Őrjöngenek az ukránok Putyin legújabb lépése után, már nagyon közel a vég

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Román katonák bombamenedéket építenek Plauru faluban, a Duna-deltában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 568. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:07
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:23
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Jövőre több pénzt kap az ukrán védelmi ipar

"Jövőre jelentős költségvetési forrásokat fogunk hozzáadni a védelmi iparhoz - az ukrajnai fegyvergyártáshoz. És a drónokhoz. Mind a külföldön szükséges beszerzéshez, mind az ukrán gyártáshoz. Emellett csaknem 100 milliárd hrivnyát különítünk el a Stratégiai Ipari Minisztérium által felügyelt fegyvergyártásra, valamint az impozáns eredményeket felmutató ukrán drónhadsereg számára" - jelentette be éjszakai videójában az ukrán elnök.

06:31
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Bombamenedéket építenek Romániában

A román hadsereg katonái bombamenedéket építenek Plauru faluban, a Duna-deltában, 300 km-re keletre Bukaresttől. A román védelmi minisztérium bejelentette, hogy megkezdte a lakosok számára légiriadó óvóhelyek felállítását az ukrán határhoz közeli Plauru térségében, ahol a hétvégén dróndarabokat találtak. Szeptember 10-én a NATO-tag Románia közölte, hogy "az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló" drón részeit fedezte fel, és beidézte az orosz nagykövetség ügyvivőjét.

Épül a bombamenedék Forrás: AFP/Mihai Barbu
07:02
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 6021 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6224 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:27
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb csapások az ukrán kikötők ellen

Az orosz támadások miatt havonta közel 0,5 millió tonnával csökkent a dunai ukrán kikötők exportpotenciálja - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter. Szerinte ez élelmiszerhiánnyal fenyeget az ukrán mezőgazdasági termékektől függő országokban.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország szerdán ismét megtámadta Izmail és Reni kikötőit, károkat okozva a gabona-infrastruktúrában.

08:08
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Két roncsot hagyott maga után az ukrán támadás

Ukrajna orosz haditengerészeti célpontokra és kikötői infrastruktúrára mért dróncsapást a krími Szevasztopol városában. Ez volt az eddigi legnagyobb ukrán támadás az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottája ellen. A hajnali akcióban eltalált Minszk nevű nagyméretű partaszálló hajó és a Rosztov-Don nevű tengeralattjáró olyan súlyosan megsérült, hogy valószínűleg már javíthatatlan – közölte Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés tisztviselője.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy mindkét hajót teljesen megjavítják, és továbbra is normál üzemben fognak működni.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna 10 cirkálórakétával és három személyzet nélküli motorcsónakkal támadott meg egy fekete-tengeri hajógyárat, 24 embert megsebesítve. A tárca szerint hét rakétát lelőttek és valamennyi tengeri drónt kiiktatták.

08:43
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna brit rakétákat használt a támadáshoz

Ukrajna nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal mért csapást a szevasztopoli hajógyárra – jelentette a Sky News meg nem nevezett ukrán és nyugati forrásokra hivatkozva.

Az Egyesült Királyság május 11-én jelentette be a Storm Shadow cirkálórakéták leszállítását, amelyek hatótávolsága 250 kilométer. Ben Wallace brit védelmi miniszter akkor azt mondta , hogy a rakéták lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy csapást mérjen orosz katonai állásokra Kelet-Ukrajna és a Krím oroszok által megszállt részein.

Amíg az Egyesült Királyság nem döntött a Storm Shadow rakéták szállításáról, Ukrajna maximális ütőképességét az Egyesült Államok által szállított, 80 kilométeres hatótávolságú HIMARS rakéták jelentették, amelyek nem tudták elérni az oroszok által megszállt területek nagy részét.

09:05
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok megfigyelőket küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok megfigyelőket küld Kijevbe, hogy értékeljék az amerikai katonai segély felhasználását – közölte az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának főfelügyelői hivatala. Egy magas rangú tisztviselő már dolgozik amerikai és ukrán csapattagokkal az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén az értékelésen és a felügyeleten. "Hamarosan további személyzetet küldünk, hogy megkönnyítsék a nyomozati munkánkat" - áll a jelentésben.
A Védelmi Minisztérium Főfelügyelői Hivatala egy független ügynökség, amely a Pentagon programjainak és műveleteinek felügyeletéért felelős.
Az új megfigyelőcsapat bejelentésére akkor került sor, amikor a Biden-adminisztráció 24 milliárd dolláros további biztonsági és humanitárius segítségnyújtást kér az Egyesült Államok törvényhozásától Ukrajnának. A republikánus párt egyes képviselői az ukrajnai kiadások fokozottabb felügyeletét kérték.

09:29
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kína reakciója lesz majd érdekes

Aidan Foster-Carter, a Leedsi Egyetem szociológiával és modern Koreával foglalkozó kutatója a Sky Newsnak arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun valószínűleg tüzérségi lőszerek szállításáról egyezhetett meg élelmiszerért és olajért cserébe.

A szakértő szerint Kim oroszországi látogatásával kapcsolatban a legnagyobb kérdés az, hogy Kína mit gondol erről. "Oroszország történelmi okokból alig adott valamit Észak-Koreának. Kína az az állam, amelyik életben tartja Észak-Koreát. Hszi Csin-ping, aki Kim Dzsongun számláit fizeti, csodálkozhat, hogy az észak-koreai vezető járvány utáni első útja miért nem hozzá és Kínába vezetett, ezt érdekes lesz majd végignézni" - mondta Aidan Foster-Carter.

09:50
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Négy ukrán drónt lőttek le Oroszország felett

Az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelmi egységek szeptember 14-én helyi idő szerint nem sokkal éjfél után lelőttek két drónt Brjanszk megye felett. Húsz perccel később a minisztérium bejelentette, hogy a légvédelem megsemmisített egy harmadik drónt is ugyanabban a régióban. Tizenöt perccel később a minisztérium azt állította, hogy egy negyedik drónt is elfogtak Brjanszk megye felett. Károkról, sebesültekről nem számoltak be. Az orosz védelmi minisztérium a dróntámadások kísérletét Ukrajnának tulajdonította.
Brjanszk megye Ukrajnával határos északkeleten. Az elmúlt hetekben megszaporodtak a dróntámadásokról és kísérletekről szóló jelentések a megyében, mivel több légi támadást jelentettek az Orosz Föderáción belül.

10:10
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin elfogadta Kim Dzsongun meghívását

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsongun meghívását, hogy "egy alkalmas időpontban" látogasson el Észak-Koreába - jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsongun szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében "a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával" szemben.
Kim Dzsongun az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára "alkalmas időpontban". Putyin a KCNA közlése szerint "örömmel elfogadta" a meghívást.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Az orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televízióban elmondta, hogy az észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel.

10:35
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagykövet meglátogatta Paul Whelant

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, Lynne Tracey meglátogatta a börtönben Paul Whelant, a kémkedés vádjával bebörtönzött egykori tengerészgyalogost, és megismételte, hogy Washington elkötelezett amellett, hogy hazahozza – közölte a külügyminisztérium.
Whelant 2018-ban tartóztatták le Oroszországban, 2020-ban kémkedésért 16 évre ítélték. Whelan és az amerikai kormány is tagadta, hogy kém lenne.
Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Úgy gondoljuk, hogy Paul továbbra is óriási bátorságról tesz tanúbizonyságot jogtalan fogva tartása mellett. Tracy nagykövet megismételte neki, hogy Biden elnök és Blinken miniszter elkötelezett amellett, hogy hazahozzák."

11:08
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Oroszország és Észak-Korea elleni szankciókra készül

Az Egyesült Államok „nem fog habozni" újabb szankciók bevezetésével Oroszországgal és Észak-Koreával szemben, ha új fegyverüzleteket kötnek – közölte az amerikai külügyminisztérium.
"Számos intézkedést tettünk már az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyvereladásokat közvetítő entitások szankcionálására, és ha szükséges, további szankciókat is bevezetünk" - mondta Matthew Miller. A szóvivő szerint aggasztó, hogy Oroszország és Észak-Korea olyan fokozott együttműködésről tárgyal, amely sértheti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

11:42
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz képviselő: "Rishi Sunak is célpont!"

Oroszországnak rakétákat kellene kilőnie az Egyesült Királyságban lévő célpontokra, köztük Rishi Sunakra – mondta egy orosz képviselő.
A BBC újságírója, Francis Scarr által megosztott videóban Andrej Guruljov parlamenti képviselő azt mondja egy beszélgetős műsor résztvevőinek, hogy "a britek megpróbálják lerombolni az atomreaktorainkat". Szerinte válaszként nem az ukrajnai atomenergia-telepeket kell eltalálni, hanem az Egyesült Királyságot, hozzátéve: "Sunakot is! Ő is célpont!"
Guruljov azt is elmondta, hogy nincs olyan célpont az Egyesült Királyságban, amelyet a Kreml fegyveres erői ne tudnának elérni.

11:57
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenko meglepő utazása

Alekszandr Lukasenko megérkezett Moszkvába, ahol szeptember 15-én tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyinnal. A két elnök a nemzetközi helyzet mellett a regionális kihívásokat is megvitatja majd.

12:27
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kazahsztán drámai bejelentést tett

A kormányon lévő Amanat párt egyik tagja azt javasolta, hogy csökkentsék Kazahsztánban az orosz nyelvű televíziós közvetítések számát. Szerinte az ilyen nyelvű adások egy része megosztja a társadalmat és etnikai különbségekhez vezet. Azt is javasolta, hogy azok az orosz csatornák, amelyek továbbra is az országban akarnak sugározni, fizessenek az államnak.

13:18
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az örmény elnök megvádolta Oroszországot

Nikol Pasiján örmény elnök szerint Oroszország kudarcott valott a békefenntartásban a vitatott Hegyi-Karabahban, hozzátéve, hogy folyamatosan romlik a helyzet az örmények és az azeriek között. Pasiján biztos abban, hogy amennyiben egyáltalán nem lettek volna orosz békefenntartók a térségben, a konfliktus kezelhetőbb lenne.

A Politico-nak adott interjújában Pasiján kifejezte azon törekvéseit, hogy csökkentse országa oroszfüggőségét. Az azeriekkel kiéleződött konfliktust annak tudja be, hogy Oroszország az ukrán háború miatt befolyást vesztett a térségben, emellett pedig Moszkva nem akarja kockára tenni a török és azeri kapcsolatait Örményország miatt.

Mint ismert, Törökország az azerieket támogatja a konfliktusban.

Törökország volt az egyik első ország, amely elismerte Azerbajdzsán függetlenségét, míg Hejdar Alijev, az ország harmadik elnöke és egyben modern történetük legjelentősebb nemzetformáló személyisége úgy vélte, hogy Törökország és Azerbajdzsán egy nemzet, de két állam. Ez a felfogás máig is megmaradt, rendkívül szoros a kapcsolat a két ország között, és kulcsfontosságú cél, hogy szárazföldi kapcsolatot létesítsenek a területeik között.

Az orosz - örmény diplomáciai vita szeptemberben csúcsosodott ki, miután Örményország egyre erőteljesebb nyugatbarát politikát kezdett el folytatni.

13:57
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos orosz csapás

Az ukrán légierő csütörtökön arról számolt be, hogy az éjszakai órákban egészen hajnali fél háromig három irányból támadtak az ország déli és északi térségében Sahed-136/131 típusú drónokkal az orosz erők.

A közlés szerint az ukrán légierő a 22 orosz drónból 17-et megsemmisített.

Három drón a dnyipropetrovszki régiót támadta, és Szerhij Liszak kormányzó szerint számos épületben kárt tettek. A kormányzó hozzátette, hogy éjszaka az orosz tüzérség is lőtte a régiót.

14:47
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel globalizálta a háború negatív hatásait

Az Európai Unió válaszlépései az ukrajnai háború izolálása helyett globalizálták annak negatív hatásait, s csak remélni lehet, hogy maga a fegyveres konfliktus nem fog globálissá válni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban.

A tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) gazdasági és kereskedelmi miniszteri szintű ülésén kiemelte, hogy az EU az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe, a közösség ugyanis rendkívül elhibázott válaszokat adott az ukrajnai háború kitörésére.
"Az Európai Uniónak izolálnia kellett volna a háborút, ehelyett a döntései a háború következményeinek globalizációjához vezettek. Imádkozunk azért, hogy maga a háború ne váljon globálissá" - mondta.

15:41
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin elhagyja Oroszországot?

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvívő elmondta, hogy Kim Dzsongun viszontlátogatásra hívta Vlagyimir Putyin elnököt, aki elfogadta a meghívást. Peszkov emellett beszámolt arról is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter októberben fog Észak-Koreába látogatni.

16:16
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin nagy ajéndékának örült Kim Dzsongun

Dimitrij Peszkov újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan űrhajós kesztyűt ajándékozott Kim Dzsongunnak, amely már többször megjárta a világűrt. Emellett egy karabélyt is ajándékozott az észak-koreai vezetőnek. Kim Dzsongun szintén egy észak-koreai kézműves által megmunkált karabélyt adott az orosz elnöknek. Emellett más ajándékokat is adtak, erről azonban még nem érkeztek hírek.

17:09
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes amerikai beismerés

Brian Berletic volt amerikai tengerészgyalogos szerint Ukrajnának nincs esélye visszakapnia az oroszok által elfoglalt területeket. Hozzátette, hogy ezek a területek már hivatalosan is Oroszország részét képezik, nem fogják őket visszaadni Ukrajnának.

Berletic szerint az ukrán vezetőség ezt a háborút Oroszország meggyengítésére használja és nem érdekli őket, hogy ez a cél hány ukrán életbe kerül.

17:47
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Mi történik Apokalipszis tábornokkal?

Jurij Svjutkin, az orosz állami duma védelmi tanácsának altitkára nemrég közölte, hogy nem tud semmit Szergej Szurovkin orosz tábornok hollétéről, aki azt követően lett kegyvesztett, hogy állítólag támogatta a Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner-lázadást.

Szurovkinnal kapcsolatban már írtak korábban arról, hogy letartóztatták, majd háziőrizetbe került, van, aki szerint már új feladatot is kapott. Az apokalipszis tábornok néven is ismert katonai vezetőt nemrég állítólag külföldön látták, egy forrás pedig arról beszélt, hogy még mindig az orosz védelmi minisztérium szolgálatában áll, annak ellenére is, hogy nevét a minisztérium eltávolította a honlapjáról.

18:39
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kiutasított két amerikai diplomatát

Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárcához bekérették Lynne Tracyt, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, akinek "kemény tiltakozás keretében" hivatalos jegyzéket adtak át, amely szerint Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein, a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett.

A két diplomatának hét napon belül el kell hagynia Oroszország területét, persona non grata státusban.

A tájékoztatás szerint az amerikai diplomaták kapcsolatot tartottak fent az orosz nemzetbiztonságnak ártó, fizetett informátori tevékenységgel megvádolt Robert Sonovval, az amerikai konzulátus orosz állampolgárságú volt alkalmazottjával.

19:53
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Bulgária feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

Lengyelországgal ellentétben Bulgária úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát szeptember 15. után - jelentette be a bolgár kormány csütörtökön.

Szófia "nem támogatja" a korlátozások kiterjesztését - áll a kormány által kezdeményezett, a parlament által többséggel elfogadott határozatban, amelyet a 197 jelenlévő képviselő közül 124 támogatott.

A határozat szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát és kiemeli a világméretű élelmiszerbiztonság szavatolásának szükségességét.

20:37
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovákia kiutasította az orosz nagykövetség egyik munkatársát

Szlovákia csütörtökön kiutasította Oroszország pozsonyi nagykövetségének egyik munkatársát, és a külügyminisztériumba kérették az ügyben az orosz nagykövetet.

A szlovák külügyminisztérium indokként a nagykövetségi munkatárs tevékenységét jelölte meg, amely szerinte közvetlenül sértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt. A tárca hangsúlyozta, hogy az illetékes szlovák hatóságok gondosan dokumentálták e tevékenységeket.

Az orosz diplomatának 48 órája van arra, hogy elhagyja az ország területét.

21:37
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev törvényellenesnek minősíti az ukrán gabonaexport uniós blokádját

Törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősíti Kijev az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

"Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is" - olvasható a közleményben.

Emellett az ukrán külügyi tárca az európai normák megsértését is felrótta az Európai Unió országainak.

23:04
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Sikerrel elvégezték az alapkiképzést Svédországban a Gripeneken az ukrán pilóták

Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken - jelentette be a tárca csütörtökön Stockholmban.

Svédország még nem döntött arról, hogy szállít-e vadászgépeket Ukrajnának, de nem zárta ki ezt a lehetőséget.

"A kiképzés első szakasza véget ért, és a hadseregtől kapott jelentés szerint jól sikerült" - közölte az AFP francia hírügynökséggel Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

A svéd kormány májusban jelentette be Kijevben, hogy ukrán katonai pilótákat és más személyzetet hív meg a Saab svéd vállalat által gyártott Gripen vadászgépek használatára történő kiképzésre.

23:40
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz katonai szóvivő 14 támadás visszaveréséről számolt be

Tizennégy visszavert ukrán támadásról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Mint mondta, az ezek során elszenvedett ukrán veszteség mintegy 840 fő volt. Közülük a tábornok szerint mintegy 350 katona a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között két vezetési pontot, három lőszerraktárt, két harckocsit és egy Mi-8-as helikoptert.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a Fekete-tengeren az orosz Szamum légpárnás rakétahordozó fedélzeti fegyvereivel megsemmisített egy őt támadó ukrán személyzet nélküli motorcsónakot.

06:23
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.