Élőben láttuk, ahogy fordul Európa történelme

Események

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás,
London, 2016. június 24. A Nagy-Britannia európai uniós tagságát ellenző választópolgárok egyike követi kivetítőn a referendum részeredményeit Londonban 2016. június 23-án, a brit EU-tagságról tartott népszavazás napján. (MTI/EPA/Hannah McKay)
Vágólapra másolva!
Az egész világot megdöbbentette a britek döntése arról, hogy kilépnek az unióból. A leadott voksok 52 százaléka állt a kilépés mellett. A font és a londoni tőzsde a hírre azonnal beszakadt, a brit pénz harmincéves mélypontra esett. David Cameron brit miniszterelnök bejelentette lemondását. A kilépéspártiak vezetője, Boris Johnson szerint az Egyesült Királyságnak nem kell kapkodnia a kilépéssel, de az EU vezetői azt nyilatkozták, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, minél előbb el kell kezdeni a válópert, vagyis a kilépési tárgyalásokat. Az EU szinte minden vezetője arról beszélt, hogy a brit szavazás után újra kell gondolni az uniót. Skócia és Észak-Írország többsége a maradás mellett szavazott, újra az asztalra került egy népszavazás Skócia függetlenségéről, illetve Észak-Írország Írországhoz való csatlakozásáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül106 bejegyzés
10:39
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Más világ lesz Brüsszelben

Más világ lesz az Európai Unióban Nagy-Britannia kilépésével, szűkebb, hatékonyabb döntéshozatalra lesz szükség Brüsszelben - mondta Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, intézetigazgató.

Biztosan átalakul a politikai döntéshozatal, ami akár ahhoz vezethet, hogy egy szűkebb mag jön létre, és a történtek még inkább arra késztethetik az uniót, hogy Nagy-Britannia nélkül sokkal ütőképesebb - bár nagymértékben tekintélyt vesztő - európai vezetés álljon fel. 

10:41
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Tanácskozást tartanak az alapítók

Tanácskozást tartanak szombaton Berlinben az Európai Unió alapító országainak külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a brit EU-népszavazás következményeit.

A német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban rendezendő tanácskozáson Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok diplomatái vesznek részt

10:43
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Rossz nap ez Európa számára

Csalódottságának adott hangot a német alkancellár a szavazás eredményére reagálva. „Az ördögbe! Rossz nap ez Európa számára” - írta Sigmar Gabriel, a Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren.

Csalódottságának adott hangot a német külügyminiszter is. „Nagyon kijózanítóak a Nagy-Britanniából érkező hírek” - mondta Berlinben Frank-Walter Steinmeier.

10:47
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A francia és a holland euroszkeptikusok is népszavazást követelnek

A francia és a holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról a brexit hírére.

„A népek szabadsága végül mindig érvényesült. Bravó az Egyesült Királyságnak! Most mi következünk - brexit, frexit” - írta péntek reggel Twitter-fiókján Florian Philippot, a francia Nemzeti Front alelnöke.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt bevándorlásellenes vezetője - a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus - is követelte pénteken, hogy hazájában szintén tartsanak referendumot az EU-tagságról.

10:49
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter szerint Cameron nem mond le

A brit külügyminiszter szerint David Cameron kormányfő nem mond le. Philip Hammond a Sky News hírcsatornának azt mondta: a kormányfő „világossá tette, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, továbbra is ellátja feladatát. Az országnak folytonosságra és stabilitásra van most szüksége” - tette hozzá.

Marad - egyelőre Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
10:53
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Zuhan a forint

Péntek reggel hét óra körül vált biztossá, hogy a britek többsége az EU-ból történő kilépést támogatta a csütörtöki népszavazáson.

Az euró jegyzése a kora hajnali 312,97 forintról 6 órára 318,16 forintra, fél nyolcra

321,41 forintra emelkedett.

A dollár árfolyama hajnalban 273,98 forint, 6 órakor 289,16 forint, fél nyolckor
292,36 forint volt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A frank hajnalban 284,39 forintot, hat órakor 296,44 forintot, fél nyolckor 300,15 forintot ért.

Az euró árfolyama is esett a dollárhoz képest: a hajnali 1,1424 dollárról 1,1004 dollárra. A lengyel zloty 7 százalékkal, a román lej 4,5 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a kínai jüan pedig 0,6 százalékkal 5,5 éves mélypontra esett.

10:55
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az EU-nak vissza kell szereznie a bizalmat

Elszomorítónak nevezte a francia külügyminiszter a brit szavazók döntését, és kijelentette, hogy az EU-nak sürgősen vissza kell szereznie az emberek bizalmát. A francia kormány még péntek délelőtt tanácskozást tart a brit népszavazás következményeiről, majd Francois Hollande államfő is nyilatkozik.

10:56
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az EU-nak figyelnie kellene elégedetlen polgáraira

Brüsszelnek rá kellene ébrednie, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió számos polgára nem elégedett azzal, ahova Európa tart - hangsúlyozta pénteken a norvég kormányfő.

„Azt hiszem, (a brüsszeliek) oda fognak figyelni arra a jelre, amelyet a brit és más európai szavazók küldenek, akik azt érzik, hogy az EU nem ad elég jó válaszokat napjaink kihívásaira” - vélekedett a 2013 óta hivatalban lévő Erna Solberg az NRK norvég közszolgálati adónak nyilatkozva.

11:01
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hosszú tárgyalássorozat jön

Kétéves tárgyalás kezdődik
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője felhívta a figyelmet, hogy a kiválás nem egyik napról a másikra történik, legalább kétéves folyamat, és sok a kérdőjel körülötte.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A magyar gazdaság is lassulni fog

Az elemzők szerint a kilépés minimálisan lassíthatja a magyar gazdasági növekedést. Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a tárgyalások kimenetele körüli bizonytalanságok miatt a beruházási aktivitás csökkenhet az euróövezetben, azonban az véleménye szerint nem kerül recesszióba.

Nagy valószínűséggel az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan a jelenleginél is magasabb fokozatba kapcsolja a "pénzpumpát", hogy a pénz- és tőkepiaci volatilitást csillapítsa, és támaszt adjon a gazdasági növekedésnek.

11:05
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját

Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról döntsön - ez a legfontosabb - mondta Orbán Viktor a brit népszavazást kommentálva. Meg kell vizsgálni, hogy melyek voltak a meghatározó témák, amik a brit döntést befolyásolták.

Orbán: Vannak kérdések - főleg a bevándorlás -, amiben Brüsszel nem tudott megfelelő válaszokat adni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kormányfő szerint a legfontosabb téma a migráció, a bevándorlás kézben tartása volt. Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját - a magyar kormányfő szerint ez a legfontosabb üzenete a brit népszavazásnak.

11:08
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hamarosan megkezdődnek a kiválási tárgyalások

Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson. "Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz".

11:16
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődjenek azonnal a tárgyalások!

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője felszólította a kormányt, hogy a lisszaboni szerződés 50. cikkelyére alapozva azonnal kezdje meg a kiválási tárgyalásokat. Corbynt a javaslat miatt élesen bírálták saját pártjának parlamenti képviselői is, akik már korábban is azzal vádolták őt, hogy nem tett eleget a kampányban – írta élő tudósításában a Telegraph.

A saját párttársai is őrültnek nevezik a kampányban játszott szerepe miatt Forrás: AFP/-

.

11:19
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az MNB mindenre felkészült

A Magyar Nemzeti Bank a brit népszavazás esetére minden eshetőségre felkészült, így nem ért minket váratlanul a mostani kimenetel – mondta Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója.

A  Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyeli a pénzügyi folyamatokat, és minden eszköze megvan arra, hogy fenntartsa a pénzügyi stabilitást – mondta a vezető közgazdász. 

11:20
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Szanyi fordulatot vár Orbántól

Orbán Viktor hajtson végre 180 fokos Európa-politikai fordulatot, különben Magyarország jövőjét kockáztatja - így reagált Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a nagy-britanniai népszavazásra.

Szanyi Tibor most a magyar kormányfőtől vár fordulatot Fotó: Bielik István - Origo

Kijelentette: "Az előzmények és a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük, hogy

Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt,

amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában, és csökken nemzetközi mozgástere is."

David Cameron brit miniszterelnököt kalandornak tartja az MSZP politikusa Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Ha a 'brexitdrámától' mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbánt vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát" - állapította meg a szocialista EP-képviselő.

