Csalással próbált védettségi igazolványokat szerezni egy hivatali dolgozó

koronavírus korona vírus covid-19 fertőzés betegség járvány védettségi igazolvány illusztráció
Vágólapra másolva!
Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség három, járási hivatalban dolgozó nő ellen. Ezt azért tette az ügyészség, mert a nők közösen segítettek az egyiküknek hamis védettségi igazolványhoz szerezni.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az ügy 55 éves vádlottja áprilisban kormánytisztviselőként dolgozott. A feladatkörébe tartozott a járványügyi fertőző betegségek bejelentő szakrendszerének kezelése, a fertőzéssel kapcsolatos adatok rögzítése.

A két másik vádlott, egy 45 és egy 48 éves nő ugyanazon az osztályon igazgatási feladatokat látott el.

Az 55 éves nő jogtalanul szeretett volna védettségi igazolványhoz jutni, ezért elhatározta, hogy

azt a hivatali helyzetével visszaélve megszerezi magának és élettársának

- írta Origónak küldött közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

Ennek érdekében a saját és élettársa nevében is kitöltött egy-egy formanyomtatványt,

amelyen valótlanul koronavírusfertőzöttként tüntette fel magukat.

Kolléganőjét, az ügy másik vádlottját megkérte, hogy az adatlapokat – tudva, hogy azok nem tükrözik a valóságot – iktassa be, majd a hamis nyilatkozatok alapján a karantén elrendeléséről szóló határozatokat is írja alá.

Mindjárt másnap az e feladatkörben eljáró másik munkatársnőjét kérte, hogy határozataikra írja rá a tünetmentesség bejelentéséről szóló, szintén hamis nyilatkozatot.

Ezután az iratok birtokában a nő megírta saját maga és élettársa nevére a karanténfeloldó határozatokat, majd azokat aláírásra fel is töltötte az aláíró rendszerbe.

Ez már feltűnt a csalásba be nem vont kollégáinak.

Észrevették, hogy hamisak az iratok, így az akció meghiúsult. Az ügyészség a három nővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak.