Orbán Balázs: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból!

Orbán Balázs, OrbánBalázs, háború, béke, NATO, interjú
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
A magyar kormány álláspontja világos: szeretnék elkerülni az orosz-ukrán háború kiszélesítését. Magyarországnak nem kell részt vennie egyik oldalon sem a harcokban - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója kedden Törökszentmiklóson.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs a Klein-Lábassy Kultúrkúriában tartott doorstep sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az orosz-ukrán háború két éve tart, és úgy látszik, hogy Európában háborús készülődés indult el. Hozzátette: az sem kizárt, hogy a háború - amely "a mi értelmezésünk szerint két szláv nép közötti belháború" - előbb-utóbb a NATO - tehát a nyugati államok - és Oroszország közvetlen konfliktusává szélesedik.

Kijelentette: a magyarok érdeke, hogy kimaradjanak a háborúból. A kérdés csak az, hogy ki képes Magyarország békéjét és biztonságát megőrizni, ki képes ellenállni annak a nyomásnak, amely Brüsszelből és egyes nyugat-európai fővárosokból az országra hárul - jegyezte meg.

Azt mondta: az elmúlt két év bebizonyította, hogy a baloldal, a magyar ellenzék egyetlen pártja - beleértve a régi és az új ellenzéket is - sem képes ellenállni a háborús nyomásnak.

Orbán Balázs, OrbánBalázs, háború, béke, NATO, interjú
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A politikai igazgató úgy vélekedett: az új ellenzék nem képes arra, hogy ellenálljon a háborús nyomásnak, tekintettel arra, hogy "ők a finanszírozást, a médiatámogatást, a hátteret, a nemzetközi bekötöttséget" mind külföldről, mind ezektől a "háborús országoktól" kapják - jelentette ki.    

Ezért ha ők szereznek felhatalmazást június 9-én - akár a települések vezetésére, akár Magyarország európai parlamenti képviseletére -, akkor biztos, hogy a "megrendelői igényeknek" megfelelően elősegítenék, hogy Magyarország háborúba lépjen, katonákat küldjön, részt vegyen a háborús készülődésben, illetve fegyverszállításokat engedélyezzen Ukrajna területére - sorolta Orbán Balázs.

Kiemelte: a magyar nemzeti érdek pártpolitikai hovatartozástól függetlenül az, hogy ez ne történjen meg. Jelen pillanatban kormányzati oldalról azt látják, hogy Magyarország békéjének és biztonságának egyedüli garantálói a kormányoldalhoz tartozó parlamenti képviselők és jelöltek.
    

Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése érdekében Orbán Balázs arra biztatott mindenkit, hogy június 9-én támogassa a Fidesz-KDNP jelöltjeit.

Herczeg Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy politikai közösségük a háború kitörése óta a béke pártján áll. Hozzátette: a tét június 9-én a "békénk és a biztonságunk".

A doorstep sajtótájékoztató után a helyszínen Polgári est pódiumbeszélgetés következik, ahol a megjelentek kérdéseket is feltehetnek - közölte Herczeg Zsolt.