11:24
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Tusk: A bennmaradók elkötelezettek

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az Európai Unió egységének megőrzése mellett - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután telefonon beszélt a tagállamok, illetve az uniós intézmények vezetőivel.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

11:24
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Lemond a brit kormányfő

David Cameron lemondásának pontos időpontját nem jelölte meg, de közölte, hogy a konzervatív párt októberi kongresszusára már új miniszterelnöke kell, hogy legyen az országnak. Cameron gratulált a kilépés mellett kampányolóknak, és igyekezett megnyugtatni a szigetországban élő külföldieket, illetve a külföldön élő briteket, hogy nem okoz azonnali változást az életükben a népszavazás eredménye. A brit kormányfő a jövő héten részt vesz az Európai Tanács ülésén, ahol elmagyarázza a referendum eredményét.

Cameron lemondott a népszavazás eredménye után Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
11:25
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's kiosztotta a pofont

Röviddel azután, hogy már biztos a britek távozása az EU-ból, a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor's jelezte: nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi adósi besorolása.

Zuhannak a tőzsdék Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A rivális Fitch és Moody's hitelminősítők még a népszavazási kampány kezdete előtt megvonták a maguk "AAA" besorolását Nagy-Britanniától.

11:28
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Szomorú a lengyel külügyminiszter

"Ez rossz hír Európa és Lengyelország számára egyaránt" - reagált a brexitre Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. Úgy vélte, az Egyesült Királyságra nézve a kilépés destabilizációt jelent.

Mindnyájan meg akarjuk őrizni az EU-t, kérdés csak az, hogy milyen formában" - folytatta a lengyel diplomácia vezetője, úgy értékelve: jelenleg két, akár több évig is húzódó folyamat várható: a brit távozással párhuzamosan az EU-brit kapcsolatok új formájáról folytatnak majd tárgyalásokat.

11:31
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Bejött Soros jóslata, itt a fekete péntek

Mínuszban Európa

Zuhanással nyitottak a vezető európai értéktőzsdék pénteken, és jelentősen csökkent a kőolaj, illetve az ipari nyersanyagok ára, miután a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást.

Ázsia is esik

Komoly csökkenéssel zártak a vezető ázsiai börzék pénteken, a még nyitva tartó tőzsdék mutatói is mínuszban álltak az után, hogy a csütörtöki népszavazás eredménye alapján a britek kilépnek az Európai Unióból.

Komoly csökkenéssel zártak a vezető ázsiai börzék pénteken Forrás: AFP/Punit Paranjpe
11:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: A V4-ek külön körben is tárgyalnak

Az uniós miniszterelnökök folyamatosan egyeztetnek a kialakult helyzetről, a visegrádi négyek pedig - telefonon - külön körben is tárgyalnak majd - mondta a brit népszavazás utáni helyzetről a magyar kormányfő.

11:47
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Cameron csak lábjegyzet lesz a történelemkönyvben

A kilépéspártiak győztek. Cameron bejelentette, hogy lemond, nem tudott hősként állni a kamerák elé. Az egész vihart ő kavarta a 2015-ös választási győzelemért és Brüsszel zsarolásáért.

David Cameron teljes beszédét meghallgathatja itt.

David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy lemond és októberben távozik Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A kilépéspártiak elismerik, hogy a brexitnek vannak gazdasági kockázatai, de szerintük inkább lehetőség, mint veszély. Az Egyesült Királyság megszabadulna az uniós előírásoktól és bürokráciától, amik béklyóba kötik a gazdaságot. London önállóan kedvező külkereskedelmi szerződéseket köthetne, amik kompenzálnák a közös piac elvesztése miatti veszteségeket. Ráadásul a kilépés miatt London rengeteget spórol, mivel nem kellene többet befizetnie a közös uniós kasszába.

11:54
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Már találgatják, ki lehet Cameron utódja

Az Independent szerint érezhető sokkot okozott David Cameron lemondása – sokan úgy vélték, hogy maradni fog, vagy előrehozott választást ír majd ki még idénre.

Azonnal megindultak természetesen a találgatások is, hogy ki követheti a miniszterelnöki poszton. Boris Johnson volt londoni polgármester az első számú favorit, akit Theresa May belügyminiszter, Michael Gove igazságügyi miniszter és Andrea Leadsom energetikai miniszter követ a sorban a fogadóirodáknál.

Boris Johnson volt a kilépési kampány egyik vezetője Forrás: AFP/Oli Scarff
11:56
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Ujhelyi: Nem lehet több különutas megoldás!

A félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazárdőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek - reagált a brexitre Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő. A szocialista politikus szerint nem lehet több "különutas, populista megoldás" Európában.

Ujhelyi István szerint Nagy-Britannia és az EU is talpon fog maradni Forrás: MTI/Rosta Tibor

Úgy látja, a brit szigetország kellően erős ahhoz, hogy várható veszteségei ellenére képes legyen talpon maradni,

az Európai Unió pedig meg fogja találni a módját annak, hogy szövetségi hálóját egyben tartva, szorosabbra fűzze az együttműködést.

"Birodalmi múlt és önállóan erős gazdaság hiányában Magyarország útja világos kell legyen: Orbánisztánnal szemben csakis egy erősebb Európai Unió jelentheti a biztos jövőt" - állapította meg, hozzátéve: a magországok hamarosan az Unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot, "Magyarországnak pedig velük kell maradnia, mert a másik oldalon csak a putyinizmus várja".

12:02
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az olaszok szerint rémálom

Válságülést tartott az olasz kormány Matteo Renzi miniszterelnök vezetésével, az olasz EU-államtitkár rémálomnak, politikau földengésnek nevezte a brexitet. A brit népszavazás eredménye miatt az olasz balközép kormányerő, a Demokrata Párt pénteki vezetőségi ülését is elhalasztották. Az ülésen Matteo Renzi pártfőtitkári lemondatása szerepelt napirenden. Sandro Gozi, az EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár attól tart, hogy más tagállamok is a brexit útját követhetik.

Matteo Salvini, az Északi Liga nevű jobboldali ellenzéki párt vezetője Twitter-fiókján üdvözölte a brit kilépést. Azt írta: "Köszönjük, Nagy-Britannia, most rajtunk a sor!".

12:09
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Morvai: Lázadás volt Nagy-Britanniában

Azt, hogy a kilépés helyes döntés volt-e, kizárólag a britek tudják megítélni, a döntés az ő joguk, lehetőségük és felelősségük volt - reagált a brit népszavazás eredményére a Jobbik EP-képviselője.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője szerint fellázadtak az emberek Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Morvai Krisztina úgy látja, az vezetett a kilépéshez, hogy a szemben álló két csoport - a politikai és gazdasági elit, illetve az átlagemberek, munkavállalók - közül az utóbbiak egy ideig tűrtek, de

elszakadt a cérna, és fellázadtak.

A politikus reméli, hogy ez kedvező folyamatokat indít el az EU-ban.

12:13
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hollandia az EU reformját várja

A britek kilépésének ösztönzőleg kell hatnia a közösség megreformálására - mondta a holland kormányfő.

Mark Rutte holland miniszterelnök is értékelte a brexitet Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Mark Rutte szerint a mostani fejleménynek arra kell sarkallnia az EU-t, hogy foglalkozzon a más országokban is tapasztalható elégedetlenséggel.

- mondta a holland kormányfő, aki Brüsszelbe indul, hogy részt vegyen az EU intézményei vezetőinek találkozóján. "Ennek pedig több reformot, több jólétet kell ösztönöznie" - vélekedett.

12:14
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Horror és katasztrófa jön a németek szerint

Markus Kerber, a BDI német iparszövetség vezetője szerint a britek döntése nemcsak Nagy-Britanniát gyengíti, de károkat okoz az EU-nak és Németországnak is, politikailag és gazdaságilag egyaránt.

Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Thilo Brodtmann, a német ipari szövetség, a VDMA vezetője megkongatta a vészharagot. Szerinte a britek döntése komoly befolyással lesz a cégekre, mert csökkenti a befektetők bizalmát Európában, és visszaesik a német gépipari export Nagy-Britanniába.

Szavai szerint az exportorientált cégekre nézve

"horrorisztikus forgatókönyv"

Európa feldarabolódása. Anton Börner, a német kül- és nagykereskedelmi vállalatok szövetségének (BGA) elnöke úgy vélte, hogy

a brexit katasztrofális"

Nagy-Britanniára, Európára és Németországra nézve.

