Ezrek tüntettek Bukarestben a ciános bánya ellen

Vágólapra másolva!
Román parlamenti bizottság látogat a jövő héten Verespatakra, a civilek szombaton tüntetéssel hívták fel a képviselők figyelmét a tervezett aranybánya környezetvédelmi veszélyeire.
Vágólapra másolva!

Több ezren tüntettek szombat este Bukarestben a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők élőláncot vontak a parlamentnek és az alkotmánybíróságnak otthont adó Köztársasági Palota épülete köré.

"Mentsük meg együtt Verespatakot" - állt a tiltakozók transzparensein. A tüntetők a ciántechnológia romboló környezetvédelmi hatásait hangsúlyozták, és azt, hogy a tervezett bányaprojekt családok százainak kitelepítésével járna.

A román kormány augusztus végén terjesztette a parlament elé a verespataki ciántechnológiás aranybánya-projektről szóló törvénytervezetet, de később vita támadt a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL), miután Crin Antonescu, a liberálisok elnöke a tervezet ellen foglalt állást, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök viszont támogatja a beruházást. Végül az USL parlamenti különbizottság felállításáról határozott, amit el is fogadott a parlament.

A különbizottság tagjai jövő héten szerdán és csütörtökön Verespatakra látogatnak, ahol találkoznak a beruházást támogató bányászokkal és a projektet ellenző civil szervezetekkel is.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.