Putyin: Ukrajna veszélyes játékba kezdett

orosz nemzeti gárda Putyin Zolotov
Russian President Vladimir Putin takes part in a wreath-laying ceremony as the cheif of his security service, General Viktor Zolotov, salutes at the Soviet army memorial in Vienna, 24 May 2007. Putin criticised yesterday US plans to build a missile shield in Europe as Russian and Austrian businessmen signed some 30 contract deals. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint az ukrán katonai hírszerzés terrortámadásokra készült a Krímben, de nekik sikerült ezeket meghiúsítani. Putyin szerint ezzel "Ukrajna veszélyes játékba kezdett". Ukrán részről azonban tagadták a vádakat.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Krím félszigeten terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket közlésük szerint az ukrán katonai hírszerzés készített elő. Az FSZB tudatta: Armjanszk város közelében csaptak össze terroristákkal, majd 20 robbanószerkezetet, továbbá az ukrán fegyveres erők különleges egységeinél rendszeresített speciális fegyvereket találtak.

Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát.

A terrorcselekményeket előkészítő, elfogott ukrán és orosz állampolgárok, köztük az egyik szervező, az 1977-es születésű Evhen Panov, a kijevi felderítő főosztály munkatársa, beismerő vallomást tettek - közölték, hozzátéve, hogy az akcióban az FSZB egyik embere életét vesztette.

Cáfolták a vádakat

Később

az ukrán védelmi minisztérium cáfolta, hogy a tárca felderítő főosztálya diverzáns tevékenységet folytatott a Krímben, ahogy azt az FSZB állította.

"Az FSZB ilyen jellegű bejelentései nem minősülnek másnak, mint az Oroszországi Föderáció katonai egységei átcsoportosításának és agresszív tevékenységének igazolására tett próbálkozásoknak" - közölték ukrán részről.

A közlemény szerint az orosz titkosszolgálatok képviselői ilyen módon próbálják elterelni a Krím lakosságának és a nemzetközi közösségnek a figyelmét arról, hogy a félszigetet katonai támaszponttá alakítják át.

- állapította meg a kijevi minisztérium.

Putyin: ez veszélyes játék

Ukrajna veszélyes játékba kezdett, a terrort választotta a béke helyett, ezért nincs értelme annak, hogy megtartsák a tervezett tárgyalásokat a kelet-ukrajnai rendezésről - mondta Vlagyimir Putyin az FSZB állítását kommentálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna veszélyes játékba kezdett Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az orosz elnök a diverziós kísérleteket "ostobának" és "bűnösnek" nevezte, és úgy vélte, az Egyesült Államoknak és az EU-nak lépéseket kell tennie Ukrajna magatartásának megváltoztatására. Reagálásában az ukrán külügyminisztérium közölte:

Választások lesznek hamarosan

Az orosz biztonsági szolgálat közölte, hogy hétfőre virradóra két újabb ukrán katonai "diverzáns-terrorista" egység áttörését akadályozta meg, más szakszolgálatokkal összefogva. A kísérletet egy "szomszédos állam" területéről vezetett heves tűzzel és ukrán páncélosokkal fedezték. A tűzharcban egy orosz katona életét vesztette.

Az incidensek nyomán az FSZB büntetőeljárást kezdeményezett, valamint további operatív és nyomozati eljárásokat indított.

Oroszországban szeptember 18-án tartják a választásokat. Az Ukrajnához tartozó félszigetet Moszkva 2014 tavaszán csatolta el, a helyi népszavazás eredményére hivatkozva. Az orosz lépést a világ államainak túlnyomó többsége nem ismeri el.