Megkapták az ukránok a kazettás lőszereket, de így is nagy bajban vannak

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK, UKRAINE - JUNE 28: A view of the 57th Motor Rifle Brigade as it fires artillery on the Bakhmut frontline as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Chasiv Yar, Ukraine on June 28, 2023. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 506. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:36
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:38
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz össztűz a Szumi régióra

Oroszország tegnap 23 alkalommal támadta a Szumi területet, a támadásokban egy ember meghalt - jelentette területi katonai vezetés.

06:50
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán civilek kínzásáról ír az AP

Ukrán civilek ezreit tartják fogva és kínozzák meg a börtönökben szerte Oroszországban és az oroszok megszállta területeken - írta a Kyiv Independent az AP cikkére hivatkozva. Az AP többek között azt írja, az oroszok a megszállt területeken 2026-ig 25 új börtönkolóniát és hat másik fogolytábor létrehozását tervezik.

07:22
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7302 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

Szintén tegnap 141 ember, köztük 63 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:47
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megkapta Ukrajna a kazettás lőszereket

Az ukrán fegyveres erők megkapták a kazettás lőszereket, amelyet az Egyesült Államok ígért, hogy segítsen fellendíteni Kijev ellentámadását – közölték a két ország magas rangú katonai tisztviselői. „Most kaptuk meg őket, még nem használtuk, de gyökeresen megváltoztathatják [a csatateret]" – mondta csütörtökön Olekszandr Tarnavszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

10:35
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drónok Voronyezsnél

A légvédelmi erők lelőttek három drónt (UAV) Voronyezsnél, áldozatok nem voltak - közölte pénteken Telegram-csatornáján Alekszandr Guszev, a Voronyezsi terület kormányzója.

Guszev hozzátette, hogy a helyzetet személyes ellenőrzése alatt tartja.

11:04
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem csak az USA-tól kapott kazettás lőszert

Kijev nemcsak az Egyesült Államoktól, hanem más országoktól is kapott kazettás lőszert – mondta Douglas Sims tábornok, a Pentagon vegyes vezérkarának műveleti igazgatója.

Tudjuk, hogy volt néhány (kazettás lőszer) amelyeket korábban harmadik országok szállítottak át - mondta újságíróknak.

Sims azt is hangsúlyozta, hogy ezeket már kiszállították Ukrajnába.

11:31
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán nyereségek

Az ukrán erők folytatták az ellentámadást, és a frontvonal legalább három részén, köztük Zaporizzsja megye nyugati részén és Bahmut környékén július 13-án értek el nyereségeket - közölte az Institute for Study of War.

12:04
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drón a kurszki atomerőműnél

Lezuhant és felrobbant egy drón a Kurszki Atomerőmű műholdvárosában , Kurcsatovban. Az erről szóló információt a kurszki régió kormányzója , Roman Starovoit megerősítette a Telegram csatornán .

„Szerencsére a lakók közül senki sem sérült meg. A kritikus létesítmények nem sérültek meg a drón lezuhanása és az azt követő detonáció következtében" – írta a régió vezetője.

Elmondása szerint a drón lezuhanása és felrobbanása miatt egy bérház sérült meg, amelynek a homlokzata és az üvegezése megtört. Starovoit megígérte a lakosoknak, hogy a közeljövőben segítenek a lakások helyreállításában.

12:38
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin visszautasította Putyin ajánlatát

Felajánlottam a Wagner-csoporthoz tartozó zsoldosoknak, hogy lázadásuk után továbbra is együtt szolgáljanak Oroszországban - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön késő este megjelent interjúban, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a Wagner jogilag nem létezik.

"Prigozsin (...) azt mondta, miután meghallgatott: nem, a fiúk nem értenek egyet egy ilyen döntéssel" - olvasható az interjúban.
Putyin azt mondta a lapnak, nincs lehetőség arra, hogy a Wagner a jelenlegi formájában megmaradjon. "A Wagner nem létezik" - mondta Putyin a Kommerszantnak. "Nincs törvény a katonai magánszervezetekről. Egyszerűen nem létezik" - hangsúlyozta az orosz államfő.

