Robbanások Ukrajna-szerte, Oroszország óriási támadási hullámot indított

Események

Ukrajna, háború
Az Ukrán Fegyveres Erők Szibériai zászlóaljának tagjai kiképzése egy kijevi lőtéren
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 779. napjáról.

 

04:23
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:29
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4897 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5479 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:33
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ígéretek, szállítások

"Különlegesen fontos, hogy minden partner beváltsa a fegyver- és lőszerszállításra vonatkozó ígéreteit, valamint a kétoldalú megállapodásainkat. Napról napra csapnak le orosz rakéták, és napról napra nő az ígéretek száma. Minden nap ukrán katonáknak kell elviselniük a frontvonalon az orosz tüzérség és az irányított bombák brutális nyomását. A valóságnak végre meg kell felelnie a szavaknak" - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Három Tenger csúcstalálkozót követően.

05:30
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Aktív légvédelem

"Sürgősen meg kell védenünk Harkovot, Odesszát, Mikolajivot, Zaporizzsját és az összes többi városunkat az orosz támadásoktól. Hálás vagyok minden vezetőnek, aki hall minket, és készen áll a kommunikáció megkönnyítésére más partnerekkel, hogy Ukrajna végre olyan légvédelmi rendszereket kapjon, amelyek képesek segíteni nekünk. A világ rendelkezik velük, és életeket kell védeniük” – hangsúlyozta az ukrán államfő.

06:34
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Fejlődő fegyvergyártás

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy a háború elején Ukrajnának nem volt modern nyugati fegyvere, hiány volt a 155 mm-es kaliberű lövedékekből, mára pedig az ország  már saját gyártást is kialakított.
"Nem voltak nagy hatótávolságú drónjaink, és ma már ezer kilométert is képesek repülni a drónjaink. Nem voltak modern elektronikus hadviselési rendszereink, és ma Ukrajna több százat gyárt belőlük. De ez még mindig nem elég, mert Oroszország tovább támad. Ezért ezeken a területeken segítségre van szükségünk" – hangsúlyozta az ukrán elnök.

07:15
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Megszólalt Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország köteles volt csapásokat indítani ukrán energiaforrások ellen, válaszul Kijev orosz célpontok elleni támadásaira.

Sajnos a közelmúltban több támadást figyeltünk meg energetikai telephelyeinken, és kénytelenek voltunk reagálni 

- idézték az orosz hírügynökségek Putyint.

Vlagyimir, Putyin, VlagyimirPutyin,
Vlagyimir Putyin.
Fotó: Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP /

Az orosz vezető azt is elmondta, hogy a támadások részét képezik Oroszország Ukrajna demilitarizálási céljának. 

Oroszország szerinte humanitárius megfontolásokból tartózkodott az ilyen jellegű támadásoktól télen.

07:48
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Veszélyes szakasz

Meg kell szüntetni az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű elleni dróntámadásokat, mivel „új és súlyosan veszélyes” szakaszt jelenthetnek a háborúban – jelentette ki az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője. 

Moszkva és Kijev ismételten egymást vádolták azzal, hogy célba vették az üzemet, mióta Oroszország hetekkel Ukrajna megszállása után elfoglalta azt.

 Mindkét ország rendkívüli ülés összehívását kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatóságától a vasárnapi támadás után.

Kiemelkedően fontos annak biztosítása, hogy ezek a meggondolatlan támadások ne jelentsék a háború új és súlyosan veszélyes frontjának kezdetét 

– mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

08:19
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Japán kiállás

Ukrajna összeomlása fenyeget az orosz támadás hatására az Egyesült Államok támogatása nélkül – mondta Japán miniszterelnöke amerikai politikusoknak.

Kilenc év óta Fumio Kishida az első japán vezető, aki felszólalt a Kongresszusban. 

HARRIS, Kamala; JOHNSON, Mike; KISIDA, Fumio
Az állami látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök befejezi az amerikai törvényhozás, a kongresszus két háza előtt mondott beszédét a washingtoni Capitoliumban 2024. április 11-én. A háttérben Kamala Harris amerikai alelnök, a szenátus elnöke és Mike Johnson, a képviselőház republikánus párti elnöke (j). MTI/EPA/Shawn Thew

Arra buzdította az amerikaiakat, hogy ne kételkedjenek az ország „nélkülözhetetlen” szerepében a világ ügyeiben, és kijelentette, hogy Tokió történelmi katonai fejlesztéseket hajt végre szövetségese támogatására.

08:55
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Szovjet kori rakéták

Lengyelország tárgyalásokat folytat Ukrajnával a szovjet kori rakéták szállításáról, amelyek lengyel raktárakban vannak – közölte Andrzej Duda lengyel elnök.

09:22
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Szlovák-ukrán kapcsolatok

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette, hogy elmélyíti az együttműködést az energia, a vasúti kapcsolatok és a gabonaszállítás terén Ukrajnával.

Fico a szlovák és az ukrán kormány közös ülése után kijelentette, hogy Szlovákia "jó, barátságos" szomszéd szeretne lenni Ukrajnával.

