezelését, illetve számos más élményt, amelyet a pénteki rangsoroló óta gyűjtött. Mint mondta, nyílt viselkedést tapasztalt a többi íjásztól, volt lehetősége beszélgetni, tapasztalatot cserélni többükkel is, sőt, néhányukkal még közösen gyakorolni is tudott.

- fogalmazott Balogh, aki a begyűjtött élményekkel gazdagodva már a 2024-es párizsi olimpiára tekint előre, ahol - mint mondta - jó lenne csapattal részt venni.

Eredmény, íjászat (Jumenosima Íjászpark):
férfi 64-es tábla:
Kim Vu Dzsin (dél-koreai)-Balogh Mátyás 6-0 (27-26, 27-25, 29-24)