Szeptember 11-ei események világszerte - percről percre

Események

terrortámadások, Barack Obama, Michelle Obama és George W. Bush a Ground Zeronál
Vágólapra másolva!
Kereken tíz éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása, amikor két eltérített repülőgépet vezettek a World Trade Center két tornyába, melyek nem sokkal később összeomlottak, mintegy háromezer ember halálát okozva. Az évfordulóra az USA megerősített védelemmel készül, miután a hatóságok "hihető" terrorfenyegetésről szereztek tudomást. Két civil meghalt, ötven amerikai katona megsérült, amikor merényletet követtek el egy NATO-bázis ellen Afganisztánban. New Yorkban felavatták a Szeptember 11. emlékhelyet a Ground Zerónál, melyre rávésték az összes áldozat nevét.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
10:12
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz éve omlott össze a World Trade Center

Tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két tornyába, amelyek nem sokkal később leomlottak. Egy másik repülőgép a Pentagon épületére zuhant Washington mellett, a negyedik eltérített gép Pennsylvaniában jár szerencsétlenül. A 3019 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat vállalta a felelősséget.

10:17
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Megemlékezések Magyarországon is

A terrorizmus és a terrorellenes küzdelem áldozatainak emlékére este a fővárosi Deák téri evangélikus templomban koncertet rendeznek, melyen beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. A rendezvényen részt vesznek a magyar politikai és közigazgatási vezetés, a terrorelhárításban részt vevő szervezetek képviselői, valamint Budapestre akkreditált diplomaták is.

Országszerte a tűzoltók 14.46-kor (közép-európai idő szerint 2001. szeptember 11-én ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába) emlékeznek meg a terrortámadás áldozatairól, köztük a New Yorki-i tűzoltó bajtársaikról. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság délben tartja megemlékezését, a tűzoltók felsorakoznak járműveikkel a szertárak előtt, és egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az áldozatokról. A Mensch Nemzetközi Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délután tart megemlékezést Budapesten a Szabadság téren. Beszédet mond Jeszenszky Géza akkori washingtoni nagykövet.

10:23
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Nem volt bomba a gyanús csomagban a Washington melletti repülőtéren

Gyanús tárgyat találtak az Egyesült Államokban helyi idő szerint szombat délután a Washington melletti Dulles nemzetközi repülőtéren. Néhány órával később kiderült, hogy nincs veszély, ezért lefújták a riadót.

A repülőtér szóvivője elmondta: helyi idő szerint fél ötkor (közép-európai idő szerint este fél 11-kor) jelzett az egyik keresőkutya egy konténerlapon lévő dobozoknál. A rendőrség robbantási szakértői röntgensugarakkal átvilágították a dobozokat, majd egy másik keresőkutya is végigszimatolta őket. Megállapították, hogy semmi nincs bennük, ami veszélyes vagy ártalmas lenne. A Dulles repülőtér 35 kilométerre nyugatra terül el Washingtontól, ahol a biztonsági szervek készültségben vannak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tízéves évfordulójának előestéjén.

10:31
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Merénylet egy NATO-bázis ellen Afganisztánban

Ketten meghaltak, és közel százan megsérültek a kelet-afganisztáni Vardak tartományban szombaton, amikor öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik előretolt állása ellen. A sebesültek között ötven amerikai katona is van.  Internetes oldalukon a tálibok vállalták magukra a 2001-es Amerika-ellenes merényletek tizedik évfordulóját egy nappal megelőző merénylet elkövetését. A tettes egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval belerohant a bázis bejáratába, de a robbanás erejét nagyrészt felfogta a védőkerítés.

11:28
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

A tálibok szerint nem ők voltak a merénylők

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából a tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen, és azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt az Amerika-ellenes merényletekben. A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé az invázió és az azt követő megszállás során meghalt több tízezer afgán haláláért.

11:46
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

A New York-i megemlékezésen hatszor tisztelegnek néma csönddel

New Yorkban a megemlékezések helyi idő szerint 8.40-kor kezdődnek majd, és idén hat alkalommal emlékeznek majd néma csenddel. Kétszer akkor, amikor a két repülőgép becsapódott a tornyokba, kétszer , amikor azok összedőltek, továbbá amikor az American Airlines 77-es járatát belevezették a Pentagon épületébe, illetve amikor Shanksville-nél lezuhant a 93-as járat. A megemlékezésen részt vesz Barack Obama amerikai elnök, az előző elnök, George W. Bush, valamint a város jelenlegi és előző polgármestere. A szertartáson felolvassák majd az összes áldozat nevét - számol be a Sky News.

12:12
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Göteborgban négy feltételezett robbantót vettek őrizetbe

Őrizetbe vett a svéd biztonsági rendőrség négy embert azzal a gyanúval, hogy terrortámadásra készültek Göteborgban. Stefan Johansson szóvivő közölte, hogy a négy személyt vasárnap kora reggel fogták le Svédország második legnagyobb városában. Részleteket egyelőre nem árult el.

12:31
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP: A küzdelem máig nem ért véget

A tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nem csak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén - írta vasárnapi közleményében az MSZP elnöke és frakcióvezetője. Mesterházy Attila szerint az emlékezés mellett a tanulságokat is le kell vonni, értve ezen nemcsak a biztonsági intézkedéseket, az elővigyázatosságot és a terror elleni háborúk tanulságait, hanem azt is, hogy a kultúrák közötti harmonikus együttélés, a szélsőségek megfékezése a békés jövő záloga.

12:56
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Éberséget sürget a német kancellár

Németország terrorfenyegetettsége nem szűnt meg - hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában Angela Merkel, utalva a többi között a Berlinben az elmúlt héten leleplezett készülő merényletekre. A Der Tagesspiegel című lap hétvégi számában megjelent, az évfordulóra időzített interjúban a kancellár a terrorizmus új formájáról és ennek kapcsán az úgynevezett aszimmetrikus fenyegetettségről beszélt. "Immár nem államok állnak szemben egymással, hanem az egyes országokat különböző terrorcsoportok, öngyilkos merénylők fenyegetik" - fogalmazott Merkel, utalva arra, hogy az éberség nem csökkenhet.

13:06
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Iraki hitszónok az amerikai katonák elleni támadások ellen

Muktada asz-Szadr iraki radikális síita hitszónok honlapjára feltett közleményében felszólította hívet: szüntessék be a támadásokat az ott állomásozó amerikai katonák ellen, hogy ezzel ne lassítsák az amerikai erők év végéig tervezett kivonulását. "Ha a kivonulás  végbemegy, és egyetlen amerikai katona sem marad a területünkön, akkor a hadműveletek végleg befejeződnek, de ha nem így lesz, és Irak függőségben marad, akkor még nagyobb erővel újulnak föl" - fogalmazott.

13:23
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

"A halál szaga, a csend, döbbenet érzete"

Egy Budapestre tartó repülőn majdnem megverték a szeptember 11-i terrortámadásokból viccet csináló utast, egy könyvesboltban háborúról, Amerika bombázásáról terjedtek a hírek, a metró mindig nyüzsgő megállójában megállt az élet. Olvasóink emlékeznek szeptember 11-re.
13:32
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Obama az iraki és afganisztáni katonaáldozatok emléke előtt tiszteleg - kép

Forrás: AFP
Barack Obama amerikai elnök és felesége felkereste Arlingtonban az amerikai nemzeti sírkert 60-as parcelláját; itt többségében a 2001. szeptember 11. után indított két háború katonaáldozatai nyugszanak. Kattintson a képre!

13:51
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Toborzásoktól tartanak Németországban

Vasárnapi sajtóértesülések szerint a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) bizalmas levélben hívta fel az illetékes biztonsági hatóságok, illetve minisztériumok figyelmét arra, hogy az évfordulóhoz időzítve Németországban és más országokban is terrortámadások várhatók. A BKA úgy értékelte, hogy különösen az amerikai létesítmények vannak veszélyben. A szövetségi bűnügyi hivatal szerint a nemzetközi terrorszervezet az elmúlt időszakban taktikát váltott, és arra törekszik, hogy a nyugati országokban, köztük Németországban felnőtt fiatalokat toborozzon tagjainak sorába.

14:13
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Afganisztánban is tisztelegtek az áldozatok emléke előtt

Az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák is megemlékeztek a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatairól. Az amerikai katonaság éppen egy éve, tavaly szeptember 1. óta nem vesz részt aktív harci cselekményekben, és az év végére a jelenleg érvényben levő tervek szerint ki is vonják az országból.

