Elkeseredetten támadnak az ukránok, már a franciáknak is elegük van Zelenszkijből

Események

TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Egy BM-21 Grad többszörös rakétakilövő orosz állások felé lőtt a frontvonalon, Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 589. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:05
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 5017 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5128 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:25
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A jelenlegi háború legyen az utolsó!

"Ukrajna visszavág az orosz agresszor ellen, védi a nemzetközi jog elveit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi háború legyen az utolsó Európában és a világon, ezért az országnak nyújtott segítséget folytatni kell." Ezt Volodimir Zelenszkij elnök nyilatkozta a Sky TG24 olasz tévécsatornának adott interjújában.

06:53
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Méltósággal kell átvészelnünk ezt a telet

"Jön a tél. Ez újabb kihívás minden polgárunknak: civileinknek és harcosainknak egyaránt. Méltósággal kell átvészelnünk ezt a telet, anélkül, hogy elveszítenénk a csatatéren meglévő kezdeményezésünket" - hangsúlyozta az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy tovább kell növelni Ukrajna légvédelmi erejét, ezzel párhuzamosan pedig a kritikus létesítmények fizikai védelmével és a sürgős újjáépítéssel kapcsolatos összes munkát a lehető leggyorsabban, a tél előtt be kell fejezni.

07:28
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország katonai tábort nyit fiataloknak a Krím-félszigeten

Moszkva katonai tábort nyit a fiatalok számára a megszállt Krím-félszigeten, ahol az orosz katonai ideológiát megismertetik velük – állította Dmitro Lubinec ukrán ombudsman. Azt mondta: "Oroszország oktatásának militarizálása és ideológiájának elterjedése a gyermekekben Ukrajna ideiglenesen megszállt területein háborús bűn a nemzetközi humanitárius jog szerint".

07:59
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán erők szálltak partra a Krím-félszigeten

Az ukrán különleges erők partra szálltak az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, és harci műveletet hajtottak végre – jelentette be az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR). Egy online bemutatott videón az látszott, ahogy éjjel a különleges erők csónakokkal partot érnek, majd kibontják a HUR emblémával ellátott ukrán zászlót.

A művelet során orosz erőkkel vívtak csatát, akik jelentős veszteségeket szenvedtek, és az ukrán erők már visszatértek a hadműveletből – jelentette a Hromadske ukrán sajtó HUR-forrásra hivatkozva. "Sajnos az ukrán erők között is vannak veszteségek", bár nem akkora léptékű, mint az orosz oldalon - mondta Andrij Jusov, a HUR szóvivője az Ukrajinszka Pravda internetes lapnak. "Folytatódik a Krím felszabadítását célzó különleges művelet" - tette hozzá.

Hogy mikor és pontosan hol történt a művelet, azt nem hozták nyilvánosságra.

08:27
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint nem ukrán rakéta okozta a robbanást

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) kategorikusan elutasította azt az orosz állítást, amely szerint az olenivkai börtönben történt július 29-i robbanást egy ukrán HIMARS rakéta okozta volna. Az oroszok által megszállt területen történt detonációban több mint 50 ukrán fogoly halt meg, 75 pedig megsebesült.

Az ukrán hatóságok szerint Moszkva szándékosan idézte elő a robbanást úgy, hogy vagy tüzérséggel lőtte a börtönt, vagy belülről robbantotta fel. Moszkva azt állította, hogy Ukrajna egy HIMARS rakétarendszerrel találta el az épületet.

Az OHCHR új jelentése azonban ezt írja: "A laktanya falainak, mennyezetének, tetőjének és ablakainak sérülései, a benti emeletes ágyak állapota, a kráter mérete és az ütközési sugár nem jellemző a HIMARS-becsapódásokra. A robbanás iránya sem volt összhangban a frontvonalak akkori irányával."

09:01
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Németország extra légvédelmet küld Ukrajnába

Berlin a korábban leszállítottakon kívül egy extra IRIS-T rendszert és több mint egy tucat Gepard légelhárító löveget szeretne Kijevbe szállítani a Romániába tartó gabonaszállítmányok elleni támadások visszaszorítására – közölték a Bloomberggel az ügyhöz közel álló források.

A fegyverek 2023 végén érkeznek meg Ukrajnába, míg az IRIS-T egységek egy későbbi időpontban, miután megépültek.

Németország augusztusban már két IRIS-T rendszerrel erősítette meg Ukrajna légvédelmét.

09:37
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Németország visszatartja a Taurus rakétákat

Egy jelentés szerint Berlin nem tervezi, hogy Ukrajnát Taurus cirkálórakétákkal látja el. Több tisztviselő is amiatt aggódik, hogy a fegyverekkel a krími hidat vagy egyéb oroszországi területeket célozhatják meg az ukránok.
Kijev szorgalmazza Berlint, hogy szállítson Taurus rakétákat, amivel Ukrajna nagyobb mértékben képes kárt okozni az oroszok által megszállt területeken belül. Németország azonban többször is kijelentette, hogy csak az Egyesült Államokkal egyeztetve lép fel az Ukrajnába történő fegyverszállítás terén. A kancellária szóvivője azt mondta, nincs új információ az ukrajnai Taurus cirkálórakétákkal kapcsolatban.

10:18
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden aggódik Ukrajna támogatása miatt

Joe Biden amerikai elnök elismerte, hogy aggódik amiatt, hogy a washingtoni politikai zűrzavar fenyegetheti az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit, és felszólította a republikánusokat, hogy hagyják abba a belharcot, és támogassák Kijev „kritikusan fontos" segítségét. Biden hozzátette, hogy hamarosan nagy beszédet fog tartani arról, hogy támogatni kell Ukrajna harcát az orosz invázió ellen, miután a washingtoni káosz megriasztotta az Egyesült Államok szövetségeseit.

10:44
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálják az oroszokat Tokmakból

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) munkatársai evakuálják családjukat egy megszállt dél-ukrajnai városból – közölte egy ukrán tisztviselő. A Suspilne ukrán állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy az FSZB alkalmazottai elhagyják otthonaikat az orosz ellenőrzés alatt álló Tokmakban, amely az ukrán erők kiemelt célpontja a Zaporizzsja régióban.
Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere azt mondta, hogy közigazgatási intézmények, üzletek és a helyi piac nem nyitnak ki, de nem részletezte, hogy miért.

11:20
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin a jövő héten elhagyja Oroszországot

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Kirgizisztánba látogat, ez lesz az első külföldi útja azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene. A Kabar kirgiz hírügynökség jelentése szerint a látogatásra várhatóan október 12-én, csütörtökön, Szadir Japarov elnök meghívására kerül sor.
Kirgizisztán tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, de habozott a statútum ratifikálásában, amely kötelezővé tenné az orosz elnök letartóztatását, ha az országba lép.

11:54
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz falut támadnak az ukránok

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Brjanszki régióban található Szuzemka falut ágyúzták - jelentette be az orosz régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz Telegram csatornáján.

„Nincsenek áldozatok. Az ágyúzás következtében az áramellátás megszakadt. Az operatív és a katasztrófavédelem a helyszínen dolgoznak" – írta a régióvezető.

12:31
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Lefoglalt iráni fegyvereket küldtek Ukrajnába

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy kézi fegyvereket és mintegy 1,1 millió iráni lőszert adtak át az ukrán fegyveres erőknek tavaly óta. A 7,62 mm-es töltényeket az amerikai haditengerészet decemberben foglalta le. Az iráni Forradalmi Gárda egy hontalan hajón juttatta el a lőszert a jemeni huthi erőknek, megsértve az ENSZ törvényeit. A Központi Parancsnokság kijelentette, hogy az Egyesült Államok "elkötelezett amellett, hogy ellensúlyozza az iráni halálos segélyek régióba áramlását".
Elemzők szerint az Egyesült Államok a lépéssel megkerülte a lefoglalt fegyverek megsemmisítéséről szóló ENSZ-előírásokat. Úgy vélik, szimbolikus lehet, hogy az Oroszországot fegyverekkel ellátó Irán lőszereit az ukránok használhatják fel, de az események hátterében ott lehet az is, hogy az Ukrajnának szánt amerikai finanszírozás épp függőben van, a lefoglalt lőszerek átadása pedig nem került pénzbe az amerikaiaknak.

13:11
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hajók elleni szabotázsra készülhet Oroszország

Nagy-Britannia azzal vádolta Oroszországot, hogy az ukrán gabonával megrakott teherhajók szabotálását tervezi tengeri aknák telepítésével az ország fekete-tengeri kikötőinél. A feloldott titkosszolgálati adatok alapján Oroszország nem akar közvetlenül rakétákkal támadni kereskedelmi hajókat Ukrajna újonnan létrehozott humanitárius folyosóján, hanem rejtetten akarja megsemmisíteni őket.

13:44
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

12 hajó vár belépésre, 10 indulásra

Az ukrán haditengerészet azt közölte, hogy 12 hajó készen áll arra, hogy belépjen egy fekete-tengeri hajózási folyosóra az ukrán kikötők felé, és további 10 hajó készen áll az ország kikötőiből való indulásra. Dmitro Pletencsuk, a haditengerészet szóvivője úgy fogalmazott, hogy Ukrajna megpróbál dacolni a Fekete-tengeren keresztüli ukrán export de facto orosz blokádjával, miután Moszkva júliusban kilépett abból a megállapodásból, amely lehetővé tette Kijevnek a gabona biztonságos exportját.

14:14
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több gabona került közútra

Ukrajna szeptemberben növelte a mezőgazdasági áruk közúti szállítását a Spike Brokers, az ukrán gabona- és olajpiac kereskedelmi ügynöke szerint. Szeptemberben 514 ezer tonna mezőgazdasági árut exportáltak kamionokkal, míg augusztusban 506 ezer tonnát. A növekedéssel együtt sem érték még el a tavaly szeptemberi szintet, amikor 639 ezer tonnát ért el a forgalom.

15:07
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Láthatatlanná tevő köpenyt fejlesztettek az ukránok

Az ukrán fejlesztők egy „láthatatlanná tevő köpennyel", egy könnyű kabáttal igyekeznek elrejteni katonáikat az orosz hőkamerák elől – jelentette be Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter, aki szerint a technológiát már terepen tesztelik az ukrán mesterlövészek és különleges erők csapatai, akik éjszakai bevetés közben nem láthatók a hőkamerák és -távcsövek, köztük a drónok számára.
Az ukrán fejlesztés valósággal blokkolja a hősugárzást, szemben a 2019 óta létező kanadai fejlesztésű technológiával, ami csak megtöri a fényt.

15:31
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Kurszkban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónokkal támadtak infrastrukturális létesítményeket Kurszk régió három kerületében - jelentette be az orosz régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegramon.

„Áramkimaradások vannak. A mentők már megkezdték az áramellátás helyreállítását" – tette hozzá a régió vezetője.

16:08
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy ukrán újságíró

A Nemzetközi Női Médiaalapítvány (IWMF) azt közölte, hogy augusztus 3-a óta nincs információjuk az ukrán szabadúszó újságíró, Victoria Roscsina hollétéről. Legutoljára Ukrajna egyik Oroszország által megszállt területéről jelentkezett. Roscsina a háború 2022 februári kezdete óta számolt be az ukrajnai orosz invázió frontvonaláról. 2022 márciusában az orosz erők fogságába esett, és 10 napig tartották Berdjanszkban, mielőtt elengedték volna.

16:32
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonsági kockázatokat lát Zaporizzsjában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

A biztonsági kockázatok megelőzése érdekében az oroszok által megszállt Zaporizzsja Atomerőmű minden blokkját hidegleállítás alá kell vonni - közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésében.
A megszálló orosz hatóságok az erőműben elrendelték a 4-es reaktor átállítását hidegről meleg leállításra, hogy a nukleáris létesítmény biztonsági funkcióihoz szükséges gőzt előállítsák. Ez a NAÜ figyelmeztetése ellenére is folyamatos gyakorlat az erőműben.
Az Energoatom, Ukrajna állami atomenergia-vállalata szerint az utasítások be nem tartása "növeli a sugárbaleset valószínűségét".

17:20
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak egy Herszon ellen indított orosz tüzérségi támadásban

Két ember meghalt egy orosz tüzérségi támadásban a dél-ukrajnai Herszonban - közölte csütörtökön az ukrán elnök hivatala.

Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője a Telegramon számolt be arról, hogy az egyik halálos áldozat egy közmunkás volt, aki éppen fákat metszett.

Az ukrán állami televízióban Olekszandr Sztupun, a déli Tavrija frontszakasz szóvivője ukrán előretörésről beszélt a Zaporizzsja megyei Robotinétől nyugatra. Mint mondta egyes frontszakaszokon 100-600 métert mozdultak előre az ukrán csapatok.

18:17
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi csapás ért egy ukrán falut, 48-an meghaltak

Ukrán tisztviselők szerint az ország északkeleti részén egy falu elleni orosz támadásban 48 ember meghalt, és legalább hatan megsebesültek.

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője és Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója szerint az orosz erők helyi idő szerint délután 1 óra körül mértek tüzérségi csapást egy boltra és egy kávézóra a Harkov megyei Hroza faluban - jelentette az Associated Press.

