Megsemmisült Ukrajna légvédelme, tehetetlenek az oroszokkal szemben

Ukrajna, háború, ukrán
Orosz rakétatámadás során kilőtt autó Harkov határában
Fotó: AFP/Sergey Bobok
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 775. napjáról.

 

04:26
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:28
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5865 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5929 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
 

04:31
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Napi szinten bombázzák Harkovot

"Nagyon kemény a helyzet a városban, állandó orosz terror van, ma már gyakorlatilag napi szinten légi bombázásokkal. Keressük a lehetőségeket arra, hogy Harkovnak nagyobb légvédelmet adjunk, és ez Ukrajna katonáinak és valamennyi diplomatájának is feladata" - mondta napi videójában az ukrán elnök.
 

05:20
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Politikai akarat kell

"Meg kell hallania a világnak, milyen fájdalmat okoznak az orosz katonák Harkovnak, Kupjanszknak, Donyeck, Zaporizzsja, Szumi régió városainak és sok más ukrán közösségnek... Vannak a világon légvédelmi rendszerek, amelyek segíthetnek. Az egyetlen dolog, amire szükség van, az a politikai akarat, hogy ezeket a rendszereket átadják Ukrajnának. Hálás vagyok azoknak az országoknak, amelyek már segítettek." 
 

A Patriotokat most Ukrajnában kell bevetni, hogy a későbbiekben ne kelljen őket használni a NATO teljes keleti szárnyán

 - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:15
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

United24

Már tervezik Kijevben a United24 nevű jótékonysági platform éves csúcstalálkozóját - számolt be róla az ukrán elnök, aki szerint az eddigieknél is több személyes energiára és sokkal több erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az ukrán kérdés a globális figyelem középpontjában maradjon sok más probléma és konfliktus mellett, különösen, hogy az idén több országban és az Európai Unióban is választásokat tartanak.

07:09
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Három találat érte a reaktorvédő szerkezetet

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete önmérsékletre szólított fel, miután vasárnap támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője megerősítette, hogy legalább három közvetlen találatot kapott a 6-os számú blokk fő reaktorvédő szerkezete. Az ilyen támadások „jelentősen növelik egy súlyos nukleáris baleset kockázatát” – mondta. Az üzem orosz tisztviselői azt állították, hogy a helyszínt ukrán katonai drónok támadták meg, beleértve az erőmű hatodik blokkjának kupoláját. Az ukrán hírszerző ügynökség tagadta, hogy felelőssége lenne a csapásban.

07:46
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Gáztámadások

Az ukrán csapatok azt állítják, hogy „majdnem naponta” érte őket támadás kis drónokkal, amelyek könnygázt és más vegyi anyagokat dobtak le. Az ilyen, CS néven ismert anyagok használatát a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény háborús időszakban tiltja.

08:20
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov Kínában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Kínában, hogy megvitassák az ukrajnai háború aktuális kérdéseit. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az Oroszország és Kína között hétfőn és kedden tervezett megbeszélések kétoldalú együttműködésről, valamint olyan „forró témákról” fognak szólni, mint az ukrajnai és az ázsiai-csendes-óceáni válság.
Az Egyesült Államok szombaton figyelmeztette szövetségeseit, hogy Kína térinformatikai hírszerzést biztosított Moszkvának az Ukrajna elleni háborúban. A jelentések szerint Kína katonai célú műholdfelvételeket, valamint tankokhoz mikroelektronikát és szerszámgépeket adott Oroszországnak.

08:43
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Civilekre estek a lelőtt drónok

A helyi kormányzó közleménye szerint egy nő meghalt, további négy ember pedig megsebesült, miután az orosz légvédelem Belgorod városa felé közeledő ukrán drónokat lőtt le.

09:36
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Fokozott támadások

Oroszország fokozta a Csasziv Jar elleni támadásokat. A város kevesebb mint 30 km-re található Kramatorszktól, amely az ukrán hadsereg fontos vasúti és logisztikai csomópontja.
„A helyzet elég nehéz és feszült” – mondta Oleg Kalasnyikov, a térségbe telepített ukrán hadsereg dandárjának szóvivője. Az oroszok gyalogsági és légi támadásokat indítottak – mondta az ukrán televíziónak.

