Fellázadtak a focibírók, meg is kegyelmezett nekik a szövetség

Horizontal FOOTBALL HEADSHOT REFEREE
Dutch referee Serdar Gozubuyuk reacts during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Liverpool and Benfica at the Anfield stadium, in Liverpool, on April 13, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A holland első osztályú játékvezetők a bajnoki meccsek után többé nem fogják a tévékamerák előtt megmagyarázni bizonyos döntéseiket.

Az elmúlt években a vitatott ítéletek közül gyakorlatilag mindet meg kellett indokolniuk a játékvezetőknek az Eredivisie-ben, de a kérésükre a Holland Királyi Labdarúgó-szövetség (KNVB), mint a munkáltatójuk úgy döntött, hogy ezt leállítja. A szervezet erről hétfőn tájékoztatta a klubokat és a műsorszolgáltatókat.

A KNVB ezentúl az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányelveit fogja követni, ugyanis

az UEFA és a FIFA sem engedi, hogy a játékvezetők nemzetközi mérkőzések után a kamera elé álljanak, hogy megvitassák a kérdéses játékhelyzeteket.

Serdar Gözübüyük hálás, hogy nem kell többé magyarázkodnia az ítéletei miatt Forrás: AFP/Paul Ellis

Az UEFA által szervezett mérkőzéseken rendszeresen közreműködő holland játékvezető, Serdar Gözübüyük örül annak, hogy megszületett ez a döntés.
„Hollandiában egészen egyedi, hogy utólag a kamera előtt kell szerepelnünk, ráadásul leggyakrabban csak akkor, ha ezt negatívan tesszük.

Szerintem elég elkeserítő volt, hogy csak egy rossz pillanat után kellett a kamera elé állni."

A KNVB szerint kivételes esetekben

a játékvezetők továbbra is adhatnak magyarázatot a tévében, de csak egy konkrét szabály vagy eljárás ismertetésére, ha ezzel kapcsolatban bizonytalanság vetődik fel.

Ebben az esetben viszont a műsorszolgáltatóknak először kérelmet kell benyújtaniuk a sajtóirodához.

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!