14:31
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: A szabadságjogok korlátozása árán elért relatív biztonság illúzió

Tíz évvel ezelőtt ép erkölcsi érzékkel igazolhatatlan tömeggyilkosság, aljas terrortámadás érte New York és Washington városát - fogalmaz az LMP közleménye. "Aki terrorcselekményekben részt vállal, támogatja, vagy akár csak igazolni próbálja, az kiiratkozik az emberiség ép erkölcsű részéből - bőrszíntől, vallástól, politikai meggyőződéstől függetlenül" - írják. Az LMP szerint a szabadságjogok korlátozása árán elért relatív biztonság illúzió. "A hazafiságra hivatkozó fokozott állami ellenőrzés rendszeresen éppen a hazájukat szerető polgárok jogait csorbítja. Ráadásul szükségtelenül. A terrorizmus ellen a terrorizmus okainak felszámolása védhet meg" - írják szeptember 11-re emlékezve.

14:40
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

The Sunday Telegraph: Szélsőségesek most is merényleteket tervezgetnek

Noha Oszama bin Laden már nem él, halálával pedig az általa vezetett al-Kaida terrorhálózat is meggyengült, ennek ellenére biztos, hogy iszlámista szélsőségesek ebben a pillanatban is a 2001 szeptember 11-ei vagy a 2005. július 7-ei londoni  öngyilkos merényletek megismétlésének lehetséges módozatain gondolkodnak - írja elemzésében a brit The Sunday Telegraph.

14:56
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Levelet írt Orbán az amerikai elnöknek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki az együttérzését a szeptember 11-ei áldozatok családjának és az amerikai népnek. Orbán a Barack Obama amerikai elnöknek címzett levelében hangsúlyozza, hogy "a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben".

15:10
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország "nagyot üt a súlyához képest"

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet pozitívnak tartja Magyarország munkáját és erőfeszítését a radikális erőszak elleni küzdelemben. "Valamennyi magyar ember büszke lehet arra a hozzájárulásra, amelyet Magyarország vitt véghez erőfeszítéseivel" - mondta a nagykövet a Fidelitas vezetőinek az Amerikát ért terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából folytatott beszélgetésen. Kounalakis Magyarország szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben úgy jellemezte, hogy "nagyot üt a súlyához képest", és azt is hozzátette, hogy Magyarországnak jelentős szerepe volt a líbiai demokratikus erők támogatásában.

15:18
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Obama elindult New Yorkba

Forrás: AFP//Mandel Ngan
Barack Obama és felesége indul New Yorkba, a támadások helyszínén tartandó megemlékezésre a marylandi Andrews légibázisról. Kattintson a képre!

15:33
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

A pápa tízezrek előtt imádkozott az áldozatokért

Több tízezer ember előtt mutatott be szabadtéri misét vasárnap XVI. Benedek pápa a közép-olaszországi Ancona kikötőjében, ezután pedig imádkozott a 2001. szeptember 11-ei merényletek áldozataiért is. A pápa felszólította "a nemzetek vezetőit és más jó szándékú embereket, hogy mindörökre utasítsák el az erőszakot mint a problémák megoldásának eszközét, és álljanak ellen a gyűlölet kísértésének".

15:48
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Independent: Már nem valószínű hasonló méretű terrorakció

Az Independent on Sunday évfordulós helyzetértékelése szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek óta elért egyik legnagyobb siker az, hogy az elmúlt tíz évben nem érte hasonló támadás az Egyesült Államokat saját területén, és most már nagyon valószínűtlen az ilyen méretű terrorakciók megismétlődése. "Tíz évbe telt ugyan, de Amerika immár közel járhat ahhoz, hogy végleg kiüsse" az al-Kaidát, legalábbis annak eredeti hálózatát, amelyet még Oszama bin Laden irányított"- áll a legnagyobb liberális vasárnapi brit lap írásában. A lap szerint a támadásoknak csak a közvetlen biztosítási költségei 40 milliárd dollárt tettek ki, a merényletek után kezdődött háborúk végső számlája pedig egyes becslések szerint elérheti a négyezer milliárd dollárt.

16:12
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött New Yorkban a megemlékezés

Megkezdődtek a megemlékezések a lerombolt New York-i ikertornyok emlékművénél, a Ground Zerónál. Barack Obama jelenlegi, George W. Bush korábbi elnök, valamint feleségeik lerótták tiszteletüket az áldozatok családjánál. A brit Telegraph tudósítója szerint mesterlövészek vigyázzák az emlékhelyet.

16:12
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök szerint háborús ürügy volt szeptember 11.

Az iráni elnök, Máhmúd Ahmadinezsád az állami televízióban sugárzott beszédében azt mondta: Amerika arra használta szeptember 11-ét, hogy igazolja az afganisztáni és iraki támadásokat.

16:30
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Elmaradnak a szokásos tévéműsorok az USA-ban

Az Egyesült Államokban a szokásos vasárnap délelőtti tévéműsorok helyett az összes csatorna a megemlékezésről tudósít.

16:43
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Obama az emlékhelynél - kép

Forrás: AFP
Amerikai elnökök annál az emlékhelynél a Ground Zerónál, melyet a terrortámadások 10. évfordulóján avatnak fel. Az emlékműre felvésték az áldozatok nevét. Kattintson a fotóra és nézze meg galériáinkat a 2001-es eseményekről!

16:55
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Felolvassák az összes áldozat nevét

A himnusz eléneklése után a családtagok megkezdték a terrorakcióban meghalt áldozatok nevének felolvasását, amely már hagyománnyá vált 2001 óta.

17:06
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Hatezer tűzoltó emlékezik társaira New Yorkban

Jay Jonas New York-i tűzoltó azt mondta a BBC tudósítójának, a szertartásra hatezer kollegája ment el, hogy megemlékezzen azokról a társairól, akik életüket vesztették mentés közben. Jonas annak a húsz tűzoltónak az egyike, aki túlélte a tornyok összeomlását.

Forrás: AFP
Tűzoltók tisztelegnek

17:13
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Megnyitották az emlékhelyet

New Yorkban a Ground Zerónál az őrök ünnepélyesen megnyitották a Szeptember 11. Emlékhelyet, melyet megtöltöttek az áldozatok családtagjai. A BBC képei szerint egyesek ráborultak az emlékműre, egy fiatal lány pedig papírra kopíroz át egy bevésett nevet.

17:20
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Berlinben is szeptember 11-re emlékeznek

Forrás: AFP/JohnMacdogall
Kattintson a fotóra és nézze meg a 2001. szeptember 11-i eseményekről készült galériáinkat!

17:28
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Németország is az áldozatokra emlékezett

Egyperces néma csenddel, istentiszteletekkel, békemenetekkel és nagyszabású nemzetközi béketalálkozóval emlékezett Berlin és egész Németország vasárnap az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások áldozataira.

18:39
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára az 56-os magyar forradalommal példálózott

A szélsőségesség nem köthető egyetlen valláshoz sem - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár vasárnap egy brüsszeli megemlékezésen. Kijelentésének alátámasztásaként utalt a júliusi norvégiai mészárlásra, amikor egy iszlámgyűlölő norvég férfi rendezett vérfürdőt tinédzserek nyári táborában.

Rasmussen a gyűlölet szításával szemben a békés együttélést, az együttműködést, az egyéni szabadságjogok tiszteletét és a kölcsönös türelmet ajánlotta hallgatósága figyelmébe. Az "elnyomható, de kiolthatatlan" szabadságvágy példájaként említette a szövetségesek második világháborús partraszállását, továbbá azt, ahogy az emberek "kimentek az utcára" 1956-ban Budapesten, 1968-ban Prágában és 1989-ben Berlinben. Ugyanezen események sorában méltatta a közelmúlt tuniszi, kairói és tripoli fejleményeit. "Az arab tavasz a remény új évszakát jelenti valamennyiünknek" - mondta a főtitkár. (MTI)

Forrás: AFP/John Thys
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár beszél a brüsszeli megemlékezésen. A képre kattintva megnézheti a 2011. szeptemberi eseményekről készült galériánkat

18:59
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

"Megerősített bennünket"

"Az al-Kaida meg akart gyengíteni, ehelyett megerősített bennünket" - mondta Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter a Pentagonnál tartott megemlékezésen. "Bár tíz év eltelt, az sebek még mindig nem hegedtek be. (...) Szeptember 11. meghatározó pillanat minden amerikai számára. Soha nem fogjuk elfelejteni ennek a generációnak az áldozatát" - tette hozzá a BBC tudósítása szerint.

20:25
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Muszlimok tiltakoztak a londoni megemlékezés előtt

A királyi család és a kormány tagjainak, valamint az áldozatok hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg vasárnap kora este Londonban a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekben meghalt brit állampolgárokról. A tíz évvel ezelőtti terrortámadásban 67 brit vesztette életét.