Fico a tavaly októberi hatalomra kerülése óta leállította a Kijevnek nyújtott állami katonai segélyeket, és kommunikációs csatornákat nyitott Moszkvával, azonban szeretné megtartani az üzleti kapcsolatokat Kijevvel, beleértve a kereskedelmi fegyverüzletek folytatását is.

09:59
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas túlerőben

Az orosz erők létszáma hét-tízszerese az ukrán katonáknak a keleti régiókban – mondta a parlamentben Jurij Szodol ukrán tábornok, aki a kelet-ukrajnai Harkov, Donyeck és Luhanszk régiókban irányítja a csapatokat.

10:32
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Értelmetlen tárgyalások

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az Ukrajnáról folytatott tárgyalások Oroszország nélkül értelmetlenek – írja a Reuters. 

Putyin elnök többször is hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalási folyamatra 

– mondta Peszkov.
 

Svájc kétnapos magas szintű konferenciának ad majd otthont júniusban, amelynek célja az ukrajnai béke megteremtése – bár Oroszország egyértelművé tette, hogy nem vesz részt a kezdeményezésben.

11:03
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők Harkov külvárosát támadták

Az orosz fegyveres erők Harkov északkeleti külvárosának, Tsirkuny falunak a környékét támadták, ahová katonai felszerelést szállítottak át – mondta Szergej Lebegyev Nyikolajev  kollégáira hivatkozva a RIA Novosztyinak.

11:30
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország arra készül, hogy katonákat küldjön Ukrajnába

Lengyelország katonáinak Ukrajnába küldésére készül, kis csoportokban, zsoldosok leple alatt érkeznek a harci zónába - mondta Vlagyimir Rogov. Elmondása szerint a lengyelországi katonák kis különálló egységekben, leggyakrabban szakaszonként érkeznek, másfél hónapra, aztán váltják egymást.

A helyi lakosok egy új lengyel zsoldoscsoport érkezéséről számoltak be a minap. Legalább száz lengyelről beszélünk

- mondta Rogov.
 

12:01
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Új elektronikus alkatrészeket fejlesztenek Oroszországban

Elektronikus alkatrészeket fejlesztenek Oroszországban a katonai felszerelések káros elektromágneses sugárzás elleni védelmére – közölte a RIA Novosztyival.

A kerámia chipek új generációját fejlesztjük, hogy megvédjük a berendezéseket az indukált elektromágneses sugárzástól - mondta Fedor, a fejlesztő cég vezérigazgatója.

12:36
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

A Facebook törölte a kubai orosz nagykövetség bejegyzését

A Facebook törölte a kubai orosz nagykövetség közleményét a Victor Coronelli nagykövettel készült interjúról, azzal az ürüggyel, hogy a tartalom kifogásolható – közölte az orosz diplomáciai képviselet a Telegram csatornáján.

Felháborodtunk, amikor megtudtuk, hogy a Facebook eltávolította a bejegyzésünket egy interjúról, amelyet Victor Coronelli nagykövet adott februárban az RT-nek spanyol nyelven. Ennek az önkényes lépésnek az az oka, hogy a Facebook úgy érezte, hogy oldalunk megtévesztő módszerekkel próbált feliratkozókat vagy videómegtekintéseket szerezni, megsértve ezzel a platform „spam-politikáját 

– írták orosz diplomaták.

13:18
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Románia több mint 150 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrajnai menekülteknek

Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t - tudatta a román bevándorlási hivatal (IGI).

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint márciusban két ukrán állampolgár kért menedékjogot a román hatóságoktól. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta 4464 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában.

Ők a nemzeti jogszabályok által előírt valamennyi jogot élvezik. A román határrendőrség hétfői adatai szerint az Ukrajnából érkező menekültek száma 2022. február 10-től kezdett emelkedni, azóta 7 millió 759 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. 

Az utóbbi 24 órában 6704 ukrán állampolgár lépett be az országba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kimutatása szerint 2024. február 12-én 78 743 ukrán menekült tartózkodott Romániában.

14:05
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

További fegyverszállítmányokat sürgetett Ukrajna részére a kijevi polgármester

További fegyverszállítmányokat sürgetett Ukrajna részére Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtök este a német ZDF televízió egyik műsorában, arra hivatkozva, hogy Oroszország fokozódó, napi szintű támadásaival terrorban tartja az országot.

Ez az erőforrások háborúja, ezért szükségünk van a partnereink támogatására

- hangoztatta Klicsko a Maybrit Illner című beszélgetős műsorban.
 

A polgármester kiemelte, hogy Ukrajna nem rendelkezik elegendő légelhárító rendszerrel, márpedig az orosz erők minden nap támadást intéznek az ukrán infrastruktúra ellen.

A polgármester arra nem látott esélyt, hogy ukrán és orosz delegációk újra tárgyalóasztalhoz üljenek. Klicsko leszögezte, hogy jelenleg nincs mód diplomáciai megoldásra, nincs kilátás kompromisszumra. 

Ukrajnának csak arra van lehetősége, hogy a frontvonalakon és politikailag erős legyen - mondta.

