Nagy bajban Ukrajna, se drónja, se légvédelme, az oroszok újabb súlyos csapást mértek rájuk

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, 2024.04.24.
Ukrán tüzérek 155 mm-es 2C22 "Bohdana" önjáró löveggel lőnek egy orosz állásra Harkivi területen 2024. április 21-én
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 795. napjáról.

 

06:11
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:14
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Tíz települést lőttek az oroszok Szumiban - fotó

Az oroszok április 27-én tíz települést támadtak meg a Szumi terület határa mentén, ezek során több mint száz robbanást regisztráltak - jelentette a regionális katonai vezetés.

 

06:19
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Tizenhét ukrán drónt lőttek le az oroszok

Orosz terület fölött lőttek le tizenhét ukrán drónt az éjszaka - írta az orosz állami hírügynökség a védelmi minisztérium tájékoztatása alapján. Az orosz tárca közlése szerint kilenc drónt Brjanszk, hármat Kurszk, kettőt Belgorod, míg hármat a Kaluga régió felett lőttek le. (tass.ru)

07:05
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5286 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6085 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül 33 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. (MTI)

08:45
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Német rakétákért lobbizik a lengyel külügy

A nagy hatótávolságú amerikai rakéták Ukrajnába szállítása után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt reméli, hogy 

Olaf Scholz német kancellár meggondolja magát, és ad Taurus típusú robotrepülőgépeket a megtámadott országnak.

"Remélem, hogy a kancellár bátorítást érez az elmúlt napok eseményei nyomán" - mondta Sikorski a Bild am Sonntag című német lapnak és más Axel Springer médiumoknak Varsóban adott interjújában.  Sikorski az amerikai ATACMS rakéták Ukrajnába történő szállítását "az ukrajnai orosz eszkalációra adott reakciónak" nevezte, amelyre Németországnak is reagálnia kell.

Scholz eddig határozottan elutasította a Taurus robotrepülőgépek szállítását Ukrajnának. 

Attól tart, hogy Németországot is bevonhatják a háborúba, ha az 500 kilométeres hatótávolságú rakétákat leszállítják. (MTI)

09:54
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte a gázhálózatot, Zelenszkij felszólalt

A politikus szombaton este Kijevben sugárzott videoüzenetében azt mondta, hogy támadások érték azokat az infrastruktúrákat, amelyeken keresztül Ukrajnán át a gázt az Európai Unióba irányítják. A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat korábban szintén panaszkodott a vezetékhálózatot ért orosz támadásokra, anélkül, hogy részleteket közölt volna. A cég nemrég bejelentette, hogy 2025-től nem szállít többé orosz gázt nyugatra - a Gazprom orosz állami vállalattal kötött jelenlegi szerződések az év végén lejárnak.

Oroszország szombaton a kora reggeli órákban ismét rakétatámadásokkal sújtotta Ukrajnát, amelynek célpontja elsősorban energetikai létesítmények voltak. A DTEK helyi energetikai vállalat szerint négy hőerőmű megsérült. A légicsapásokat követően Zelenszkij ismét felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson több légvédelmi támogatást.

10:36
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Hmelnyickijben

Robbanások történtek Hemlnyickij régióban – számolt be a TASZSZ.

Az eset részleteit nem közölték. A környéken légiriadó van érvényben.

Korábban a Harkov melletti Dergacsi város adminisztrációjának vezetője , Vjacseszlav Zadorenko számolt be a városban történt robbanásokról. A „Public” kiadvány tudósítói Harkov északi részén történt robbanásokról számoltak be.

11:36
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Több drón is lezuhant egy olajraktár közelében

Három pilóta nélküli légijármű zuhant le Kaluga régióban található olajraktár környékén – jelentette be a régió kormányzója, Vladislav Shapsha a Telegram csatornáján.

Elmondása szerint a drónok lezuhanásakor senki sem sérült meg, kárt sem jegyeztek fel. A szakértők jelenleg is vizsgálják az esetet.

12:37
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz csapás Nyikolajevben

Az orosz hadsereg csapást mért a Nyikolajevben található hajóépítő üzemre – írja a RIA Novosztyi. 
Szintén csapás ért Nyikolajevben egy szállodát is – számolt be a régió egyik tisztviselője.

13:17
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kiürítik Harkovot

A harkovi régióban bejelentették a falvak kiürítését az ukrán fegyveres erők ágyúzása miatt. A körzeti képviselő hozzátette: az adminisztráció munkatársai maximális segítséget nyújtanak a térségben maradt lakosoknak. A hatóságok evakuálják az orvosi ellátásra szorulókat és azokat is, akik a kialakult helyzet miatt úgy döntenek, hogy elhagyják otthonukat.

14:01
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna több száz felderítő drónt kért Németországtól

Ukrajna több mint 800 Vector felderítő pilóta nélküli légijárművet (UAV) kért a német Quantum-Systems GmbH cégtől – írja a Der Spiegel.

A cég vezetője, Florian Seibel a német alkancellárral, Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszterrel együtt Ukrajnába látogatott a múlt héten. A látogatás során, ahogy Seibel elmondta, Kijev további 812 Vector drón iránti kérelmet nyújtott be a német védelmi minisztérium Ukrajna különleges főhadiszállására .

Korábban, április 27-i videóüzenetében Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta , hogy Kijevnek legalább hét Patriot légvédelmi rakétarendszerre (SAM) van szüksége. Megjegyezte, hogy a partnerek rendelkeznek ezekkel a rendszerekkel, és felszólította a szövetségeseket, hogy ne vesztegessék az időt.