Az évfordulós megemlékezésen, amelyet az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közelében kialakított emlékparkban tartottak, megjelent Károly walesi herceg, a brit trón várományosa és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, valamint David Cameron brit miniszterelnök.

Az amerikai követségnél tartott ceremónia előtt néhány tucatnyi muszlim tüntető tiltakozó megmozdulást rendezett, és elégetettek egy amerikai zászlót, miközben Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak. A Scotland Yard a tüntetés két résztvevőjét őrizetbe vette. (MTI)

 

Forrás: AFP/Carl Court
Muszlim tüntetőt vezetnek el a rendőrök Londonban

20:37
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

A World Trade Center kicsinyített mása Párizsban

A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak kicsinyített másolatait állították fel Párizsban a terrortámadások áldozataira emlékezve. A megsemmisült WTC-t szimbolizáló két, 25 méter magas, fehér ponyvával letakart állványzatot a Trocadéro tér előtti, Eiffel-toronyra néző teraszon állította fel a The French will never forget (A franciák soha nem felejtenek) elnevezésű francia-amerikai egyesület.

A párizsi makett egyik tornyán az áldozatok nevei, a másikon pedig megemlékező üzenetek olvashatók. Az alkalmi építményt Charles Rivkin, az Egyesült Államok párizsi nagykövete avatta fel, az eseményen ott volt Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester és Claude Guéant belügyminiszter.

Délelőtt a Luxemburg-kertben koncertet tartottak annak a tölgyfának a tövében, amelyet 2002-ben ültetettek párizsi amerikaiak az áldozatok emlékére. Az este folyamán a Trocadéro téren  nagyszabású koncerttel emlékeznek, melyet az Eiffel-toronyra kivetített fényjáték fog kísérni. (MTI)

20:50
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Jeszenszky: A terrorizmus elszántabbá teszi az országokat

A tíz évvel ezelőtt Amerikát ért támadás tanulsága, hogy a terroristák a merényleteikkel nem juthatnak közelebb céljukhoz, nem sikerülhet szembefordítaniuk egymással az embereket és meggyengíteni a kormányokat - mondta a budapesti Szabadság téren tartott megemlékezésen Jeszenszky Géza, aki 2001-ben Magyarország washingtoni nagykövete volt.

A diplomata (jelenleg oslói nagykövet) szerint a terrorizmus hatására elszántabbak lesznek az országok, a társadalmak és a kormányok nem rettennek meg, ahogyan Amerika is erőt merített a történtekből. A történész szerint Oszama Bin Ladennek és az al-Kaida szervezet más vezetőinek nem sikerült a tervük, hogy a merénylettel a világot háborúba taszítsák, konfliktust szítsanak Amerika és Európa, illetve Ázsia, továbbá "a vak hit és a felvilágosultság között".

"Csak egy torz gondolkodás hiheti azt, hogy van olyan ügy, amelyért el lehet követni egy ilyen támadást" - mondta Jeszenszky. Balogh András, az MSZP alelnöke, aki 2001-ben Magyarország Afganisztánba akkreditált nagykövete volt, elmondta: a terrorizmus okait kell felszámolni, melyek a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság hiányából fakadnak. (MTI)

 

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Jeszenszky Géza

22:41
szeptember 11, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: Megmentették a Capitoliumot

Shanksville-ben koszorúzott vasárnap Barack Obama amerikai elnök, miután New Yorkban véget ért a megemlékezés a 2001-es szeptemberi merényletek áldozataira. A Pennsylvania államban lévő település mellett zuhant le az a személyszállító repülőgép, amelyet a terroristák a hatalmukba kerítettek ugyan, de az utasok ellenállása miatt már nem tudták a kiszemelt célpontjukra - feltehetően a törvényhozásnak otthont adó Capitoliumra - vezetni.

A koszorúzáson jelen volt George Bush exelnök is, feleségével együtt. Korábban Bill Clinton exelnök is részt vett több ezer ember társaságában az ott tartott megemlékezésen, és hangsúlyozta, hogy a terroristákkal szembeszálló utasok "felbecsülhetetlen értékű ajándékot adtak az egész országnak: megmentették a Capitoliumot a támadástól, és megfosztották az al-Kaidát a szimbolikus győzelemtől", amelyet az amerikai kormányzat központjának lerombolása jelentett volna.