Nagy a baj: ismét lezárták a Kírm hidat, leállás volt a zaporizzsjai atomerőműben

Események

war religion Orthodoxy Horizontal orosz ukrán háború
A találatot kapott katedrálisból kimentett ikonok előtt imádkoznak a hívek Odesszában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 517. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:05
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:17
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 7066 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4767 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:27
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Megszűnhetnek az európai gabonakorlátozások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videóüzenetében számolt be arról, hogy nagyszabású megbeszélést tartott a kormány tisztviselőivel és a nemzetközi kapcsolatok szakértőivel az ukrán mezőgazdasági termékek európai országokon keresztül történő exportjáról.

"Nagyon fontos megállapodás született az Európai Bizottsággal szeptember 15-ét illetően, amely gabonaexportunk korlátozásának utolsó napja, és úgy gondoljuk, hogy az európai fél ezen a napon teljesíti kötelezettségeit, amikor az ideiglenes korlátozások megszűnnek. A korlátozások bármilyen kiterjesztése teljességgel elfogadhatatlan és egyértelműen nem európai. Európának megvan az intézményi kapacitása arra, hogy racionálisabban cselekedjen, mintsem egy bizonyos termék határait lezárja. Mindenkivel nagyon aktívan dolgozunk azon, hogy olyan megoldást találjunk, amely összhangban van Európánk szellemiségével" - mondta az ukrán elnök.

06:48
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország légitámadást indított Kijev ellen

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy Oroszország légitámadást intézett Kijev ellen kedd hajnalban. Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője azt mondta, hogy a légvédelmi rendszerek működnek.

"Kijev külvárosában légvédelmi rendszerek vesznek részt a támadás visszaverésében" - írta a Telegram üzenetküldő csatornán.

07:16
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna még idén megkezdi az EU-tárgyalásokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videójában kijelentette, hogy országa még idén megkezdi a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásról. Hozzátette, hogy Ukrajna teljesen felkészült erre, és mindent megtesznek azért, hogy az EU részéről is kellően széles legyen a fogadókészség.

07:43
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Forró leállás" volt a zaporizzsjai atomerőműben

Az ukrán Energoatom nukleáris ügynökség Telegramon jelentette be, hogy a megszálló orosz erők a Zaporizzsja Atomerőműben a 4-es reaktort "forró leállás" állapotba helyezték.

"Az ilyen intézkedések súlyosan megsértik a nukleáris létesítmény üzemeltetési engedélyében foglalt követelményeket" - mondta az Energoatom. "Jelenleg a ZNPP 4-es blokkját kizárólag "hidegleállás" állapotban kell üzemeltetni."

Az orosz erők 2022 márciusa óta foglalják el a Zaporizzsja Atomerőművet. 2023 júniusában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az oroszok robbanóanyagokat helyeztek el az erőműben, hogy felkészüljenek egy esetleges támadásra. A figyelmeztetések röviddel azután érkeztek, hogy június 6-án egy orosz támadás elpusztította a Kahovkai Vízerőművet. A gát megsemmisülése jelentős biztonsági kockázatot jelentett a zaporizzsjai üzem számára, amely a gát és a Kahovka-tározó által szolgáltatott hűtővízre támaszkodott. A 4-es reaktor melegleállítási állapotba állítása növeli ezeket a kockázatokat. Petro Kotin, az Energoatom elnöke "bűnösnek" nevezte azt a döntést, hogy a reaktort melegleállási állapotba helyezték át. "Ez az ukrán és a nemzetközi jog szándékos megsértése" - fogalmazott.

08:13
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai katonai segély érkezik

A Biden-kormányzat további 400 millió dollár katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. A csomag elsősorban lőszert tartalmaz a HIMARS és a NASAMS tüzérségi rendszerekhez, valamint a Stinger és Javelin vállról indítható rakétavetőkhöz, de a támogatás része lesz jónéhány Black Hornet nano-drón is, amelyeket hírszerzésre használatnak az ukránok.

08:46
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház is megszólalt a moszkvai dróntámadásról

A Fehér Ház kijelentette, hogy nem támogatja az Oroszország elleni támadásokat, miután Ukrajna két drónt lőtt ki Moszkvára hétfőn reggel.

