Folytatódnak a véres harcok, az ukránok egyre kétségbeesettebbek

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Bahmut, tüzérség, ágyú, lövedék, katona
A Ukrainian serviceman prepares a 105 shell to fire at Russian possitions near Bakhmut, on March 14, 2023. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 385. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
07:21
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:30
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt az orosz légierő egy amerikai gépet a Fekete-tenger felett

Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal - jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet kedden, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba.

Az orosz védelmi minisztérium kedden tagadta, hogy vadászgépei érintkezésbe kerültek az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant.

A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

"Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött" - közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták annak zuhanását.

Az orosz minisztérium szerint a drónt a Krím félsziget övezetében fedezték fel, és az "az Oroszoroszági Föderáció határai felé" haladt.

A Fehér Ház szerint a közelmúltban többször is előfordult, hogy az orosz légierő amerikai légieszközt fogott be, kedden ugyanakkor első alkalommal történt fizikai ütközés.

07:34
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4790 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3756 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrisseb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 38 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:03
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

A donyecki régióban támadtak újabb várost az oroszok

Az oroszok az éjjel a donyecki Kurakhove városát támadták, a csapást követően több mint ezer házban nem volt áram – közölte Pavlo Kyrylenko, a terület kormányzója. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

08:45
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

A herszoni régiót bombázták az oroszok

Két civil és két katasztrófavédelmis megsérült tegnap a herszoni régiót ért orosz ágyútűz miatt - írta a Kyiv Independet az ukrán parancsnokságra hivatkozva.

09:18
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapások sora Ukrajnában

Oroszország negyven légicsapást, tizenkét rakétatámadást indított az elmúlt 24 órában - jelentette az ukrán vezérkar március 15-i reggeli frissítésében.

10:06
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így zuhanhatott a tengerbe az amerikai drón - videó

Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, tegnap a Fekete-tengerbe zuhant egy amerika drón. Az oroszok tagadták, hogy lelőtték volna a gépet, az orosz védelmi minisztérium csak azt ismerte el, hogy vadászgépeik feltartóztatták a drónt.

"Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött" - közölték.

A CBS amerikai hírtelevízió egy animációt készített a történtekről:

11:03
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nyomás alatt a Pentagon

Nyolc amerikai szenátor levélben sürgeti Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy a Pentagon mihamarabb F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. "Ez egy olyan jelentős képesség lenne, amely a harctéren megváltoztathatná a helyzetet" - írták a szenátorok a Politico birtokába jutott levélben. (The Guardian)

11:49
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Törökországba utazik a finn elnök

Sauli Niinistö finn elnök március 16-17-én látogat Törökországba, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a NATO-tagságról és más kérdésekről tárgyal- közölte a finn elnöki hivatal szerdán. (The Guardian)

12:24
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország a napokban jóváhagyja a finn NATO-tagságot

A török parlament nagy valószínűséggel ratifikálja Finnország NATO-tagságát, mielőtt még április közepén a választások előtt bezár – írta a Reuters török tisztviselőkre hivatkozva.

Törökország a május 14-i parlamenti és elnökválasztások előtt tervezi jóváhagyni Finnország NATO-pályázatát, - függetlenül Svédországétól – közölték a tisztviselők.

13:21
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Dán segítség Ukrajnának

A dán kormány és a dán parlament megállapodott egy 7 milliárd dán koronás (1 milliárd dolláros) alap létrehozásáról az Ukrajnának nyújtandó polgári, katonai és üzleti segítségnyújtás céljából. (The Guardian)

13:50
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Halottak, sebesültek nyolc ukrán régióban

3 ember meghalt, nyolcan megsebesültek az elmúlt 24 órában miután Oroszország 8 ukrajnai régiót támadott meg. Orosz támadásokról számoltak be Donyeck, Herszon, Harkiv, Csernyihiv, Szumi, Mikolajiv, Zaporizzsja és Luhanszk megyékben Ukrajna keleti, déli és északi részén.

14:34
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Unió diplomáciai harcot vív a békéért

Az Európai Unió harcol: diplomáciai harcot vív a békéért, és azt szeretné, ha Ukrajna visszanyerné területeit - jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke szerdán Strasbourgban.

Nem létezhet olyan forgatókönyv, mely szerint Ukrajna elveszíti a háborút

- mondta.

A béke eléréséhez meg kell erősíteni és fejleszteni kell az Európai Unió védelmi kapacitását. Ukrajnának lőszerekre van szüksége, hogy meg tudja védeni magát, az EU pedig közös beszerzés útján segíti lőszerekhez ukrán barátait.

15:20
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

A vallásszabadságot Ukrajnában túszul ejtették - írta az orosz külügyi szóvivő

A Moszkvában történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) "a kijevi rezsim túsza" - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján.

Zaharova így reagált Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter ajánlatára, mely szerint a UPC szerzeteseinek nem kell elhagyniuk a kijevi barlangkolostort, ha átigazolnak a Moszkvában skizmatikusnak (szakadárnak) tekintett Ukrajna Ortodox Egyházához (PCU).

A kijevi rezsim nyílt szövegben, minden szégyenérzet nélkül hangoztatta a bűnös logikát: a vallásszabadságot Ukrajnában túszul ejtették a Bankova (a kijevi kormánynegyed főutcájának) banditái - írta Zaharova.

Ukrajnában két ortodox egyház rivalizál egymással, a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU). 

Az UPC - a háború előtt legnépesebb ukrajnai ortodox felekezet - hivatalosan elfordult a moszkvai patriarkátustól Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt, de az ukrán kormány megvonja tőle a kijevi barlangkolostor bérleti jogát. Március 10-én felszólították a szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a Pecserszka Lavrát.