14:40
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Több ezer ukrán menekültnek segített az Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet már több ezer menekültnek segített Budapesten a másfél éve működő Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjában - mondta a szervezet elnök-igazgatója a közmédiának, miután fogadta Kárpátalja kormányzóját pénteken.

Lehel László elmondta, hogy Viktor Mikita kormányzó folyamatosan figyelemmel kíséri a tevékenységüket, rendszeresen találkoznak, és sok segítséget kapnak tőle például a más kormányzóságokkal történő kapcsolatfelvétel során.

A háború több mint két évvel ezelőtti kirobbanása óta több mint ötszázezer embernek segítettek Ukrajnában és Magyarországon - közölte, hozzátéve, hogy a szervezet szinte minden ukrán megyében jelen van, több helyszínen nyitott irodát, és ők "viszik az ukrajnai támogatások fő vonalát".

15:10
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Dél-Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadták orosz drónok

A dél-ukrajnai Dnyipropetrovszk és Herszon megyében az energetikai infrastruktúrát támadták orosz drónok az éjszaka - közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Az Oroszországból indított 17 drónból 16-ot lelőtt az ukrán légvédelem. Oroszország egy H-59-es irányított rakétát is bevetett a támadás során - számolt be az ukrán hadsereg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk régió kormányzójának péntek reggeli nyilatkozatából az derült ki, hogy egy drón törmeléke tüzet okozott az energetikai létesítményben, amelyet nem nevezett meg. Sem a hadsereg, sem a helyi hatóságok nem számoltak be áldozatokról.

15:39
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok megtalálták a NATO-tankok gyenge pontjait

Az orosz mérnökök rájöttek a NATO-tankok tanulmányozása során, azok legsebezhetőbb pontjaira – mondta Vlagyimir Artyakov, a Rostec főigazgató-helyettese.

Aktív kapcsolatban vagyunk a frontvonalon harcoló egységeinkkel, akik fegyvereket és katonai felszereléseket zsákmányolnak nekünk. A mérnökeink aktívan részt vesznek az ellenség által használt páncélozott járművek és hadtechnikai eszközök tanulmányozásában

 - mondta.

 

16:11
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok a Szumi régióra mértek csapást

Az orosz fegyveres erők csapást mértek a rotációra készülő ukrán katonák egy csoportjára a Szumi régióban található Svessa faluban – mondta Szergej Lebegyev Nyikolajev koordinátor.

17:13
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Varsó szovjet rakétákat ad Kijevnek

A mai kétoldalú találkozónk során Vlagyimir Duda elnök úrral megvitattunk a lengyel fennhatóság alá tartozó szovjet rakéták sorsát, amelyek a raktárainkban vannak, és beszéltünk arról, hogy átadjuk őket az ukrán lég- és rakétavédelemnek

 - mondta.

 

17:54
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán dróntámadások miatt drágulhat az üzemanyag

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) attól tart, hogy az orosz finomítók elleni ukrán dróntámadások alááshatják a globális olajpiacokat - Bloomberg

A nemzetközi piacok függnek a dízel, a nyersolaj és a kerozin orosz exportjától.

A kiadvány azt is írja, hogy ezek a támadások eddig nem okoztak jelentős károkat: az oroszországi termelés változatlan szinten maradt, és sok finomítóban sikerült gyors javításokat végezni.

19:15
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok támadták Belgorodot

A hírek szerint egy drón csapódott a Gazprom belgorodi épületébe és két ember megsérült - közölte a kormányzó. Az orosz média felvételeket közöl egy megrongálódott épületről.

 

 

19:53
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Vadászgépeket kap Ukrajna

Az USA jóváhagyta 22 darab norvég F-16-os vadászgép Ukrajnának történő átadását. A gépek közül csak 12 repülőképes, a többit alkatrészekre lehet szétszedni. A norvég hatóságok a vadászgépek hajtóműveit, repülésszimulátorokat és a karbantartáshoz szükséges felszereléseket is át akarják adni.

20:28
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte Donyecket

Az orosz erők rakétatámadást intéztek a Donyecki területen található Kosztyantyinivka egyik lakónegyede ellen, legalább három ember megsérült - közölte az állami sürgősségi szolgálat április 12-én.

 

21:21
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország részt vesz a globális békecsúcson

Franciaország részt vesz az ukrajnai békének szentelt globális csúcstalálkozó júniusban - erősítette meg Emmanuel Macron április 12-én.

23:58
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel bombázták az ukránok Tokmakot, többen meghaltak

Hat ember, köztük egy gyermek halt meg a zaporizzsjai régióban található Tokmak város ágyúzása következtében, és legalább húszan megsebesültek

mondta az „Együtt vagyunk Oroszországgal” zaporizzsjai közéleti mozgalom vezetője, Vladimir Rogov. Információk szerint egy lakónegyedet ért támadás.

00:15
április 12, 2024
Vágólapra másolva!

Még mindig lehetnek túlélők a romok alatt Tokmakban

Mint ismert az ukrán csapatok nagy erőkkel bombázták a zaporizzsjai Tokmak városát, amely következtében több ház is összedőlt, embereket temetve maga alá.

 A támadásban eddig hat ember halt meg és huszonöten súlyosan megsebesültek. A hatóságok túlélők után kutatnak.