Az oroszok egyre súlyosabb csapásokat mérnek Kelet-Ukrajnára, nem tettek le Kijev elfoglalásáról sem

Események

Devastation In Borodyanka Amid Russian Invasion Of Ukraine NurPhoto General news Conflict Unrest Conflict and War Russia Ukraine War Russian Aggression War Zone March 2022 Ukraine War Ukraine War 2022, Ukrajna, orosz-ukrán háború
A teddy bear is hung onto a tree next to the wreckage of the damaged residential building by the Russian air raids in Borodyanka , Bucha Raion of Kyiv Oblast, on 7 April 2022. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 46. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
08:16
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ismételten olajembargót követelt Oroszországgal szemben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét olajembargót követelt Oroszországgal szemben szombat esti videóüzenetében. "Azonnal cselekedni kell, ha egy zsarnokság agressziót indít minden ellen, amin az európai béke nyugszik" - hangsúlyozta az ukrán elnök. Mint mondta, az olajembargónak kell lennie a teljes civilizált világ első lépésének. "Oroszország azt meg fogja érezni. Akkor indokolt lesz számukra, hogy a békét keressék és véget vessenek az értelmetlen erőszaknak" - jelentette ki Zelenszkij.

Úgy vélekedett, hogy

a demokratikus világ határozottan lemondhat az orosz olajról.

Mint fogalmazott, "a háborúellenes koalíció" világos célja gyorsan véget vetni a háborúnak. "Ezért nem csak erkölcsi kötelessége az európai erőknek és a demokratikus államoknak, hogy támogassák Ukrajna béke iránti vágyát" - mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök ismételten azt hangoztatta, hogy az orosz agresszió nem fog Ukrajnára korlátozódni.

- fogalmazott.

08:18
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

45. napja védekeznek

Volodimir Zelenszkij videóüzenetében kiemelte, hogy hazája már 45. napja védekezik az orosz agresszióval szemben. "Gondolták-e Moszkvában, hogy az inváziót követő 45. napon ez lesz? Nem, még elképzelni sem tudták. Mi azonban megvalósítottuk" - húzta alá az ukrán elnök, további szankciókat és fegyvereket követelve a Nyugattól.

08:22
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Teljes kereskedelmi embargó

Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter szombat este a közszolgálati rádióban bejelentette, hogy Ukrajna teljes kereskedelmi embargót vezet be Oroszországgal szemben. "Ez a jogi rögzítése a kereskedelmi kapcsolatok gyakorlati megszakításának az Oroszországi Föderációval" a hadművelet február 24-i megindítása miatt - mondta Szviridenko.

A miniszter közölte: a kijevi vezetés becslései szerint

az embargó 5,5 milliárd euró veszteséget jelent majd Moszkvának.

Hírügynökségek felidézték, hogy 2015 óta már hatályban van a részleges importtilalom az orosz termékekre. Kijev azonban továbbra is naponta több mint 100 milliárd köbméter orosz földgázt enged át területén az Európai Unió felé.

Az orosz földgáz zavartalanul halad át Ukrajnán az EU felé - képünk illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo
08:34
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Mexikó elfogadhatatlannak tartja Ukrajna orosz invázióját

Mexikó elfogadhatatlannak tartja Ukrajna orosz invázióját - jelentette ki szombaton Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök videóüzenetében egy adománygyűjtő rendezvényen. "A konfliktus békés rendezését szorgalmazzuk" - tette hozzá nyilatkozatában.

López Obrador igyekezett megőrizni Mexikó semlegességét az orosz-ukrán konfliktusban, és elutasította szankciók bevezetését Oroszország ellen. A latin-amerikai ország támogatta az ENSZ-ben azt a határozatot, amely a moszkvai vezetést csapatai visszavonására sürgette, a világszervezet közgyűlésének csütörtöki szavazásán ugyanakkor tartózkodott, amikor felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Andrés Manuel López Obrador Forrás: AFP/NurPhoto/Eyepix
08:40
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország országok egész sorával harcol

"Az Oroszországi Föderáció, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság mára már biztos, hogy nem egyedül Ukrajnával, hanem országok egész konglomerátumával néz szembe. Talán egyenesen a NATO-val? Feltehetően ez így nem helytálló, de bizonyos résztvevők elég sokan vannak, így például a magánbiztonsági cégek és kivezényelt kiképzők formájában" - jelentette ki szombaton Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai donyecki szakadár terület vezetője.