"Általában véve nem támogatjuk az Oroszországon belüli támadásokat" - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Oroszország "terrorcselekménynek" nevezte a két drón moszkvai támadását. Mindkét szerkezetet hatástalanították. A lezuhanó maradványok irodaépületekre estek, nem sérült meg senki.

09:14
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Megsebesült egy franciáknak dolgozó amerikai újságíró

Az Agence France-Presse (AFP) francia nemzeti hírügynökség azt közölte, hogy egyik videós újságírója megsebesült egy orosz dróntámadásban.

Dylan Collins amerikai állampolgár, aki sok beszámolót készített az ukrajnai háborúról, több repeszsérülést szenvedett a megszállt Bahmut város közelében történt támadásban – közölte az ügynökség. A 35 éves férfit jelenleg kórházban kezelik.

10:13
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy héttel a robbantás után ismét lezárták a krími hidat

Leállították a forgalmat az Oroszország és a Krím-félsziget között közúti kapcsolatot biztosító kercsi hídon – közölte Moszkva. Hivatalos indoklást nem adtak.

A hídon egy hete történt robbanás, amiben egy háromtagú család autója sérült meg. A szülők meghaltak, a gyerek súlyos állapotban került kórházba. A vélhetően tengeri drónról indított rakéta okozta robbanásban jelentősen megsérült a 2x2 sávos híd egyik oldala. Lehetséges, hogy a mostani lezárás a helyreállítási munkákkal van összefüggésben.

10:38
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszai kormányzó: Oroszország blokkolni akarja a gabonaexportot

Oroszország célja az ukrán gabonaexport megakadályozása – közölte Odessza kormányzója. Oleh Kiper egy televíziós interjúban azt mondta: miután Oroszország kilépett az ukrán gabonaegyezményből, igyekszik ellehetetleníteni az ukrán gabonaszállításokat az odesszai kikötőből azzal, hogy gabonaraktárakat lő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap azt nyilatkozta egy, az afrikai médiának szánt cikkben, hogy Oroszország idén újabb rekordtermésre számít, és képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon akár kereskedelmi, akár ingyenes alapon.

11:07
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

29 hajó várakozik az ukrán kikötő környékén

29 hajó állt meg Ukrajna kulcsfontosságú Duna-parti Izmajil kikötői terminálja közelében – derült ki a tengeri adatokból. Bár nem világos, hogy pontosan mi okozta a leállást, az azután történt, hogy Oroszország támadást indított az odesszai Reni dunai kikötőváros ellen.

A légicsapások hét embert megsebesítettek, és a vízi út menti infrastruktúrát érintették, amely a fekete-tengeri gabonamegállapodás megszűnése óta az ukrán gabona létfontosságú alternatív útvonalává vált.

A MarineTraffic elemző cég hajókövetési adatai alapján 29 hajó, köztük vegyianyag-szállító tartályhajók is megálltak Izmajil környékén. Az adatok szerint további három hajó is horgonyt vetett a Reni-Odessza terminálhoz vezető vízi úton.

11:35
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szövetségese amerikai kibertámadástól tart

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára, Vlagyimir Putyin szövetségese azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy kibertámadásokat tervez Oroszország kritikus információs infrastruktúrája ellen – jelentette az orosz állami média.

Azt mondta, hogy az Egyesült Államok Kiberparancsnokságának Nemzetbiztonsági Ügynöksége és a NATO Kibervédelmi Együttműködési Központja "ukrán zászló alatt" tervez támadásokat.

12:00
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Ukrán rakéta csapódott az odesszai katedrálisba

A Kreml tagadta, hogy orosz erők csapást mértek a történelmi ortodox katedrálisra Odesszában. Fegyveres erőink soha nem támadnak a szociális infrastruktúra létesítményeire, nem beszélve templomokról és más hasonló létesítményekről, ezért nem fogadjuk el az ilyen vádakat, ez abszolút hazugság

- mondta Dmitrij Peszkov szóvivő.

Moszkva egy Ukrajna által indított rakétát okol a károkért.

Az UNESCO határozottan elítélte a székesegyház elleni támadást, és bejelentette, hogy a következő napokban szakértőket küld a károk felmérésére.

