Az izraeli csapatok körülvették a Hamász vezetőjének a házát

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.05., rakéta, találat, füst, tüzérség
This picture taken from southern Israel near the border with the Gaza Strip shows smoke billowing after an Israeli strike in the Palestinian territory during battles between Israel and Hamas militants on December 4, 2023. Israel has expanded its ground war on Hamas into the south of Gaza, witnesses said on December 4, despite global concern over mounting civilian deaths and fears the conflict will spread elsewhere in the Middle East. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 61. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:17
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:23
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megbüntetik a palesztinokra támadó telepeseket

A Ciszjordániában palesztinokra támadó izraeli telepesek ellen célzottan fognak fellépni - mondta Antony Blinken külügyminiszter . 

Az Egyesült Államok vízumtilalmat jelentett be a területen elkövetett erőszakért felelős izraeli szélsőségesek számára, de hozzátette, hogy a tilalom az erőszakkal vádolt palesztinokra is vonatkozna.

Ciszjordániában megugrottak a támadások a Gázai övezetben dúló háború kezdete óta, amelyet a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása váltott ki. Az elmúlt hetekben a BBC-nek nyilatkozó palesztinok azzal vádolták a telepeseket, hogy a gázai háborút arra használják fel, hogy földet foglaljanak el.

05:32
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael visszavonta az ENSZ humanitárius koordinátorának vízumát

Izrael külügyminisztere közölte, hogy visszavonta Lynn Hastings ENSZ-tisztviselő vízumát, mert

szerinte nem ítélte el a Hamászt.

Eli Cohen az X-en, a korábbiTwitteren közzétett bejegyzésében elfogultnak nevezte az ENSZ-t, és azt mondta, hogy aki nem ítéli el a militáns csoportot, az nem léphet be Izraelbe.

Hastings, aki az ENSZ humanitárius koordinátora a megszállt palesztin területeken,

többször is tűzszünetre szólított fel a térségben.

06:32
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tiltakozásra szólít fel Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy emelje fel szavát a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadások során állítólagosan elkövetett szexuális támadások, nemi erőszakok és csonkítások ellen.

A nemzethez szólva azt mondta, elvárja, hogy minden "civilizált vezető, kormány, nemzet felemelje szavát ez ellen a szörnyűség ellen".

"Azt mondom a nőjogi szervezeteknek, az emberi jogi szervezeteknek: hallottatok az izraeli nők megerőszakolásáról, szörnyű atrocitásokról, szexuális csonkításokról - hol a fenében vagytok?" - írta a BBC.

07:49
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza déli részén folyik a harc

Izraeli vezetők szerint a Gázai övezet déli részéért folytatott harc már javában zajlik - írta a BBC. 

Yoav Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy ami már megtörtént Gáza városával, az most Khan Younisban történik.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamász ellen csak úgy lehet gyorsan befejezni a  harcot, ha megsemmisítő erőt alkalmaznak, emiatt azonban aggodalmát fejezte ki az USA, mert álláspontjuk szerint ez a megközelítés nagyszámú civilt áldozattal jár

08:29
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Összecsapások történtek Ciszjordániában, ketten meghaltak

Két tinédzsert öltek meg Tubász városában - jelentette a Reuters a Wafa palesztin hírügynökségre hivatkozva.

A Haaretz című izraeli napilap eközben a Vörös Félholdra hivatkozva arról számolt be, hogy két ember meghalt és négy megsebesült a hadsereggel való összecsapásokban Ciszjordániában.

09:59
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom betonfalat épít

Egyiptom betonfal építésébe kezdett a gázai határvidéken, hogy megakadályozza a gázai menekültek esetleges átjutását a területére – jelentette az arab média.

10:35
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

A légierő csapást mért a Nuseirat táborra

Palesztin sajtó szerint az izraeli légierő szerda reggeli csapását követően hatan meghaltak és sokan megsérültek a Gázai övezet központjában található Nuseirat táborban.

11:17
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

250 célpontra csapott le Izrael

Az izraeli védelmi erők azt nyilatkozták, hogy „intenzív csatákat" folytatnak Gázában.
A Telegram ma reggeli frissítésében az IDF szerint a légierő körülbelül 250 célpontra csapott le az elmúlt nap során.

12:00
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kritikus a helyzet az al-Aksza kórházban

Az üzemanyag és az orvosi ellátmány kritikusan alacsony szinten van a Gáza központjában lévő al-Aksza kórházban az útlezárások miatt, miközben naponta több száz beteget vesznek fel - közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF).

