Sorra semmisíti meg a terroristákat Izrael, folytatódnak a brutális csapások

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.07.
This picture released by the Israeli army shows troops on the ground in the Gaza Strip on December 7, 2023, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. Israeli troops battled Hamas militants on December 7 in the heart of southern Gaza's main city of Khan Yunis where a suspected mastermind of the October 7 attacks is believed to be hiding, while pressing their offensive across the besieged territory. (Photo by Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 65. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
07:22
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:24
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Gáza lakosságának fele éhezik

Az ENSZ egyik magas rangú segélyszervezeti tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a gázai lakosság fele éhezik, miközben a harcok folytatódnak. Carl Skau, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szükséges készleteknek csak a töredéke jutott el az övezetbe és tíz emberből kilenc nem tud mindennap enni.

Izrael közlése szerint folytatnia kell a Gázai övezet elleni légicsapásokat, hogy felszámolja a Hamászt és hazahozza az izraeli túszokat. (BBC)

07:28
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael folytatja "igazságos háborúját" a Gázai övezetben

Izrael folytatja "a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját" a Gázai övezetben - jelentette be Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi "megfelelő állásfoglalását".

A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését - fogalmazott Netanjahu.
Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT pénteki ülésén azt a határozattervezetet, amely újabb humanitárius tűzszünetet szorgalmazott volna a Gázai övezetben. (MTI)

08:31
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg a halott és a sebesült Khan Younisban

A Khan Younis-i Nasser kórház igazgatója a BBC-nek azt mondta csapata "elvesztette az uralmát" a nagyszámú halott és sebesült miatt. Khan Younist, ami a Gázai övezet déli részének legnagyobb városa, két fronton vették körül izraeli tankok. Izraeli bejelentés szerint házról házra harcolnak a városban. (BBC)

09:03
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Mecsetből, iskolából támad a Hamász

Izrael azzal vádolta meg a Hamászt, hogy a Gázai övezet északi részén, Beit Hanúnban egy ENSZ által működtetett iskolát és egy mecsetet használt fel arra, hogy az erőire tüzeljen; az ENSZ szerint ezt az állítást nem tudta ellenőrizni a terület folyamatos bombázása miatt. (BBC)

09:56
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuáció és ostrom Khan Younisban

Izrael újabb evakuálást rendelt el a városban az éjszaka, miután az USA blokkolta a gázai tűzszüneti felhívást – írta a Sky News.

A tűzszünet múlt heti összeomlása óta Izrael a Gázai övezet déli felére is kiterjesztette szárazföldi támadását azzal, hogy benyomult Khan Younisba. Ezzel egyidejűleg mindkét fél a harcok növekedéséről számolt be északon.

10:29
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Öt izraeli katona halt meg eddig

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentése szerint öt katonájuk halt meg az Izrael és a Hamász közötti háborúban.

Négy katona a Gázai övezet déli részén zajló harcokban halt meg, az ötödik pedig az október 7-i harcok után halt bele a sebesüléseibe.

11:01
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael az elmúlt 24 órában 250 terrorista célpontra mért csapást

Az izraeli hadsereg vasárnap reggelre vonatkozó műveleti frissítést adott ki, amelyben azt állította, hogy az elmúlt 24 órában több mint 250 terrorista célpontra mért csapást. Egy Telegramra posztban azt írták:

Az IDF csapatai felderítették és megsemmisítették a fegyverraktárakat, célzott rajtaütéseket hajtottak végre katonai objektumok ellen, megsemmisítették a földalatti alagutak nagy részét, és meghiúsították az IDF-csapatok megtámadását tervező fegyveres terroristák akcióit.

Az éjszaka folyamán az IDF egyik vadászgépe szárazföldi csapatok irányításával csapást mért a Hamász katonai kommunikációs központjára, amely a Gázai övezet déli részén egy mecset mellett található.

A csapást követően a csapatok célzott rajtaütést hajtottak végre a helyszínen.

11:31
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Egy francia hajó két fenyegető drónt lőtt le

Egy francia fregatt lelőtt két drónt a Vörös-tengeren, amelyek Jemen partjairól tartottak feléjük - közölte vasárnap a francia hadsereg. A két drón megsemmisítését szombaton késő este hajtotta végre a Vörös-tengeren tevékenykedő Languedoc fregatt.

A drónok 110 kilométerre voltak a jemeni partoktól.

Az Agence France-Presse arról is beszámolt, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók szombaton azzal fenyegetőztek, hogy megtámadnak minden izraeli kikötőkbe tartó hajót, ha nem engednek be élelmiszert és gyógyszert az ostromlott Gázai övezetbe.

A húti lázadók a Vörös-tengeren és a környező vizeken az izraeli-gázai háború október 7-i kezdete óta sorozatos tengeri támadásokat hajtottak végre.