Hozzátette, hogy az ellenfél nagyon is hozzáértően folytatja a harccselekményeket, ideértve a védelmi vonalak kiépítését és a tüzérségi támadásokat. Sejtetni engedte, hogy az ukrán kormányerők önmagukban nem tudták volna ezeket a képességeket ilyen rövid időn belül kialakítani.

08:48
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz találat ért egy salétromsav-tárolót

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó szombat este közölte, hogy ismét orosz találat ért Rubizsne településen egy salétromsav-tárolót. Felszólította a település lakóit, hogy maradjanak otthonaikban vagy az óvóhelyeken, a levegőben terjedő egészségkárosító gáz miatt tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat. Az általa közzétett videón sűrű, vöröses felhőt lehet látni. Az oroszbarát szeparatisták ugyanakkor azt állították, hogy ukrán kormányerők felelősek a vegyi üzemben keletkezett találatért.

Olekszandr Szajika, a szomszédos Liszicsanszk katonai parancsnoka felszólította a helyi lakosokat, hogy haladéktalanul hagyják el a települést. "Sajnos a tüzérségi támadások nem lankadnak" - mondta videóüzenetében, hozzátéve, hogy az ukrán erők nem adják fel Luhanszkot.

08:50
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok

Pavlo Kirilenko, Donyeck megyei kormányzó közölte, orosz támadások következtében öt civil vesztette életét és öten megsebesültek Vuhledar és Novomihajlivka településeken. Harkov térségéből két halott civilt jelentettek.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a déli fekvésű Mikolajiv térségéből hét orosz rakétacsapást jelentettek. Halálos áldozatok nem voltak. Az ukrán kormányerők ellentámadásai során viszont nyolcvan orosz katona vesztette életét, megsemmisítettek három harckocsit, illetve egy harci helikoptert és egy repülőgépet.

08:53
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

700 ezren menekültek Oroszországba

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat este ismertette, hogy
több mint 700 ezer ember menekült el a donyecki és luhanszki "népköztársaságokból", illetve Ukrajna más térségeiből Oroszországba a hadművelet február 24-i kezdete óta. Mint mondta, csak szombaton 24 ezer ember hagyta el Ukrajna harci övezeteit Oroszország irányába.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője pedig arról számolt be, hogy a nap folyamán 4532 civilt sikerült kimenekíteni az ostromlott városokból humanitárius folyosókon keresztül.

Az ukrajnai háború elől elmenekült emberek hátrahagyott járművei és kiégett autók roncsai egy részben leomlott hídon az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev közelében lévő Irpinyben Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
08:55
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Rögtönzött bombákkal okoznak veszteségeket az ukránoknak az orosz csapatok

A brit katonai hírszerzés közlése szerint az orosz csapatok rögtönzött robbanószerkezetek segítségével okoznak veszteségeket az ukrán kormányerőknek, csökkentve harci kedvüket és korlátozva szabad mozgásukat. "Az orosz erők ezen felül továbbra is csapásokat mérnek az infrastruktúrára, ami járulékos civil áldozatok magas kockázatával járhat" - hívta fel a figyelmet a brit védelmi minisztérium közleményében.

08:59
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO állandó katonai jelenlétet tervez

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az esetleges jövőbeli orosz agressziókra tekintettel állandó katonai jelenlétet tervez az észak-atlanti szövetség határain.

- jelentette ki Stoltenberg a The Telegraph című brit lapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a NATO alapvető átalakuláson megy keresztül, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök cselekményeinek hosszú távú következményeit tükrözi.