10:15
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna elveszítheti a háborút

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev elveszíti az Oroszország elleni háborút, ha az amerikai kongresszus nem hagyja jóvá a katonai segítségnyújtást. A kongresszus republikánusai hónapok óta blokkolják a több tízmilliárd dolláros katonai segélyt Kijevnek.
„Ha a kongresszus nem segít Ukrajnának, Ukrajna elveszíti a háborút” – mondta Zelenszkij egy videómegbeszélésen, hozzátéve: „Ha Ukrajna elveszíti a háborút, más államokat is megtámadnak”.
Az elnök a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában kifogyhatnak a légvédelmi rakéták, ha Oroszország folytatja intenzív, nagy hatótávolságú bombázási akcióját.

11:13
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszorszég drónokkal és rakétával támadta Ukrajnát

Oroszország 24 Shahed típusú drónt valamint egy Kh-59 irányított cirkálórakétát indított Ukrajna ellen. Ukrajna légvédelme a 24 drónból 17-et megsemmisített  – jelentette a légierő április 8-án. 

11:58
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 173 alkalommal támadták meg Szumi megyét, egy ember megsebesült – jelentette Szumi megye katonai igazgatása.

13:13
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Légibomba-támadás ért egy ukrán parancsnokságot

A Szu-34-es vadászbombázók legénysége univerzális tervezési és korrekciós modulokkal (UMPC) felszerelt bombákat dobtak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) parancsnoki állomására – írja a TASS.

Az osztály tájékoztatása szerint az Ukrán Fegyveres Erők létesítménye dél-donyecki irányban helyezkedett el.

13:23
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Robbanások történtek Odessza régiójában április 7-én, vasárnap este. A környéken a légiriadó is megszólalt.
Az odesszai régióban történt robbanások következtében egy logisztikai szállító létesítmény megsérült – számolt be a területi katonai igazgatás vezetője, Oleh Kiper a Telegramon.

14:04
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisíti az ukrán légvédelmet

Az orosz hadsereg megsemmisített több Patriot légvédelmi rendszert, amelyeket a Nyugat Ukrajnának adott át – számolt be a The Economist brit lap.

Az anyagból nem derül ki, hogy pontosan hány rendszer ment tönkre. A kiadvány szerzői rámutatnak, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Patriotot számos város, köztük Harkov védelmére használták.

Korábban Andrij Ermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője, a légvédelmi rendszerek és rakéták akut hiánya miatt panaszkodott. A hírek szerint az orosz csapatok óriási károkat okoznak Ukrajnában irányított bombák segítségével.

14:39
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Németország figyelmeztetett az elkerülhetetlen lőszerhiányra

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nem tudják elkerülni a súlyos lőszerhiányt, annak ellenére, hogy Csehország és Észtország lövedékeket vásárol Kijevnek - figyelmeztetett Carlo Masala katonai elemző a Welt német televíziós csatornának adott interjújában.

Kifejtette, mielőtt lőszert küldenek Ukrajnába, meg kell tárgyalni és meg kell kötni a megállapodásokat, ami eltart egy ideig. "Ez azt jelenti, hogy Ukrajna nem fogja tudni elkerülni az akut lőszerhiány időszakát" - mondta a szakértő.

Szerinte az ukrán csapatok lőszereinek helyzete jobban függ az európai országoktól, mint az Egyesült Államok elnökválasztásának eredményétől . Az elemző ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai vezetésben bekövetkezett változás erős hatással lehet Ukrajnára. "Ha Trump nyer, nagy a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok támogatása teljesen megszűnik" - véli.

 

15:02
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Krivij Rihben

Robbanás történt az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban található Krivij Rih városában – számolt be az RBC-Ukraine.

Ezt megelőzően légiriasztást jelentettek be a térségben.

15:48
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok Herszon és Dnyipropetrovszk régiót támadták

Orosz csapatok támadták Beriszlavot és Bilozerkát Herszon régióban, két civil megsebesült. A Dnyipropetrovszk régióban fekvő Nikopol városát is tüzérségi támadás érte, két ember megsebesült – jelentették a helyi hatóságok április 8-án.