13:02
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna támadó drónokat semmisített meg Odessza felett

Július 14-én éjjel nyolc drónt lőttek le Odessza felett. Erről a "Déli" Légi Parancsnokság számolt be.

Még kettőt lőttek le Mikolajiv megye felett. Összesen hat orosz Shahed-136/131 támadó drónt semmisítettek meg a „Déli" Légi Parancsnokság légvédelmi erői és eszközei, és további négy kamikaze drónt is lelőttek az egységek.

13:32
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Saldo: Az ukrán katonák úgy halnak a fronton, mint a legyek

A kijevi hatóságok kímélik a nyugati felszerelést, ezért gyalogosokat vetnek be a harcba - mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Saldo, a Herszon régió megbízott kormányzója.

Szerinte az ilyen embertelen hozzáállás az ukrán hatóságok védjegyévé vált.

"Mindezt azért, hogy kedvező benyomást keltsenek a nyugati urakkal szemben, és továbbra is homályban tartsák a lakosságot a dolgok valódi állásáról" - hangsúlyozta Saldo.
Moszkva többször hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába pumpálása csak meghosszabbítja a konfrontációt.

14:03
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyecket, Makejevkat és Gorlovka városát lőtték

Az ukrán erők péntek reggel Donyeck, Gorlovka és Makejevka városát lőtték, összesen 17 darab 155 és 152 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki - közölte a DNR képviselete az ukrán háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések közös ellenőrzési és koordinációs központjában (JCCC).

14:33
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Belgorodot robbanóanyagot szállító drónok támadták meg

Robbanóanyaggal megpakolt drónok csütörtökön kétszer is támadták a Belgorodi területet. Számolt be a Shot nevű Telegram-csatorna.

A csatorna szerzői szerint először az ukrán határtól egy kilométerre fekvő Demidovka falut érte a csapás. A drón ott egy robbanószerkezetet dobott le. Ezután az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadta a Volokonovszkij járásban található Sztarij falut - a drón orosz területre repült, és két VOG-17-es robbanószerkezetet dobott le a falura.

Úgy tudjuk, hogy a két belgorodi település elleni támadás során senki sem sérült meg, pusztítást sem jegyeztek fel. Az első drónt az előzetes adatok szerint Szumi területről, a másodikat Harkiv területről indították.

15:03
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikertelen donyecki támadása

Az ukrán fegyveres erők (AFU) az elmúlt 24 órában több mint tízszer próbáltak támadásba lendülni és áttörni az orosz védelmi vonalat a Donyecki Népköztársaságban (DNR). Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, a Luganszki Népköztársaság (LPR) népi milíciájának munkatársa a RIA Novosztyinak nyilatkozott.

Elmondása szerint az ellenség Kurdjumovka, Kleshcheevka, Ivanovszkoje, Bogdanovka és Hromovo térségében próbált támadni. Ezek a támadások mind sikertelenül végződtek az ukrán hadsereg számára, és a védelem visszaverte őket.

A veszteségek pótlására Marocsko szerint az AFU parancsnoksága a Csaszovij Jarban állomásozó erősítéseket szállítja át. Mint ismertté vált, a tüzérségi egységek is e helység területén összpontosulnak.

15:38
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Robbanások történtek Odessza régióban és Krivij Rihben. Számolt be a TSN ukrán tévécsatorna Telegram-csatornája.

Az ukrán légierő csapásveszélyre figyelmeztetett Odessza, Dnyipropetrovszk és Kirovográd térségében. Ezekben a régiókban, valamint Szumi, Mikolajiv és a Herszon terület ukrán ellenőrzésű részén légiriadót hirdettek.

16:01
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az F-16-osok bevetése jelenleg nem ideális

Az ukrajna harctéri körülményei jelenleg "nem ideálisak" az F-16-os vadászgépek bevetéséhez - mondta Douglas Sims altábornagy július 13-án.

"Úgy értem, az oroszok még mindig jó légvédelmi képességekkel rendelkeznek. És a rendelkezésre bocsátott F-16-osok száma nem biztos, hogy elég lenne ahhoz, ami most történik" - tisztázta a tábornok.

