Vágólapra másolva!
A néppárt és a szocialisták jelöltje is bejelentkezett az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Orbán Viktor támogatására viszont nem számíthat a néppárti jelölt.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker és Martin Schulz, az Európai Néppárt (EPP), illetve a Szocialisták Európai Pártja csúcsjelöltje egyaránt igényét jelentette be az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Vasárnap este mindkét politikus a Twitter közösségi portálon üzent először híveinek. Juncker, a volt luxemburgi miniszterelnök, akit a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppártiak választottak meg listavezetőjüknek, azt írta, hogy pártcsaládja győzelemre áll az európai parlamenti választáson, és így igényt tart az uniós végrehajtó testület vezetésére. "Az EPP megnyeri az uniós választásokat. Magának követeli tehát az Európai Bizottság elnöki posztját" - fogalmazott. A német Schulz, az EP eddigi elnöke, az európai szocialisták listavezetője viszont azt írta Twitter-üzenetében: "bízom abban, hogy jobbak az esélyeim az Európai Bizottság elnöki tisztségének elnyerésére, mint Jean-Claude Junckernek".

Korábban Joseph Daul a Die Welt című német lapnak azt mondta, hogy azt a politikust kell az EU-bizottság élére jelölni, aki "elöl végez" a választáson, "mindegy, hogy az Jean-Claude Juncker vagy Martin Schulz". "Nem lehet megtenni, hogy bemutatunk a választóknak két csúcsjelöltet, a választás után pedig egy harmadikat varázsolunk elő a kalapból bizottsági elnöknek. Ez a választók becsapása lenne" - mondta az Európai Néppárt elnöke.

Orbán Viktor támogatására ugyanakkor nem számíthat Jean-Claude Juncker, hiába a saját pártcsaládjának a jelöltje. A miniszterelnök a Hír Tv P8 című műsorában mondta ezt. A műsorban azt is mondta, hogy Junckert a Néppárt vezetésére sem szavazták meg, mégis ő lett a nyertes. Az eredményvárón egy fideszes azt mondta, Orbán azért tud ilyen bátor lenni, mert Angela Merkel német kancellár sem támogatja Junckert, és amikor Orbán legutóbb tárgyalt Merkellel, ez nyilvánvalóvá vált. Ráadásul a Fidesz máig nem felejtette el, hogy 2006-ban, amikor Juncker volt a pénzügyminiszterek tanácsának elnöke, nem szorongatta meg a Gyurcsányt-kormányt a rossz költségvetési adatok miatt.

A hatályban lévő uniós szabályok - a Lisszaboni Szerződés - szerint a bizottsági elnököt a tagországok állam-, illetve kormányfői jelölik minősített többséggel, az EP-választások eredményének figyelembe vételével, és az Európai Parlamentnek kell megszavaznia a jelöltet egyszerű többséggel. A tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsra az a feladat hárul, hogy a választások eredményeire tekintettel személyi javaslatot tegyen a tisztség betöltésére.

A nagy európai pártcsaládok a választási kampány kezdete előtt megnevezték a csúcstisztségre általuk jelölt politikust. Az Európai Tanács tagjai kedd este gyűlnek össze Brüsszelben, hogy áttekintsék az EP-választás kimenetelét.