Vágólapra másolva!
Schmitt Pál úgy érzi, neki is volt köze azokhoz a sikerekhez, amelyeket a magyar sportolók a tavalyi, londoni olimpián értek el, és a plágimügyet végképp lezárta magában, felállt a padlóról, ahova igazságtalanul kényszerítették.

"Új élet kezdődik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, új élet kezdődik számomra is. Hetvenegy éves vagyok, van még elég dolgom a sportban, vagy hogy másként fogalmazzak, tovább kell szolgálnom a sportot" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Schmitt Pál, aki a tavalyi, londoni olimpiát kihagyta, mert a doktori címe körül kirobbant plágiumügy lezárultáig felfüggesztette tagságát a NOB-ban.

"Nem gondoltam volna, hogy egy-két hónapnál tovább húzódik majd az ügy, de sajnos úgy történt. Azt azért hozzátenném, hogy a négyéves olimpiai ciklus első felében még én vezettem a Magyar Olimpiai Bizottságot, tehát valami közöm nekem is volt ahhoz a sikerekhez, amelyek nagy büszkeséggel töltöttek el" - mondta a korábbi köztársasági elnök, aki nem tartott attól, hogy elveszíti a NOB-tagságát, és úgy érzi, mivel etikai vétséget nem állapított meg a jogorvoslati bizottság, ezzel a becsülete teljes mértékben helyreállt.

Schmittet idén májusban figyelmeztetésben részesítette a NOB végrehajtó bizottsága, de azt mondja, a döntést tiszteletben tartja, és az ügyet ezzel végképp lezárta. "Ha úgy tetszik, felálltam a padlóról, ahova igazságtalanul kényszerítettek".

A NOB Buenos Aires-i ülésén a 2020-as olimpia helyszínéről döntöttek, és Schmitt azt mondta, elsősorban a lakosság hozzáállása szólt Tokió mellett, mert kilencvenkét százalékos támogatottság magasan a legjobb volt a pályázók között. Emellett a gazdasági szempontok és a korábbi, sikeresen lebonyolított tokiói sportesemények is a japán főváros mellett szóltak, mint ahogy az is, hogy ez a világ egyik legbiztonságosabb városa.

A NOB új elnököt is választott, és a német Thomas Bach Schmitt szerint csendes, nyugodt vizekre kormányozhatja a szervezetet. "Az örökség, amelyet kapott jelentős, voltaképpen csak - és ezt tessék idézőjelben érzeni - karbantartási munkálatokat kell végeznie. A szlogenje ismert, "Egység a sokszínűségben", ez jól mutatja, mire számíthatunk. Nemhiába csapatban szerezte kiemelkedő sportolói címeit" - méltatta Schmitt az új elnököt.

Bach Schmitt szerint erőskezű elnök lesz, amit bizonyít, hogy dopping vonatkozásában a zéró tolerancia híve, és olimpiai doppingvétség esetén életre szóló eltiltást szorgalmaz. Bár sokáig úgy tűnt, a birkózás olimpiai léte veszélybe került, a sportág végül maradt a programban, ami Schmittet nem lepte meg, mert úgy érezte, igazából nem fenyegette veszély az olimpiai műsoron maradását.

"A birkózás esete rávilágított arra, hogy tilos a semmittevés, haladni kell, fejleszteni, mert enélkük bizony minden megtörténhet. Remélem, az öttusa és a kajak-kenu, a két szintén figyelmeztetett sportág is tanult az esetből. A birkózás megtette, amit meg kellett tennie, a szabályrendszerében és struktúrájában is megújult, és ezzel meggyőzte a voksolókat, hogy ennek az ősi, az újkori olimpiák kezdetétől műsoron lévő sportnak továbbra is van létjogosultsága."