16:34
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán előrehaladás Bahmutnál

A vezérkar szerint Ukrajna előrenyomult a Bahmuttól délre fekvő részeken a Bila Hora-Andriivka szektorban – tájékoztatott Andrij Kovalov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője július 14-én.

16:59
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megsemmisítette az orosz drónokat

Ukrajna azt állítja, hogy 17 oroszország által indított drónból 16-t megesemmisített. A Suspilne azt írja, hogy a dróntámadás Odesa , Mikolajiv és Dnyipropetrovszk régiókban történt.

A jelentés szerint egy ember megsérült, és a közeli épületek megrongálódtak, amikor egy drón eltalált egy közüzemi társaságot a Dnyipropetrovszk régióban található Krivij Rihben.

17:31
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Zaharova: A NATO szponzorálja a nukleáris terrorizmust

A NATO-kormányok szponzorálják a Kijev által végrehajtott nukleáris terrorizmust. Ezt írta pénteken Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, kommentálva egy ukrán drón Kurcsatovban történt lelövését.

Egy ukrán drón zuhant le Kurcsatov városában, ahol a kurszki atomerőmű található. Azok az országok, amelyek a kijevi rezsimnek szállítanak fegyvereket, azt tervezik, hogy nukleáris katasztrófa esetén a Marsra telepítik őket? Nem lesz rá idejük. És Nagy-Britanniának például nincsenek saját űrhajói. Nem is beszélve a NATO-országok túlnyomó többségéről. A NATO-országok népeinek meg kellene érteniük, hogy kormányaik a kijevi rezsim által szponzorálják a nukleáris terrorizmust - mondta Zaharova.

Korábban Roman Sztarovoit, a Kurszki terület kormányzója elmondta, hogy az ukrán drón éjjel zuhant Kurcsatovban, a detonáció megrongálta egy lakóház homlokzatát. Ugyanakkor áldozatok nem voltak.

18:01
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai videón, ahogy ukrán katonák műveletet hajtanak végre

Ukrajna megosztott egy videót, amely azt mutatja, hogy az ukrán erők motorcsónakokkal és drónokkal Dnyipro felé tartanak, és ahogy közeledtek a sziget felé elkezdtek fegyverekkel lőni.

A támadásban három orosz katona meghalt, öt másik pedig megsebesült - közölte az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek parancsnoksága.

Közölték, hogy egy "ellenséges hajót" is megsemmisítettek.

18:40
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Mindent felülmúló halálos fegyver gyártásába kezd a Rostec

A Rostec állami vállalat a nagy pontosságú fegyverek elleni védekezésre szolgáló RDG-U füstképző gránát sorozatgyártásának megkezdésére készül - közölte Bekkhan Ozdojev, az állami vállalat hagyományos fegyverek, lőszerek és speciális vegyszerek klaszterének ipari igazgatója a TASZSZ-nek adott interjúban.

A gránát gyors és hosszú füstködöt, valamint magas hőmérsékletű hőzónákat hoz létre. Ez jól véd a hőkamerás célzókészülékkel ellátott fegyverek és a nagy pontosságú, hővezérlésű fegyverek ellen. Most folynak az előkészületek a termék tömeggyártásának megkezdésére. A gyártás megkezdésének időzítése a megrendelőtől függ. Arra számítunk, hogy még idén megrendelést kapunk az RDG-U első tételére

- mondta.

Ozdojev megjegyezte, hogy a gránát jelentősen felülmúlja nemcsak a hazai, hanem a külföldi analógokat is.

19:06
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Felmérték az amerikai vadászgépek bevetésével kapcsolatos nukleáris csapás kockázatát

Az Ukrajnának szállítható amerikai F-16-os vadászgépek képesek nukleáris fegyver hordozására, így feltételezhető, hogy fennáll a nukleáris csapás kockázata. Ebben a kérdésben nem lehet az ellenséges fél óvatosságára hagyatkozni. A Lenta.ru-nak nyilatkozott Alekszandr Perendzsiev katonai politológus.