 

16:53
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Leállt az orszki olajfinomító

Az orosz orszki olajfinomító felfüggesztette működését, miután egy árvíz gátszakadást okozott Orenburg régióban – jelentette a RIA Novosztyi április 7-én.

Az orszki olajfinomító évente 6 millió tonna olajat képes feldolgozni, és Oroszország egyik fő olajfinomítója.

17:46
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Jelenleg mintegy 4,2 millió az ideiglenes védelmi státusszal rendelkező ukrajnai menekültek száma az EU-ban

Amíg január végén 4 303 115 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unióban, addig februárban 4 234 595-en rendelkeztek ilyen jogállással - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közreadott jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, munkát vállalhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A jelentés szerint az Ukrajnából érkező menekültek számára a legtöbb átmeneti védelmet biztosító jogállást Németország (1 286 580) nyújtotta, majd Lengyelország (957 200) és Csehország (385 075).

18:42
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett

Ukrán kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a két év óta orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata hétfőn a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a pilóta nélküli repülőszerkezet a hatodik erőművi blokk tetejére zuhant. Olyan fenyegetést nem észleltek, amely szerint az incidens megsértette volna a létesítmény biztonsági határértékeit. A hatodik blokk kupoláját vasárnap dróntámadás érte.

Jurij Csernyicsuk, az erőmű igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az erőmű infrastruktúrájában a dróntámadás nem okozott kritikus károkat.
    

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn veszélyes provokációnak nevezte a zaporizzsjai erőmű elleni támadásokat. Azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai ezek szemtanúi voltak, és úgy vélekedett, hogy a történteknek hosszú távon negatív következményei lehetnek. A NAÜ ellenőrei szerint - 2022 novembere óta először - legkevesebb három találat érte a létesítményt - írta a RIA Novosztyi.

19:48
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz támadás érte Ukrajnát

Oroszország hétfőre virradóra újabb csapásokat mért számos ukrajnai célpontra drónok és rakéták bevetésével, melyek egy részét az ukrán légvédelemnek sikerült megsemmisítenie - közölte az ukrán légvédelem.

A dél-ukrajnai Zaporizzsjai terület elleni tüzérségi támadásban hárman meghaltak, és további hárman megsebesültek - jelentették a helyi hatóságok. Az ukrán légierő közleménye szerint az orosz erők kéttucatnyi drónt lőttek ki Ukrajnára: ezek infrastrukturális objektumokba csapódtak, logisztikai létesítményeket rongáltak meg, és áramkimaradásokat okoztak.

Az ukrán légvédelem a 24 iráni gyártmányú Sahíd drónból 17-et semmisített meg az Odesszai, Mikolajivi, Kirovohradi, Hmelnickiji és Zsitomiri területek felett - közölte a légierő, hozzátéve, hogy a Dnyipropetrovszki régió felett egy Kh-59 típusú irányított rakétát is eltaláltak.
    

Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója azt közölte, hogy a régió légterében négy drónt semmisítettek meg. A támadás egy logisztikai és egy szállítási létesítményt, valamint egy benzinkutat rongált meg.

21:06
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot vezettek be az árvíz miatt az oroszországi kurgani régióban

Kurgan megyében szükségállapotot vezettek be az árvíz miatt - jelentette be Vagyim Sumkov, az orosz régió kormányzója hétfőn a Telegram-csatornáján.

 Sumkov figyelmeztetett, hogy a katasztrófa kiszámíthatatlan, a víz mennyisége rendkívüli, ezért otthonuk elhagyására szólította fel az árvíz által veszélyeztetett területek lakosságát. A katasztrófa 18 ezer embert, valamint 10 ezer házat és ingatlant érinthet.

Az áradás a dél-urali térség több régióját fenyegeti. Orenburg megyében a regionális szintű szükségállapotot már csütörtökön bevezették, amit az illetékes kormánybizottság vasárnap szövetségi szintre emelt. A legsúlyosabb helyzet a negyedmilliós Orszkban alakult ki, de az árvíz a mintegy 560 ezres Orenburgot is sújtja.
    

Orszkban, ahol péntek este átszakadt az Ural folyó gátja, mintegy négyezer ház került víz alá, amelyekben csaknem tizenegyezer ember él. A városban mintegy kétezernégyszáz embert kellett evakuálni.

04:36
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.