12:17
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A franciák is megszavazták volna

A britek kilépése „lecke egész Európa számára – vagy megváltoztatjuk (az EU-t), vagy kilépünk belőle. Ideje kidolgozni a B tervet” – mondta a France Infónak Jean-Luc Mélenchon, a francia szocialista párt tagja, az EP tagja, aki szerint a franciák is a kilépésre szavaztak volna, ha megkérdezik őket.

Véleménye szerint az EU jelenlegi állapotában „halott, megölte az eurokraták privilegizált kasztja, a folyamatos hazudozás… Mindenkinek elege van”.

12:24
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Megjelentek az első mémek

Sorra születnek a mémek a brexitről és annak hatásairól.

Ez például a brexitet követő, mintegy 10 százalékos fontgyengülés okait szemlélteti:

12:25
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az utolsó figyelmeztetés

Utolsó figyelmeztetés, esély az unió önreflexiójára, lehetőség a szélsőjobbnak - így kommentálták a brit népszavazás eredményét a vezető szlovák lapok, amelyek a brit politikának és Brüsszelnek címzett kritikával sem takarékoskodtak. A liberális pozsonyi Sme például a főszerkesztői kommentárban azt írja, a brexit még nem jelenti az unió végét, de az utolsó figyelmeztetésnek számít az unió számára, hogy meg kell változnia, ha túl akar élni.

12:27
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Csak a skót népszavazáson volt magasabb a részvétel

Az elmúlt két évtizedben csak a skót függetlenségről szóló népszavazáson volt magasabb a részvétel a csütörtöki voksolásnál – írta a Guardian. A választásra jogosultak 72,2 százaléka járult az urnákhoz, hogy döntsön a brexitről. A két évvel ezelőtti skót függetlenségi népszavazáson a választópolgárok 84,6 százaléka vett részt.

A csütörtöki szavazásnál ezen kívül csak az 1992-es általános választáson volt magasabb a részvétel.

12:31
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Merkel is válságtanácskozást tart

Fél 12-kor ül össze Berlinben a válságstáb Angela Merkel kancellár, a parlamenti erők vezetőinek és a kormány több miniszterének részvételével, utána pedig közleményt adnak ki.

Válságtanácskozást tartanak Merkelék is Forrás: AFP/NurPhoto/Emmanuele Contini
12:31
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Corbyn lesz a következő?

A Munkáspárt árnyékkormánya fél óra múlva kezdi meg a tanácskozását. A New Statesman politikai szerkesztője úgy tudja, hogy megpróbálják lemondatni Jeremy Corbynt a párt éléről.

A Telegraph azonban úgy tudja, hogy Corbyn az eredmény ellenére nem hajlandó távozni.

12:31
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Fico szerint a brexit nem tragédia

Tiszteletben kell tartani és nem kell kommentálni a brit népszavazás eredményét, amely nem tragédia, hanem olyan valóság, amelyre a többi uniós országnak gyorsan reagálnia kell - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Robert Fico szerint a döntés nem tragédia, hanem a valóság Forrás: AFP/Thierry Charlier

Fico szerint óriási hiba lenne, ha az Európai Unió "maradó" 27 tagállamának a népszavazásra adott reakciója olyan lenne, mint az EU eddigi politikája. Kifejtette: az EU lakosságának óriási része elutasítja az unió migrációs politikáját, és nagy az elégedetlenség az EU gazdaságpolitikájával is.

- tette hozzá a szlovák kormányfő.

12:35
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Rendkívüli EP-ülés lesz

Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt - jelentette be Martin Schulz, az uniós parlament elnöke Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az EP-frakciók vezetőivel.

12:35
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Donald Trump örül

Miközben Londonban abszolút káosz uralkodik az Independent szerint, megérkezett skóciai golfpályájára Donald Trump. Az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje gratulált a brexithez. „Megmondtam, hogy ez fog történni, és azt hiszem, nagyszerű dolog, majd meglátjuk, de azt hiszem, nagyszerű dolog. Alapvetően visszavették az irányítást az országuk fölött – ez nagyszerű dolog” – jelentette ki újságírók előtt.

Trump megmondta előre Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes
12:38
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Mélyrepülésben az olasz és a görög tőzsde

Meredek eséssel nyitott az olasz és a görög tőzsde irányadó indexe, miután az előző napi népszavazáson elbukott a brit uniós tagságot támogatók tábora. A két legnagyobb olasz bank, az UniCredit és az Intesa SanPaolo részvényeivel való kereskedést fel kellett függeszteni, mert több mint 20 százalékkal zuhant az árfolyamuk. Milánó és Athén egy órával később nyitott, mint a vezető nyugat-európai tőzsdék, amelyeken némileg már csillapodott a pánik.

12:57
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Görögországban már nem váltják a fontot

Görögországban már nem váltják a fontot, és nem engedélyezik a pénzfelvételt a britek számára az automatákból – tudósította a BBC-t egy turista, aki a következő feliratot fényképezte le a szálloda pénzváltó pultjánál.

Eszerint az ok az, hogy a görög központi bank nem adott ki hivatalos váltási árfolyamot a fontra.

13:00
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

2020 a határidő

Chris Grayling, a brit alsóház elnöke és a kilépési kampány egyik prominens vezetője úgy véli, hogy a távozási folyamatnak be kell fejeződnie a 2020-as parlamenti választásokig.

Azt is hangsúlyozta a BBC rádió 5-ös csatornájának nyilatkozva, hogy nem szabad elfelejteni: szoros volt az eredmény, és tiszteletben kell tartani annak a rengeteg embernek a véleményét, aki a maradás mellett szavazott.

Azt is elárulta, hogy meglepődött David Cameron távozásán. Nem tartja kizártnak, hogy elindul majd a miniszterelnöki posztért folyó harcban.

13:06
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Balhé volt Boris Johnson házánál

Kaotikus állapotok uralkodtak korábban a kilépési kampány egyik vezetőjének, Boris Johnson volt londoni polgármesternek a házánál. A tömeg egy része pfujolta és ócsárolta a politikust, nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket használva.

Johnson a várakozások ellenére nem is nyilatkozott, és nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

13:14
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Kijev számít az orosz szankciókra

Petro Porosenko ukrán elnök reméli, hogy az európai uniós tagságról tartott brit népszavazás eredménye ellenére az EU meghosszabbítja a szankciók hatályát Oroszországgal szemben. Az ukrán államfő a Facebookon közzétett kommentárjában úgy vélte: annak ellenére, hogy a referendumon az unióból való kilépést pártoló tábor győzött, Nagy-Britannia továbbra is részese lesz az egységes Európának, és változatlanul védeni fogja az európai értékeket.

13:18
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A DK tragikusnak tartja a brit kilépést

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint

tragikus a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredménye.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.

Molnár Csaba tragikusnak tartja a brexitet Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A politikus egyébiránt az őszi kvótareferendum visszavonását követeli Orbán Viktor kormányfőtől, szerintük ugyanis az Magyarország uniós kilépéséhez vezet. A DK-s politikus szerint Orbán évek óta szabadságharcot folytat, most pedig "élesbe kapcsolt". Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége - jelentette ki.

13:24
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

G7-es egyeztetés a pénzügyi kilengések miatt

Telekonferenciát tartanak a G7-ek pénzügyminiszter-helyettesei kora délután. A brexit számos ország devizáját mozgatta meg, a globális pénzügyi kilengések kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására a svájci és a szerb jegybank intervenciót hajtott végre.

13:27
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Bankszövetség is megszólalt

A magyar és az európai bankszektor már korábban belefogott a vészhelyzeti intézkedési tervek kidolgozásába, a bankok mostantól a népszavazás eredményének hosszú távú hatásait vizsgálják, és a rendezett átmenetre törekszenek - erősítette meg a Magyar Bankszövetség a brexit miatt az Európai Bankföderáció által kiadott nyilatkozatot.

Arra törekszenek, hogy minimalizálják az európai uniós tagországokat, az Egyesült Királyságot és a tágabb értelemben az európai gazdaságot érő hatásokat - jegyezték meg.

Győztek a kilépéspártiak Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

"A bankszektor érdekképviseleteként biztosíthatjuk a magánügyfeleket és a vállalkozásokat arról, hogy a banki szolgáltatások a szokásos módon folynak tovább" - írták. Megjegyezték azt is, hogy a bankszektor továbbra is elkötelezett a határokon átnyúló együttműködés iránt.

