Szilágyi Áron: Mindenki profitálna a budapesti olimpiából

London 2012, olimpia, 
Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó (b) és Siklós Erik sportújságíró beszélget a budapesti Hajógyári-szigeten
Vágólapra másolva!
„Őszintén hiszem, hogy egy olimpia évtizedekre adna erőt, motivációt, hitet a magyar embereknek, pozitívan formálná nemzetünk identitását, és biztosítana lehetőséget fővárosunknak és az egész országnak a fejlődésre” – mondta az Origónak Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok.
Vágólapra másolva!

Miért tartja fontosnak, hogy kiálljon a budapesti olimpia 2024-es pályázata és megrendezése mellett?

Amellett, hogy a koromból fakadóan 2024-ben még aktív versenyzőként is részt vehetnék egy hazai rendezésű olimpián, magyar sportolóként, sportszerető emberként és budapesti patriótaként egy nagy gyerekkori álmom is valóra válna a rendezés jogának elnyerésével. Mielőtt szerepet vállaltam volna a kampányban,

elolvastam a különböző tanulmányokat, dokumentumokat, és többször, hosszasan beszélgettem a budapesti pályázat vezetőivel is. Ezek együttesen meggyőztek arról, hogy nem csak a fővárosiak, a magyar társadalom egésze profitálna egy budapesti olimpiából.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó szerint mindenki profitálna az olimpiai rendezésből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Személyesen milyen lépéseket tud tenni, hogy végül Budapest nyerje el a rendezés jogát?

Kozák Danuta és Kemény Dénes mellett szerepet vállaltam a pályázatot népszerűsítő országos kampányban. Sportolóként részt veszek a társadalmi párbeszédet előtérbe helyező rendezvényeken, például beszélgettem már vidéki egyetemistákkal, városvezetőkkel, eljutottam civil rendezvényekre. Tagja voltam a magyar küldöttségnek a Nemzeti Olimpiai Bizottságok dohai közgyűlésén, amelyen először prezentálhatta a pályázatát a három kandidáló város, és májusban is a fogadóbizottság tagja leszek, amikor a NOB-delegáció érkezik hazánkba hivatalos terepszemlére.

Mik lehetnek a legnagyobb előnyei a játékok megrendezésének?

Három olimpián vettem eddig részt, így közelről láthattam, milyen sokat jelent a házigazda nemzetnek egy rendezés, és úgy gondolom, hogy

Egyrészt azt gondolom, kitűnő házigazdák lennénk, hiszen eddig is rengeteg világversenynek adtunk otthont, 2017-ben itt lesz a vizes és a cselgáncs-világbajnokság, 2019-ben pedig az öttusa-, a kajak-kenu és a vívó-vb-t is hazánk rendezheti. Persze, egy olimpia komplexebb feladat, de abban biztos vagyok, hogy képesek lennénk magas minőségben és nagyszerű hangulatban megrendezni a versenyeket.

"Képesek vagyunk magas szinten megrendezni a játékokat" Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Másrészt őszintén hiszem, hogy egy olimpia évtizedekre adna erőt, motivációt, hitet a magyar embereknek, pozitívan formálná nemzetünk identitását, és biztosítana lehetőséget fővárosunknak és az egész országnak a fejlődésre.

Mit gondol a mostani aláírásgyűjtésről, mit tanácsolna a fővárosiaknak?

Szerintem az ellenzők megjelenése egy természetes folyamat, hiszen az emberek többsége semmit, vagy keveset tud az olimpiáról és a részletekről.

de aztán tájékozódtam, megismertem a különböző terveket, lehetőségeket. Fontosnak tartom, hogy a kampányon belül is legyen társadalmi párbeszéd, amely valóban reális képet ad az érvekről és ellenérvekről, ezzel megkönnyíti az emberek döntését is.

Milyen esélyt ad a magyar fővárosnak Párizzsal és Los Angelesszel szemben, miben vagyunk jobbak, mint az előbbi városok?

Tulajdonképpen az Agenda 2020-nak köszönhető, hogy mi most pályázhatunk. Ebben a reformprogramban ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kimondta, hogy kisebb költségvetésű, kompaktabb, családiasabb hangulatú, a fenntarthatóságot sokkal inkább szem előtt tartó olimpiát szeretne. Budapest ebbe a képbe illik bele, ez adja a pályázatunk legnagyobb erejét és esélyét.