12:41
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gyalogsági aknákat találtak a zaporizzsjai atomerőműnél

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete közölte, hogy gyalogsági aknákat talált az orosz kézben lévő Zaporizzsja atomerőmű egyik területén Ukrajnában, és már második hónapja panaszkodott, hogy ez megsértette a biztonsági eljárásokat.

13:12
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Komoly támogatást kap Ukrajna Litvániától

A litván Államvédelmi Tanács jóváhagyta a 2024-2026 közötti időszakra szóló katonai segélytervet Ukrajnának 220 millió dollár értékben - közölte a litván védelmi minisztérium. A segítségnyújtás mind a halálos, mind a nem halálos segélyekre, a katonai kiképzésre, a pénzügyi hozzájárulásokra és a katonai felszerelések javítására összpontosul Litvániában.

A Vilnius által Kijevnek nyújtott katonai segítség összértéke hamarosan eléri az 550 millió dollárt.
A korábban Ukrajnának nyújtott vagy ígért katonai segély két NASAMS légvédelmi rendszert, 72 darab M113-as páncélozott járművet, drónokat , hadianyagot és egyéb támogatást foglal magában.

13:43
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Litván kikötőkön át lehetne szállítani az ukrán gabonát

Litvánia felszólította az Európai Uniót, hogy a balti kikötőket használja fel ukrán gabonaexportra a fekete-tengeri gabonakezdeményezés összeomlása után – jelentette az AFP. Ez évi 25 millió tonna gabona szállítását segítheti elő – vélik a litván illetékesek.

Az EU megígérte, hogy támogatja Ukrajna azon erőfeszítéseit, hogy a mezőgazdasági termékeit az úgynevezett „szolidaritási sávokon" keresztül exportálja, amelyeket 2022 májusában hoztak létre, hogy segítsék Kijevnek termékeinek kiszállítását. A szolidaritási sávok eddig több mint 45 millió tonna gabona, olajos mag és egyéb termék exportját segítették elő.

14:23
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz drónokkal pusztítják az infrastruktúrát

Oroszország egyik napról a másikra megtámadta Zsitomir megyét iráni gyártmányú Shahed drónokkal – írta Vitalii Bunechko kormányzó július 25-én a Telegramon.

Az előzetes információk szerint az infrastruktúra megsérült a csapások következtében. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

14:56
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Reznikov: Folytatódni fognak az orosz célpontok elleni támadások

Oleksii Reznikov védelmi miniszter egy nagy hírszolgáltatónak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is támadni fogja az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő célpontokat, hogy csökkentse Oroszország harci kapacitását és "segítsen ukrán életeket menteni".

15:19
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálódik a Nemzeti Atomenergia Ügynökség

A NAÜ elsősorban aknaveszélyt és az esetleges villanyvezeték meghibásodásokat vizsgálja az oroszok által megszállt Zaporizzzsja atomerőmű környékén.

Rafael Mariano Grossi főigazgató elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség "látott néhány aknát az elkerített pufferzónában".

15:47
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt a megszállt Donyeckben

Robbanás történt a megszállt Donyeckben.

16:09
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Új módosítást hagyott jóvá a Duma

Az Orosz Állami Duma Védelmi Bizottsága jóváhagyta azt a módosítást, amely megtiltja az ország elhagyását azoknak, akinek a katonai behívója felkerül a Gosuslugi weboldalra (az orosz kormány által üzemeltetett digitális platform).

16:51
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Anglia további együttműködésről tárgyalt

Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak a "további védelmi együttműködésről" lehetőségéről egyeztettek ma délelőtt telefonon.

Az ukrán elnök közölte: beszélt a miniszterelnökkel Odessza történelmi központjának és kikötői infrastruktúrájának "megsemmisítésére" tett orosz kísérletekről.

Meg kell védenünk Odesszát

- írta a Twitteren, sürgetve Ukrajna légvédelmének további támogatását.

17:28
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az oroszok

Két ukrán katonai drón lelőttek, miután megkísérelték megtámadni az egyik orosz, Fekete-tengeren tartózkodó hajót – közölte Oroszország.

"A Fekete-tengeren a Szergej Kotov orosz hajó továbbra is ellátja feladatait" - közölték Telegramon.