13:38
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Rosszkor jött a brexit

Tiszteletben kell tartani a brit népszavazás eredményét, mert arról tanúskodik, hogy a britek nem elégedettek az Európai Unió működésével - mondta Miro Kovac ügyvezető horvát külügyminiszter. Szerinte az uniót közelebb kell hozni az emberekhez és a nemzetekhez, mert intézményei túl távol állnak az egyszerű állampolgároktól.

Még csak találgatják a bit kilépés pontos hatásait Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Miro Kovac úgy véli, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból rossz pillanatban érkezett, amikor még mindig a migráns- és adósságválsággal küzdünk. Úgy vélte ugyanakkor, hogy Horvátországra nézve nem jár különösebb politikai vagy gazdasági következménnyel, mert az elszakadási folyamat legalább két évig tart majd, ezért lesz elég idő ahhoz, hogy Horvátország alkalmazkodni tudjon.

13:41
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Jobbik: Ez az EU történetének nagy pofonja

A Jobbik értékelése szerint a britek távozása az Európai Unióból az utolsó esély arra, hogy Brüsszel újragondolja koncepcióját. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője

az EU történetének egyik legnagyobb pofonjaként hivatkozott a brit referendum eredményére.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ez egyfajta esélyt is jelent, hogy az EU újragondolja: továbbra is a "központosítás és a diktatúra útján halad", és mellőzi a nemzetállamok akaratát, vagy revidiálja korábbi koncepcióját, és a nemzetek Európájának letéteményese lesz.

Gyöngyösi Márton szerint az EU-nak végig kellene gondolnia a koncepcióját Forrás: MTI/Kovács Attila

Az unióból kilépést firtató kérdésre azt felelte: a Jobbik kivár az ügyben, azonban ha az unió nem képes tanulni a brit leckéből, és tovább halad ezen az úton, akkor minden politikai erőnek végig kell gondolnia, hogy érdemes-e a közösség tagjának maradni.

13:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Liberálisok visszavonatnák a kvótareferendumot

A Liberálisok a brit népszavazás tanulságai alapján arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését - közölte Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt (MLP) külpolitikai szakértője.

Szent-Iványi István szerint vissza kellene vonni a népszavazási kezdeményezést Forrás: MTI/Kovács Tamás

A politikus szerint a brit népszavazáson a választók azért döntöttek az Európai Unióból történő kilépésről, mert

a brit kormánypárt, beleértve David Cameron brit miniszterelnököt, kétarcú politikát folytatott az EU-val kapcsolatban, és gyakran rájátszott az Európa-ellenes érzelmekre.

Szent-Iványi szerint ez Magyarországon is tapasztalható, ezért a brit döntés tanulságait levonva arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tegye egyértelművé viszonyát Európához, állítsa le a Brüsszellel szembeni kampányát, és vonja vissza a betelepítési kvótás referendumot.

13:50
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Folyamatos megújulásra van szükség

Az egész világra, Európára és Magyarországra is óriási hatása lesz a brexitnek, a kormányzatnak, a bank és a vállalati szektornak egyaránt folyamatos megújulásra van szüksége - hangsúlyozta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) háromnapos ülését lezáró üzleti fórumon.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-brexit-referendum-concept-eu-uk-flags-hand-holding-topical-message-image67424463 Forrás: Dreamstime

Már láthatók a piaci reakciók, ezért is lényeges mindhárom oldalnak együtt, mindig egy lépéssel a többiek előtt járni - tette hozzá. Az üzleti fórum jó alkalmat ad minden oldalnak a tapasztalatcserére, a jövő fejleményeinek előrejelzése fontos az események tükrében - tette hozzá.

Személyesen az utolsó pillanatig abban bíztam, hogy a britek nem fogják megszavazni a kilépést - mondta Horung Ágnes.

13:56
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Egy biciklis is megtámadta Johnsont

Egy újabb videó arról, hogy kiakasztott egyeseket Boris Johnson.

13:57
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Pánikszerűen megugrott a keresések száma

A brit népszavazás után két órával 250 százalékkal nőtt meg azon keresések száma a Google-ön, amelyek az EU-ból való kilépés következményeit firtatták. Úgy tűnik, a britek a voksolás után se voltak teljesen tisztában azzal, mit is jelent a brexit.

Pánikszerűen megugrott a keresések száma Forrás: Origo
13:58
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Cameron már a királynőnél van

Jelentette a BBC udvari tudósítója.

Cameron formálisan is benyújtja a lemondását, csak azt nem tudni egyelőre, hogy az mikor lép életbe.

14:06
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Peking tiszteletben tartja a britek döntését

Peking tiszteletben tartja a brit állampolgárok választását - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hua Csuin-jing kijelentette, Kína továbbra is kész együttműködni Nagy-Britanniával, egyúttal bízik a Kína és az EU közötti kapcsolatok jövőjében.

Egy szilárd és fejlett Európa mindegyik félnek érdeke - állapította meg. Kína reméli, hogy London és Brüsszel mielőbb megállapodásra jut a viszonyukat illetően - tette hozzá. Eközben a Global Times című kínai napilap arról közölt cikket, hogy miközben az átlagpolgár kínait kevéssé foglalkoztatta a brexit kérdése, a kínai elit tartott a kilépéstől, illetve annak gazdasági, politikai következményeitől.

14:08
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Rowling: Skócia is a függetlenséget akarja

J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője a brit EU-tagságról tartott népszavazást követően Twitter-üzenetében azt írta, hogy Skócia is a függetlenséget akarja ezután.

Hozzátette, hogy David Cameron brit miniszterelnök öröksége az lesz, hogy két unió is felbomlik. "Egyiknek sem kellett volna megtörténnie" - írta Rowling.

14:09
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A brit jegybank százmilliárdokkal segít

A Bank of England mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne - mondta a brit jegybank kormányzója, miután a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a kilépést pártolók kerültek többségbe.

Mark Carney közölte: a következő időszakban várható piaci és reálgazdasági volatilitásra a brit pénzügyi vezetés jól felkészült, a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium részletes készenléti terveket készített.

Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A legnagyobb brit bankok számára előírt tőkekövetelmények

tízszeresen haladják meg a pénzügyi válság előtti szintet,

és a Bank of England a bankok esetében olyan stresszhelyzeti teszteléseket végzett, amelyek a mostaninál sokkal súlyosabb helyzeteket modelleztek - mondta Carney.

Mindezek eredményeként a brit bankok több mint 130 milliárd font új tőkét hajtottak fel, és jelenleg több mint 600 milliárd font magas minőségű likvid eszközállományuk van - tette hozzá a Bank of England vezetője.

Mark Carney a jegybank legutóbbi inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy

a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

14:11
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A KDNP szerint a brexit egy jel

A brexit fájdalmasan érinti mind Magyarországot, mind a magyarokat és az egész EU-t, emellett pedig látnunk kell, ez egy intő jel: szükséges változtatni ennek a közösségnek az irányításán, működésén és hatékonyságán - állapította meg a kisebbik kormánypárt, a KDNP.

Közleményük szerint a KDNP és a magyar kormányzat is Európa-párti, de Brüsszelnek oda kell figyelnie az uniós polgárok hangjára, az unió vezetői nem törekedhetnek a nemzetállamok gúzsba kötésére.

14:14
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Elmaradt az összeomlás

A legfontosabb hír, hogy a nemzetközi devizapiacon nem volt összeomlás, bár volt jó pár nagyobb ugrás az árfolyamokban, voltak komoly mozgások, de a piacok összességében működőképesek maradtak - értékelték a brexit utáni azonnali helyzetet a Commerzbank elemzői.

Az Európai Központi Banktól a Commerzbank munkatársai azt várják, hogy újra lazítani fog monetáris politikáján a brexit miatt, míg az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő

Federal Reserve visszafogottságot mutathat, és majd csak akkor emel ismét kamatot, amikor már biztos benne, hogy ezzel nem okoz zavart a pénzpiacokon.

14:23
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Sürgetik a kilépés bejelentését

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát az Európai Parlament több frakcióvezetője. Többek szerint nem tűrhet halasztást az ország kilépési szándékának bejelentése, azzal nem várhatják meg, hogy a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján új kormányfőt válasszanak a távozási szándékát bejelentő David Cameron helyett.

