Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

Vágólapra másolva!
Aggódnak Kárpátalján, ugyanis egy új törvény fog életbe lépni a napokban, ami miatt nehezebb lesz elkerülni a mozgósítást. Sokan menekülnek, azok, akik nem tehetik meg pedig bujkálnak.
Vágólapra másolva!

Megnehezítik a kárpátaljaiak életét, ugyanis május 18-án lép hatályba az új mozgósítási törvény. Az ukrán parlament április 11-én elfogadta a jogszabályt, amit azóta a házelnök és Volodimir Zelenszkij államfő is aláírt. Ez nagy visszhangot váltott ki az emberek között és a politikai életben is – írja a Mandiner

A jogszabály első sorban a katonai nyilvántartások naprakésszé tételét, és a mozgósítás alól kibúvók azonosítását célozza. 

Fotó: AFP/Genya Savilov

A fronton elszenvedett hatalmas vereségeket egyre nehezebb pótolni, az újoncok toborzása pedig egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. A KISz információi szerint ennek az az oka, hogy elfogytak az önkéntesek. 

Aki teheti, az elmenekül az országból, aki nem, az bujkál.

 A háború elején még annyian jelentkeztek, hogy sokukat vissza kellett utasítani. 

A háború bő két évvel ezelőtti kezdete óta mostanáig 10 700 büntetőeljárást indítottak a hadkötelezettség megkerülése miatt.

A jogszabály még nem emelkedett törvényerőre, de már most bizonyos paragrafusait kormány és minisztériumi rendeletek alapján elkezdték alkalmazni. 

Az Origo korábban megírta, hogy embertelen, sötét időszak következik az új törvény elfogadásával. Félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában, nőket is toboroznak. Az Egyesült Államok és szövetségesei Kijevet arra buzdítják, hogy tinédzsereket és időseket is besorozzanak. 

Ukrajna május elején bejelentette, hogy elvesztette a hadseregét, miután Oroszország őket a háborúban, az újoncok pedig használhatatlanok a csatatéren. 

„Téves az az elképzelés, hogy a létszám növelése valami pozitív eredményhez vezet. Ez akkor lenne lehetséges, ha az új katonák a katonaság által kiképzett hivatásos egységek, azaz reguláris hadsereg lennének. De sajnos már nincs személyi hadseregünk” - mondta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) ezredese, Oleg Sztarikov Alekszandr Seleszt. Szerinte a mozgósítás nem változtat semmin a fronton, hiszen az újoncok nincsenek megfelelően kiképezve, vagy nem is akarnak harcolni. 

Ezek ellenére Ukrajnában büntetőeszközzé vált a mozgósítás. Vannak, akik a családtagjaikat adják fel, és vannak, akik a konkurenciára hívják ki a hadkiegészítőket. Mindeközben Kárpátaljára több száz fős belső-ukrajnai kommandó érkezett levadászni a férfiakat.