A Hútik nemrégiben már támadtak olyan hajókat, amelyek szerintük közvetlen kapcsolatban állnak Izraellel, de legújabb fenyegetésükkel kibővítették célpontjaik körét.

12:08
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA a kongresszus megkerülésével segített

A Biden-kormányzat egy sürgősségi felhatalmazással élve mintegy 14 000 harckocsilövedéket adott el Izraelnek a kongresszus felülvizsgálata nélkül.

A külügyminisztérium pénteken a fegyverkivitel-ellenőrzési törvény veszélyhelyzeti megkerülésével élt a 106,5 millió dollár értékű harckocsilövedékek azonnali szállítása érdekében 

- közölte a Pentagon közleményében.

12:35
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nagyre értékelte az USA álláspontját az ENSZ ülésen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megtapsolta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely humanitárius tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben. Netanjahu azt mondta:

Nagyra értékelem azt a helyes álláspontot, amelyet az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt. Ezt más országoknak is meg kell érteniük.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter folytatta a tárgyalásokat szaúd-arábiai, törökországi és egyéb kollégáival, miközben nyíltan bírálta az Egyesült Államok ellenállását a határozatlan idejű tűzszünettel szemben.

13:09
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg fegyvert találtak az izraeli katonák

A gázai övezet északi részén, a Gáza várostól nyugatra fekvő Sedzsaia negyedben rajtaütöttek a Hamász egy katonai bázisán, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokat, gránátokat, páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket találtak.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban alagutak lejáratait és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg a levegőből precíziós lövedékekkel,

és szintén sok fegyvert találtak egy mecset közelében.

13:40
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az iszlám világ elítéli az USA támogatását

Az Egyesült Államok folyamatos támadásoknak van kitéve az iszlám világban amiatt, hogy pénteken vétót emelt az ENSZ Biztonsági Tanácsának humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívása ellen.

A katari dohai fórumon összegyűlt arab miniszterek többsége elismerte, hogy most nincs B-tervük.

A kulcsfontosságú diplomaták közül sokan a Hamász túszainak és palesztin foglyainak szabadon bocsátását célzó erőfeszítések egyik kulcsszereplője, Katar által rendezett éves konferenciára gyűltek össze Dohában.

A pénteki szavazásra adott egyik legkeményebb válaszában Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael védelmét szolgáló tanáccsá vált.

Még folynak a részletes tárgyalások annak érdekében, hogy az izraeli biztosítékok teljesüljenek, amelyek szerint több segélyt engednének be Gázába.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az Egyesült Államok pénteki vétója miatt Washington bűnrészessé vált a palesztinok elleni háborús bűnökben.

14:09
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Katar elkötelezett a további túszalkuk elősegítésében

Folytatódnak a közvetítői erőfeszítések az új gázai tűzszünet biztosítására és a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadítására.

"Folytatni fogjuk, elkötelezettek vagyunk a túszok szabadon bocsátása mellett, de elkötelezettek vagyunk a háború leállítása mellett is" - mondta a katari miniszterelnök.

14:39
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb száz embert menekítettek ki Gázából Oroszországba

Újabb különrepülőgép szállt le Moszkvában a Gázai övezetből evakuált száz emberrel, orosz állampolgárokkal és hozzátartozóikkal - közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Az Il-76-os repülőgép Egyiptomból érkezett az orosz főváros Domogyedovo repülőterére.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a palesztin-izraeli háborús övezetből oroszokat evakuáló humanitárius misszió kezdete óta eddig 1051 embert, köztük 473 gyermeket menekítettek el Oroszországba.

15:04
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült a legjelentősebb történelmi épület Gázában

A harcokban jelentősen megrongálódott a Gázai övezet legrégebbi és legnagyobb mecsetje, a Nagy Al-Omari Mecset, a térség egyik legjelentősebb történelmi épülete Gáza városban.

Megrepedtek az alapjai, teljesen megsemmisültek a belső csarnokok, de a minaretje sértetlen maradt.
Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász terrorista tevékenységre használta a mecsetet, terroristákat és egy alagút lejáratát találták meg benne.

15:42
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Antiszemita bűnözés az USA-ban

Strámlit loptak egy zsidó férfitól egy antiszemita incidens során New Yorkban.

A strájmli vagy strámli szőrmekalap, amit a haszid zsidók szoktak viselni. Egykor a kelet-európai zsidók körében népszerű, széles karimájú kalap volt, főleg a haszidok viselték sábátkor és ünnepeken.

Egy amerikai polgárőr felvételein látható, amint egy motoros elragad és ellop egy ilyen sapkát egy zsidó férfitól a New York-i Brooklynban.

16:12
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin és Netanjahu telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Netanjahu izraeli miniszterelnök "nemtetszését" fejezte ki Moszkva Izraellel szembeni, az ENSZ-ben és más fórumokon kifejtett álláspontja miatt.