Sürgetik a kilépési szándék hivatalos bejelentését, mert a tárgyalássorozat így is eltarthat akár két évig is Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az uniós előírások szerint a távozni szándékozó országnak két éve van arra, hogy tárgyaljon a kilépés feltételeiről, ez a határidő azonban csak akkortól számít, amikor hivatalosan is bejelentette távozási szándékát. A tárgyalási határidő közös megegyezéssel meghosszabbítható. Az Európai Néppárt EP-frakcióját vezető Manfred Weber felszólította a brit miniszterelnököt, hogy már a keddi uniós csúcson jelentse be országa kilépési szándékát.

14:28
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Osztrák kancellár: Nem lesz dominóhatás

Christian Kern kizárta annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen Ausztriában vagy más országban egy esetleges további kilépésről, az Európai Unió ugyanakkor szerinte veszít majd jelentőségéből Nagy-Britannia kilépésével. A kancellár nem számol azzal, hogy az osztrák gazdaságra a brexitnek jelentős kihatása lenne. Nagy-Britannia Ausztriának a nyolcadik legfontosabb exportpiaca. 

14:34
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Johnson nem terítette ki a lapjait

Boris Johnson sajtótájékoztatóján „szomorúságát” fejezte ki David Cameron lemondása miatt, de nem jelentette be, hogy megpályázza a kormányfői posztot. Hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia nem fordíthat hátat Európának, mert része annak, és továbbra is „erős európai hatalom” marad.

14:41
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Skócia új népszavazásra készül

A skót kormányzat felkészül egy újabb népszavazási folyamat beindítására a függetlenségről. Nicola Sturgeon első miniszter sajtótájékoztatóján „demokratikus szempontból elfogadhatatlannak” nevezte a kilépésről döntő voksolás eredményét Skócia számára, amely az EU-ban maradás mellett szavazott.

Feltett szándékuk megtenni mindent annak érdekében, hogy Skócia az EU tagja maradjon, ezért minden eshetőséget megvizsgálnak.

14:43
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Le kell vonnia a tanulságokat

Európának le kell vonnia a Nagy-Britannia EU-tagságáról tartott népszavazás tanulságait - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brit referendumra reagálva. A tárcavezető szerint az első ilyen tanulság, hogy

A második tanulság szerinte az, hogy

nem lehet következmények nélkül olyan politikát folytatni, amely figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét.

Közölte: mindenki érdeke az erős Európa, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a súlyos kihívásokra igazi megoldásokat ad az unió.

Szijjártó Péter szerint a brexitnek több tanulsága is van Forrás: MTI/Kkm

Szijjártó Péter további tanulságnak nevezte, hogy Európában el kell jönnie az őszinte politika korának. Hozzátette: az elmúlt időben képmutató és a politikai korrektségre irányuló, nem őszinte politikát folytatott az EU, és ezért sok kihívásra, válságra nem tudott helyes válaszokat adni.

14:45
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Fazekas reméli, nem veszítünk piacokat

A földművelésügyi miniszter

bízik benne, hogy a magyar termékek Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után is kijuthatnak a brit piacra,

Fazekas Sándor szerint részletes hatásvizsgálat készül a brexit következményeiről.

Fazekas Sándor agrárminiszter reméli, hogy Magyarország nem veszít piacokat Fotó: Marton Szilvia - Origo

Remélte, hogy Nagy-Britannia olyan kereskedelmi megállapodásokat köt majd az EU-val, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar termékek továbbra is eljuthassanak erre a piacra. A magyar cégek elsősorban bort, feldolgozott húsárut, édességeket szállítanak a szigetország piacára - tette hozzá.

14:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Angela Merkel: Csapás Európának

„Nincs rá más kifejezés, csapás és fordulópont Európa számára” – így értékelte Angela Merkel német kancellár a brexitet.

„Az, hogy mi történik majd a következő napokban, hetekben és hónapokban, azon múlik, hogy mi, az EU megmaradt 27 tagja mire vagyunk képesek és hajlandóak” – tette hozzá.

14:48
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Gyorsan kitennék a briteket

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát az uniós intézmények vezetői. Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát" - írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője. Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával.

14:56
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Brexit húsz posztban

Ha nem akar órákon át keresgélni és olvasgatni, íme húsz rövid bejegyzés arról, hogy kik is szavaztak a brexit mellett, hogyan reagál rá a piac és az emberek, illetve mit is hoz az, hogy a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak.

A Twitteren közzétett bejegyzések alapján átláthatjuk, mi is történik.

14:56
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Schiffer a német önzésre épülő EU-t bírálta

A brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak: "a német önzésre épülő, többsebességes Európa széthullásához vezet" - így reagált a Facebookon Schiffer András, az LMP távozó társelnöke a brexitre.

Schiffer András szerint az euroblabla nem helyettesítheti a nemzeti identitást Fotó: Origo

A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés "európai értékeknek" nevezni - állapította meg az ellenzéki politikus. Hozzátette:

Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat.

Schiffer szerint egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!

15:00
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Sokan akarnak újabb népszavazást

Olyan népszerű az újabb EU-népszavazáshoz aláírásokat gyűjtő oldal, hogy a nagy érdeklődés miatt össze is omlott.

Az Independent úgy tudja, hogy máris majdnem 110 ezer aláírás gyűlt össze, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek napirendre kell tűznie a kérdést.

15:05
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Fitch: A kilépés szinte mindenre rossz hatással van

A Brexit kedvezőtlenül befolyásolja a brit gazdaság legtöbb ágazatát, mert lassul a gazdasági növekedés, romlanak a beruházási kilátások, és bizonytalan, hogy London szempontjából miként alakulnak majd az EU-val az új kereskedelmi megállapodások - írta elemzésében a Fitch Ratings.

A Fitch Ratings leminősítheti Nagy-Britanniát Forrás: AFP/Armin Weigel

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette, hogy korábbi döntésének megfelelően a Brexit miatt felülvizsgálja Nagy-Britannia hitelbesorolását.

A Brexit várhatóan mérsékelten negatívan befolyásolja majd az ország adósi besorolását

- írták.

A Fitch-elemzés készítői azzal számolnak, hogy "a Brexit miatt bizonyos pénzügyi üzletágak áttelepülhetnek az EU-ba". "Ez csorbítja Nagy-Britanniának mint a világ eddigi egyik nemzetközi bankközpontjának szerepét".

A Fitch Ratings és a Moody's 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb, "AAA" szuverén adósbesorolást,

egy fokozattal rontotta azt, bár akkor még nem elsősorban az EU-tagsággal kapcsolatos kétségek, hanem a kedvezőtlennek ítélt brit államadósság-folyamatok miatt.

15:06
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hollande sajnálja

A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről "súlyos próba elé állítja Európát", amely "többé nem lehet olyan, mint korábban", és mostantól "a lényegre kell koncentrálnia" - mondta Francois Hollande francia államfő.

A köztársasági elnök rövid televíziós beszédében "mély sajnálatát" fejezte ki a "fájdalmas választás" miatt. Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a britek választását, szerinte a kilépésről szóló tárgyalásokat gyorsan le kell folytatni. A többi uniós tagállamnak szerinte mostantól olyan kulcsterületekre kell koncentrálnia, mint a biztonságpolitika, a befektetés vagy a pénzügyi harmonizáció.

15:07
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Bizalmatlansági indítvány Corbyn ellen

A Munkáspárt két parlamenti képviselője levelet írt a párt frakcióvezetőjének, amelyben bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek Jeremy Corbyn pártelnök ellen.

John Cryer frakcióvezetőn múlik, hogy elfogadja és vitára bocsátja-e az indítványt – számolt be a BBC.

Ha igen, akkor kedden titkos szavazással döntenek a parlamenti képviselők. Egyszerű többség szükséges az indítvány elfogadásához.

15:09
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A brit jegybank nagyon igyekszik stabilizálni

A Bank of England mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne - mondta a brit jegybank kormányzója a brexit kapcsán.

Nyugalomra int a brit jegybank Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Mark Carney közölte: a hatalmas likviditásmennyiség kellő rugalmasságot biztosít a bankrendszernek ahhoz, hogy nehéz időszakokban is folytathassa a brit üzleti szféra és a háztartások hitelellátását. Hozzátette: a jegybank kész bármilyen egyéb monetáris politikai lépésre is.

15:20
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Merkel nyugalomra szólított fel

Nyugalomra és összeszedettségre szólított fel Angela Merkel. A német kancellár Berlinben hangsúlyozta: az EU-nak biztosítania kell, hogy az állampolgárok tudják, mit köszönhetnek az uniónak.

Szerinte a kihívások túlságosan nagyok ahhoz, hogy a tagállamokban magukban képesek legyenek boldogulni. Németországnak különleges érdeke és felelőssége, hogy az EU sikeres legyen, hangsúlyozta a kancellár, aki meghívta francia és olasz kollégáját, valamint a brüsszeli vezetőket a jövő hétre, hogy megvitassák a brexit következményeit.

15:32
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Ha a bukikon múlik, nem is lesz szavazás

A fogadóirodáknál gyakorlatilag biztosra veszik, hogy Boris Johnson lesz a következő brit kormányfő. A William Hill ezt 1,8-as szorzóval adja.

15:35
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Kétéves csúcson az aranyár

Kétéves csúcsra szökött fel az arany ára, miután a brexitsokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket. Az arany ára 8 százalékkal emelkedett, péntek reggel a fémet unciánként 1358,20 dolláron jegyezték, majd 1313,00 dollárra csúszott vissza a jegyzés.

Csúcson az arany ára Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Az ár néhány óra leforgása alatt példátlan módon 100 dollárral lengett ki. Az aranyat dollárban jegyzik, így a brit valuta gyengülése miatt fontban számolva az arany ára 13 százalékkal hároméves csúcsra emelkedett.

Az újabb amerikai kamatemelés késése következtében az arany az idén folyamatosan drágult és a brexithatással együtt eddig 25 százalékkal emelkedett a fém jegyzése. A brexit hosszabb távon is erős támasz, és a jegyzés a következő években akár évi 5 százalékkal is emelkedhet - vélik elemzők.

16:10
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az autógyártók is beszóltak a brexit miatt

Az ázsiai autógyártók vezetői arra figyelmeztettek pénteken, hogy visszafoghatják, sőt akár jegelhetik is nagy-britanniai beruházásaikat, miután a brit lakosság többsége az ország európai uniós tagságának megszüntetése mellett állt ki.

Forrás: Toyota

Az ázsiai autógyártók, köztük a japán Toyota és a Nissan, Nagy-Britanniában működő gyárai jelentős részben uniós exportra termelnek. A népszavazási kampányban a további brit EU-tagság mellett foglaltak állást, és arra figyelmeztettek, hogy az egész brit járműgyártó szektor megszenvedi, ha referendumon a többség Nagy-Britannia kilépésére szavaz.

16:22
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

EU: a britek mielőbb jelentsék be a kilépést!

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát pénteken az uniós intézmények vezetői.

"Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát" - írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője.

Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával, amelynek során a felek megegyeznek a kilépés feltételeiben.

E folyamat lezárultáig azonban a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével. 

16:32
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Biden: Az Egyesült Államok más eredményt szeretett volna látni

Joe Biden amerikai alelnök Dublinban közölte, hogy Washington más eredményt szeretett volna látni, de az Egyesült Államokat régi barátság köti az Egyesült Királysághoz, és ez a különleges kapcsolat meg fog maradni. Hozzátette: "teljes egészében tiszteletben tartjuk a döntésüket".

Barack Obama amerikai elnök a napokban úgy fogalmazott: a csütörtöki referendum eredménye nem csupán Európa számára jelenthet fordulópontot, hanem az Egyesült Államok "mély érdekeit" is érinti. 

16:45
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hollande: a britek döntése súlyos próba elé állítja Európát

A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről "súlyos próba elé állítja Európát", amely "többé nem lehet olyan mint eddig volt", s amelynek mostantól "a lényegre kell koncentrálnia" - mondta Francois Hollande francia államfő pénteken.

A köztársasági elnök rövid televíziós beszédében "mély sajnálatát" fejezte ki a "fájdalmas döntés" miatt. Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a britek választását, s a kilépésről szóló tárgyalásokat gyorsan le kell folytatni. A többi uniós tagállamnak viszont meg kell erősítenie a szabadság, a szolidaritás és a béke értékeit, és mostantól olyan kulcsterületekre kell koncentrálnia, mint a biztonságpolitika, a befektetés vagy a pénzügyi harmonizáció, valamint az eurózóna és (ez utóbbi) demokratikus kormányzásának megerősítése - hangsúlyozta Francois Hollande.

A francia elnök szerint "óriási a szélsőségek és populizmusok jelentette veszély, mert mindig kevesebb időbe telik lebontani (valamit), mint felépíteni. Európának, ez meggyőződésem, nagy projektekkel kell foglalkoznia és nem a procedúrákban elvesznie" - fogalmazott. A francia államfő ennek érdekében javasolja Európa megreformálását a "lényegre koncentrálva".

Nem sokkal Francois Hollande után Manuel Valls miniszterelnök azt mondta, hogy a Brexit győzelme egy olyan "rossz érzésnek a kifejeződése" az Európai Unióban, amelyről "sokáig nem vettünk tudomást". A kormányfő is sajnálatát fejezet ki a döntés miatt, de jelezte, hogy a "britek szabad döntését tiszteletben kell tartani".

"Ez a kilépés, és ez az én meggyőződésem, összezavarja az értékrendeket és kollektív választ igényel" - hangsúlyozta Manuel Valls, aki szerint "túl sokáig hunytuk be a szemünket az európai népek figyelmezetései és kétségei előtt".

16:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Marad a brit roamingdíj a brexit miatt?

Roamingdíjak eltörlése, szélessávú internet kiépítése, Netflix, a brit startupok és cégek uniós támogatása, a nagy techóriások érdekeltsége: a globális techpiacra is komoly hatással lehet a brexit. Ugyan most még nehéz megjósolni, hogy a brit techszektorra hogyan hat majd az EU-ból való kilépés, az biztos, hogy az Egyesült Királyság sokat köszönhet e téren az uniónak.

16:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A németeknek van B tervük

Létezik német stratégia a brexitre – állítja a Handelsblatt egy nyolcoldalas kiszivárogtatott dokumentumra hivatkozva. Eszerint egy kétéves időszak után a német kormány társult státuszt adna Nagy-Britanniának, ám London nem kapna automatikusan hozzáférést az egységes uniós piachoz, mert ez arra bíztathatná Franciaországot, Ausztriát, Finnországot vagy Hollandiát, hogy kövessék a brit példát – számolt be a Guardian.

16:52
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Meredeken emelkedik a brit csődkockázati felár, recesszió jöhet

Példátlanul meredeken romlottak pénteken Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártolók győztek. Londoni elemzői vélemények szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül.

17:01
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A csatlakozni vágyók megdöbbentek

Megdöbbenést okozott az európai uniós tagságról rendezett brit népszavazás eredménye, a tagság feladása a balkáni országokban, a térség legtöbb államának ugyanis leghőbb vágya csatlakozni az Európai Unióhoz.

Hat balkáni ország - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia - szeretne csatlakozni jelenleg az Európai Unióhoz, és ez mintegy 20 millió embert jelent.

A balkáni régió sajtója szerint a brexit jelentősége csak a berlini fal leomlásához vagy a Szovjetunió felbomlásához hasonlítható, a népszavazás eredményét pedig történelminek, szomorúnak, tragikusnak, sőt katasztrofálisnak nevezik, amely akár láncreakciót is okozhat más, euroszkepticizmus felé hajló országokban is. Ugyanakkor a balkáni országok újságjainak beszámolói szerint az uniós tagságra vágyó országok a brit döntés miatt nem fognak változtatni európai integráció felé irányuló politikájukon.

17:05
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az Airbus felülvizsgálja befektetési politikáját

A népszavazás mindkét fél számára veszteség – jelentette ki Tom Enders, az Airbus főnöke. A gazdasági hatások miatt a cég felül fogja vizsgálni befektetéseit Nagy-Britanniában – számolt be a BBC.

17:08
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley már költözik Londonból

A Morgan Stanley már meg is kezdte mintegy 2000 munkatárs áttelepítését londoni befektetési bankjából Dublinba és Frankfurtba – értesült a BBC. Colm Kelleher, az amerikai befektetési bank elnöke már két napja azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a brexit „lesz a legnagyobb hatású esemény a háború óta”.