Jens Stoltenberg Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Ercin Top
09:11
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev még a donbaszi harcra készül

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szombaton az ukrán televízió műsorában arról beszélt, hogy Putyin és Zelenszkij találkozója még várat magára. Mint mondta, Kijev egyelőre a donbaszi harcokra készül. Azt követően Kijev erősebb tárgyalási pozícióban lesz a csúcstalálkozóhoz - vélekedett Podoljak.

Az ukrán tisztségviselő szerint Kijev erős biztonsági garanciákat szeretne, és ezért most magas árat fizet. "Igen nehéz mindez, naponta vesztünk embereket és infrastruktúrát. Oroszországnak azonban meg kell szabadulnia az imperialista álomképektől" - fogalmazott Podoljak.

David Arahamija ukrán főtárgyaló arról beszélt, hogy alig történtek előrelépések a béketárgyalásokon. A szakadár népköztársaságokra és a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetre utalva hangsúlyozta, hogy a kijevi vezetés "nem fog területeket feladni és nem fog semmit sem elismerni".

09:26
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió újranyitja kijevi nagykövetségét

Az EU újranyitja nagykövetségét Ukrajna fővárosában, Kijevben, miután Oroszország ukrajnai inváziója után ideiglenesen Lengyelországba helyezte át. Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője pénteken ukrajnai látogatásán jelentette be a terveket.

Borrell azt is mondta, az ukrán miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a közeljövőben sorra kerülő EU-Ukrajna Társulási Tanács előkészületeit.

Olaszország húsvét után újra meg kívánja nyitni kijevi nagykövetségét – közölte szombaton Luigi Di Maio külügyminiszter – jelentette az Ansa olasz hírszolgálat.

09:55
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Futball béketúrába kezdett a Sahtar Doneck

Kelet-Ukrajna legnagyobb labdarúgóklubja, a Sahtar Doneck Görögországban barátságos mérkőzéssel nyitotta meg az általuk "Football for Peace"-nek nevezett turnét a ligaéllovas Olimpiakosz ellen.

A Sahtar mezőnyjátékosai olyan mezt viseltek, amelyen az orosz katonai offenzíva által ostromlott 10 város egyikének a neve szerepelt.

A lelátón 176 játékot helyeztek el annak a 176 gyermeknek az emlékére, akik a háború február 24-i kezdete óta haltak meg Ukrajnában. A jótékonysági körút keretében pénzt gyűjtenek a háború által érintett ukrajnai emberek megsegítésére.

Az ukrán csapat menedzsere azt mondta:

Az 5000 szurkoló előtt játszott meccsen a házigazda Olimpiakosz 1-0-ra nyert. A Sahtar április 14-én a lengyelországi Gdanskban folytatja túráját a Legia ellen.

Béketúrán a Sahtar Doneck csapata Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

10:21
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz tábornok eshetett el Ukrajnában

Meg nem erősített jelentések szerint egy újabb magas rangú orosz tábornok halt meg az ukrajnai csatákban. Alekszandr Beszpalov ezredes, az 59. gárda harckocsiezred parancsnoka a hírek szerint az ukrán védelmi erők elleni csatában halt meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kilencedik ezredesét veszítette el azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Helyi sajtóértesülések szerint pénteken Beszpalov temetését tartották az oroszországi Ozerszk városában.

Az ukrán védelmi minisztérium becslései szerint Oroszország több mint 19 ezer embert veszített.

10:32
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc vonat hagyhatja el ma Luhanszk régiót

A kelet- ukrajnai Luhanszk ostromlott régiójának lakosai a mai napon kilenc vonattal evakuálhatják a területet, és készen állnak a civilek menekülésére – közölte Luhanszk régió kormányzója.

Szerhij Gaidai a hírt a Telegram frissítésében jelentette be ma kora reggel, a legtöbb vonat nyugati városokba, például Lvivbe indul.

10:38
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Leszerelt katonákat hívhat vissza az orosz hadsereg

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy tudja, hogy Oroszország a növekvő veszteségek kompenzálására azt tervezi, hogy 2012 után leszerelt katonákat hív vissza a hadseregbe. A toborzás elsősorban a moldovai Dnyeszteren túli területekre összpontosul.

