Az oroszok megrohamozták a neonáci Azov ezredet Mariupolban

ukrán válság 2022, ukra, ukránjna, háború, orosz ukrán háború
This handout satellite image released on April 30, 2022, by Maxar Technologies shows the Azovstal steel plant, the city's last holdout where hundreds of civilians are sheltering with Ukrainian troops, in Mariupol, on the Azov Sea, on April 29, 2022, amid Russia's military invasion launched on Ukraine. (Photo by Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Sky News értesülései szerint az orosz hadsereg megrohamozta a mariupoli Azovstal ipari területet, amelyet a szélsőjobboldali Azov ezred katonái őriznek.
Vágólapra másolva!

Szviatoszlav Palamar, az Azov ezred második számú embere megerősítette azon információkat az Associated Press-nek, amelyek szerint a Mariupolban található Azovstal ipari terület ellen megindult az orosz offenzíva.

Az Azovstal, a világ egyik legjelentősebb acélgyára és a körülötte lévő ipari övezet az egyetlen olyan hely Mariupolban, amely még az ukránok kezén van. A civilek evakuálása hetek óta zajlik, a katonák viszont ez idő alatt sem adták meg magukat.

Egy április 29-én készült műholdfelvétel az Azovstal ipari területről Forrás: AFP/-

Vlagyimir Putyin orosz elnök két hete utasította arra Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy ne támadja meg a létesítményt, mivel a számos alagútból és bunkerből álló komplexum lerohanása túlzottan sok orosz katona életébe kerülne.

Egyenlőre még nem világos, hogy miért változott meg az orosz álláspont a támadással kapcsolatban és az sem, hogy mekkora erőkkel próbálják meg bevenni az oroszok az Azovstalt. A sikeres művelettel viszont orosz kézbe kerülne teljes Mariupol, amelynek komoly stratégia jelentőssége lenne.