Oroszország mindent elsöprő offenzívára készül, összeomolhat az ukrán front

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.02., UkránOroszháború,
Ukrán mobil légvédelmi egység éjszakai bevetésen
Fotó: Photo by Zelenskyy's Social Media / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 770. napjáról.

 

04:20
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

04:26
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 4898 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5339 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:38
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Nem porosodhatnak raktárakban a légvédelmi rendszerek

"Ukrajna számára a légvédelem az életek védelméről szól. A világon elérhető légvédelmi rendszerek nem porosodatnak valahol a raktárakban, amikor több ezer életet menthetnek meg az orosz terrortól" - hívta fel a figyelmet napi videójában az ukrán elnök.

05:26
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Konferencia Hágában

A hollandiai Hágában konferencia zajlik az ukrajnai háború bűncselekményekről, a gyilkosok felelősségre vonásáról. 
"A mai napig csak az ukrán rendőrség nyomozói több mint 114 ezer, Oroszország agressziójával kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak. Az igazságot minden esetben meg kell találni, Oroszországot pedig jogilag felelősségre kell vonni" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

06:15
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Kárnyilvántartás

Az ukránok egy kedden elindított új mechanizmuson keresztül nyújthatnak be kártérítési követeléseket a háború következtében vagyonukban okozott károk miatt. 
A kezdeti bevezetés a lakóingatlanokban az invázió következtében keletkezett károkra vagy a megsemmisült ingatlanokra vonatkozó követelésekre összpontosít. Ebben a kategóriában 300 000 és 600 000 közötti kárigény várható. Ösesen 10 millió kérelemre számítanak a tisztviselők.

07:01
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Lebuktak az ál-vadászgépek

Saját helikopterpilótáik buktatták le az orosz légierő egyik trükkjét több mint tucatnyi légibázison. Hogy megtévesszék az ukrán kémrepülőket, vadászgépek felülnézeti képét festették az aszfaltra a bázisokon, hogy azok a magasból valódi gépeknek tűnjenek és még nagyobbnak mutassák a haderőt. 

Az orosz helikopterpilótákat azonban elfelejtették értesíteni a megtévesztési trükkről, azok pedig azt hitték, hogy a felfestett vadászgépek helyére kell landolniuk, így villámgyorsan lebuktatták az ál-vadászgépeket.

 

07:54
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Csökkentett korhatár

Volodimir Zelenszkij törvényjavaslatot írt alá a harci szolgálatok mozgósítási korhatárának 27-ről 25 évre való csökkentéséről – olvasható az ukrán parlament honlapján.
A törvényt már 2023 májusában jóváhagyták, azóta pihent az elnök asztalán. Nem tudni, hogy mi késztette a mostani aláírásra. A parlament hónapok óta tárgyal egy külön törvényjavaslatot a mozgósítási szabályok széles körű szigorításáról.
Zelenszkij aláírt egy másik törvényt is, amely előírja, hogy a rokkantság miatt katonai felmentést kapott férfiaknak újabb orvosi vizsgálaton kell részt venniük.
Egy harmadik, szintén most aláírt törvény a katonai szolgálatra jogosultak online adatbázisának létrehozását célozta.

08:28
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

500 ezer katona?

Zelenszkij ukrán elnök még decemberben azt mondta, hogy a hadsereg további 500 000 ukrán mozgósítását javasolta, amit szerinte a fegyveres erők akkori parancsnoka kért. Azóta leváltotta a fegyveres erők vezetőjét, és az új főnök, Olekszandr Szirszkij a múlt héten azt mondta, hogy ez a szám már nem naprakész, és az erőforrások felülvizsgálata után „jelentősen csökkentették”.
Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a következő hónapokban újabb offenzívát tervezhet, és a kijevi csapatok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy erős védelmi erődítményeket építsenek ki a kiterjedt frontvonal mentén.
A háború kezdeti sokkja már rég elmúlt, Ukrajnában az önkéntes harcosok száma jelentősen lecsökkent, a besorozás előtt állók pedig igyekeznek kijátszani a szabályokat.

09:20
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

3 millió orosz útlevél

Ukrajna megszállt területein több mint 3,2 millió ember kapott orosz útlevelet – közölte Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető elmondta, hogy Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon egyes részein lakóknak átadták az okmányokat.
Putyin azt szeretné, ha a hatóságok gondoskodnának arról, hogy az orosz állampolgárságot kérők tiszteletben tartsák az ország értékeit. "Az alapelv az, hogy csak azok jöhetnek, élhetnek és dolgozhatnak Oroszországban, akik tisztelik hagyományainkat, nyelvünket, kultúránkat és történelmünket" - mondta az orosz elnök.
 