Moszkva hivatalosan nem erősítette meg, hogy mekkora emberveszteség érte a háború kezdete óta, a Kreml szóvivője csak annyit ismert el, hogy "Oroszország jelentős csapatveszteségeket szenvedett".

Nyugati katonai szakértők 7-15 ezer közé teszik az orosz áldozatok számát, Ukrajna szerint több mint 19 ezer orosz katona halt meg.

10:56
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonai konvoj mozog Harkovtól keletre

Az ukrán hadsereg friss hadműveleti jelentésében azt állítja, hogy az orosz erők megpróbálják áttörni az ukrán védelmet a kelet-ukrajnai Izumban, további egységeket helyezve át a területre, miközben megpróbálnak teljes ellenőrzést elérni Mariupol városa felett.

Folytatódik Harkov részleges blokádja és a város ágyúzása – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A Maxar Technologies amerikai űrtechnológiai magáncég által közzétett műholdfelvételeken egy nyolc mérföld hosszú katonai konvoj látható dél felé a kelet-ukrajnai Velkij Burluk városnál Forrás: AFP/Maxar Technologies

Jelentésük szerint Donyeck és Luhanszk térségében az ukrán katonák nyolc orosz támadást hiúsítottak meg, négy harckocsit, nyolc páncélozott járművet és 13 légi célpontot semmisítettek meg, köztük három repülőgépet, egy helikoptert, öt pilóta nélküli gépet és négy szárnyas rakétát.

11:03
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra szombaton

Magyarország területére 2022. április 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5 213 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon 5 045 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 930 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 9-én 531 ember, köztük 210 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 22 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

12:07
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Nemzetközi nyomás alatt Németország

Egy nagy német kereskedelmi csoport szerint sok kis- és középvállalkozás a robbanásszerűen emelkedő energiaárak miatt pénzügyi válságban van - és emiatt ellenzi az orosz földgáz importjának betiltását.

A német kis- és középvállalkozások szövetsége (BMVW) 1200 céget kérdezett meg arról, hogy támogatnák-e az orosz energiaimport azonnali leállítását, ha az megemelné a beszerzési árakat.
A dpa német hírügynökséggel megosztott felmérés eredményei szerint a cégek 56 százaléka nemet mondott a földgázra vonatkozó tilalomra - és 52 százalékuk igent mondott a kőolajra vonatkozóra.

Az ukrajnai konfliktus miatt

Németország egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt találja magát, mivel ellenzi az orosz olaj- és gázembargó bevezetését.

12:47
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Riasztották a Gripeneket

Azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar április 10-én a reggeli órákban, ezért a Magyar Honvédség légvédelmi szolgálata riasztást adott ki, és felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő vadászgépek számára.

Ismét dolguk akadt a Gripeneknek Forrás: MTI/Ujvári Sándor
12:54
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Mikolajiv térségét

Oroszország hét rakétát lőtt ki Mikolajiv térségére, áldozatokról nem érkezett jelentés - írta a Kyev Independent a déli műveleti parancsnokság jelentése alapján.

E szerint, miközben az orosz erők megpróbálják megerősíteni csapatállásaikat Mikolajiv és Herszon környékén,

rakétacsapásokkal demoralizálják a lakosságot.

13:24
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

500 háborús bűnöst azonosított Ukrajna

Ukrajna eddig 500 feltételezett háborús bűnöst azonosított, de emellett legalább még 5600 ilyen eset lehet - idézi a Sky News Iryna Venediktovát, Ukrajna főügyészét.

A főügyész a háborús bűnösök közé sorolta Putyint is,

megjegyezve, hogy egy ellene folyó eljárás már csak a pozíciója miatt is nehéz lenne.

A kramatorszki vasútállomás elleni támadást is háborús bűntettnek nevezte, a támadásban több mint 50 civil halt meg.

A kramatorszki vasútállomást érte rakétacsapás, több mint 50 ember halt meg Forrás: AFP/Fadel Senna
13:53
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Iskolát, lakóházakat lőttek Luhanszkban - fotó

Iskolát, lakóházat bombáztak a luhanszki régióban, Szeverodonyeckben - írta a Nexta a régió kormányzójára hivatkozva. A támadásnak nem volt áldozata.

