Hosszú Katinka olyat tett, amire még senki nem volt képes

Hosszú Katinka
WINDSOR, CANADA - DECEMBER 11: Katinka Hosszu of Hungary with her trophy for best female swimmer of the meet on day six of the 13th FINA World Swimming Championships (25m) at the WFCU Centre on December 11, 2016 in Windsor Ontario, Canada. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint a legjobb úszásával gyűjtötte be legújabb győzelmét a rövid pályás világbajnokságon Hosszú Katinka, aki a 100 pillangón megszerzett elsőségével végül hét arany- és két ezüstéremmel térhet haza Windsorból. Korábban soha senki nem nyert még ennyi érmet a vb-k történetében.

Ahogy azt sejteni lehetett, Hosszú Katinka eltekintett a 200 méteres mellúszástól a világbajnokság zárónapján. Minden versenynap után a levezető medencében regenerált, utána jeges fürdőt vett, éjfél körül került ágyba. Másnap kora reggel a masszőrnél kezdett, aztán a szokásos rituálé szerint készült a számaira. Vasárnap délelőtt, először a windsori vb alatt,

kihagyta a reggeli műsort, hogy rápihenjen az utolsó döntőjére, a 100 pillangóra.

A minden napra legalább egy Hosszú-aranyhoz be kellett húzni a 100 pillangót, ahol éles csatára volt kilátás: az amerikai Kelsi Worrell két századdal úszott jobbat Katinkánál az elődöntőben.

Hosszú Katinka így ünnepelte a hetedik aranyérmét. A cikkre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka windsori versenyzéséről Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Az Origónak szombaton Hosszú elmondta a titkot: csak akkor van esély Worrell ellen, ha nem ragad be a rajtnál, és nagyon meghúzza az első ötvenet. Worrell neve jól cseng a szakmában: kilencedik lett Rióban ebben a számban, de amire igazán büszke lehet a 22 éves New Jersey-i úszó, hogy tagja volt a négyszer 100 méteren győztes amerikai vegyesváltónak.

Végül lehajrázta a specialistát

Hosszú magába burkolózva, koncentráltan érkezett a rajtra, ahogy mindig is szokott. Worrell nem hazudtolta meg magát, őrült iramban kezdett, Hosszú higgadtan követte, és volt türelme kivárni a pillanatot, amikor más sebességi fokozatra kell kapcsolnia. Ez a táv felénél jött el, ekkor jött Hosszú káprázatos delfinezése, máris csökkentette a különbséget. 75-nél még az amerikai haladt az élen, de jött még egy Hosszú-forduló, és onnantól nem volt megállás. Háromszoros olimpiai bajnokunk végül az utolsó két-három tempójával előzött, két tizeddel előbb érintette meg a falat, mint Worrell. Hatalmas országos csúcsot állított fel.

A győzelem után felült az úszókötélre, önkívületben ünnepelt, ahogy a férje is.

Ez volt Hosszú Katinka hetedik aranya és a kilencedik érme Windsorban, ezzel Magyarország – az általa szerzett aranyoknak és ezüstöknek köszönhetően – a második helyen végzett az éremtáblázaton.

A vb legjobb női úszójának járó díjjal. A cikkre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka windsori versenyzéséről Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

„Minden úgy történt, ahogy elterveztük. Az utolsó néhány méteren előztem meg Kelsi Worrellt.

Kicsit sajnálom a 200 mellet, szerettem volna, de legközelebb azt is bepótoljuk. Most megyünk vissza Magyarországra, aztán Svájcban lesz versenyem, majd jön a karácsony. És jövőre elkezdünk készülni a budapesti vb-re!” – mondta Hosszú Katinka az Origónak.

A valaha volt legjobb vb-szereplés

Hosszú Katinka a rövid pályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt, ugyanis korábban még senki sem szerzett – a váltókat is beleértve – hét aranyérmet. Szintén rekord a kilenc érme, a korábbi csúcsot az amerikai Ryan Lochte tartotta 2012-ből nyolccal.

Ő nyerte el a vb legjobb női úszójának járó díjat, a férfiaknál a dél-afrikai Chad le Clos győzött. A legjobb csapatnak járó elismerést az amerikaiak nyerték.

Hosszú hét elsősége, két ezüstérme, egy-egy negyedik és nyolcadik helyezése után 71 ezer dollárt (21,158 millió forintot) nyert Windsorban.

Kikapott az egyeduralkodó, Gyurta hetedik lett

Az 1500 gyors klasszisa, a 2014-es dohai rövid pályás vb győztese, az olimpiai bajnok olasz Gregorio Paltrinieri végül nem védte meg a címét Windsorban. Gyurta Gergely sajnos nem tudott beleszólni a nagyok dolgába. Gyurta alapvetően a hosszabb távokon tud érvényesülni, 2013-ban a herningi rövid pályás Eb-n megnyerte az 1500 gyorsot, idén nem volt esélye Paltrinierivel és az élbollyal szemben.

Igaz, senki nem várt tőle csodát.

Gyurta Gergely a negyedik legjobb reakcióidővel rajtolt, sokáig tartotta a pozícióját, aztán egyre hátrébb szorult, végül a hetedik helyen ért célba. Látványos, nagy különbséggel kapott ki az olasz egyeduralkodó Gregorio Paltrinieri, a koreai Pak nagyon simán hozta a számot.

