Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató, listavezető Liverpool az uruguayi Darwin Núnez 99. perces fejesgóljával 1-0-ra legyőzte a Nottingham Forest csapatát a City Groundon. A találkozón a magyar válogatott csapatkapitányát a 76. percben cserélte be a Jürgen Klopp, ezzel Szoboszlai egy hónap után tért vissza a Liverpool együttesébe.

Rengeteg sebből vérző Liverpool

A Liverpool az első, míg a Nottingham Forest a 17., még éppen bennmaradást érő helyről várhatta a találkozót, így a papírforma alapján a Jürgen Klopp csapata lett volna a találkozó esélyese. Csakhogy a német edző nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Liverpoolnak jelenleg 12 sérült játékosa van, köztük Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Curtis Jones, Mohamed Szalah, Darwin Núnez és Szoboszlai Dominik is a kezdőcsapat állandó tagja. Mellé a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben egy brutális talpalás után megsérült a holland válogatott Ryan Gravenberch, valamint a japán válogatott Endó Vataru is kapott egy kemény rúgást. 

A rengeteg sérült miatt a Liverpool egy hete "gyerekekkel" győzte le a Chelsea-t a Ligakupa-döntőben
Fotó: AFP

A találkozó előtt pénteki sajtótájékoztatón aztán Klopp elmondta, hogy van nemi esély Szoboszlai visszatérésére. 

Darwin és Szoboszlai tegnap már a csapattal edzettek, meglátjuk, hogyan reagálnak a terhelésre

 - mondta a német szakember a magyar középpályásról, aki a kiújuló combsérülése miatt január 31-én lépett pályára legutóbb a Liverpoolban, saját bevallása szerint már a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben is képes lett volna játszani, de Klopp akkor még nem akart kockáztatni. 

Szombat délután aztán eldőlt, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya egy hónap után visszatérhet a Liverpool csapatába, bár Jürgen Klopp egyelőre csak a kispadra jelölte Szoboszlait. 

A Liverpool a tartalékos 

Kelleher - Bradley, Konaté, Van Dijk, Robertson - Mac Allister, Gomez, Clark - Elliott, Gakpo, Díaz 

összeállításban kezdte a meccset, és bár Jürgen Klopp csapata óriási mezőnyfölényben játszott, igazán komoly helyzetet sokáig nem tudott kialakítani a Nottingham Forest kapuja előtt. A 23. percben aztán a hazaiak szerezhettek volna vezetést a semmiből. A Manchester Unitedban is megfordult Anthony Elanga lépett ki ziccerben egy gyors kontra végén, a svéd válogatott támadó ziccerét azonban a Ligakupa-döntő liverpooli hőse, Caoimhin Kelleher spárgázva védeni tudta.

Caoimhin Kelleher remekül helyettesíti a sérült Alisson Beckert
Fotó: NurPhoto via AFP

A folytatásban is a Liverpool játszott fölényben, a listavezető 73%-ban birtokolta a labdát, de a komoly helyzetek továbbra is elmaradtak, ez pedig előrevetítette Szoboszlai Dominik lehetséges becserélést a második félidőre.  

A második félidőt jól kezdte a Liverpool, és az 50. percben majdnem meg is szerezte a vezetést, de Andy Robertson kilenc méteres lövését Andrew Omobamidele blokkolta tudta.

A Liverpool ez után próbálta fokozni a nyomást, Klopp pedig a 60. percben pályára küldte Darwin Núnezt és Endó Vatarut. 

Hat perccel később aztán ismét a Forest hagyott ki egy ziccert. Egy szép akció végén egy balról belőtt labdára Elanga érkezett a hosszú oldalon, azonban a svéd támadó kilenc méterről centikkel lőtt a jobb alsó sarok mellé.

Szoboszlai Dominik, Harvey Elliot, Forest, Liverpool, Premier League
Szoboszlai Dominik Harvey Elliotot váltotta a 76. percben
Fotó: MTI/AP/Rui Vieira

Darwin Núnez pályára küldésével valamelyest veszélyesebb lett a Liverpool játéka, de a Nottingham Forest kapusának egyetlen komoly védést sem kell bemutatnia a meccsen, így Klopp a 76. percben pályára küldte Szoboszlai Dominiket. 

A magyar válogatott csapatkapitányának a 83. percben volt is egy helyzete. 

Conor Bradley lekészített labdáját 17 méterről bombázta kapura, a labda azonban elakadt Callum Hudson-Odoi hátában. 

A hajrában a Liverpool már teljesen beszorította a Forestet, de igazi ziccer továbbra sem jött, ennek ellenére a 95. percben majdnem megnyerte a meccset a Mersey-parti gárda. A görög Konsztandínosz Cimíkasz bal oldali szöglete egy hazai játékosról, a brazil Murillóról vágódott a kapu felé, a belga Matz Sels azonban a forduló legnagyobb védését bemutatva védeni tudta a jobb alsóba tartó labdát, ezzel pedig úgy tűnt, megment egy pontot a csapatának. 

A dráma azonban a 99. percben jött. Egy liverpooli szögletet kifejeltek a hazaiak, a labda azonban az argentin világbajnok Alexis Mac Allister elé került, aki középre nyesett, a berobban Darwin Núnez pedig hat méterről a kapu jobb oldalába csúsztatott. 

Nottingham Forest, Liverpool, Premier league, Darwin Núnez
A csereként beállt Darwin Núnez volt a Liverpool hőse
Fotó: AFP

Győzelmével a Liverpool továbbra is vezeti a bajnokságot, négy ponttal előzi meg a címvédő Manchester Cityt és öttel az Arsenalt.  

A Chelsea kapta a forduló gólját

A Ligakupa-döntőt múlt hétvégén elveszítő Chelsea ezúttal a Brentford otthonában játszott 2-2-es döntetlent. Mauricio Pochettino csapata ezzel továbbra is a 11. helyen áll a tabellán. A találkozó legszebb gólját a Brentford támadója, a kongói Yoane Wissa lőtte, aki a 69. percben egy elképesztő ollózással vette be Djordje Petrovic kapuját. 

A kongói Yoane Wissa lőtte a forduló gólját
Fotó: AFP

A Tottenham Hotspur hazai pályán 3-1-re legyőzte a Crystal Palace-t. A vendégek Eberechi Eze gyönyörű szabadrúgásával szereztek vezetést az 59. percben, azonban a 77. percben a német válogatott Timo Werner egyenlített, majd az három perccel később az argentin Cristian Gabriel Romero egy közeli fejessel megfordította a meccset, végül a csapat dél-koreai támadója, Szon Hung Min zárta le a találkozót a 88. percben. 

Az Aston Villa a hajrában szerzett góllal 3-2-re nyert a Luton Town otthonában. A birminghami csapatban az első félidőben az angol válogatott Ollie Watkins duplázott, de a Luton Town a fordulás után egyenlített. A találkozót végül a francia Lucas Digne 89. percben szerzett találata döntötte el az Aston Villa javára. Sikerükkel a sorozatban három nyertes bajnokinál tartó birminghamiek továbbra is lépéselőnyben vannak üldözőikkel szemben a negyedik, még Bajnokok Ligája-indulást érő helyen.
 

Premier League, 27. forduló:
Nottingham Forest-Liverpool FC 0-1 (0-0)
Brentford-Chelsea 2-2 (0-1)
Everton-West Ham United 1-3 (0-0)
Fulham-Brighton 3-0 (2-0)
Newcastle United-Wolverhampton Wanderers 3-0 (2-0)
Tottenham Hotspur-Crystal Palace 3-1 (0-0)
Luton Town-Aston Villa 2-3 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista