Több helyen dróntámadás volt az éjjel, ismét véres harcok vannak Odesszában

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Súlyosan megrongálódott az odesszai katedrális
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 516. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:56
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:11
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte Moszkvát

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere azt mondta, hogy hétfő reggel két nem lakóépületet is eltaláltak drónok az orosz fővárosban. A Telegram üzenetküldő alkalmazásában közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy "nem történt komoly kár vagy áldozat". A dróntámadás helyi idő szerint hajnali 4 órakor történt.

A RIA orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt mondta, hogy a két drónt Ukrajna indította el, és mindkettőt elfogták és megsemmisítették. Az állítólagos támadás azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij "megtorlást" ígért Oroszországnak az odesszai katedrális elleni csapásra, amelyben egy ember meghalt, és több mint 20 ember megsebesült.

06:18
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij elmondta, mire van szükségük

Az Odessza elleni legutóbbi támadást követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több légvédelmi rendszer kiépítését kérte - ahogy fogalmazott: "teljes területünkre, minden városunkra és közösségünkre".

"Ukrajnának teljes értékű égi pajzsra van szüksége - csak így lehet legyőzni az orosz rakétaterrort" - írta a Twitteren.

06:48
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 7078 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7195 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 111 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:14
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

A dróntámadás miatt lezártak egy moszkvai sugárutat

Ahogy arról egy órája beszámoltunk, július 24-én a hajnali órákban két drón csapódott be Moszkva központjában. Helyi állami hírügynökségek szerint egy drón maradványait találták meg később, mintegy két kilométerre az orosz védelmi minisztérium főépületétől.

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester azt mondta, hogy a drónok két irodaházat találtak el. Állítólag elektronikus hadviselés semlegesítette őket. A polgármester szerint személyi sérülés nem történt.
Lezárták a Moszkva központjától a város széle felé vezető Komszomolszkij sugárutat – idézte a RIA hírügynökség a Közlekedési Minisztériumot.

07:58
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Négy gyerek is megsebesült Odesszában

Négy gyerek is megsebesült az odesszai rakétatámadásokban, amelyek súlyosan megrongálták a történelmi Krisztus színeváltozása székesegyházat, amely a város mérföldkőnek számító ortodox katedrálisa – mondta Oleh Kiper, Odessza regionális kormányzója. A katedrális főesperese, Andrij Palcsuk helytelenítette a templomot ért hatalmas pusztítást, amelyet szerinte egy orosz rakéta közvetlen találata okozott.

08:40
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev-Varsó egység

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy Kijev és Varsó „mindig egységesen fog kiállni", miután Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka területi ambíciókkal vádolta Lengyelországot. "Putyin próbálkozása, hogy éket verjen Kijev és Varsó közé, ugyanolyan hiábavaló, mint a kudarcos ukrajnai inváziója" - írta Kuleba a Twitteren.

„Oroszországgal ellentétben Lengyelország és Ukrajna tanult a történelemből, és mindig egységesen fog kiállni az orosz imperializmus és a nemzetközi jog tiszteletlensége ellen."

09:14
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország kazettás bombát használt

Ukrajna állítása szerint Oroszország kazettás lőszerrel lőtt egy kulturális központot Donyeck régióban. A védelmi minisztérium közölte, hogy a Chasiv Yar-i központban található a „humanitárius főhadiszállás", és a civilek segélyosztó pontjaként használták.

09:43
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szerdán ül össze a NATO-Ukrajna Tanács

Szerdára tűzték ki a NATO–Ukrajna Tanács új ülését, amely várhatóan a Fekete-tenger biztonságával foglalkozik – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Oanu Lungescu, a NATO szóvivője korábban azt mondta, hogy a találkozón, amelyet Zelenszkij telefonbeszélgetésben kért Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól, megvitatják azt a helyzetet, hogy Oroszország kilépett az egy éve fennálló ukrán gabonaexportról szóló megállapodásból.

10:28
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Hat települést lőttek az oroszok Szumi megyében

Az orosz erők hat községet lőttek Szumi megyében július 23-án, és több mint 50 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Telegramon. A poszt szerint Oroszország ágyúzta a Bilopillia, Krasznopillia, Kotin, Velika Piszarivka, Nova Szloboda és Szeredina Buda közösségeket.

Áldozatokról nem érkezett jelentés. A régióban keletkezett károkról jelenleg nincs információ.

10:59
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium terrorizmussal vádolja Ukrajnát

A Moszkvát ért dróntámadás egy nappal azután történt, hogy Ukrajna válaszcsapást ígért a fekete-tengeri kikötőváros, Odesa elleni orosz rakétacsapásért.

Ma reggel az orosz hatóságok két ukrán drónról számoltak be és a közösségi médiában megosztott videókon látszik, hogy Moszkva két különböző pontján is károkat okozott a támadás.

11:55
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült az odesszai gabonaraktár és négy ember megsérült

Oroszország dróntámadása a dél-ukrajnai Odesa kikötője ellen megsemmisített egy gabonaraktárt és megsebesített négy kikötői alkalmazottat - jelentette Ukrajna déli katonai parancsnoksága.

Az előzetes információk alapján három drónt semmisítettek meg a támadás során.

12:24
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Amerika

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy bár Ukrajna visszaszerezte annak a területnek mintegy felét, amelyet Oroszország eredetileg elfoglalt az invázió során, Kijevre "nagyon kemény harc" vár a folytatásban.

Antony Blinken így nyilatkozott:

Az ellentámadásnak még viszonylag korai szakaszában vagyunk, ami nem a következő egy-két hét alatt fog lezárulni. Úgy gondolom, még mindig több hónapnyi harc van hátra.

A Reuters arról is beszámol, hogy Blinkent megkérdezték, Ukrajna kap-e amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket, és azt mondta, hogy szerinte igen.

13:10
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezeket a területeket támadták az oroszok

Kilenc területet támadtak az oroszok július 24-én és összesen 8 ember sérült meg - jelentették helyi tisztviselők.

Az orosz erők az éjszaka folyamán kamikaze drónokkal támadták az Odesai területet, hat embert megsebesítve és a kikötői infrastruktúrát tönkretéve.

13:41
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Dróncsapás érte a krími lőszerraktárt

A megszállt Krím orosz meghatalmazott vezetője, Szergej Akszjonov azt állította, hogy ukrán drónok csapást mértek egy lőszerraktárra a megszállt Krímen belül. Kijev egyelőre nem kommentálta a vádat.

14:00
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanóanyag nyomait találták egy külföldi gabonahajón

Robbanóanyag nyomaira bukkantak egy Törökországból az oroszországi Rosztov-na-Don kikötőjébe gabonát felvenni tartó hajón - állította a moszkvai Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A hajó májusban az ukrajnai Kilija kikötőjében kötött ki, és robbanóanyagot szállíthatott az országba - jelentették.

Miközben a hajó a hónap elején Törökországban tartózkodott, a hajó megváltoztatta a nevét, és lecserélte a legénységét, amely 12 ukrán állampolgárból állt - közölte az FSZB.

14:38
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokat küldött a Krímhez

Ukrajna az éjszaka folyamán 17 drónnal próbálta megtámadni a Krímet - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A támadást azonban meghiúsították, és nem voltak áldozatok - tette hozzá.

Állítása szerint a 17 drónból 11 a Fekete-tengerbe zuhant, miután a drónelhárító berendezések lelőtték őket.

15:03
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások Odesszában

Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számol be, hogy Odesszában "helyi vészhelyzeti áramkimaradások" vannak. A régió az elmúlt napokban többször is orosz rakéta- és dróntámadások célpontja volt.

15:51
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Civil halt meg Herszonban

A Tass jelentése szerint a Dnyepr folyó bal partján fekvő, megszállt Herszonban egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült az ukrán ágyúzás miatt.

15:57
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeresen nyomulnak előre - állítják az ukránok

Ukrajna azt állítja, hogy erői az elmúlt héten több mint 16 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól az ország déli és keleti részén.

 

A hét folyamán... a felszabadított terület (délen) 12,6 négyzetkilométerrel (4,86 négyzetmérfölddel) nőtt  

- mondta Ganna Malyar védelmi miniszterhelyettes televíziós nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a kijevi erők további négy négyzetkilométert foglaltak el keleten.

16:29
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Látványos videón az ahogyan egy orosz drón kiiktat egy nyugati légelhárító üteget.

17:29
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilatkozott az ukrán védelmi hírszerzés tisztviselője

Az ukrán védelmi hírszerzés névtelenül nyilatkozó tisztviselője egy nagy hírportálnak azt mondta:

"Kijev a felelős a július 24-én kora reggeli Moszkva elleni dróntámadásért."

18:14
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megosztja a kazettás lőszerek használatáról szóló jelentést

Oleksii Reznikov védelmi miniszter július 23-án egy nagy hírportálnak azt nyilatkozta, hogy a következő napokban megosztja a Pentagonnal az Ukrajna kazettás lőszerhasználatáról szóló jelentést.

