Óriási siker volt itthon is a német A klinika - így néznek ki a szereplők 35 évvel később

Vágólapra másolva!
1990 környékén volt nagyon népszerű itthon is a sorozat: hogy festenek manapság a szereplők?
Vágólapra másolva!

A Kórház a város szélén mellett A klinika volt itthon a rendszerváltás környékének két legsikeresebb kórházas, orvosos sorozata, nem volt még sehol a Vészhelyzet, a Grace klinika, a Dokik vagy a Doktor House. Az eredeti címe Die Schwarzwaldklinik, 1985-től 1989-ig futott Nyugat-Németországban, nagy sikerrel. Magyarországon 1988-ban adta előbb a közmédia, utána több csatorna ismételte.

A Klinika nagy siker volt 1990 környékén 

A sorozat kreátora Wolfgang Rademann volt. A baden-württembergi Glottertal területe a klinika külső helyszíneként szolgált a sorozat forgatásához, a belső jeleneteket Hamburgban rögzítették, a professzor háza pedig a fekete-erdei Grafenhausenben található.

Pár éve így nézett ki az épület: kopottabb, de ugyanaz 

A széria sikeréhez természetesen nagyban hozzájárultak sztorik, amelyekben mindig volt kisebb-nagyobb dráma, de a kedvelhető szereplők is, akiket még sok év múlva sem engedtek elfelejteni. Minden részben újabb esetekkel foglalkoztak, de közben voltak évadokon átívelő (szerelmi) szálak is. Kétszer megpróbálkoztak a sorozat felmelegítésével: 2005-ben kijött két tévéfilm, a Klinika – Újra együtt, majd a Klinika – Húsz év múlva, ezek azonban már nem tudtak az eredeti nyomába érni.

A Klinika Brinkmann professzora, Klausjürgen Wussow német színész, 2007 júniusában halt meg. A 78 éves Wussow-t egy berlini kórházban érte a halál, de akkor már hónapok óta betegeskedett, a német bulvársajtó újra meg újra arról cikkezett, hogy egészségi állapota kritikus.

Dr. Klaus Brinkmann (Klausjürgen Wussow)

A berlini Hebbel színházban tanult, otthonosan mozgott a német színpadokon. 1964-től tagja volt a Bécsi Városi Színház társulatának. Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott a Don Carlos és a Hamlet című darabokban. Játszott filmekben is, igazi népszerűségét azonban a televíziós sorozatoknak, köztük is A klinika című kórházi szériának köszönheti. Ennek révén Németország egyik legkeresettebb és legjobban fizetett színésze lett. A sorozatból 71 epizód készült, bemutatták számos európai országban, összesen 37 nyelven futott.

Wussow alapítványt hozott létre rákos gyerekek gyógyítására. Háromszor nősült, de a harmadik házassága is zátonyra futott.

A klinika Hildegard Zeisig főnővére (Eva Maria Bauer)

Egy évvel korábban, 2006-ban, 82 évesen meghalt a sorozat Hildegard főnővére is, Eva Maria Bauer. Az igazi népszerűséget az 1985-ben forgatott Klinika sorozat hozta meg számára, de játszott A két férfi egy esetben és a Derrick egyes részeiben is feltűnt. Élete első filmszerepét negyvenegy évesen, 1964-ben kapta, 1969-től sok sorozatban szerepelt. A két folytatásban az Újra együtt, és a Húsz év múlva című filmekben is visszatért a Fekete-erdei klinikára.

2018-ban tragikus körülmények között halt meg egy másik fontos szereplő, Karin Eckhold, aki Brinkmann professzor titkárnőjét alakította. 2022 októberében a Klinika sorozat Dr. Laudannjaként ismert színész, Herbert Tennigkeit is meghalt egy hamburgi kórházban. A színész több olyan, nálunk is sikerrel futó sorozatban feltűnt, mint a Tetthely vagy az Álomhajó.

És a többiekkel mi lett? A cikk folytatódik, lapozzon!