09:55
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz és ukrán veszteségek

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, több mint 600 ezren harcolnak Ukrajnában, de nem árulta el, hányan haltak meg ott.
Egy decemberben közzétett titkos amerikai hírszerzési jelentés becslése szerint 315 000 orosz katona halt meg vagy sebesült meg a háború kezdete óta – ez az orosz katonai állomány csaknem 90%-a volt az invázió kezdetekor.
Februárban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a háború kezdete óta 31 ezer ukrán katonát öltek meg, de az amerikai tisztviselők legalább 70 ezerre teszik az elesett ukrán katonák számát, és 120 ezerre a sebesültekét.

10:47
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Találkoznak a NATO-külügyminiszterek

A NATO külügyminiszterei szerdán találkoznak, hogy megvitassák Ukrajna katonai támogatásának hosszú távú alapokra helyezését, ideértve a 100 milliárd eurós ötéves alapra vonatkozó javaslatot.
Diplomaták szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatai közvetlenebb szerepet adnának a nyugati szövetségnek Ukrajna fegyver-, lőszer- és felszerelés-szállításának koordinálásában. A terveket a NATO alapításának 75. évfordulóját ünneplő kétnapos brüsszeli találkozón vitatják meg, és előkészítik a szövetség vezetőinek júliusi washingtoni csúcstalálkozóját.

11:37
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Cameron nagyobb támogatást kér

David Cameron brit külügyminiszter felszólítja a NATO-szövetségeseket, hogy erősítsék meg a védelmi kiadásokat és a termelést Ukrajna támogatására.
„A szövetségeseknek fel kell lépniük, és többet kell fordítaniuk a védelemre a folyamatos orosz agresszióval és a veszélyesebb világgal szemben” – mondja Cameron a NATO 75 éves történelme alkalmából tartott beszédében

12:20
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 4 Shahed drónt semmisített meg

A légierő április 3-án reggel jelentette, hogy az orosz erők három S-300-as légvédelmi irányított rakétát és négy Shahed drónt indítottak Ukrajna ellen. Ukrajna mind a négy drónt megsemmisítette.

13:06
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Kurszkban

Dróntámadások rongáltak meg lakóépületeket Kurszkban. A támadások során tűz ütött ki a városban április 2-án késő este – derül ki a szemtanúk által a Telegramon megosztott videókból. 
 

13:30
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna rádiójel-csapdákat kezdett használni

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónokra szerelt rejtett rádiójeladókat kezdtek használni, hogy azonosítsák az orosz egységek elhelyezkedését - mondta Dmitrij Kuzjakin, az Integrált Pilóta nélküli Megoldások Központjának (CCBR) vezérigazgatója a TASS-nak.

14:26
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg erődítményt foglalt el Bahmut irányában

Az orosz repülőgépek elfoglalták az ukrán erők erődítményét Bahmut irányában – számolt be a Védelmi Minisztérium.

Az ukrán erődítmény helyőrsége megadta magát, több tucatnyi felszerelést és személyt veszítve ezzel.


 

15:05
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Összeomolhat az ukrán front

Ukrajna frontja összeomlik, ha az orosz hadsereg egy területre összpontosuló koncentrált támadást indít - idézte a Politico egy magas rangú ukrán katonai tisztviselőt.

Az ukrán védelem áttöréséhez hozzájáruló tényezők között az orosz hadsereg számbeli fölényét és a légibombák tömeges alkalmazását nevezték meg. Az egyik tiszt hozzátette, hogy a Nyugat már semmiképpen sem fog segíteni Ukrajnának abban, hogy megbirkózzon az orosz offenzívával.

"Katonai válságban vagyunk. (...) Oroszország erőforrásokat gyűjt, és augusztusban vagy még korábban készen áll egy erőteljes csapásra" - fejezte ki félelmeit egy másik katonatiszt.
 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban a fegyveres erők magas rangú vezetőivel tartott megbeszélésen elmondta, hogy január óta az ukrán fegyveres erők több mint 80 ezer katonát, 14 ezer egységnyi különböző fegyvert, köztük több mint 1200 harckocsit és más páncélozott harcjárművet veszítettek. Elmondta azt is, hogy a nyári ellentámadás kudarca után az ukránok sikertelenül próbálják megszilárdítani állásaikat egyes határok mentén, miközben az orosz hadsereg továbbra is nyugat felé szorítja az ukrán fegyveres erőket.

15:37
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Szumiban

Április 3-án délelőtt Szumi megyében a Krasznopillia közösség elleni orosz rakétatámadás során egy ember meghalt, ketten megsebesültek – jelentette a regionális katonai igazgatóság.

16:07
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Finnország 188 millió eurós védelmi segélycsomagot jelentett be

Alexander Stubb finn elnök április 3-án jelentette be Finnország 23. védelmi segélycsomagját Kijevnek, amelynek értéke 188 millió euró (73 841 136 000 forint).

 

16:34
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev szerint Oroszország katonákat mozgósít

Oroszország további 300 000 katona mozgósítására készül június 1-ig – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök április 3-án Kijevben a finn kollégájával, Alexander Stubbbal tartott közös sajtótájékoztatóján – jelentette az Interfax-Ukrajna.