18:09
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kisebb előrelépést ért el

Az ukrán hadsereg kedden arról számolt be, hogy Dél-Ukrajna egyes részein csekély előrelépést tett az orosz erők elleni harcban.

Andrij Kovaliov, a fegyveres erők vezérkarának szóvivője elmondta, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak délkeleti irányában, az Ukrajna által a múlt hónapban visszafoglalt települések közelében.

Az ukrán csapatok megerősítették az általuk elfoglalt pozíciókat, de az orosz védelmi vonalak egyelőre kitartanak– írta a Reuters.

18:49
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb pénzügyi támogatást kapott Ukrajna

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület.

Ezzel a támogatással az EU arra törekszik, hogy 2023-ig stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében. A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 10,5 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

A hitel formájában nyújtott források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

19:48
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a brittek

Az orosz katonai csapásokat "gyenge hírszerzés és a diszfunkcionális célpontmeghatározás" jellemzi az ukrajnai háború kezdete óta - közölte kedden a brit védelmi minisztérium hírszerzési értékelésben, amely Moszkvának a fekete-tengeri gabonaegyezményből való kilépése óta végrehajtott támadásaira összpontosított.

A Twitteren közzétett jelentés szerint amíg érvényben volt a megállapodás, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon tengeri úton - a többi között szegényebb országokba -,

"Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja".

"Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken" - írta a Twitteren a brit minisztérium.

20:48
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy bloggert Nyugat-Ukrajnában

Őrizetbe vettek a hatóságok a nyugat-ukrajnai Lviv megyében egy bloggert, aki nyilvánosan, élő internetes adásban bűnözőknek nevezte az ukrán fegyveres erők tagjait, és akadályozta a behívók kézbesítését - hozta nyilvánosságra kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint a drohobicsi lakosú Marjan Csaváról van szó.

Az SZBU közlése szerint a rendfenntartók számos más bűncselekményt is dokumentáltak, egyebek mellett azt, hogy a férfi törvényesnek nevezte Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agresszióját.

21:45
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

A frontra látogatott egy ukrán vezető

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka újabb látogatást tett a Donyeck megyei Bahmut és Liman városoknál szolgáló ukrán alakulatoknál.

"Meglátogattam dandárjainkat a harci cselekmények két aktív irányában. A Bahmutnál és Limannál kialakult heves harcok miatt szükség volt terveink módosítására, a parancsnokok meghallgatására, a kialakult helyzetről, a problémákról alkotott véleményük megismerésére és a megfelelő döntések meghozatalára. Fontosnak tartom, hogy megértsem, mire van szükségük a parancsnokoknak és a katonáknak közvetlenül a harctéren, és hol vannak jelenleg a legsúlyosabb helyzetben" - fogalmazott a parancsnok a Telegramon közzétett üzenetében.

22:37
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Titkos jelentést közöltek az ukránok

Az ukrán katonai hírszerzés megszerezte és honlapján közzétette kedden az isztambuli közös koordinációs központ orosz részlegének titkos jelentését, amely - a hírszerzés közlése szerint - Oroszország legfelsőbb katonai-politikai vezetése számára készült, és "a gabonamegállapodás meghiúsításának folyamatát" tartalmazta.

A jelentés szerint a központ orosz tagjai fő feladatuknak a gabonaegyezség keretében exportált ukrán gabonamennyiség lehető legnagyobb mértékű csökkentését tekintették.

"Az ellenőrzések eredményei szerint 46 hajó részvételét akadályozták meg, továbbá 303 hajó mozgását 342 napra korlátozták" - áll a szövegben.

00:17
július 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai fegyverszállítmány

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 160 milliárd forint) értékű, újabb katonai csomagot küld Ukrajnának - jelentette be az amerikai kormány kedden.

A szállítmány tartalmaz légvédelmi felszereléseket, tüzérségi eszközöket, lőszereket, páncélozott járműveket és páncéltörő eszközöket, valamint egyéb felszereléseket - olvasható a külügyminisztérium közleményében, amelyben kiemelik, hogy az elnöki felhatalmazással élve Antony Blinken külügyminiszter rendelte el az eszközök lehívását a meglévő katonai készletekből, ami azt jelenti, hogy az napokon belül Ukrajnába érkezhet.