14:24
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Intenzív orosz tüzérségi támadás a harkivi régióban

Ketten meghaltak és többen megsebesültek, miután tüzérségi támadás érte a harkivi régióban található Derhacsi városát - írta az ANews a régió kormányzójára hivatkozva.

Oleh Szinyhubov azt írta, az orosz tüzérség legalább 66 támadást hajtott végre több régióban.

15:05
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Húsvét miatt tűzszünetet kér Ferenc pápa

A közelgő húsvét alatt tűzszünetet kért a felektől Ferenc pápa - írta a Sky News.

A katolikus egyházfő a a Szent Péter téren megtartott virágvasárnapi szentmiséjében azt mondta, a keresztre feszített Krisztus sorsa ismétlődik meg a férjüket, fiaikat sirató nőkben, a bombák elől gyermekkel a karjukon menekülőkben, a meghalni hátrahagyott idősekben, a jövőjüktől megfosztott fiatalokban, a katonákban, akiket testvéreik megölésére küldenek.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco
15:18
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok - fotó

Szétlőttek egy orosz lőszerraktárat az ukrán erők - írta a Kyev Independent. A támadás helyét egyelőre nem közölték.

15:25
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Emberkereskedők vadásznak a menekült ukrán nőkre

Brit veteránok védik az ukrán nőket a legforgalmasabb lengyel átkelők környékén, ugyanis a térségben olyan bűnszervezetek tevékenykednek, akik az orosz-ukrán háború elől menekülő nőket szemelték ki. 

Részleteket itt olvashat: Ukrán menekültlányokra vadásznak szexuális ragadozók

16:27
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Friss adatok az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint április 10-ig az oroszok 19 300 katonát vesztettek, az élőerőn kívül az ukránok 152 harcászati repülőt, 137 helikoptert és 722 tankot semmisítettek meg. Az adatokat az oroszok nem erősítették meg.

16:49
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétacsapás érte a dnyiprói repülőteret

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint újabb orosz rakétatámadás érte a dnyiprói repülőteret. Noha a repülőteret már március közepén szétbombázták, és nem maradt ott semmi, folyamatosan hullanak a rakéták - írták.

17:25
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Halálos, radioaktív anyagokat lophattak Csernobilból

Ukrajna azzal vádolja a csernobili atomerőművet elfoglaló oroszokat, hogy radioaktív anyagokat loptak el a kutatólaboratóriumokból - írta a The Guardian.

A területért felelős ukrán állami ügynökség szerint 133 mérgező anyagot vittek el.

17:55
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Tíz éve leszerelt katonákat hív vissza Oroszország

Az orosz hadsereg az elszenvedett veszteségek miatt kénytelen a már tíz éve leszerelt állományt visszahívni - írta a The Guardian a brit védelmi minisztériumra hivatkozva. Toboroznak a Moldovához tartozó Dnyeszteren túli régióból is, áll a bejegyzésben.

18:04
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Új front nyílik Kelet-Ukrajnában, még évekig tarthat a háború

Újabb, hatalmas csata közeleg Kelet-Ukrajnában, és az oroszok háborúja évekig elhúzódhat - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, miután a szövetséges külügyminiszterekkel tárgyalt.

A teljes cikk ITT olvasható.

18:23
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint az oroszok újra megtámadják majd Kijev környékét

Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében, azon belül is Mariupolban, ellenkező esetben az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit. - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a "háború szívének" nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

"Minél erősebb a pozíciónk Mariupolban, annál erősebb lesz a pozíciónk az ország keleti részén, a Donyec-medencei régióban, és ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk azokon Moszkvával szemben" - fogalmazott Zelenszkij.

Hangsúlyozta: ellenkező esetben az sem biztos, hogy egyáltalán folytatódnak a béketárgyalások, mert az orosz csapatok visszatérnek a már elhagyott területekre, így Moszkva már nem lesz érdekelt a párbeszéd folytatásában. Megjegyezte, hogy a polgári lakosok ellen elkövetett atrocitások után nehéz folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal.