17:08
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára 100 milliárd eurós segélycsomagot javasolt Ukrajnának

A javaslattal kapcsolatos kérdésre egy magas rangú európai diplomata azt mondta a Guardiannak:

100 milliárd 5 évre elég soknak tűnik, de ez egy kis erőfeszítés, amit meg kell fizetnünk, hogy Ukrajna nyerjen. Ellenkező esetben az ár sokkal magasabb lesz, biztosíthatom önöket


 

 

17:43
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ismét Harkovot támadta

Oleh Szinyehubov, a harkovi regionális katonai közigazgatás vezetője ma reggel a Telegramon azt írta, hogy egy 11 éves fiú a kórházban halt meg, miután Harkovot támadás érte.

A fiú 58 éves édesapját tegnap ölték meg – mondta Szinyehubov.

Harkov, ukrajna, háború
Lebombázott lakóház Harkovban.
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

 

18:23
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz külügyi szóvivő: Hazugság, hogy figyelmeztetést kaptak az USA-tól a krasznogorszki merénylet előtt

Dezinformációnak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az amerikai médiában megjelent közlést, amely szerint az Egyesült Államok két héttel előre figyelmeztette az Oroszországot egy lehetséges terrortámadásról a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen.

moszkva, terror, terrortámadás, támadás, szórakozóhely, lövés
A moszkvai terrortámadás helyszíne - Crocus City Hall.
Fotó: Szergej Vegyjaskin / MTI/AP/Szergej Vegyjaskin

A szóvivő arra reagált, hogy egy amerikai lap meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva azt állította, az Egyesült Államok két héttel a krasznogorszki terrortámadás előtt figyelmeztette az orosz hatóságokat egy lehetséges támadás veszélyéről a Crocus City Hall ellen.

19:00
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

A szankciós nyomás ellenére is jobban teljesít az orosz gazdaság

Az orosz gazdaságra nehezedő példátlan szankciós nyomás ellenére 3,6 százalékkal nőtt 2023-ban a GDP, ami duplája a fejlett országok átlagának  - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában, amikor a parlamentben beszámolt a kormány előző évi teljesítménypéről.

A Világbank adataira hivatkozva a kormányfő elmondta, hogy Oroszország vásárlóerő-paritáson számolva a világ öt legnagyobb gazdasága közé jutott.

Úgy vélekedett, hogy megvannak az előfeltételei a Vlagyimir Putyin elnök által meghirdetett ambiciózus cél elérésének: bekerülni a top 4-be.
Misusztyin ismertette, hogy az orosz gazdaság egyre kevésbé függ a nyersanyagexporttól, a nem olaj- és gáziparból származó bevételek negyedével nőttek.  

19:53
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Három férfi agyonvert egy férfit Luhanszk központjában

Három férfit letartóztattak, és azzal vádolják őket, hogy agyonvertek egy embert Luhanszk központjában – mondta a RIA Novosztyinak Elena Markovskaya, az LPR orosz nyomozóbizottságának osztályvezetőjének vezető asszisztense.

20:12
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők 20 NATO-lövedéket lőttek ki Donyeckre és Horlivkára

Az ukrán katonák Donyecket és Horlivkát támadták, és további 20, 155 milliméteres NATO-lövedékeket lőttek ki – jelentette a DPR képviseleti irodája. Ezeknek a lövedékeknek a fele nem robban fel és a háború után is évekig veszélyezteti majd az ott tartózkodó civilek életét.

20:40
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem egy nap alatt 164 ukrán drónt lőtt le

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt 24 órában 164 ukrán drónt és 2 JDAM légibombát lőttek le – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

Légvédelmi rendszereink 164 ukrán pilóta nélküli légi járművet és két amerikai gyártmányú JDAM irányított bombát lőttek le

- áll a közleményben.

21:15
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

12 év börtönt kapott egy ukránbarát szabotőr a cseljabinszki vasút felgyújtása miatt

A cseljabinszki regionális bíróság 12 év börtönbüntetésre ítélte azt a cseljabinszki származású ukránbarát elkövetőt, aki felgyújtotta a cseljabinszki vasútállomást – jelentette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat térségi sajtószolgálata.

21:39
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO-tagországok megkezdték az új ukrajnai segélyezési mechanizmus tervezését

A NATO-tagországok még nem hoztak döntést az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli támogatás szerkezetéről, de megkezdték annak tervezését - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben a tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját lezáró sajtótájékoztatóján.

A mai találkozón megvitatták, hogyan lehet a jövőben szilárdabb és tartósabb alapokra helyezni az Ukrajnának nyújtott támogatást. 

A norvég politikus elmondta, hogy a kezdeményezés részletei a következő hetekben alakulnak ki.

22:01
április 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy hangárt, ahol az ukránok drónokat szereltek össze

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő megsemmisítette azt a hangárt, ahol az Ukrán Fegyveres Erők drónjait szerelték össze és tárolták, valamint egy fegyverraktárt - jelentette szerdán az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

04:33
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.