Tegnap [Szergej] Lavrov [orosz külügyminiszter] azt mondta, hogy Oroszország az F-16-osokat nukleáris fegyverek hordozóinak tekinti. Hogy nem fogjuk kiválogatni, hogy az ott lévő robbanófejek nukleárisak vagy hagyományosak. Tehát az USA szünetet tart, hogy kitalálja, mit tegyen ezután. Egyértelmű, hogy egyszerűen veszélyessé vált a vadászgépek szállítása

- mondta Perendzsiev.

Hozzátette, hogy az USA nem tagadhatja meg teljesen a szállítást. A katonai politológus szerint a Pentagon egy kedvezőbb helyzetre számítva elhalaszthatja a végső döntést. Például addig, amíg nem változik a politikai helyzet Oroszországban vagy az Egyesült Államokban.

Bár nem világos, hogy mik lehetnek ezek a változások, mert Lavrov világosan kifejezte Oroszország álláspontját. Abból kell kiindulnunk, hogy fennáll a [nukleáris csapás] kockázata. Az F-16-os egy hordozóeszköz. Nem kell találgatni a kávézóasztalnál, hogy pontosan mit is szállít. Abban sem szabad reménykednünk, hogy vannak ott értelmes emberek. Már bebizonyították az ellenkezőjét azzal, hogy kazettás bombákat szállítottak Ukrajnának

- zárta a Lenta.ru beszélgetőpartnere.

Lavrov július 13-án azt mondta, hogy Moszkva már magát az amerikai F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadását is fenyegetésnek tekinti a nukleáris szférában. Hangsúlyozta azt is, hogy az USA és a NATO tetteikkel az Oroszországgal való közvetlen fegyveres összecsapás veszélyét idézik elő.

19:35
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kivonta csapatait Ukrajna szomszédjának területéről

Oroszország szinte az összes csapatát kivonta Fehéroroszországból - közölte az ukrán Állami Határőrszolgálat.

Az orosz hadsereg elsősorban gyakorlótérként használta a területet.

Szerencsére az orosz katonák száma a fehéroroszországi kiképzőterületeken folyamatosan csökken

- mondta Andrij Demcsenko, a szolgálat szóvivője egy sajtótájékoztatón a Kyiv Independent szerint.

A közelmúltig a számukat 2000 katonára becsültük, de mostanra újabb rotációra került sor, és szinte az összes orosz katonát kivonták Fehéroroszország területéről.

Az orosz hadsereg az ukrajnai inváziót megelőző hetekben közös hadgyakorlatokat tartott Fehéroroszországgal, és onnan indította támadásainak egy részét.

20:01
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Minszk

Minszk azt állítja, hogy Wagner csapatok már Fehéroroszországban vannak és fehérorosz katonákat képeznek ki egy Asipovicsy melletti táborban - jelentette a VoenTV fehérorosz hivatalos katonai hírcsatorna.

20:31
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ezt mondta az ellentámadásról

Az ukrán erők egy hét alatt több mint 1700 métert haladtak előre Melitopol irányában - közölte Mykola Urshalovics nemzeti gárdista ezredes.

21:11
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia aknakereső drónokat küld

A dán védelmi minisztérium 6 drónt bocsátott rendelkezésre aknakereséshez, az Ukrajnának nyújtott segélycsomagjuk részeként. Ez a legújabb innovatív megközelítés a területek ellenőrzésére

- írta Ukrajna védelmi minisztere.

21:55
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Bulgária hatalmas katonai segítséget küld

Bulgária nagy összegű katonai segélycsomagot adott át Ukrajnának, amely 100 páncélozott járművet is tartalmaz.

22:18
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy újabb csúcskategórás rakétákat semmisítettek meg

Oroszország azt állítja, hogy lelőtt két, Nagy-Britannia által szállított Storm Shadow rakétát.

Az orosz légvédelmi erők lelőtték a rakétákat. Nem voltak áldozatok, és az infrastruktúra sem sérült meg

- írta Zaporizzsja Oroszország által beiktatott vezetője a Telegramon.