19:06
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

A bukaresti vezetők elítélték a román határ közvetlen közelében történt orosz dróntámadást

A román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett.

Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésében úgy értékelte: a román határ közvetelen közelében civil célpontok ellen intézett támadás komoly biztonsági kockázatot jelent a Fekete-tenger térségében, veszélybe sodorja az ukrán gabonakivitelt és ezen keresztül a világ élelmiszer-biztonságát.

19:49
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárt ért találat a Krím félszigeten, az oroszok ismét Odesszát támadták

Lőszerraktárt ért ukrán találat a Krím félszigeti Dzsankojban hétfőn, miközben az oroszok Odesszát és Duna menti gabonatárolókat támadtak az éjszaka folyamán - közölték helyi illetékesek.

Az orosz légvédelem tizenegy ukrán drónt fogott el vagy semlegesített Dzsankoj térségében - mondta el Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félsziget vezetője.

Akszjonov szerint Kirovszke körzetben egy lakóépület is megrongálódott a támadásban. A kormányzó hozzátette: biztonsági okokból lezárták a vasúti közlekedést Dzsankojban, és felfüggesztették a közúti közlekedést a települést Szimferopollal összekötő autópályán. A vasúti közlekedés később újraindult.

A krími vezető emellett öt kilométeres körzetben elrendelte a térségbeli falvak lakosságának evakuálását.

Dzsankoj közelében orosz légi támaszpont található.

Eközben az oroszok újra a fekete-tengeri Odesszát támadták, lerombolva egy gabonatárolót. A csapásban négy kikötői dolgozó megsérült - tájékoztatott Ukrajna déli parancsnoksága a közösségi médiában hétfőn.

Úgy tudni, hogy a támadásban három drón semmisült meg - fűzte hozzá a parancsnokság.

A hétfőre virradóra történt orosz dróntámadások a Duna mentén fekvő gabonatárolókat is érintettek, egy kisebb exportútvonalat, amelyet néhány ukrán gabonavállalat alternatívaként épített ki.

21:26
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek

Orosz gyerekeknek tanítják meg a harci drónok kezelését, és ez rávilágítva arra, hogy Oroszország hogyan tekint a drónok használatára "a modern háború tartós elemeként" – jelentette az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

22:45
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon.

"Szeretném megnyugtatni önöket, hogy országunk kereskedelmi és ingyenes alapon is képes kiváltani az ukrán gabonát, főként, hogy idén újabb rekordtermésre számítunk" - jelezte Putyin egy, az afrikai média számára írt cikkben, amelyet a Kreml honlapján is nyilvánosságra hoztak vasárnap éjjel.

A cikk szerint Oroszország - a nyugati szankciók ellenére - továbbra is azon dolgozik, hogy ellássa az afrikai országokat gabonával, élelmiszerrel, műtrágyával és egyéb árucikkekkel. Putyin emlékeztetett: Oroszország 2022-ben 11,5 millió tonna gabonát exportált Afrikába, míg az idei év első felében közel tízmillió tonna volt ez a mennyiség.

Moszkva az Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra készül, amely csütörtökön kezdődik Szentpéterváron.

23:32
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán állami igazságügyi igazgatóság vezetőjénél

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság (DSZA) vezetőjének irodájában - hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP).

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó - jegyzete meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek.

A NABU tájékoztatása szerint március elején az igazságügyi igazgatóság megbízott vezetője egy kereskedelmi vállalkozás képviselőjétől 7500 dollárt kapott, ebből 5000 dollárt a bíráknak kellett átutalni a kedvező döntéshozatal megtámogatására, 2500 dollárt pedig közvetítői szolgáltatásokra.

01:06
július 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egy hónap alatt több orosz lőszert gyártanak, mint tavaly egész évben

Gyenyisz Manturov, a védelmi kérdésekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta: „Az év eleje óta számos típusú különleges fegyvert és katonai felszerelést gyártottunk, jóval nagyobb arányban, mint tavaly. Ami a lőszert illeti, elértük azt a szintet, amelyen a havi szállítások meghaladják a tavaly egész éves megrendelések összességét”.

Az orosz kormányfőhelyettes, aki egyben ipari miniszter is azt is mondta, hogy

a védelmi ágazat csaknem valamennyi orosz vállalata tartani tudja ezt a kapacitást, és betartja a termelési határidőket.

Májusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz erők tevékenysége a fronton nagymértékben függ a hadianyagokból és felszerelésekből a kívánt időben érkező utánpótlástól.

06:27
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.