Izrael szingapúri nagykövete: Ez az első függetlenégi háborúnk

conflict Horizontal Izrael
Tűz és füst gomolyog az izraeli erők palesztin enklávé elleni légicsapása nyomán Sderot közelében
Vágólapra másolva!
Eli Vered Hazan, Izrael szingapúri nagykövete a napokban interjút adott a Tűzfalcsoportnak az izraeli-gázai konfliktussal kapcsolatban. Válaszaiból süt, hogy az izraeliek elszántak a Hamász terrorszervezet elleni küzdelemben, és nem ismernek kompromisszumot. A nagykövet egyértelművé tette, hogy a végsőkig harcolni fognak, míg el nem pusztítják a Hamászt. Az interjúból azonban az is kiderül, hogy még ebben a nehéz helyzetben is pozitív azzal kapcsolatban, hogy elérhető végül a tartós béke.
Vágólapra másolva!

Hogyan összegezné az Izrael és a Hamász közötti közelmúltbeli eseményeket és feszültségeket? Elmondaná, hogy ezek hogyan befolyásolták az izraeli polgárok életét?

Számunkra 2023. október 7-e olyan, mint az amerikaiak számára 2001. szeptember 11-e. Ez egy olyan esemény, amely örökre megváltoztatja az izraeli társadalmat.

A Hamász célja az volt, hogy megijessze az izraelieket, hogy nagy félelmet keltsen annak érdekében, hogy elhagyjuk az államot és a régiót – csak hogy értsék, ők kvázi keresztes lovagoknak tartanak minket – de ennek éppen az ellenkezője történt.

Ahelyett, hogy elhagytuk volna az államot, 200 ezer izraeli jött vissza, hogy harcoljon a Hamász ellen. Most ez sok kihívást jelent az izraeli társadalom számára, hiszenevakuálnunk kellett hozzávetőlegesen 100 ezer embert, hogy küzdeni tudjunk a Hamász és a Hezbollah ellen, de győzni fogunk, mert nincs más választásunk.

Én ezt az első függetlenségi háborúnknak nevezem. 1948-ban kevesen győztünk a sokak ellen, és most is kevesen vagyunk a sokak ellen, és győzni fogunk.

Mi az Ön véleménye a konfliktus okairól, és mit gondol, hogyan lehet ezeket megoldani?

Az én nézőpontom nagyon egyszerű: van egy entitás, a palesztinok, akik nem fogadják el a mi létjogosultságunkat, akik nem ismerik el Izraelt a zsidók államaként. Ők egy olyan egyállami megoldást akarnak létrehozni, amelyet a palesztinok irányítanak.

Tűz és füst gomolyog az izraeli erők palesztin enklávé elleni légicsapása nyomán Sderot közelében. Forrás: AFP/Yuri Cortez

Ez a konfliktus gyökere. Ez az egyetlen dolog. Az emberek beszélnek a történelemről, más dolgokról, de ez az ideológiájukra vezethető vissza.

A palesztinokat kell megfigyelni ahhoz, hogy megértsük a helyzetet. A Hamászmás, mert a Hamász hajlandó feláldozni minden embert, ha kell, azért, hogy elpusztítsa Izraelt. De kudarcot fognak vallani.

Egyes nemzetközi szervezetek és kormányok bírálták Izrael válaszlépéseit a Hamász támadásaira, azt állítva, hogy azok aránytalanok. Hogyan reagál ezekre a vádakra?

Az aránytalanságról: nincs olyan, hogy aránytalanság. Kérdezze meg mindenki saját magától: aránytalan volt, amikor a nácikról volt szó? Úgy értem, hogy a szövetségesek Drezdát és Hamburgot bombázták, hogy legyőzzék a nácikat.

Az aránytalanság ebben az esetben irreleváns, mert amikor az ISIS elleni harcról vagy a nácik elleni harcról van szó, abban az esetben senki sem kérdezi az áldozatok számát.

Egy különbség van: izraeliként megpróbáljuk megakadályozni, amennyire csak lehet, hogy megsérüljenek civilek, de ez sajnos megtörténhet. Ez egy olyan háború, amit meg fogunk nyerni.

Mit gondol a regionális és nemzetközi szereplők közvetítő vagy befolyásoló szerepéről a konfliktusban, mint például Egyiptom, az Egyesült Államok vagy az ENSZ? Nem érzi úgy, mintha például az ENSZ oldalt választott volna?

Először is, az ENSZ főtitkára, hogy finoman fogalmazzak, Gutierres az egyik legkevésbé bölcs ember, akit valaha láttam. Nagyon rosszul látja a helyzetet, nincs köze a valósághoz, olyan, mintha egy másik bolygón élne.

Másrészt azt kell mondanom, hogy az amerikaiak, az európaiak támogatását látom és értékelem. Ők megértik, hogy el kell pusztítanunk a Hamászt, mert ha nem, akkor a Hamász fogja elpusztítani a nyugati társadalmat.

Izrael az éjszaka folyamán is bombázta Gázát. Forrás: AFP/Fadel Senna

Nem rémiszti meg, mikor azt látja, hogy a nyugati országokban nagy palesztinpárti gyűlések és tüntetések vannak? És hogy mindezt tetézzük, Németországban is vannak antiszemita akciók.

Ami a tüntetéseket illeti, a szituáció teljesen más. Nyugaton sokan vakok, nem értik a helyzetet. Támogatják a Hamászt anélkül, hogy megértenék, hogy ha a Hamász, Isten ments, legyőzi Izraelt, akkor ők lesznek a következők.

Vegyük például az LMBT közösséget - ennek a közösségnek sok tagja támogatja a Hamászt, és nem értik, hogy a szervezet még jobban gyűlöli őket, mint a zsidókat.

Szóval, ez kihívás, de úgy látom, hogy az európai kormányok intézkedései válaszai a kialakult helyzetre jók, ha politikai viselkedésről van szó.

Véleménye szerint melyek a legfőbb akadályai az Izrael és Gáza közötti tartós békének, és milyen lépéseket lehetne tenni ezek leküzdésére?

Az akadály nagyon egyszerű: nem fogadják el a létezésünket a régióban. Nagyon sok palesztin - nem mindegyikük, de sokan közülük - úgy gondolja, hogy nincs jogunk zsidó és demokratikus államként létezni. Nem fogadták el a kétállami megoldást, de van egy üzenetem számukra: vesztettek 0 20. században, és újra veszíteni fognak.

Mit szeretne üzenni a nemzetközi közösségnek a kialakult helyzetről és a Hamásszal fennálló konfliktusról?

Ma azt szeretném elmondani a nemzetközi közösségnek, hogy hosszú folyamat lesz, amíg elpusztítjuk a Hamászt, mert a terrorista szervezet mélyen Gázában gyökerezik, és ezen a hosszú úton minden lépésnél szükségünk lesz a támogatásukra.

Ha nem támogatnak minket, akkor a Hamász hozzájuk is eljut, ezért kérem a nemzetközi közösség folyamatos támogatását. Jelenleg ez nagyon jól működik.

Tekintettel arra, hogy a régióban hosszú időre visszanyúlnak a konfliktusok, Ön szerint hogyan jöhetne létre egy fenntartható és békés jövő?

A jövőképem az, hogy a két közösség békésen egymás mellett fog élni, de meg kell érteniük, hogy ez egy hosszú folyamat lesz. Ha emlékeznek, a második világháború után volt egy kifejezés, hogy "Németország nácítlanítása". Nekünk most a palesztin területek "Hamásztalanítását" kell elvégeznünk. De végül is, úgy gondolom, hogy ez egy elérhető cél.