A közlemény hozzátette, hogy Netanjahu "határozottan bírálta az Oroszország és Irán közötti veszélyes együttműködést" is - írja az Al Jazeera.

16:40
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Egy francia fregatt lelőtt két támadó jemeni drónt a Vörös-tenger felett

A Vörös-tengeren járőröző egyik francia fregatt lelőtt két drónt, amelyeket Észak-Jemenből, a húszi lázadók ellenőrizte területről indítottak el, és amelyek a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon az izraeli kikötőkbe tartó hajókat fenyegetik - közölte vasárnap a francia vezérkar.

Az "egyértelműen fenyegető" két drón észlelése és megsemmisítése szombat este történt 110 kilométerre a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló észak-jemeni kikötőtől, Hudajdától - tették hozzá.

Szombaton Jahja Szarí, a jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

17:12
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Tűszünetet sürgetnek a WHO és az ENSZ vezetői

Tűzszünetet sürget a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, az ENSZ-főtitkár, valamint a dohai fórum résztvevői.

A WHO főigazgatója "katasztrofálisnak" nevezte az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború hatását a gázai egészségügyi ágazatra nézve vasárnap a szakosított ENSZ-szervezet igazgatótanácsának rendkívüli ülésen, mivel a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek kisebb területekre tömörülnek megfelelő élelem, víz, menedék és higiéniai feltételek nélkül, ami "ideális feltételeket teremt a betegségek terjedéséhez".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a 34 tagú testület előtt elmondta, hogy "összefoglalva, az egészségügyi szükségletek drámaian megnövekedtek, az egészségügyi rendszer kapacitása pedig a korábbi harmadára csökkent".

Az Afganisztán, Marokkó, Katar és Jemen által javasolt, a WHO által jelenleg vizsgált indítvány felmentő egészségügyi személyzet és ellátmány szabad beutazását követeli, és a WHO-t bízná meg a kórházak újjáépítéséhez szükséges finanszírozás biztosításával.

17:42
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg először hozta nyilvánosságra a háborúban megsebesült katonák számát

Az izraeli hadsereg az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háborújának október 7-i kitörése óta először nyilvánosságra hozta a harcok során megsebesült izraeli katonák számát.

A hadsereg szóvivőjének új weboldalán adták meg az elesettek és a sebesültek legfrissebb számát, és bejelentették, hogy minden nap frissíteni fogják ezeket.

A közzétett számok szerint a háború kezdete óta 1593-an sebesültek meg, ebből 255-en súlyosan, 446 közepesen és 892 könnyebben.

Izrael Gázai övezeti szárazföldi hadműveletének október 27-i kezdete óta 559 katona sebesült meg, ebből 127-en súlyosan, 213-an közepesen, 209-en pedig könnyebben.

Jelenleg is kórházban vannak a súlyos sebesültek közül 40-en, a közepesen megsebesültek közül 211-en, és 219 enyhén sebesültet ápolnak.

A civil és katonai sebesültek együttes számáról az egészségügyi minisztérium oldalán teszik közzé az információkat. Az ott közölt adatok szerint a háború kezdete óta 9038 katonát és civilt ápoltak az izraeli kórházakban.

18:16
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint iráni támogatású terrorcselekményt hiúsítottak meg Cipruson a Moszad segítségével

Izrael megerősítette a Cipruson izraeli és zsidó célpontok elleni iráni terrorcselekmény meghiúsulásáról szóló híreket, és azt állítja, hogy a helyi hatóságokat a Moszad segítette.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal - a Moszad és a Nemzetbiztonsági Ügynökség nevében - az iráni rezsimet vádolja azzal, hogy az összeesküvés mögött áll.

A terrorsejt letartóztatását a terroristákról, azok módszereiről és a tervezett célpontokról szóló hírszerzési információk tették lehetővé - írja a The Times of Izrael.

18:46
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódnak a Hezbollah és Izrael összecsapásai

Az izraeli hadsereg közlése szerint harckocsik és egy vadászgép csapást mért több Hezbollah célpontra Dél-Libanonban, válaszul a terrorcsoport ismételt támadásaira Izrael északi része ellen.

Egy harci helikopter csapást mért egy páncéltörő rakétás osztagra, amely támadás végrehajtására készült az északi Yiftah település közelében.

Az elmúlt órákban több rakétát is kilőttek Libanonból a határ menti területekre. Az IDF közölte, hogy tüzérségi tűzzel válaszol ezekre - írja a The Times of Izrael.

19:22
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint a Hamász az összeomlás jeleit mutatja

Az IDF egyik magas rangú tisztje szerint az izraeli hadsereg az elmúlt napokban "a Hamász megtörésének jeleit" észlelte a Gázai övezetben, miközben folytatja offenzíváját a terrorcsoport ellen.

"A pusztítás és a károk mértéke parancsnoki és irányítási problémákat okoz a Hamász számára. Vannak olyan területek a Gázai övezetben, amelyeket a Hamász már nem ellenőriz katonailag" - mondja a tiszt.

"Az eredmények ellenére még nem vagyunk közel a harcok végéhez." - mondja, hozzátéve, hogy a Hamász 24 zászlóaljparancsnokának mintegy felét likvidálták a légicsapások és más műveletek során.

Az izraeli hadsereg becslése szerint mintegy 7000 Hamász terroristát öltek meg a Gázai övezetben.

Az IDF szerint a háború kezdete óta több mint 22 ezer célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, ebből 3500-ra a tűzszünet december 1-jei lejárta óta - írja a The Times of Izrael.

19:58
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Túszokkal fenyegetőzik a Hamász

A Hamász arra figyelmeztet, hogy egyetlen túsz sem hagyja el élve a Gázai övezetet, hacsak nem teljesítik a terrorcsoport követeléseit - írja a The Times of Izrael.

"Sem a fasiszta ellenség és arrogáns vezetése... sem támogatói... nem vihetik el foglyaikat élve csere és tárgyalás, valamint az ellenállás követeléseinek teljesítése nélkül" - mondta Abu Obeida, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője egy televíziós adásban.

20:37
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a harcokan elesett izraeli katonák száma

Az IDF bejelentette egy izraeli katona halálát, aki pénteken megsebesült Gáza északi részén, és ma belehalt a sérüléseibe, így 98-ra emelkedett a Hamász elleni szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Nethanel Menachem Eitan hadnagy 22 éves volt.

Az izraeli hadsereg szerint további öt katona súlyosan megsebesült a mai gázai harcok során - írja a The Times of Izrael.

21:08
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat Hamász terrorista adta meg magát az elmúlt napokban

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamász terroristáinak tucatjai adták meg magukat az izraeli erőknek az elmúlt napokban, ami szerinte a Hamász és az Izrael elleni harc kudarcát mutatja.

"Az elmúlt napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát erőink előtt. Letették a fegyvert" - írja a The Times of Izrael.

"Ez még időbe telik, a háború még teljes erővel folyik, de ez a Hamász végének kezdete" - teszi hozzá.

"Azt üzenem a Hamász terroristáinak: Vége van. Ne haljatok meg Sinwarért. Adjátok meg magatokat - most"

21:42
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú Hamász parancsnokkal végzett Izrael

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy mai légicsapás során megölte a Hamász Shejaiya zászlóaljának új parancsnokát a Gázai övezetben.

Emad Qariqa nemrég váltotta Wissam Farhatot, miután őt december 2-án egy izraeli légicsapás megölte - írja a The Times of Izrael.

23:12
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu fegyverletételre szólította fel a Hamászt

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő fegyverletételre szólította fel a radikális iszlamista Hamászt vasárnap.

"Az utóbbi napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát csapatainknak" - hangoztatta a miniszterelnök a vasárnap este sugárzott videóüzenetében. Úgy fogalmazott, hogy a háború még tart, "de ez már a Hamász végének kezdete".
A Hamász terroristáinak azt mondom, hogy vége van. Ne haljatok meg Jahja Szinvárért, a Hamász gázai vezetőjéért. Adjátok meg magatokat; most- hangsúlyozta. Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több felvételt is közzétett, amelyeken a Gázai övezet északi felében őrizetbe vett palesztin férfiakat látni. A katonák közlése szerint a videókon a Hamász harcosait lehetett látni, akik megadták magukat. A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben.

23:54
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Izraelt Libanonból

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentették, hogy tüzet nyitottak a Libanonból Izrael felé érkező rakétákra. Sebesültekről és károkról nem érkeztek hírek.

00:20
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

A szíriai légvédelem visszavert egy Damaszkuszt ért légicsapást

A SANA szíriai állami ügynökség jelentése szerint a szíriai légvédelmi rendszerek visszavertek egy Damaszkusz környékét ért támadást. Megjegyezték, hogy a szíriai főváros környékén robbanások voltak hallhatóak.

00:47
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Tömegesen tart fogva orvosokat Izrael

Izrael nagy számban tart fogva orvosokat a Gázai övezetben – jelentette a Sky News a Gaza Medic Voices szervezet alapítójára, Dr. Omar Abdel-Mannanra hivatkozva.Orvosként rendkívül elkeserítő, hogy kollégáimat tömegesen tartják fogva– idézte a tévécsatorna Abdel-Mannant. Abdel-Mannan a tévécsatornának elmondta, hogy számos kollégáját, akik az enklávé kórházaiban dolgoztak, Izrael őrizetben tartja.

05:57
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.