14:54
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Brjanszkban és Voronyezsben

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) négy drónja semmisült meg Brjanszk régiójában – közölte Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója a Telegram csatornán.

Elmondása szerint nem történtek károk, áldozatok sincsenek.

Drón támadások veszélyét hirdették ki a voronyezsi régió területén is – írta Telegram csatornáján Alekszandr Guszev regionális kormányzó.

15:45
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij még több légvédelmi rendszert kért

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijevnek legalább hét Patriot légvédelmi rakétarendszerre ( SAM) van szüksége.

„Sürgősen szükségünk van Patriot komplexumokra és rakétákra” – hangsúlyozta az ukrán vezető, megjegyezve, hogy Kijev partnerei rendelkeznek ezekkel a rendszerekkel. Zelenszkij felszólította a szövetségeseket, hogy ne pazarolják az időt.

Ugyanakkor Zelenszkij megköszönte a Nyugatnak a már leszállított rendszereket.

16:17
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal támadta Ukrajnát

Oroszország kilenc drónnal támadta meg Ukrajnát április 28-án éjjel – jelentette Mikola Olescsuk légierő parancsnok. A drónok közül ötöt lelőttek az ukrán erők, azonban megrongálódott Mikolajivban egy szálloda.

16:44
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

A harcok felerősödtek Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai harcok súlyosbodtak – mondta Ukrajna első számú tábornoka.

Olekszandr Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban kiadott közleményében elmondta, hogy csapatai új állásokat foglaltak el Donyeckben Berdicsi, Szemenivka és Novomikhailivka falvaktól nyugatra.

Szirszkij szerint az orosz csapatok "elértek bizonyos taktikai sikereket ezeken a területeken, de nem tudtak hadműveleti előnyökre szert tenni".

17:28
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország egy újabb ukrán települést foglalt el

Az Interfax hírügynökség szerint - az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva - orosz csapatok foglalták el az ukrajnai Donyeck régióban található Novobakhmutivka falut. A falu közel van Ocheretyne városához, amely az elmúlt napokban a harcok fókuszpontjává vált.

Továbbá az Interfax szerint az orosz erők egy sor ellentámadást is visszavertek az ukránok részéről Csasziv Jar közelében.

A település egy másik kulcsfontosságú város a donyecki régióban - amely kevesebb mint 10 km-re fekszik Bahmut városától.

18:17
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Csasziv Jar elfoglalása utat nyit Oroszországnak

Csasziv Jar elfoglalása ugródeszka lesz Oroszország számára további offenzívák indításához.

„Ha Oroszországnak sikerül átvennie az irányítást a város felett, az ugródeszkává válik számos más város elleni támadásokhoz: Nyugaton Konsztantyinovka és Druzskovka, valamint északon a nagyobb Kramatorszk és Szlovjanszk” – írja a TASZSZ.

A lap szerint ezek a települések képezik az ukrán védelem gerincét a donyecki régióban.

„Csasziv Jar városának elfoglalása közvetlen utat nyit az orosz erők számára, hogy előrenyomuljanak a donbászi úgynevezett erődvárosok felé” – hangsúlyozta az újságíró.

19:09
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot támadta

Az ukrán fegyveres erők kamikaze drónnal támadták meg a belgorodi Krasznojaruzsszkij járásban található Vjazovoe falut – jelentette be a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

Mint a tisztviselő elmondta, a dróncsapásban a helyi lakosok nem sérültek meg, de a robbanás megrongált egy kommunikációs létesítményt.

19:31
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drónok borítottak lángba egy szállodát Mikolajivban

Orosz drónok találtak el és borítottak lángba vasárnap kora reggel egy szállodát a dél-ukrajnai Mikolajiv városában, illetve károkat okoztak a helyi energetikai infrastruktúrában is - közölte Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója.

Kim szerint a drónok komoly károkat okoztak az épületben, de a tüzet időközben sikerült eloltani. Hozzátette, hogy a támadásban megrongálódott a távhőszolgáltatás is, de részleteket erről nem közölt. A kormányzó szerint nem voltak áldozatok.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a csapás célpontja egy mikolajivi hajógyár volt, amelyben távirányítású tengeri drónokat szereltek össze. Az orosz közlés szerint célpont volt egy hotel is, amelyben az ukrán erők oldalán harcoló, "angolul beszélő zsoldosokat" szállásoltak el. 

A jelentés Szergej Lebegyevre hivatkozott, akit a hírügynökség a térségben működő oroszbarát gerillák tevékenységének koordinátoraként mutatott be.

20:26
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával

Az Egyesült Államok biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával - jelentette be vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Már egy kézzelfogható szövegen dolgozunk" - mondta Zelenszkij, aki szerint minden eddiginél erősebb bilaterális megállapodást akarnak kötni. Ukrajna eddig több partnerével, egyebek között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával kötött kétoldalú biztonsági megállapodást. Az ukrán elnök viszont nem említette, hogy a megállapodást Kijev és Washington között mikor tervezik aláírni.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy dolgoznak az idei és a következő tíz évre szóló támogatások szintjének kijelölésén. Mint mondta, ebbe beletartoznak a katonai és pénzügyi segélyek mellett a politikai támogatás, valamint a közös fegyvergyártás is. "A megállapodásnak valóban példaértékűnek kell lennie, tükrözve ezáltal Amerika vezető szerepét" - hangoztatta.

20:52
április 28, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Zaporizzsjában

Robbanás történt az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Zaporizzsja városában egy légitámadás során – jelentette vasárnap a „Public” ukrán tévécsatorna a Telegramon.

„Robbanás hangja hallatszott Zaporizzsjában” – áll a tévécsatorna közleményében.

 

04:40
április 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.