12:43
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív harcok Izrael és a Hezbollah között

Izrael Szíriával és Libanonnal közös északi határai mentén napi tűzharcok zajlanak az IDF és a libanoni székhelyű Hezbollah között. Izraelt a Libanonban és Szíriában állomásozó Hamász harcosok is tűz alá vették. Közben a jemeni székhelyű Húti lázadó szervezet is csatlakozott a támadásokhoz.

13:49
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Gáza külterületén

Megszólalt a légiriadó a Gázai övezettel szomszédos területeken – számolt be a hadsereg sajtószolgálata.

„Szirének szólaltak meg Kibbutz Reimben, a Gázai övezet közelében található településen" – áll a jelentésben.

14:47
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli csapatok körülvették a Hamász vezetőjének házát

Az izraeli védelmi erők körülvették a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjének, Yahya Sinwarnak a házát az enklávé déli részén, Khan Yunis városában – számolt be az Al Arabiya tévécsatorna.

A csatorna szerint Sinwar házát kedd óta tartják megfigyelés alatt. Arról nincs információ, hogy maga a Hamász-vezér az épületben tartózkodik-e.

15:34
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

27,5 tonna segély Gázának

A rendkívüli helyzetek minisztériuma újabb, 27,5 tonna össztömegű humanitárius segélyt szállít a Gázai övezet lakosságának – számolt be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata a TASS-nak.

"Az orosz sürgősségi osztály Il-76-os repülőgépe úton van a segélyszállítmánnyal. A rakományban matracok, takarók, higiéniai cikkek, élelmiszerek és bébiételek vannak" - áll az üzenetben.

„Az orosz humanitárius segélyeket az Egyiptomi Arab Köztársaság területére szállítják, és az Egyiptomi Vörös Félhold Társaság képviselőihez továbbítják, akik a Gázai övezetbe szállítják azt" – közölte a minisztérium.

16:04
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael korlátozza a mozgást a fő evakuációs útvonalon

Az Izraeli Védelmi Erők megakadályozták a civilek közlekedését a Szalah al-Dín út egy részén, figyelmeztetve a rendkívüli veszélyre.

Az út a Gáza északi és déli részét összekötő fő útvonal, amelyen több százezer palesztin menekült Izrael északi szárazföldi hadművelete elől.

Avichay Adraee, az IDF szóvivője elmondta, hogy a civilek nem tudnak majd közlekedni az útnak a Khan Júnis városától északra és keletre eső szakaszain.

16:33
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Jemen partjainál

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti ügynöksége egy drónnal kapcsolatos incidensről számolt be a Vörös-tengeren, Jemen partjainál.

Az Iránnal szövetséges Húti-csoport a közelmúltban hajókat támadott meg a térségben, hogy izraeli érdekeltségeket vegyen célba.

17:04
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a Hamász parancsnokainak már a felével végzett

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai a palesztin enklávéban megölték a Hamász radikális mozgalom zászlóaljparancsnokainak legalább a felét - mondta Eilon Levy izraeli kormányszóvivő.

A harcok kitörése óta az IDF már megölte a Hamász zászlóalj parancsnokainak a felét.

A csapatok jelentős légi támogatással továbbra is előrenyomulnak a Gázai övezeten belül. Jelentősen csökkent a Hamász katonai ereje.

17:38
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás a Reim katonai bázis ellen

Az Izzeddin al-Kasszam Brigádok - a Hamász radikális palesztin mozgalom militáns szárnya -

rakétatámadást jelentett be a Gázai övezet közelében található Reim izraeli katonai bázis ellen.

18:09
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU további humanitárius légi járatokat indít és segélyt szállít Egyiptomba

Az Európai Unió a Közel-Keleten kialakuló humanitárius válság súlyosbodásának megelőzésére hat további légi járatot indít és segélyt szállít Egyiptomba. A brüsszeli közlemény szerint

az EU decemberben hat repülőgéppel szállít segélyt a gázai rászorulóknak és további 30 humanitárius légi járatot tervez.

A decemberi szállításokkal az EU által Gázának biztosított segély teljes mennyisége több mint ezer tonnára nő, mivel ez idáig nyolc uniós finanszírozású repülőgép landolt az térségben.

A légi járatok menedéket, higiéniai cikkeket és egészségügyi felszereléseket szállítanak, az adományok Belgiumból, Írországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból, Portugáliából, Szlovákiából, Spanyolországból és Németországból származnak - írták.

A kialakuló humanitárius válságra válaszul az EU megerősíti az egyiptomi egészségügyi rendszer ellenálló képességét is, amelynek meg kell birkóznia a Gázából evakuált emberek ellátásával.

Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Svédország, Spanyolország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország és Németország ajánlott fel segélyt Egyiptomnak.

A légihídon érkező segélyek mellett egy orvosi felszereléseket szállító olasz hajó december 3-án érkezett Egyiptomba

- tájékoztattak. Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kiemelte az Európai Unió Gázai övezet iránti elkötelezettségét.

18:35
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin Abu-Dzabiba utazott

Vlagyimir Putyin Abu-Dzabiba érkezett. Az orosz elnök szerdán ritka külföldi útja során az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat, és

megbeszéléseket folytat Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel, hogy az olajról, valamint a gázai és ukrajnai konfliktusokról tárgyaljon.

Abu-Dzabi, 2023. december 6. Mohamed bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat az abu-dzabi elnöki palotában Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztyanov
19:12
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Római zsidó közösség elnöke: A zsidóknak hallatniuk kell a hangjukat

Elérkezett az ideje, hogy a zsidók hallassák szavukat az antiszemitizmussal, a terrorizmussal és a közömbösséggel szemben - jelentette ki Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke az MTI-nek a Rómában rendezett megmozduláson kedd este, amelyen a jobboldali olasz kormánypártok is részt vettek.

Victor Fadlun elmondta, hogy Olaszországban az utóbbi két hónapban több palesztinbarát tüntetést tartottak, a zsidó közösségnek azonban ez volt az első országos szintű megmozdulása a Hamász terrorista szervezet október 7-i Izrael-ellenes támadása óta.

Most volt itt az ideje, mivel észrevettük, hogy senki sem vonul utcára helyettünk. Elengedhetetlen, hogy tüntessünk: szükség van arra, hogy kivigyük az embereket a terekre, felébresszük őket a közönyből, megmozgassuk az olasz társadalom legjavát

- hangoztatta Fadlun az MTI tudósítójának. Az utóbbi évtizedekben úgy tűnt, gyengül az antiszemitizmus, de az utóbbi két hónapban hirtelen és teljes erővel felszínre tört az iskolákban és fiatalok között, ami aggasztó.

Az antiszemitizmus nemcsak a zsidóság, hanem az egész társadalom számára problémát jelent.

A szintén beszédet mondó Noemi Di Segni, az olaszországi zsidó közösségek (Ucei) elnöke felhívást intézett Ferenc pápához, arra kérve, ne helyezze ugyanarra a szintre Izraelt és az összes palesztint, mivel ez nem segít a párbeszédben.

Segíteni úgy lehet, ha a palesztin nép megszabadul a halálosztó terroristáktól

- hangoztatta Di Segni.

19:47
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tengeri folyosókon érkezhetnek újabb segélyek Gázába

Számos ország felajánlotta, hogy humanitárius segélyt küld Ciprusra annak a tervnek a részeként, hogy a segélyt egy tengeri folyosón keresztül szállítsák majd Gázába.

Az Egyesült Királyság, amely a múlt héten humanitárius segélyt küldött, amelyet a larnacai kikötőben tárolnak, ahonnan hajók indulnak majd Gázába, amint a területen uralkodó körülmények ezt lehetővé teszik

- közölte szerdán Constantinos Letymbiotis kormányszóvivő.

Az Egyesült Királyság egy olyan sekély merülésű hajót is felajánlott, amely képes megközelíteni a gázai partvonalat. A hét elején Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök elmondta, hogy megbeszélést folytatott egyiptomi kollégájával, Abdel Fattah al-Szíszivel és II. Abdalláh jordániai királlyal, akik megerősítették támogatásukat a segélyfolyosóhoz.

Izrael szintén támogatta a tervet, de egyelőre nem jelezte, hogy mikor kezdődhet meg a segélyek folyósítása.

20:19
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért támadja Khan Júniszt Izrael

Peter Beaumont azt elemezte, hogy Izrael miért tette célpontjává Khan Júniszt a Hamász elleni háborújában. Izrael immár több mint 60 napja tartó gázai offenzívájának kezdetén a terület északi részére összpontosított.

A déli Khan Júnisz városát, a terület második legnagyobb központját a Hamász fellegváraként ábrázolják.

Khan Júnisz egészen az izraeli határig húzódik. A terület régóta Yahya Sinwarhoz, a Hamász gázai vezetőjéhez és társához, Mohammed Deifhez, az október 7-i támadás kitervelőjéhez kötődik.

Mindketten a Khan Júnisz menekülttáborban nőttek fel, ahol Sinwar 1962-ben született, amikor Gáza még egyiptomi ellenőrzés alatt állt.