17:17
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Új európai alapszerződést sürget Kaczynski

A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót - jelentette ki pénteki varsói sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátéve: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség.

Szerinte a reformok után az uniós intézmények "nem önkényes módon működnének", újradefiniálnák az EU és a nemzetállamok közötti hatáskörmegosztást, szem előtt tartva mindenekelőtt a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét.

Kaczynski hangsúlyozta: Lengyelországban "nem merült fel az EU-ból távozás gondolata". "Franciaországban azonban már igen, és beszélnek róla Hollandiában is" - folytatta, rámutatva az Ausztriában és Csehországban is észlelhető "nagyon erős" unióellenes hangulatokra. "Mindez a válság nagyon radikális elmélyüléséhez vezethet" - figyelmeztetett.

17:30
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az oroszok aggódnak és reménykednek

A Kreml egy virágzó EU-ban érdekelt és az orosz-brit kapcsolatok javulását reméli

Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony - jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Szentpéterváron rámutatott, hogy a referendum eredménye nemcsak Nagy-Britanniára és az EU-ra lesz hatással, de az új kockázatforrásokat jelent az orosz és az egész világgazdaságra nézve.Szavai szerint Moszkvának "nem okoz örömöt" a font és az euró árfolyamának ingadozása és az olajár visszaesése.

A moszkvai külügyi tárcának a TASZSZ hírügynökség által ismertetett kommentárja szerint a referendum rávilágított az unión belüli ellentétekre egyebek között az integráció mélységének kérdésében. 

17:37
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hiába ígértek álomkedvezményeket a fapadosok

Az EasyJet tudomásul veszi a csütörtöki népszavazás eredményét, amelyen az Egyesült Királyság szavazóinak többsége az Európai Unióból való távozás mellett voksolt. A légitársaság bizakodó és abban hisz, hogy a döntés nem lesz lényeges befolyással stratégiájára, képes hosszútávon is fenntartani bevételei növekedését, és osztalékot tud fizetni részvényeseinek.

A Ryanair is a brexit ellen kampányolt Forrás: Philip Hollis for Ryanair

A Ryanair hiába ígért óriási kedvezményeket a brexit ellen szavazóknak, a fapados ajánlatai nem érdekelték a brit nyugdíjasokat.


Hogy olcsóbbak lesznek-e a repülőjegyek, arról itt olvashat bővebben.

17:37
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A G7-ek nyugtatgatnak

A világ hét legfejlettebb országát – köztük Nagy-Britanniát is - tömörítő G7-csoport pénzügyi vezetői azt ígérték, hogy folytatják az egyeztetéseket, és a helyzetnek megfelelően továbbra is együttműködnek.

Közleményükben azt bizonygatták, hogy a brit gazdaság és pénzügyi szektor lendületben marad, a brit hatóságok jól felkészültek a népszavazás következményeinek kezelésére.

17:38
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Obama: A különleges kapcsolat megmarad

Nagy-Britannia az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese marad, akárcsak az EU – jelentette ki Barack Obama. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington tiszteletben tartja a brit nép döntését. A különleges amerikai-brit kapcsolat megmarad, Nagy-Britannia NATO-tagsága fontos alapköve marad az amerikai kül-, biztonsági és gazdaságpolitikának.

17:46
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Mol-vezér sem ért egyet a brexittel

Ezernél több brit és külföldi üzleti vezető, köztük a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója közös felhívásban foglalt állást Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

Az 1285 vállalati vezetők cégei összesen 1,75 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. A vállalatok között szerepelnek a BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari csoport, az EasyJet és a Ryanair légitársaság, a BASF vegyipari konszern, a BMW autógyár, a BP olajipari konglomerátum, a Barclays óriásbank, a Virgin vállalatcsoport és a Rolls-Royce ipari csoport. Aláírta a felhívást Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is.

Levelük szerint az üzleti vállalkozásoknak és alkalmazottaiknak óriási előny, hogy részesei lehetnek a világ legnagyobb, belső határok nélküli egységes piacának, ha viszont Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, akkor elölről kellene kezdeni a kereskedelmi kapcsolatok kiépítését az 500 milliós piaccal.

Ez nemcsak az exportőröknek okozna kárt, hanem annak a többszázezer kis- és középvállalatnak is, amelyek e cégekkel együttműködnek.
A The Timesban közölt felhívás messze a legnagyobb ilyen kezdeményezés volt.

17:47
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az EU vagy megváltozik, vagy meghal

"Az EU épületét helyre kell állítani, emberségesebbé és igazságosabbá téve, de Európa a közös otthonunk és jövőnk" - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján. Szerint a "világnak szüksége van Európára, az általa képviselt szabadságra, demokráciára és békére".

A brexitet üdvözlő Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezére kijelentette, a brit népszavazás eredménye megerősítette, hogy az európai népek lelkiismerete erősebb a bankárokénál. "Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól" - mondta Matteo Salvini sajnálatát fejezve ki, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetközi  megállapodások népszavazással való módosítását. Luca Zaia az Északi Liga politikusa, Veneto tartományi elnöke azonban máris bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtés indítását kezdeményezi az Olaszország és az EU közötti egyes megállapodások felülvizsgálatára.

Az euroszkeptikus ellenzéki párt 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke Luigi Di Maio szerint "az EU vagy megváltozik, vagy meghal".

18:04
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Navracsics: Jelentős veszteség érheti Nagy-Britanniát

A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás területén jelentős veszteség érheti Nagy-Britanniát az unióból történő kilépés miatt - jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős tagja pénteken Szegeden.

A politikus egy a Szegedi Tudományegyetemen rendezett fórumon azt mondta, a brit egyetemek, kutatóintézetek óriási haszonélvezői voltak az integrációnak, jelentős források áramlottak a szektorba. Fontos, hogy a kialakult kutatói együttműködések továbbra is gyümölcsözőek legyenek - tette hozzá.

18:32
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az IMF zökkenőmentes átmenetet szorgalmaz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította Nagy-Britanniát és az Európai Uniót, hogy működjenek együtt a brit uniós tagság zökkenőmentes megszüntetésének érdekében.

18:36
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Százezrek akarnak új népszavazást

Több mint 100 ezer brit írta alá azt a parlamenti petíciót, amely szerint a brexitszavazást addig kellene ismételni, amíg legalább 60 százalékkal nyer valamelyik oldal, legalább 75 százalékos részvétel mellett. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően döntenie kell arról, hogy vitára bocsájtja-e a petíciót. A beadvány annyira népszerű, hogy sokáig elérhetetlen volt, az aláírók száma másodpercről másodpercre nő. Az Egyesült Királyságban főleg a fiatalok elégedetlenek a népszavazás eredményével, a nemazénnevemben és a mittettünk hashtag elárasztotta az internetet.

18:43
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A magyar nagykövetség folyamatos tájékoztatást ígér a kint élőknek

A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatja majd a kint élő magyarokat a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséből adódó helyzetről - mondta a nagykövet az állami tévének.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közlése szerint a kint élő magyaroknak most nincs teendőjük. Várhatóan bonyolult és évekig tartó folyamat kezdődik, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tárgyalási folyamat végén a magyarok "a legkedvezőbb pozícióban" legyenek - hangsúlyozta.

19:12
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A törökök szerint az EU szétesésének folyamata megkezdődött

Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, hogy Az Európai Uniónak alaposan át kell gondolnia a csütörtöki brit népszavazás eredményét.

A miniszterelnök-helyettes Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "az Európai Unió szétesésének folyamata megkezdődött. Nagy-Britannia hagyta el elsőként a hajót"

A török gazdasági miniszter viszont hangsúlyozta, hogy Ankara továbbra is fenntartja, sőt megerősíti gazdasági kapcsolatait Londonnal, és a britek döntése nem érinti Törökországnak az Európai Unióval való viszonyát sem. 

20:09
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Berlin és Párizs kétsebességes EU-t tervez

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy nyilatkozott, Európának most iránymutatásra van szüksége, Németország és Franciaország ezért pedig különösen felelősséggel tartozik.

Ennek fényében Steinmeier és francia kollégája, Jean-Marc Ayrault szombaton Berlinben közös tervezetet kíván terjeszteni az EU négy további alapító tagorszűgának - Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország - külügyminiszterei elé.