"Meg kell viszont ragadnunk a lehetőséget a diplomáciai megoldásra, ha van ilyen" - emelte ki.

19:09
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Új, rettegett parancsnokot nevezett ki Putyin

Alexander Dvornikov tábornok személyében új parancsnoka van az ukrajnai orosz hadműveleteknek, - a tábornok korábban Szíriában szerzett tapasztalatot.

19:18
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisült a dnyiprói repülőtér a bombázásban

Ismét légicsapást mértek az orosz erők vasárnap Dnyipro városára, ahol a támadásokban teljesen megsemmisült a repülőtér - közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

A helyi vezető kifejtette, hogy a rakéták a repülőtéren kívül egy mellette lévő infrastrukturális létesítménybe is becsapódtak. Megjegyezte, hogy már másodjára érte támadás a megyeszékhely repülőterét. Mikola Lukasuk, a megyei tanács elnöke később nyilvánosságra hozta, hogy az előzetes információk szerint öt határőr sérült meg a rakétatámadásokban.

19:37
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas orosz konvoj halad Kelet-Ukrajnában

Az alábbi képeken az látható, ahogyan egy orosz katonai konvoj tart déli irányba, Harkov közelében.

21:00
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az osztrák kancellár hétfőn találkozik Putyinnal

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - jelentette be az osztrák kancellári hivatal.

Nehammer lesz első európai vezető, aki Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta találkozik Putyinnal.

A kancellár a bejelentés előtt tájékoztatta szándékáról Berlint, Brüsszelt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és a párbeszédet akarja elősegíteni a háborús felek között - közölte a bécsi hivatal szóvivője.
Nehammer ukrajnai látogatásáról utazik tovább Moszkvába, szombaton Kijevben találkozott Zelenszkijjel.

21:02
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok diszkriminálása ellen tüntetnek Németországban

Mintegy 600 oroszbarát tüntető, 350 autóval vett részt egy demonstráción vasárnap az észak-németországi Hannoverben - írja a The Guardian.

A Reuters értesülései szerint az orosz és német zászlókat lobogtató motoros felvonulók

a Németországban élő oroszokat érő diszkrimináció miatt tiltakoztak.

A kormányzat 2020-as statisztikái szerint Németországban körülbelül 235 ezer orosz állampolgár él.

21:45
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország offenzívára készül, hogy áttörje a donbaszi védelmi vonalakat

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország támadó hadműveletre készül, hogy áttörje a donbaszi védelmi vonalakat - írja a Kyiv Independent.

A fő cél ukrán városok – Popasna, Rubizsne, Nyzhne és Novobakhmutivka – elfoglalása.

A fegyveres erők jelentése szerint Oroszország újabb támadásokat is indíthat Harkov ellen.

22:57
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország mindent megtesz az orosz turistákért

Az Oroszországgal együttműködő utazásszervezők 300 millió eurós kölcsönt kapnak - írja a meduza.io.

A Turkish Airlines 1,5 millió ülőhelyet oszt ki saját járatain az orosz turisták számára, és új légitársaság jön létre, amely kizárólag az Orosz Föderációból induló charter járatokkal fog foglalkozni.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Törökország idén hárommillió orosz turistát vár - írják, majd hozzáteszik: a turisztikai szezont fenyegették az uniós szankciók, amelyek megtiltották az orosz légitársaságok lízingszolgáltatását. Emiatt a legtöbbjük szinte teljesen felhagyott a külföldi repüléssel.

Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou
00:47
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így nézhet ki az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Amerikai katonai elemzőkre hivatkozva a meduza.io egy lehetséges orosz offenzíváról ír. Ezt azután közölték, hogy műholdfelvételeken "katonai járművek százai" láthatóak, amelyek Veliky Burlukon keresztül Izyum felé haladnak.

Az Izyum irányításának átvétele esetén az orosz csapatok a Dnyeper és a térség más, stratégiailag fontos városai felé mozdulhatnak majd el.

06:30
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború 47. napjának híreiről ITT írunk a továbbiakban.