A barlangkolostor apátja közölte, hogy a szerzetesek nem fognak távozni.

16:06
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Érdemes védeni Bakhmutot?

Nyolc hónappal a Bakhmutért folytatott csata után Ukrajnának egyre nagyobb gondot okoz, hogy védje az üres, romos várost. A városban egykor 70 ezer ember élt, akik közül szinte mindenki elhagyta a régiót.

16:51
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Vadászrepülőgépeket kap Ukrajna

Lengyelország szerint több ország is hajlandó MiG-29-es repülőgépeket küldeni Ukrajnának. Varsó "egyértelmű nyilatkozatot" kapott több országtól is, amelyek hajlandóak MiG-29-es vadászrepülőgépeket szállítani Ukrajnának - közölte Piotr Muller lengyel kormányszóvivő.

17:35
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

400 000 katonát toboroz Oroszország

Az orosz védelmi minisztérium április 1-jén új toborzási kampányba kezd, amelynek célja, hogy 400 ezer hivatásos katonával bővítse szerződéses katonai létszámát - jelentette a Szabad Európa Rádió.

18:09
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tüzet gyújtott, most börtönbe megy

Oroszországban a bíróság 13 év börtönbüntetésre ítélte a 22 éves Kirill Butylint, amiért felgyújtott egy katonai sorozásra használt irodát Moszkvában.

18:40
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev erősítést küld

Az ukrán vezetés nagy erőket vezényel a Zaporizzsjai területre - írta a RIA Novosztyi.

Zelenszkij további csapatokat von be. Több európai országban, köztük Lengyelország, Németország és Nagy-Britannia területein kiképzett erősítése vonul be

- mondta Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke.

Rogov szerint több, mint ötezer harcos érkezéséről van szó a következő hetekben. Megjegyezte, hogy a fő feladat most az, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok előrenyomulását.

19:12
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapatok lövik a Donyecket

Az ukrán erők hét darab 155 milliméteres kaliberű "NATO" gránátot lőttek ki - jelentette a DNR képviselete az Ukrán Háborús Bűnök Közös Ellenőrző és Koordinációs Központjánál.
A 155 milliméteres kaliberű tüzérségi lövedéket a NATO-országok használják. Az Egyesült Államok nagy hatótávolságú M777-es 155 milliméteres ágyúkkal látta el Kijevet, az ukrán csapatok aktívan használják őket a donyecki és luhanszki területek bombázására.

19:29
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Videó a lelőtt orosz gépről

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy Bakhmut közelében lelőttek egy orosz Szu-24-es repülőgépet - közölte Iryna Rybakova katonai szóvivő. Az orosz gép lelövéséről szóló információkat Andrij Jermak is megerősítette.

19:51
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az ukrán támadást

A támadást visszavertük, a fegyveresek egy részét megsemmisítettük, a másik része visszatért eredeti pozíciójába. A terület nem veszett el, a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk, az ellenség nem fog átjutni

- közölte Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke, a régió közigazgatásának főtanácsának tagja.

20:06
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Videó a lelőtt orosz gépről

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy Bakhmut közelében lelőttek egy orosz Szu-24-es repülőgépet - közölte Iryna Rybakova katonai szóvivő. Az orosz gép lelövéséről szóló információkat Andrij Jermak is megerősítette.

20:43
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Általános iskolások fegyverben

A megszállt Krím iskoláiban a gyerekeket az általános oktatás mellett továbbra is katonai képzésben részesítik.

21:08
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

India azt üzeni a világnak, hogy "lépjen tovább"

India felszólította a G20-akat, hogy lépjenek tovább az ukrajnai háborúról, és koncentráljanak a globális szegénységre. A csúcstalálkozón Amitabh Kant elmondta, hogy Európa az ukrajnai konfliktusra összpontosítva minden más globális problémát háttérbe szorított.

A világon 200 millió ember él a szegénységi küszöb alatt.

Az étkeztetés, az egészségügyi ellátás, a tanítás, mind háttérbe szorultak, mert mi az orosz-ukrán háborúval foglalkozunk. A világnak tovább kell lépnie, Európának pedig megoldást kell találnia a kihívásokra

- mondta Kant a G20-aknak.

21:50
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint az USA-val való kapcsolat "siralmas állapotban" van

Az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolata jelenleg a legalacsonyabb szinten vannak - közölte a Kreml. Tegnap Washington azzal vádolta Moszkvát, hogy a Fekete-tenger felett lelőtte egyik kémrepülőgépét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az incidens miatt nem volt párbeszéd az Egyesült Államokkal - és kijelentette, hogy Oroszország soha nem utasítja el a konstruktív egyeztetés lehetőségét.

00:09
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mesterlövész puskáját küldte a fronton harcoló katonáknak a krími kormányzó

A Krím-félsziget vezetője, Szergej Aksjonov T-5000-es mesterlövész puskáját küldte a frontvonalra, hogy harci feladatokat hajtsanak végre vele.Ebben a harcban személyesen is részt kell vennünk, ezért tegnapelőtt átadtam kollégáimnak a T-5000-es mesterlövész puskámat. A következő szállítmányban optikai irányzékok, gépfegyvertárak és felszerelések vannak– mondta Aksjonov.

00:45
március 15, 2023
Vágólapra másolva!

További négy Leopard 2-es harckocsit ígér Spanyolország Ukrajnának

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter arról beszélt, hogy az első hat harckocsit a közeljövőben küldik Ukrajnába, mivel a tankok még mindig javítás alatt állnak egy sevillai létesítményben.