22:50
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika szerint nőtt Ukrajna előnye Zaporizzsjában

Az ukrán erők "némi előnyre tettek szert" a nyugati Zaporizzsjai régióban - közölte egy vezető amerikai székhelyű kutatóintézet.

A kijevi csapatok az elmúlt napokban folytatták ellentámadásukat Donyeck és Zaporizzsja térségében.
Legutóbbi frissítésében egy orosz katonai blogger azt is állította, hogy az ukrán erők elfoglaltak egy orosz erődítményt Robotyne falutól északkeletre, Zaporizzsja egyik falujában.

23:10
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának szánt Hawk rakéták visszavásárlása

Washington visszavásárolja a Tajvannak eladott, leszerelt HAWK légvédelmi rakétákat, és egy katonai segélycsomag részeként Ukrajnának szállítja őket - jelentette a China Times.

23:52
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Tábornok: Rajtunk múlik hogyan öljük meg az ellenséget

Ez a mi problémánk, és rajtunk múlik, hogyan öljük meg az ellenséget. Lehetséges és szükséges az ellenséget kiiktatni. Ha a partnereink félnek használni a fegyvereiket, akkor mi a sajátjainkkal fogunk ölni. De csak annyit, amennyi szükséges

- mondta az AFU főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok.

01:17
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket bombázza az ukrán tüzérség

Orosz jelentések szerint, péntek este 18 ukrán tüzérségi lövedéket lőttek ki az ukránok a donyecki régióra. Károkról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

01:17
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy drón a kurszki atomerőmű közelében

A kurszki régió kormányzója, Roman Starovoit pénteken bejelentette, hogy lezuhant egy drón Kurcsatovban, amelynek területén a kurszki atomerőmű található. Személyi sérülés nem történt, a létesítmény nem sérült meg.

01:55
július 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét több helyen légiriadót rendeltek el

A Nikolaev régióban működik a légvédelmi rendszer, a térségben légiriadót rendeltek el - írja a RIA Novosztyi.Mikolajiv régióban, valamint a Kherson régió Kijev által ellenőrzött részein is megszólaltak a szirénák.

12:00
július 15, 2023
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás: négyszáz ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntöttek

Négyszáz, a háborúban érintett ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány - jelentette be szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás a Facebookon közzétett videóban elmondta: sürgős kérést kaptak Viktor Mikitától, Kárpátalja kormányzójától, "aki egy korrekt ember és jól tudunk vele együtt dolgozni". A kormányzó arról számolt be, hogy a belső menekültek ellátása számukra nagy kihívást jelent, ezért Magyarország segítségét kérte legalább 50, de akár 400 ukrán gyermek sürgős kéthetes táboroztatásában.
A magyar kormány döntött, teljesítjük az ukrán kérést úgy, ahogyan azt az ukránok szeretnék, tehát fogadjuk mind a 400 gyermeket, ha kell, azonnal kéthetes táboroztatásra - jelentette ki Menczer Tamás.
Az első csoport - 63 gyermek és 36 édesanya - hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el, a gyermekeknek programokat is szerveznek a tábor idejére - tájékoztatott az államtitkár. A többi csoport augusztus 20-ig megérkezik - tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta: bár ez egy váratlan, azonnali kérés volt, a kormány "menetrend szerint" is táboroztat évek óta ukrán gyerekeket. Idén nyáron több mint ezer ukrán gyermek táboroztatását finanszírozzuk, végezzük - tette hozzá. Ők nem kárpátaljai magyarok, hanem valamennyien olyan ukrán gyerekek, akiknek a lakóhelye, illetve a szülei érintettek a harcokban - húzta alá.
Magyarország tehát segít - jelentette ki Menczer Tamás. Magyarország és a magyar kormány a béke pártján áll, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborúba - emlékeztetett.
"De Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segítjük a bajba jutottakat, a gyerekek táboroztatása is egy fontos eleme, egy fontos lépése ennek a humanitárius segítségnyújtásnak" - hangsúlyozta Menczer Tamás.