Ausztrália nem engedi ki a dzsihádistagyanús személyeket

Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz dzsihadistajelöltet akadályozzak meg az ausztráliai hatóságok abban, hogy elhagyják az országot, és a Közel-Keletre utazzanak, ahol feltehetően az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez vagy más szélsőséges szunnita fegyveres csoportokhoz csatlakoztak volna.
Vágólapra másolva!

Amióta a terrorelhárító osztagok jelen vannak az ausztrál repülőtereken, mintegy 86 ezer embert kérdeztek ki, és közülük 230-at akadályoztak meg az ország elhagyásában. A hatóságok szerint a feltartóztatottak közül legalább hárman tizenévesek voltak. A szakértők között nincs egyetértés abban, hogy az IÁ miért olyan sikeres az online toborzásban Ausztráliában, amelyet a több kultúrát magába integráló társadalom sikertörténetének tartanak számon, huszonnégy éve töretlenül növekvő gazdasággal.

Már több százan csatlakoztak

A radikalizálódást és a politikai erőszakot kutató, londoni székhelyű nemzetközi központ (ICSRPV) szerint 100 és 250 között van azoknak az ausztrál állampolgároknak a száma, akik Irakban és Szíriában szunnita fegyveres csoportokhoz csatlakoztak. Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy az emberek tisztában legyenek vele: az IÁ - amelynek az ideológiáját "halálkultusznak" nevezte - megpróbálja a könnyen befolyásolható fiatalok agyát átmosni az interneten.

Kisokost készített az Iszlám Állam

Március közepén napvilágot látott az interneten az IÁ útmutatója, amely a dzsihadista jelölteknek lépésről lépésre leírja, miként kell elhagyni Ausztráliát úgy, hogy ne keltsék fel a biztonsági szolgálatok gyanúját - írta a The Daily Telegraph című sydneyi hírlap.