Gregorio Paltrinieri végül másodikként csapott célba Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

„Teljesítettem azt, amiért jöttem. Mindkét számban, 400 vegyesen és 1500 gyorson is döntőt úsztam. Az 1500 nagyon fájt, 300-nál begörcsölt a vádlim, de tovább nyomtam, keményen, ez jött ki belőle. A legjobb időmmel negyedik lettem volna a döntőben.

Bernek Péter és Verrasztó Dávid mellett nem lesz könnyű oda kerülni, de megpróbálom. Nagyon várom már a budapesti világbajnokságot! – mondta az Origónak Gyurta Gergely, majd hozzátette, hogy egyáltalán nem lepte meg az őrségváltás. – Láttam Gregen a bemelegítés során, hogy nem annyira koncentrált. Talán egy kicsit megelégedett, ő már mindent megnyert az úszásban.”

Vasárnap délelőtt amúgy a balszerencse kísértette a magyarokat. Bernek Péter 14 századdal maradt le a 200 hát döntőjétől, ugyanitt Telegdy Ádám a 14. helyen végzett.

Elmaradt a koreai mesternégyes

Megállt három aranynál a koreai gyorsúszókirály. Pak Te Hvan a 200, 400 és az 1500 után elindult a 100 döntőjében is, de nem ő, hanem a litván Szimonasz Bilisz győzött. A vegyes zónában elképesztő hangulat uralkodott, minden valamirevaló ázsiai újságíró végigtombolta a döntőt. Pak ennek ellenére csak hetedik lett.

A nők 200 méteres mellúszását a brit Molly Renshaw nyerte, mindössze egy századdal előzte meg a kanadaiak üdvöskéjét, Kierra Smith-t, pedig fülsüketítő üvöltésbe kezdtek a helyiek 25 méterrel a vége előtt. Egy századon múlott a boldogságuk.

A koreai Pak három arannyal zárt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A férfiak 200 hát döntőjében az ausztrál Mitch Larkin indult az egyes pályán,

a szám koronázott királya alaposan bekezdett, de ez megbosszulta magát.

A lengyel Radoslaw Kawecki behúzta a számot, Larkin a végén még a dobogóra sem fért fel, a negyedik helyen végzett.

50 férfi mellen a nagy öreg, a 28 éves Cameron van den Burgh győzött, a dél-afrikai az egyes pályáról indult, a második helyen beérkezett versenyző, a szlovén Peter Stevens pedig a nyolcasról. Igazi kuriózum.

50 női gyorson a holland Ranomi Kromowidjojo nyert, a háromszoros olimpiai bajnok suriname-i származású úszó a balul sikerült riói szereplése után javított. A győzelme papírforma.

Hatalmas magyar siker

Szétszedték, összecsomagolták a vízilabdát. A 2017-es budapesti vizes vb-t reklámozó installáció hatalmas sikert aratott Windsorban. Vasárnap délelőtt a 100 és a 200 mell bajnoka, Marco Koch dedikált a vele szemben levő Arena márkaboltban. A német zárta le 2015-ben Gyurta Dániel veretlenségi sorozatát. Vasárnap a dél-afrikai közönségkedvenc, Chad le Clos is tiszteletét tette a magyar pavilonnál, néhány magyar szó is elhangzott, ami nem meglepetés, tekintettel arra, hogy az olimpiai bajnok évekig készült korábban a magyarokkal, Cseh Lászlóval kifejezetten baráti kapcsolatot ápol.

Férfiak:
1500 m gyors:
1. Pak Te Hvan (Koreai Köztársaság) 14:15.51 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:21.94
3. Wojciech Wojdak (Lengyelország) 14:25.37
...7. Gyurta Gergely 14:39.01

100 m gyors:
1. Simonas Bilis (Litvánia) 46.58 másodperc
2. Siura Sinri (Japán) 46.59
3. Tommas D'Orsogna (Ausztrália) 46.70

200 m hát:
1. Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:47.63 perc
2. Jacob Pebley (Egyesült Államok) 1:48.98
3. Kaneko Maszaki (Japán) 1:49.18

50 m mell:
1. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 25.64 másodperc
2. Peter Stevens (Szlovénia) 25.85
3. Felipe Lima (Brazília) 25.98

4x100 m vegyesváltó:
1. Oroszország (Andrej Sabaszov, Kiril Prigoda, Alekszandr Harlanov, Vlagyimir Morozov) 3:21.17 perc
2. Ausztrália 3:23.56
3. Japán 3:24.71

Nők:
4x50 m gyorsváltó:
1. Kanada (Michelle Williams, Sandrine Mainville, Taylor Ruck, Penny Oleksiak) 1:35.00 perc
2. Hollandia 1:35.37
3. Olaszország 1:35.61

200 m mell:
1. Molly Renshaw (Nagy-Britannia) 2:18.51 perc
2. Kelsey Lauren Wog (Kanada) 2:18.52
3. Chloe Tutton (Nagy-Britannia) 2:18.83

100 m pillangó:
1. Hosszú Katinka 55.12 másodperc
2. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 55.22
3. Ike Rikako (Japán) 55.64

50 m gyors:
1. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 23.60 másodperc
2. Silvia Di Pietro (Olaszország) 23.90
3. Madison Kennedy (Egyesült Államok) 23.93

4x100 m vegyesváltó:
1. Egyesült Államok (Alexandra Margaret De Loof, Lilly King, Kelsi Worrell, Mallory Elizabeth Comerford) 3:47.89 perc
2. Kanada 3:48.87
3. Ausztrália 3:49.66