Százan köszöntötték, tízen tiltakoztak a szinte titokban Tokióba érkező olimpiai láng ellen

Oly Horizontal OLYMPIC TORCH RELAY
A small group of anti-Olympic activists hold slogans outside the Komazawa Olympic Park General Sports Ground where the unveiling ceremony of the Olympic flame was held on the first day of the torch relay in Tokyo on July 9, 2021. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Mint azt reggel az Origón is megírtuk, pénteken megérkezett az olimpiai láng Tokióba a tavaly nyárról idénre halasztott olimpia helyszínére. A fogadtatás finoman fogalmazva is rendhagyó volt.

A nyilvános utakat elkerülve, de az ország 47 prefektúrájából 46-ot érintve a fővárosba érkező lángot a koronavírus-járvány miatti rendkívül szigorú korlátozások ellenére is mintegy százan várták az egyébként szinte teljesen üres Komazava Olimpiai Parkban.

A lángot köszöntők között volt a 74 éves Szeki Mieko, aki az 1964-es tokiói olimpiai idején maga is futott a fáklyával, és most a 98 éves édesanyjával ment ki, hogy köszöntse "régi ismerősét".

"Szerettem volna látni a mostani futókat, ahogy annak idején én is futottam, sajánlom, hogy nem kerülhetett rá sor" - idézi a japán Kyodo hírügynökség a Szekit, akit a nézők nélküli lelátók is bántanak.

"Ha betartjuk a szabályokat, és senki nem kiabál, nem szurkol hangosan, akkor nem hinném, hogy a versenyeken jelen lévő nézők komoly problémát okoznának" - tette hozzá.

A tiltakozók apró csoportja az olimpiai láng érkezésekor Forrás: AFP/Charly Triballeau

Egy 47 éves helyi nő másfelől közelítette meg az olimpia kérdést: ő azt nem értette, hogy, ha a 12 éves gyerekének már sokadik alkalommal marad el az osztálykirándulása a járványügyi korlátozások miatt, akkor hogy kerülhet sor a játékokra?

A békés ünneplők mellett felvonult nagyjából tíz, ugyancsak békés ellentüntető is, akik "Le az olimpiával, le a paralimpiával, oltsák el a lángot" felíratú transzperenst feszítettek ki.

"Mi értelme van az olimpiának, amikor ilyen sokan tiltakoznak ellene, és még csak nem is lehetünk ott a versenyeken? Még van két hét, és én addig is hallatni fogom a hangomat, különösen, hogy újra vészhelyzetet hirdette ki Tokióban" - tette fel a kérdést az egyik tiltakozó, a 78 éves Kadokura Joko.