A délre kiterjesztett hadművelet célja Sinwar és a felsővezetés más tagjainak elfogása vagy megölése.

21:13
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas fegyverraktárat találtak az izraeli katonák

Az izraeli hadsereg beszámolt egy hatalmas fegyverraktárról, amelyet a Gázai övezet északi részén talált egy kórház és egy egy iskola közelében.

Az épületben gránátvetők és páncéltörő rakéták százai voltak, valamint többtucatnyi hosszabb hatótávolságú rakéta, gránátok és drónok.

Az egyik katonai szóvivő szerint ez az eddig fellelt legnagyobb fegyverraktár, "a teljes terrorinfrastruktúra közvetlenül lakóépületek mellett volt".

21:36
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 10 ezer tonna katonai felszerelést kapott a háború kezdete óta Amerikától

Izrael 10 ezer tonna katonai felszerelést kapott a Gázai övezeti háború kezdete óta az Egyesült Államoktól - közölte szerdán az izraeli védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint az izraeli és az amerikai védelmi tárcák, valamint az izraeli hadsereg közös kezdeményezése keretében már kétszáz teherszállító repülőgép érkezett Izraelbe.

Eddig főleg páncélozott járművek, lőszerek, személyi védelmi felszerelések és orvosi eszközök jöttek a szállítmányokkal.

Az Egyesült Államok Izrael legfőbb szövetségese, és a Gázai övezeti háború kirobbanása óta többször megerősítette ezt, valamint azon meggyőződését is, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

A hatalmas civil veszteségek hatására azonban Washington is a polgári lakosság hatékonyabb védelmét követeli a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet ellen hadat viselő Izraeltől.

21:55
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli csapatok Hán-Júnisz központjában, házról házra haladnak előre

Az izraeli csapatok a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz központjában, házról házra haladnak előre, és harcot vívnak a Hamász palesztin iszlamistáival - közölte szerdán az izraeli hadsereg. Számtalan gázai menekült már el a harcok elől.

Nincsen biztonságos hely. Az egész Gázai övezet a világ egyik legveszélyesebb térségévé vált

- írta az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) az X-en.

Az övezet több részén Izrael folytatta szerdán a légicsapásokat. A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 250 terrorista célpontot támadtak, a csapatok pedig

továbbra is azon vannak, hogy lokalizálják a szélsőségesek fegyver- és robbanószerraktárait, alagútjait és egyéb katonai infrastruktúráját.

22:32
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt vezetője reagált az őt ért vádakra

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vezetője reagált a Gázai övezetben lévő izraeli túszok szabadon bocsátásában játszott szerepével kapcsolatos bírálatokra.

A múlt héten Rachel Goldberg, akinek a fia feltehetően túsz volt, azt mondta, hogy

Mirjana Spoljaric szerint ez a kritika mélységesen igazságtalan, tisztességtelen és helytelen.

Hozzátette, hogy éjjel-nappal együtt dolgoznak a hatóságokkal, és Izrael tudja, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak, hogy megkönnyítsék a túszok szabadon bocsátását.

22:57
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg felszólította a civileket, hogy Rafah felé meneküljenek

Az izraeli hadsereg felszólította az embereket, hogy a város nyugati kerületeibe vagy Rafah felé meneküljenek.

Izrael szerint a Hamász vezetése és a még fogságukban lévő túszok az egyiptomi határ közelében lehetnek.

Amennyiben az izraeli erőknek sikerül elfoglalniuk Hán-Júniszt, a Hamász harcosai már csak kisebb zugokba tudnak visszavonulni a Gázai övezet központi részén, illetve az egyiptomi határ mentén.

01:08
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael jóváhagyta a gázai üzemanyag-szállítások növelését

Az izraeli kabinet jóváhagyta a Gáza déli részébe irányuló üzemanyagszállítások minimális növelését a humanitárius válság és a járványok kitörésének megelőzése érdekében - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal.

01:39
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonai felszereléseket semmisített meg a Hamász

Az al-Kasszam Brigádok palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya közölte, hogy az elmúlt órákban legalább 23 izraeli katonai eszközt talált el a Gázai övezetben.

Khan Júnis és Beit Lahiya városokban vívott harcokban 23 katonai felszerelés teljes vagy részleges megsemmisítését számolták össze. Izraelben a legfrissebb adatok szerint mintegy 1,2 ezer ember halt meg, köztük civilek, katonák, külföldi állampolgárok. Emellett több mint 5 ezer sebesültről is beszámoltak.

06:07
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.