A támadásban meghalt egy hatéves kisfiú és még egy gyermek is a sebesültek között van - írja a Sky News.

19:08
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

A Kaukázus biztonságáról tárgyalt az ukrán elnök az örmény kormányfővel Granadában

A Dél-Kaukázus térségének biztonsági helyzetéről tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Granadában Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel.

A két vezető az Európai Politikai Közösségez tartozó országok vezetőinek tanácskozásán vett részt, amelyhez számos két-, illetve többoldalú megbeszélés kapcsolódott.

Ez volt kettejük első személyes találkozója - emlékeztetett Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Hozzátette, hogy Ukrajna számára fontos a kaukázusi térség stabilitása, továbbá Kijev baráti viszonyt szeretne fenntartani a régió országaival.

20:02
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Az ukrajnai háború nem területi konfliktus

Oroszország nem elkezdte, hanem befejezni igyekszik az ukrajnai háborút, amely nem területi konfliktus - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén csütörtökön Szocsiban.

Azt mondta, hogy a konfliktus a leendő világrend alapelveiről szól, és a tartós béke megteremtéséhez mindenkinek biztonságban kell éreznie magát.

Emlékeztetett arra, hogy a háború a Donyec-medencében immár 10. éve folyik, és ott a "különleges hadművelet" kezdete előtt is haltak meg emberek, amire azonban Nyugaton nem figyeltek oda, és akikért "senki nem sírt".

20:34
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Kilenc tartalék ezredet állítottak fel a harcoló erők számára

Kilenc tartalék ezredet állítottak fel az ukrajnai "különleges hadműveletben" harcoló orosz csapatok számára - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a háborúban bevetett alakulatok egyesített csoportjának főhadiszállásán csütörtökön megtartott értekezleten.

Sojgu szerint - aki csütörtökön szemlét tartott az orosz déli katonai körzet gyakorlóterein -, a tartalék ezredek felkészítése és feltöltése folyamatban van.

Kijelentette, hogy az orosz hadsereg a múlt hónapban 38 ezer önkéntest toborzott. A tárcavezető kedden azt mondta, hogy idén eddig több mint 335 ezer ember jelentkezett szerződéses és önkéntes alakulatban szolgálni.

21:29
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország megbirkózik a hadikiadásokkal

Oroszország megbirkózik a hadikiadásokkal - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén csütörtökön Szocsiban.

Putyin beszámolója szerint Oroszország mintegy kétszeresére növelte a védelmi és biztonsági kiadásokat. Elmondása szerint ez korábban a hazai össztermék (GDP) mintegy 3 százaléka volt, most pedig mintegy 6 százaléka.

Tagadta annak azt állításnak a helytállóságát, amely szerint Oroszország "túlságosan sokat költ ágyúkra, és megfeledkezett a vajról". Azt mondta, hogy az orosz költségvetési többlet a harmadik negyedévben több mint 660 milliárd rubel volt.

Prognózisa szerint az év végére hiány jelentkezik, de csak 1 százalékos. Úgy vélekedett, hogy az orosz költségvetés meglehetősen egészséges, és egészséges az orosz gazdaság.

22:19
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Több mint 90 ezres az ukrán veszteség az ellentámadás kezdete óta

Több mint 90 ezer embert vesztettek az ukrán fegyveres erők az ellentámadásuk kezdete óta - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén csütörtökön Szocsiban.

"Az úgynevezett ellentámadás kezdete óta, a csak június 4-től vezetett legfrissebb adatok szerint az ukrán alegységek vesztesége már több mint 90 ezer fő - ezek egészségügyi és helyrehozhatatlan veszteségek -, és 557 harckocsi, közel 1900 különböző osztályú páncélozott jármű" - mondta az elnök.

Mint fogalmazott: Oroszország nyugodtan halad a "különleges hadműveletben" kitűzött céljainak elérése felé.

23:12
október 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint huszonhatezer ukránt tartanak nyilván eltűntként

Ukrajnában jelenleg több mint 26 ezer embert tartanak nyilván eltűntként - közölte Leonyid Timcsenko ukrán belügyminiszter-helyettes egy csütörtöki tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az eltűntek között mintegy 11 ezer civil és 15 ezer katona van. Hangsúlyozta, hogy minden egyes bejelentett eltűnt személyt nyilvántartásba vesznek.

"Együttműködünk az országos rendőrséggel és a katonai hírszerzéssel, mert ezek a szervek koordinálják a keresést" - tette hozzá.

06:29
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.