A dokumentumban egy olyan "rugalmas Európa" tervét vázolták fel a tárcavezetők, amely több teret adna azoknak a partnerországoknak, aki az integráció további lépéseit nem akarják vagy nem tudják véghezvinni.

"Németország és Franciaország sajnálattal veszi tudomásul, hogy a brit nép az EU-ból való kilépés mellett döntött" - idézte a tervezetet a FAS. A brexitre tekintettel közös kötelesség azon dolgozni, hogy hasonló fejlemény Európa más részein ne ismétlődhessen meg" - szögezte le a francia és a német külügyminiszter.

A két ország a tervezetben saját magát olyan "sorsközösségként" határozta meg, amely a kül- és belbiztonság terén, a menekültpolitika, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás területén is európai megoldásokat szorgalmaz.

A külügyminiszterek úgy vélték, a tanácstalanság és a tétlenség ugyanolyan keveset használ az EU-nak, mint az, ha egész egyszerűen napirendre tér az európai közösség a történtek felett.

20:14
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A brexit és a gyarmatosítás

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka szerint a britek megfizetnek "a gyarmatosítás éveiért és az emberiség elleni bűneikért" azzal, hogy csütörtökön kiszavazták magukat az Európai Unióból.

Az AP idézte Haszan Róháni iráni elnök egyik munkatársának véleményét is a brit kilépésről. Hamid Abutalebi "erős földrengésnek" minősítette a szavazás eredményét, "az Európai Unió dominósorában az első eldőlő darabnak" titulálta.

20:38
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Sarkozy új európai szerződést akar

Nicolas Sarkozy volt francia államfő olyan új európai szerződést szorgalmazott pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (brexit) eredményező népszavazást követően, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az Európai Unió bővítési folyamatának leállítását is előírná.

"A brit nép választott és a józan ész azt diktálja, hogy kimondjuk, az elutasításnak ezt az érzését sok francia és sok más európai is osztja. Amit kimondott a brit nép, azt más népek is kimondhatják Európában. Nem tehetjük meg, hogy ezt nem vesszük tudomásul" - fogalmazott a volt köztársasági elnök.

A volt elnök azt kérte, hogy az európai állam- és kormányfők döntsenek olyan új európai szerződés kidolgozásáról, amely "megmutatná a kontinens népeinek, hogy Európa eltökélt abban, hogy a sorsát kézbe veszi".

Nicolas Sarkozy öt pillért javasolt az új szerződéshez: Európa külső határai ellenőrzésének megerősítését, az eurózóna gazdasági kormányának beindítását, az EU kompetenciáinak mintegy tíz stratégiai pontban való meghatározását és a korábbiaknál jobb intézményi működést. A volt elnök szerint Európa bővítésének folyamatát pedig egyértelműen le kell állítani egy újabb döntésig, mert Törökországnak nincs helye" az EU-ban.

20:50
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Britek sírtak Brüsszelben

Sokkal, szomorúsággal és könnyekkel reagáltak a Brüsszelben dolgozó és lakó britek pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (brexit) eredményező népszavazásra.

Miközben a világ pénzügyi piacai esésbe kezdtek és az európai politikusok megdöbbentek a referendum eredményének hallatán, komor hangulat uralkodott el a Brüsszelben lakó briteken, akiknél munkahelyük jövője kérdésessé vált.

Egy brit nő könnyekre fakadt péntek reggel, mikor gyerekeit vitte egy brüsszeli iskolába, egy másik brit pedig "teljes tragédiáról" beszélt a döntés kapcsán. "Nem tudjuk megjósolni, mit tettünk a gyerekeinkkel. Szomorú vagyok" - tette hozzá a 30 éve Brüsszelben dolgozó brit.

Nagy-Britannia kilépése általánosságban megfosztja a briteket attól a lehetőségtől, hogy az Európai Unió intézményeiben dolgozhassanak, hiszen ennek előfeltétele az uniós állampolgárság, így ha valaki elveszíti utóbbit, felmondással szembesülhet, vagy azzal, hogy nem hosszabbítják meg szerződését.

Néhány brit fontolóra vette, hogy belga állampolgárságért folyamodik, hiszen már jó ideje él az országban, míg mások európai házastársuk révén azok állampolgárságát vehetik fel.

A britek  Brüsszelben a köztisztviselői állások mindössze 4 százalékát töltik be, annak ellenére, hogy Nagy-Britannia az EU lakosságának 12 százalékát teszi ki. Ez általánosságban a britek rossz idegennyelv-tudására vezethető vissza.

20:59
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A franciák harmada menne a britek után

A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből.

A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.

A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

21:28
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Észt miniszter: Putyin pezsgőt bont

Észtország egyik vezető politikusa szerint Nagy-Britannia megkezdte Európa széttördelését, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig "pezsgőt iszik örömében".

Margus Tsahkna - aki a hárompárti észt kormánykoalícióban a szociális ügyek minisztere - fogalmazott így pénteken, miután biztossá vált, hogy Nagy-Britannia "kinépszavazta" magát az Európai Unióból.

"Európa megroppantja saját magát, nincs szükség ehhez tankokra" - mondta a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publica (IRL) nevű párt elnöke.

21:41
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

A háta mögött beszélnek majd Cameronról az EU kormányfői

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó huszonhetek informális tanácskozására is sor fog kerülni az európai uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetőknek küldött pénteki meghívólevelében.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról kiírt csütörtöki népszavazás negatív kimenetelére való tekintettel a referendum politikai következményei lesznek elsősorban a kétnapos csúcstalálkozó középpontjában - olvasható a levélben.

Donald Tusk fontosnak tartotta, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői David Cameron brit kormányfővel, de nélküle is megvitathassák a történteket és a következő lépéseket.

Mint írta, kedden huszonnyolcas körben tárgyalnak az uniós állam-, illetve kormányfők, a szerdai napon azonban már csak a bennmaradók maradnak majd Brüsszelben, hogy a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek.

A szerdai ülésnapon nem kizárólag Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről lesz szó, a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

22:03
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Folytatni kell az integrációt

Az európai integráció érdekében végzett együttműködés folytatását ígérték pénteken a német, olasz, francia és luxemburgi házelnök, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (brexit) szavazott.

Norbert Lammert német házelnök francia, olasz és luxemburgi kollégájával tanácskozott a referendumot követően és a négy politikus megállapodott abban, hogy "szorosan kitart az Európai Unió történelmi vívmányai mellett" - derül ki a német parlamenti elnök hivatalának közleményéből. Emellett a házelnökök megegyeztek abban is, hogy szorosan egyeztetnek majd a Nagy-Britannia kilépéséről folytatandó tárgyalásokon.

22:16
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin szerint ők nem avatkoztak be

Oroszország sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt, ezért ezzel kapcsolatban bármely minősítés a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Taskentben.

Az elnök David Cameron brit kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint "Putyin boldog lesz", ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az orosz vezető szerint ez inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására", amely azonban így sem ért célt.

"Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy - főleg a szavazást követően - valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása" - fogalmazott Vlagyimir Putyin.

"Véleményem szerint nagyon korrekt magatartást tanúsítottunk, ügyeltünk arra, hogy semmilyen módon ne befolyásoljuk ezt a folyamatot, erre kísérletet sem tettünk" - nyilatkozott.

22:43
június 24, 2016
Vágólapra másolva!

Cameronék eljátszották az EU-tagságot

Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton - derült ki pénteken diplomáciai forrásokból, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (Brexit) szavazott.

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a ZDF német állami televíziónak adott interjújában azt rótta fel a brit kormánynak, hogy könnyelműen eljátszotta EU-tagságát. Emlékeztetett arra, hogy a referendum a David Cameron pénteken visszalépett brit konzervatív miniszterelnök pártján belüli vitákra vezethető vissza.A kabinet Európa sorsával játszott és veszített" - mutatott rá Steinmeier.

A német külügyminiszter nem számol az EU-n belüli esetleges láncreakcióval. "Nem ismerek olyan európai államot, amely ezt az utat járná be" - mondta.

Steinmeier arra figyelmeztetett, hogy az európai közösségnek "sem hisztériába és túlzott aktivizmusba, sem sokkos bénultságba nem szabad süllyednie". Úgy vélte, a referendum következményeként az EU-nak intenzívebben kellene foglalkoznia a biztonságpolitikával, a menekült- és bevándorlási politikával, valamint a foglalkoztatási és gazdaságpolitikával.